Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 502 715
  • 6 648
  •   1
Отговори
# 6 165
  • тук и там
Здравейте, днес получих резултатите на баща ми-след колоноскопия . Има рак на ректума, открит съвсем скоро.
Мина онокомисията, назначили са му съчетана химио и лъчетерапия първо, следва операция и пет скенер(не знам за кога).
Другата седмица влиза за лъчетерапия и изследвания в местният Онко диспансер. Записала съм час за консултация и последващо оперативно лечение с проф. Драганов в началото на февруари.(Токуда)
Моля да ми помогнете в разчитането (донякъде ми е ясно, но някои неща не ги разбирам).И да ме посъветвате какво да правя от тук нататък. Какви са следващите стъпки?. Правят ли се някакви допълнителни изследвания, или ще му ги направят в Онкото? Т3 показва големината или и големината и инфилтрирането в тъканите? А стадии IIA какео означава?  Благодаря предварително на включилите се с коментар.
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 11 яну 2023, 15:20 от Кайсия

# 6 166
Какво значи пулмонален нодул? Това е в разчитането на кат скенера.
Нямам думи за Дървеница. Написана епикриза преди да е излязъл резултата от костната биопсия. Пробата от костния мозък е незадоволителна. Пише малко лимфоидно огнище.
Не можах да видя лекаря днес. Не иска да го насочи към комисия, а го насочва към дерматолозите. Не трябва ли всичко онкопациенти да минат на онкокомисия?

# 6 167
  • Пловдив
Какво значи пулмонален нодул? Това е в разчитането на кат скенера.
Обем заемащо образувание в белия дроб(белодробния паренхим).

# 6 168
Тоест може да има рак там?

# 6 169
  • Пловдив
Тоест може да има рак там?
Възможно е да е метастаза,да.

# 6 170
Hope4c e той - тоест "писал" ,не "писала"
 "microsatelite stability" е името на имунохистихимичното изследване ,
а не че е MSI-H негативен ,по принцип .
Но в случая няма загуба на експресия на протеини MLH1 ,MSH2, MSH6, and PMS2
Възможно е да е нестабилен въпреки това. За целта трябва допълнително изледване,не само имунохистохимия за горните протеини. Тя е бърз и ефтин метод за доказване на MSI-H  затова се ползва с приоритет пред молекулярното изследване.Ако има загуба на експресия ясно ,ако няма допълнително се прави днк секвениране.
Ето една схема:

Редакция: Писали сме заедно със Хоуп.
Мъжът ми ми каза, че с лекарката от Стара Загора са говорили и тя е обяснила, че е микросателитно стабилен.
В понеделник влиза в болницата при Илиева в Пловдив, за да направи скенер. Вече с нея ще говорят по-подробно.
Благодаря ви!

# 6 171
  • Пловдив
Само по "НЕ" липсата на експресия на изледваните с ИХХ протеини ,не може да се твърди ,че е микросателитно стабилен и няма dMMR.

# 6 172
нодул= възел
Не намерих показано някъде споменатото разчитане.

# 6 173
Говорих с д-р Гергов, който е разчитал скенера. Каза, че ще го следят и не мисли, че е нещо лошо. Аз обаче четох в нета, че може да показва и начален рак на дроба. Баща ми кашля от много време. Има обикновен скенер отпреди няколко месеца.  Там са описани нодули, но без размер и не може да се сравни.
Не мога да се успокоя, защото костната биопсия не  е взета както трябва. Пише материал незадоволителен, но пък хематолозите  ни препращат към дерматолозите. За какво ни мотаха с тази костна биопсия, която я чакахме две седмици, след като не им е била важна и без да е излязла, са написали епикризата?!

Може ли да ми препоръчате добри онкодерматолози? Към коя болница да се насочим?

# 6 174
Дъждец, аз се изгубих малко във вашия случай. Опитах се да върна назад, но ми стана трудно. Имате ли диагноза, имате ли първичен тумор или се търси в момента? За какво е правена костна биопсия? Тумор на костите ли има, или е взимана биопсия от метастази? Ако е свързано с хематолог, да не е костномозъчна пункция?
По отношение на биопсията, обикновено се изисква време да стане, и често в епикризата се пише, че се е взет материал и се чака резултата.

# 6 175
От кожна биопсия на плаки излезе микозис фунгоидес, което е кожната форма на Неходжкинов лимфом. Засегнати са Т лимфоцитите в кожата. Трябваше да се установи дали е засегната и кръвта и дали има синдром на Сезари. Правихме флоуцитометрия и излезе с добри показатели, но тя е за периферна кръв. Затова взеха и костна биопсия. Не е пункция. На нея пише, че взетият материал е незадоволителен и че има малко лимфоидно огнище. Понеже аз по няколко пъти на ден  проверявах, включително и лично ходене до там, дали биопсията беше излязла, видях датата, написана на епикризата и няма начин да е написана при вече излязла биопсия. Написана е преди да е излязъл резултатът. Ако е само кожната форма, дано, прогнозата е много по-добра, но реално нямаме адекватно изследване  на костен мозък. Лечението на двете форми е различно. Искам да търся вече дерматолог и да започва облъчване с пува или нещо друго, защото в последния месец много напреднаха петната и се страхувам, че докато ни мотаят, ще обърне на другото. Паралелно ще търся да направим друга костна биопсия.

Последна редакция: сб, 14 яну 2023, 11:19 от Дъждец

# 6 176
Дъждец, биопсия от костен мозък се взема чрез костномозъчна пункция, не е костна биопсия, защото се взема от определени места, където има достатъчно костен мозък. Къде е правена тази биопсия? Не можете ли да се поинтересувате за резултата от нея? Там където е работа пробата да ви кажат може ли да я вземете и да я занесете за второ мнение. Ако не може би наистина вземане на втора проба. Точната диагноза винаги е в основата на правилното лечение.

# 6 177
Много ти благодаря за коментара!
В понеделник ще говорим с хематолога и ще се опитаме да говорим и с лекарите, които са правили биопсията. В Хематологията в Дървеница е това.

# 6 178
Имам подут лимф,доста твърд и след биопсията се поду още повече и тръгна да върви надолу.Само на дясна шия.Хирургът ме препрати на уши нос гърло, а от там - направиха ми скенер,открита е киста.Тъкмо се бях успокоила,но близките ме попитаха злокачествена ли е.И като разбрах че то киста и тумор май е едно и също ,ако кистата е злокачествена се уплаших и звънях на хирурга (УНГ),да питам доброкачествена ли е,но не може да говори.Това, което беше казал е,че трябва да се отстрани оперативно и да уточним дата за операцията в понеделник.Епикризата от биопсията е готова и казват,че нищо за рак не излиза.Но ме е страх тая киста от скенера какво трябва да означава тогава.Само казаха,че трябва да се махне.

# 6 179
Snow, твоите близки явно не са лекари. А и с такива близки, врагове не ти трябват Sunglasses
 Между киста, тумор и рак има огромна разлика.
Ето, вече си спокойна, че биопсията показва, че няма рак. Като я премахнат, ще се успокоиш окончателно, защото ще я изследват отново.
Не се филмирай! Hug

Общи условия

Активация на акаунт