Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 502 463
  • 6 648
  •   1
Отговори
# 6 150
Зависи от диагнозата и лечението. В конкретния сл. Вит.Д за какво му е да го изследва ,а той не е и ефтино изследване(не че е много скъпо).
При моето лечение например ,глюкоза не е необходима ,въпреки ,че е възможен имуномедииран панкреатит ,но е много ниска честотата на проява и ще имам симптоми,докато при сутента си е задължително изследване на глюкоза.
Моята лична лекарка в Германия твърди, че недостиг на витамин Д и селен предразполагат към рак. Откак ми го е казала и настоява да се изследвам редовно, си поддържам добри нива. Кой да ти каже кое помага, но все е някакъв шанс.

# 6 151
  • Пловдив
Зависи от диагнозата и лечението. В конкретния сл. Вит.Д за какво му е да го изследва ,а той не е и ефтино изследване(не че е много скъпо).
При моето лечение например ,глюкоза не е необходима ,въпреки ,че е възможен имуномедииран панкреатит ,но е много ниска честотата на проява и ще имам симптоми,докато при сутента си е задължително изследване на глюкоза.
Моята лична лекарка в Германия твърди, че недостиг на витамин Д и селен предразполагат към рак. Откак ми го е казала и настоява да се изследвам редовно, си поддържам добри нива. Кой да ти каже кое помага, но все е някакъв шанс.
Редовно ,но чак на 3-4 седмици,евентуално първоначално при определяне на дозата допълнител д3 да е по-често.Иначе е важен за доста неща и е хубаво да се суплементира при недостиг.Него може да си го изследва извън необходимите за лечението изследвания.Селена е малко нож с две остриета. То по тази логика и Б12 трябва се следи защото е необходим в процеса на ДНК копиране и недостига му води до грешки,съответно мутации.

# 6 152
  • Пловдив
Благодаря пак!
За Д и Б12 наистина има много писано колко са важни...и за липсите им...

За изследванията записах това да пусне...
ПКК+ДКК, Креатинин, Уреа, пик.киселина, АСАТ+АЛАТ+ГГГ+ Билирубин, Алкална фосфатаза , LDH.
Кръвна захар
Общ белтък   
Глюкоза

# 6 153
  • Пловдив
Благодаря пак!
За Д и Б12 наистина има много писано колко са важни...и за липсите им...

За изследванията записах това да пусне...
ПКК+ДКК, Креатинин, Уреа, пик.киселина, АСАТ+АЛАТ+ГГГ+ Билирубин, Алкална фосфатаза , LDH.
Кръвна захар
Общ белтък   
Глюкоза

И на щитовидната жлеза хормоните. И питайте Канарев за евентуална смяна на лечението с Opdivo+Yervoy (стига да няма автоимунни и/или ендокринни заболявания) . Yervoy e проблемен защото е доста скъп - към $120К за 4-те трерапии - прилага се на 6 седмици за 4-ри пъти заедно с Opdivo(на 2 седмици) и след това се продължава само с Оpdivo . И ако няма договор за доставка трябва да инвестира предварително $120К(никой няма да им продаде едичнична доза),която сума НЗОК ще им изплаща на части след представен протокол за приложена доза на пациента .И то ако до 6-тия месец няма прогресия и необходимост от смяна на лечението.Затова , за това лечение се търси по-скоро отделение/клиника,което/която може да осигури лечението с Yervoy.
В Пловдив май единствено KOЦ-а има постоянно Yervoy ,защото го имат в договора за доставка,т.к. лекуват случаи с Малигнен Меланом,Ренални карциноми и др. изискващи такова лечение.В частните клиники е въпрос на финансово-икономическа политика дали да лекуват пациенти по тази схема(В повечето случаи не зависи от медицинското мнение на онколозите).

# 6 154
Кръвна захар и глюкоза са едно и също. Успех! Последното мнение на whitefang е изключително полезно. Трябва ви онкоцентър с голям поток на пациенти.

# 6 155
  • Пловдив
Ами...в големия онко център отказаха да го лекуват. М да...затова се насочих към Канарев. В КОЦ-а Петров каза, че нямало нужда от никакво лечение и след 3 мес.да го заведа за контролен скенер. Та затова подходих така....

Сега не ви разбрах...не е ок терапията със Сутент ли?
Другите нямат ли странични ефекти?
Той е едва на първата опаковка...сега почива и на 1-ти отива пак. Не е ли твърде рано да искам смяна на лекарството? Казаха, че ще го приема 3 мес.с почивки и после КТ за да се види кое и как е...

п.п. проф.Тимчева също Сутент препоръча.

