ОСМИ клас 2020/2021 - Малко зима, сняг студен, в ОСМИ КЛАС сме вече ДЗЕН!

• 23 924
  • 744
  •   1
Отговори
# 555
  • софия
Охххх, по моите много странични критерии, мрън не учи. Или поне това, което прави не е учене, но пък резултатите ѝ показват противното.
Скрит текст:

Държа да отбележа, че никога не е преписвала, защото е толкова притеснителна, че веднага ще я хванат.
Продължавам да съм очарована от начина, по който ги оценяват и дават обратната връзка. Много точно и конкретно знае какво е сбъркала, както и какво се изисква, за да е по-добре.
Може би след гърча миналата година и поради различния подход на преподаване в сравнение с предишното училище, може би поради предварителната ми нагласа, че в Колежа много се учи, на мен не ми изглежда като учене. Очаквах, че тази година ще бъде много трудно. Четох, че миналата година ДО не е било организирано добре, но тази, поне при осмокласниците, ДО не се различава от ПО. Сигурно трудното ще е догодина с разказвателните.
Усещам, че за сега, в тазгодишния клас, това е нейното място. Виждам я по-уверена и спокойна.
Не мога да спра всеки път да благодаря на Prizma, която без да бъде настоятелна и директна, с всички нейни постове ми вдъхна увереност да не се притеснявам дали изборът на детето е бил правилен. Hug

Общуването си е нормално. Постоянно си дращят някъде. Сега пак ще се организират за гости като вкъщи при друго момиче. Продължава да си пише и вижда и с приятелката от първи клас и другата приятелка от английския.

Последна редакция: вт, 08 дек 2020, 09:11 от zvаnchе

# 556
  • София
Момичета, препоръчайте някой книга за тази възраст - да взема нещо на младежа. Не че се счупва да чете напоследък - но то с този списък на задължителната литература....
Харесваше Пърси Джаксън и Хари Потър - но това преди около 2 години. И тях ги изчете.
Сега ми хрумна нещо - ако опаковам като коледен подарък "Децата на капитан Грант", дали би могла да предизвика някакъв интерес. Вече са съвсем друго поколение и не мога да преценя доколко тези класики биха породили интерес.

Последна редакция: вт, 08 дек 2020, 09:12 от zazu1

# 557
Като споменакте за класни работи по мат и БЕЛ, при нас щели да се проведат, когато са при съствено на училище. Поне така са казали учителите. Няколко пъти ги отлагат.

Моята девойка си кани гости, пускат ги децата. В петък ще идва приятелка с и ще остане да спи вкъщи.

По БЕЛ преподаването върви добре, но по математика е пълен провал. Само се диктуват задачи, поне някаква виртуална дъска да използват, ама не.

# 558
  • Някъде в Европа...
Гледам и ви се радвам на сладките..Но един въпрос напира - е, не ги ли пипате до Коледа? Вкъщи няма как да стане, вкл. и от мен - да има сладки наредени в чиния и да не си вземаме покрай всяко минаване, или пък да знам, че има скрити, и тайно да не се вземат - просто немислимо...😃
Синковецът казва, че за класна нищо не са им казвали 🤣

# 559
При нас по математика се показват и обсъждат РЕШЕНИТЕ задачи от уроците в учебника.
За рождения ден сме поканили няколко деца, ще празнуваме в събота. Две не ги пуснаха, но на други две позволиха да останат с преспиване и девойката е щастлива.
Ние правим джинджифилови сладки, но не ги пазим до Коледа, хапваме си ги. Сега обаче много често правим меки бисквитки с шоколадови парченца, мисля някой тук ги беше споделил. Много се харесаха. Наборката настоява да направим един-два пъти тази седмица, че й била "рождената седмица".

# 560
Хари Потър и поредицата за Пърси Джаксън ги четеше в четвърти-пети клас. Толкова много четеше, че чак сме му забранявали, защото не му оставаше време за учене.  След това изведнъж спря с четенето.
В шести клас съвсем смени интересите, тръшна го пубертет и  ново момче се появи в нашето семейство:smile:.
И у нас сладки до Коледа не биха могли да останат, даже и до утре.

# 561
Air, дори и ден не издържат в нас сладките, какво остава до Коледа...Wink Това са четвъртите коледни сладки за тази година...И май са най-сполучливите. Сигурно защото детето ги прави Simple Smile Уж избрахме лесна рецепта...тя ще се окаже най-добрата. Не че другите останаха...