Последна редакция: пн, 09 яну 2023, 13:51 от mystic woman

# 6 156
  • Пловдив
То е алтернатива на стандартното лечение (SOC-Standart of Care)

С него не може да се постигне ремисия,само евентуално да държи под контрол нещата.До oпределен момент.
Sunitinib е Сутент-а
Обикновено се започва с имунотерапията ,защото с нея ако има отговор е възможно постигане на ремисия . Ако не работи ИТ-има прогресия (нови метастази ,нарастване на тази в другия неотстранен надбъбрек) ,се сменя с VEFG инхибнитор(Sunitinib,Axitinib- реимбурсира се за 2-ра линия лечение) .
Обратния вариант - първо VEGF инхибитор-а и после втора линия ИТ - губите комбинацията Yervoy+Opdivo (ще се прилага само Opdivo), както и варианта за Кейтруда(ако евентуално за вбъдеще НЗОК започне да я реимбурсира заедно с Axitinib в първа линия лечение за mRCC)
Легенда:
ICI - Immune Checkpoint Inhibitor - Имунотерапия най-опростено - Кейтруда, Опдиво+Йервой..
TKI - Тирозин-киназен инхибитор - в случая VEGF инхибитор.

А в КОЦ-а на онко-комисия бяхте ли ,с резултатите от PET/CT? Или само по мнеието на един лекар преценявате ,че са ви отказали активно лечение и само ще го наблюдават?

Последна редакция: пн, 09 яну 2023, 14:16 от whitefang

# 6 157
  • Пловдив
Благодаря, обаче как да давам акъл аз на доктора...? Flushed
Канарев ми каза следното...първо Сутент, после КТ, после ако няма резултат някакъв вид лъчетерапия...А Петров ми говореше за след 3 месеца нищочакане, следва КТ и евентуално да изчакаме да изязат някакви новости към имунотерапиите и тогава да го мисли...Решихме, че е не е нормално при съмнения за останало нещо в надбъбречната да стои без никакво лечение...

Тимчева ме прати при Петров, нач.на 2-ро отделение е той. Никъде и при никой не ни прати...питах няколко пъти как ще процедираме. Прочете Пет скенера и нищо, даже не отвори диска. Каза, че няма нужда от нищо.

# 6 158
  • Пловдив
Благодаря, обаче как да давам акъл аз на доктора...? Flushed
Канарев ми каза следното...първо Сутент, после КТ, после ако няма резултат някакъв вид лъчетерапия...А Петров ми говореше за след 3 месеца нищочакане, следва КТ и евентуално да изчакаме да изязат някакви новости към имунотерапиите и тогава да го мисли...Решихме, че е не е нормално при съмнения за останало нещо в надбъбречната да стои без никакво лечение...

Тимчева ме прати при Петров, нач.на 2-ро отделение е той. Никъде и при никой не ни прати...питах няколко пъти как ще процедираме. Прочете Пет скенера и нищо, даже не отвори диска. Каза, че няма нужда от нищо.
Радио-хирургия - Ще ви прати в Св.Георги при М.Влайкова/Веселин Попов, на Кибер Ножа.Евентуално.

За новости ,какви новости да излязат - комбинацията Yervoy+Opdivo се реимбурсира поне от началото на Септември ,или от по-рано.Може да е чакал да включат в списъка за реимбурсация Keytruda+Axitinib.Това е оптималната комбинация ,но за в момента не се плаща от НЗОК, и в списъка в сила 01.01.2023 не се реимбурсира.
А Канарев със сигурност знае кое е най-подходящото лечение,но не зависи от него осигуряването на Yervoy-а .
Просто го подпитайте ,дали евентуално е възможно смяна на лечението с предложената от мен схема- както е по стандарт. Разбран е и предполагам няма да отклони въпроса.Иначе това си е стандартно, скенер на 3 месеца за проследяване на лечението ,до прогресия и/или неприемлива токсичност .

А в КОЦ-а съм сигурен ,че имат Yervoy,дори в отделението в което се лекувам аз(III-то)  има/ше един пациент с ccRCC на схемата с двата CPI. + Още един с ММ на същата комбинация.

Последна редакция: пн, 09 яну 2023, 14:43 от whitefang

# 6 159
  • Пловдив
А кога е възможна тая смяна на лечението?
За страничните ефекти имате ли наблюдения? Преминават ли, има ли нови ...? Канарев каза, че обикновено се "радват" на такива реакции, щото лекарството действало.

# 6 160
  • Пловдив
Тая смяна ,ако не я направите сега веднага,ще е възможна едва при прогресия/неприемлива токсичност ,и  то по схема приложена по-горе. За втората линия опциите са ограничени.
По възможност преди да са представили протокола(за Сутента) пред НЗОК да им го изплатят. И ще  се наложи да им го платите вие.Че след това май става невъзможно да се смени ,без да се брои за 2-ра линия новото лечение.

Редакция:Ако не е правен ЯМР на Главен Мозък(ГМ) ,направете,дори и да няма неврологични симптоми в момента.