Да ви се похваля...малкия сега има химия и учителката им пусна презентация правена от брат му миналата година за натрия. Учителката не знае май че са братя...Стана ми приятно!

# 562
  • Пловдив
Сладките за Коледни подаръци ги слагам в кутии и отиват в стая, където никой не влиза, да отлежават. Не са пред очите, но и да бяха, моите претенции след ден 1 не ги поглеждат. Много ужасни деца имам в това отношение. Все не са доволни, все не харесват, каквото и да правя, а съм със самочувствие на умеещ. Може би е период, де, не знам. Последните партиди сладки тази смесица за домашна употреба, ги изяждат на същия ден. Такива с шоколадови парченца също много харесват.
Набора много се отпусна, до минлта седмица ставаше за час 1 на компютър, сега става само за френски, за всичко друго си лежи в леглото с телефона и тетрадката и "учи". От ДО си развали очите и трябва да го водя на очен, ужас. Успеха му е ок, класните по БЕЛ и по мат са другата седмица, а по френски на Ивановден. Смятам, че класната се надява да са присъствено, за това я премести за тогава. Не съм Оптимист, но се надявам да е присъствено поне по френски класната. Не че ще препишат, но друго е. Притеснена съм за класната по мат само, защото нищо не знае. Но ще ходи на уроци тази седмица при моята приятелка, и се надявам нещо да научи все пак.
Усмихнат ден!

# 563
  • софия
О, забравих и друго - намерили са им цаката да четат. Трябваше сами да изберат книга от определена област, за която всяка седмица пишат впечатления и не може да четат по по-малко от 50 страници на седмица.
Взела е "Гордост и предразсъдъци" с идеята, че в екранизацията участва Колин Фърт, когото много харесва Laughing В началото ентусиазмът беше голям и четеше всеки ден. Сега вече чете със зор веднъж седмично, но не смее да пропусне, защото има да пише. Т.е. може да не чете, респ. да не пише "параграф", което моменталически ще се отрази на успеха ѝ. Всичко се оценява. в-с-и-ч-к-о.

Последна редакция: вт, 08 дек 2020, 09:39 от zvаnchе

# 564
Звънче, кой език учат по информатика в колежа? Май беше писала, но не съм запомнила. Ния намрази програмирането в смг и според мен беше заради сбъркан подход. HTML е нещо много по-просто от с++, но близко до логиката на програмирането и й е много приятно, сама си купи книжка и го разучава. От утре трябва и по програма да започнат да разучават правенето на сайтове, чака го с нетърпение.

Зазу, ако още предпочита фентъзи поредиците, Ния харесва Скълдъгъри. Вече чете друга тематика, но си пише фентъзита Simple Smile.

Ния не излиза, зная, че не е добре, но и време не й остава. От началото на ДО се вижда 2 пъти с малка Доди и с това се изчерпва излизането й. Според мен учи доста, но по нейно си желание, никой не ги притиска. Щастлива е, не й тежи, интересно й е, приятно й е. Естествено, иска й се да е ПО, но не мрънка.
Вчера по математика госпожата обяснява разни задачи и от време на време пита персонално някой дали разбира, всички разбират. Изведнъж пита Ния и тя: "на мен ми беше трудно да разбера какво решавате и докато намеря какво е условието, изпуснах нишката, решила съм задачата по друг начин". И госпожата пожела да й прати нейното решение, след часа веднага получи обратна връзка с "Браво" за решението.  Много ме кефи Ния, че няма притеснението, когато нещо не разбира или е изпуснала нишката, да си признае, да пита, а не да задълбава в проблем или да се срамува как целият клас всичко разбира, а само тя не е разбрала. И учителката реагира съвсем нормално, не се скара, попита има ли нужда от разяснения, проведоха съвсем нормален разговор, без никакво напрежение да се породи у детето. Все повече я харесвам и мисля, че е точният учител по математика, който да пасне за Ния.

# 565
  • у дома
Zazu1-мойте искат за Коледа тези

От тела няма как да ги сложа в скрит текст...Опаковани са  и се водят луксозни издания,та и вътре не знам как са-с благодарности към Хепи,защото ме светна на лични за намалението. Иначе големият чете Институтът на Стивън Кинг и му хареса,аз сега чета Карантина от Питър Мей и ми допада,но е криминална. И двамата са доста четящи,но Жул Верн просто не им хареса,не е техния автор-единствената,която им хареса е Две години  ваканция-аз съм я чела точно 7-8 кл навремето,те я четоха преди години и пак им хареса-група деца на всякаква възраст попадат на необитаем остров и как оцеляват-обаче я има само ангикварна в книжен пазар.
Може да погледнете и тази трилогия по описанието дали ще му допадне https://www.ozone.bg/product/kolektsiya-podvizhniya-zamak-na-houl/ -даже сега е намалена.