Редакция2: Сега вихях размерите на лезията в надбъбречната жлеза .Прекалено голяма е за Радио-хирургия .Нямам идея каква лъчетерапия може да се прави ,при положение ,че е с една жлеза.

Последна редакция: пн, 09 яну 2023, 21:58 от whitefang

# 6 161
Whitefang,
бих искала да те попитам, към приложения ЯМР  от 12.12.2022г може ли да се направи кибер или гама нож за образувание в мозъка с размери 15/8 мм, при факта че 2019г са направени две операции и към м. 06.2022 не се виждаха такива. И ако е възможно къде бихте ми препоръчал, говорих в Плевен болница Сърце и мозък, но ни е доста далеч, четох и за Пловдив. Какво би ми препоръчал.
Благодаря предварително.

# 6 162
  • Пловдив
Dima5.
Това го е имало и на предходния магнитен резонанс ,сега е нарастнало ,според заключението.
Не мога да ви кажа дали може да се облъчва и с каква лъчетерапевтична техника(SRS,SBRT,IMTR ,IMRT изпълнено с VMAT) и доза. Това може да направи лъчерапевт на съответния апарат и при избраната техника на облъчване ,след като му представите дозиметричния план от предходната ЛТ . Той се взима от ЛТ отделението къде е правено ,по-скоро те ще го пратят на новия лъчетерапевт при отправено искане от него. На някои места е възможно и да ви го дадат като преносител. Най-добре е да се прави повторната ЛТ там където е правена първата. Възможно е да разолагат с оборудване за избраната лъчетерапевтична техника. Имайте предвид ,че радиохирургия(SRS,SBRT) не е особено подходяща техника за ЛТ за дифузно разпространяващи се тумори като първичните глиални тумори - астроцитоми,глиоми,глиобластома мултиформе. То затова и в Stupp протокола и до днес си фигурира WBRT-то .
Размерите по принцип са подходящи ,но не могат да се определят ясни граници за целевия обем(заради дифузното разпространение) и трябва да се облъчва доста по-широк обем.
В "Сърце и Мозък" какво ви казаха?
С Кибер Ножа може да се прави освен SRS и SBRT и IMRT с подходящо планиране и кулиматор. За Гама Нож не съм сигурен за IMRT ,SBRT може. Говорете с Веселин Попов в КЛЛ на  Свети Георги -Пловдив. Последно 2021 лятото той отговаряша за Кибернож-а. Вижте каво ще иска освен епикризата от предишната ЛТ за да ви каже е ли възможно, с каква ЛТ техника и каква ориентировъчна доза предварително преди да получи дозиметрията от предходното облъчване.
Други варианти са Сити Климик - Младост - апарат Electra TrueBeam STX ,д-р Недев, Панагюрище - апарат TrueBeam STX , Онкологията в квартал Дървеница - Апарат за Томотерапия - д-р Димчо Георгиев - препоръчвам за консултация ,за апарата не съм сигурен ,въпреки ,че може да се прави РХ с него.

Успех.

Редакция:
Лошото е ,че има глиозни изменения ,най-вероятно от предишната ЛТ и трябва и с тях да се съобразяват да не са планирания обем ,засегнатите учатъци ,защото ще предизвикат с голяма вероятност радионекроза.
Редакция 2:
За всичките ЛТ клиники за процедурата ще ви трябва решение на обща онкологична -комисия за ЛТ/радиохирургия + Направление за съответния вид ЛТ(може и от ЛЛ).

Последна редакция: вт, 10 яну 2023, 00:21 от whitefang

# 6 163
Whitefang, благодаря много за изчерпателния отговор. Първата лъчетерапия 30 дни я проведохме в Токуда, но сега лъчетерапевта д-р Лазаров ги е напуснал и имам недобър спомен от заместничката му, в предните ЯМР пишеше, че по всяка вероятност има радионекроза. От Токуда онколожката му ни предложи нова операция, но мисля че няма да може да издържи отново пълната упойка толкова часове, пък и тромбоцитите спадат много от темодал, последно бяха около 120, той претърпя и друга операция м. 08.2022г, затова мисля да опитаме с някой от тези терапии, иначе мъжа ми е пациента издържал най-много с тази диагноза-3г и половина и въпреки всичко е сравнително добре, ходи сам на разходки и изминава по 5-6 км, храни се добре, поддържа около 76 кг, с добър външен вид за 70г мъж и ми е трудно да го отпиша, затова мисля да опитаме лъчетерапия.
Още веднъж ти благодаря, дай Боже повече такива знаещи и всеотдайно лекари като вас. Бъди жив и здрав и честит рожден ден на патерица!

# 6 164
  • Пловдив
Не съм лекар,даже съм много далеч от тази сфера.

Общи условия

Активация на акаунт