Иначе по въпроса за заразяването-дано не ви се случва...На нас ни го донесе точно наборът от училище-на него му мина за 3-4 дни,после аз го влачих 2 седмици с ужасна кашлица и накрая се разболя мъж ми -той има два отр ПСР теста-оказа се,че единия сме направили много рано,а др късно,та с ковид пневмония в болница беше-от вчера си е у нас и е по-добее,но като гледам възстановяването ще бъде месеци...Имаше един момент,в който беше много зле и нищо не се знаеше-нямаше сили даже да говори...А иначе нямаше темп,даже и не кашляше-само в началото всигна темп,която за 3-4 дни овладяхме.А най-куриозното е,че в петък си прави снимка и рентгенологът я разчита като перфектна и че няма нищо-е да,ама 3 дни след това,в понеделник много се влоши-нямаше сили нито да яде,нито да говори и след скандал с личната по тел тя благоволи да погледне снимката и да го прегледа-каза,че на снимката си се вижда двустранна бронхопневмония и веднага даде направление за болница. Там му направиха бърз ПСР тест,който се оказа отриц и го пратиха във вътрешно отделение,а не в ковид отделението-приемането отне над 2 часа,после 2 часа вече приет отнеха за  да му вкл система с АБ и то след хиляди звънения от моя страна на който се сетя,че има връзка с болницата...а др възмутително е,че заради икономии пускаха парното по 3 пъти на ден за час два,нощем не и си е било доста студено-става въпрос за миналата седмица-просто нямам думи...

Последна редакция: вт, 08 дек 2020, 23:59 от svetlaem

# 566
  • софия
Звънче, кой език учат по информатика в колежа? Май беше писала, но не съм запомнила. Ния намрази програмирането в смг и според мен беше заради сбъркан подход. HTML е нещо много по-просто от с++, но близко до логиката на програмирането и й е много приятно, сама си купи книжка и го разучава. От утре трябва и по програма да започнат да разучават правенето на сайтове, чака го с нетърпение.
От възклицанията вкъщи (баща ѝ иска да е ангажиран и силно ентусиазиран, поради професионални отклонения Laughing) разбирам, че миналата седмица са започнали JAVA. Не знам какво правеха преди това. Май някакви блок схеми, но не е искала помощ.
По информационни правиха елементарен сайт, но май на някакво определено място.

# 567
  • Между гори и планини
Аз за добро утро се скарах а пубера, сега ще мълча. Вчера толкова му говорих - учи по български, учи - днес контролно, той кърши пръсти. Как пък толкова да му е трудно! Трудно се изразява, не да не чете, но нищо не влиза в тиквата. Накрая излиза, че съм лошата майка, която вика и се кара. Не бях такава! Щом е така - повече ни звук, ни стон от мен. Осем години зор ми стигат. И ме е яд, защото за някои неща е толкова умен, а за други е мъка.

# 568
  • у дома

Люба Ризова съчувствам ти,защото си отглеждам ей такова дете...Успокояващото е,че поне др не е толкова капризен на ядене.

Последна редакция: вт, 08 дек 2020, 12:10 от svetlaem

# 569
Аз за добро утро се скарах а пубера, сега ще мълча. Вчера толкова му говорих - учи по български, учи - днес контролно, той кърши пръсти. Как пък толкова да му е трудно! Трудно се изразява, не да не чете, но нищо не влиза в тиквата. Накрая излиза, че съм лошата майка, която вика и се кара. Не бях такава! Щом е така - повече ни звук, ни стон от мен. Осем години зор ми стигат. И ме е яд, защото за някои неща е толкова умен, а за други е мъка.

Ох, Доня...а как се учи предния ден за контролно по БЕЛ. Аз така и не се научих това да го правя. Или го можеш или не....поне според мен. И нашия не го бива никак в изразяването..ама само на лист. В общуването си се изразява доста добре.
 И страното е че оценките му по БЕЛ тази година са по-високи от по мат Simple Smile но това е заради различния критерий към двата предмета! По мат си е гърч...А проблеми с решаването в къщи няма никакви. Няма неразбран или претупан материал ...Очаквано де!

Последна редакция: вт, 08 дек 2020, 10:27 от MollyBy

Общи условия

Активация на акаунт