Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как ви се отрази финансово пандемията и извънредното положение

 • 5 449
 • 49
 •   1
Отговори

Анкета

Колко време ще издържи финансово вашето семейство при извънредно положение

Опции:

# 15
 • Мнения: 3 953
Негативно. Аз съм последния отговор. Заради ИП, спецификата на работата ми миналата година (възпитател в общежити) и наличието на две малки деца, изхарчих платения си отпуск до края на май и лятото бях със силно намалени доходи, което доведе до трудности да погасявам изрядно кредити и да остава достатъчно, за да изкараме спокойно месеца. Отчитам скок (не малък) на цените на хранителните продукти.

Много лошо Sad
Ще се оправят нещата. 

# 16
 • София
 • Мнения: 16 274
За сега не ни се е отразило, ММ е ИТ, аз съм държавен служител, почти всичките ни близки работят в сфери, които не са затваряли. Имаме късмет за сега. Искрено съчуствам на хората, останали без работа, дано по-бързо отмине кризата.

# 17
 • София
 • Мнения: 441
На мен не ми се отрази пандемията финансово,даже си изплатих кредита предсрочно.
Но ако това положение продължи до март,ще се отрази на хората,с които работя и няма как да няма отражение върху мен и върху всички.Така че,дано засегнатите от пандемията бизнеси оцелеят.

# 18
 • Мнения: 137
На нашето семейство пандемията не се отрази на приходите, но разходите ни намаляха, защото намалихме пътуванията и излизанията по заведения и други забавления, за които бяхме планирали около 20% от разходите. Така че финансово щеше да се отрази добре, ако имахме какво да правим парите. Догодина може да пътуваме повече.

Смятам, че хората от определени сектори са диспропорционално засегнати - туризъм, ресторанти и заведения, частни школи, изкуства. В моето обкръжение няма хора, работещи в тези сфери, никой не си е загубил работата, няма засегнати от пандемията.

# 19
 • Мнения: 26 969
Така че финансово щеше да се отрази добре, ако имахме какво да правим парите.
А ето това е квинтесенцията на проблема.

# 20
 • Мнения: 43
Така че финансово щеше да се отрази добре, ако имахме какво да правим парите.
А ето това е квинтесенцията на проблема.

Лично, засегната съм, дотолкова, че поради пандемичната обстановка в цяла Европа, ме възпрепятства да разреша личен проблем, но същия, в крайна сметка ще бъде разрешен.
Финансово--не. Всъщност, предвид ситуацията, съм благодарна на алчността на представители на съответните органи миналата година, които с действията си, ме отказаха да бъда поредната изнудвана( и набеждавана от всички други), развиваща дейност в сферата на ресторантьрството и са ми предвид абсолютно несъвместими те си със закона действия, са ми спести ли много пари и разочарование.

# 21
 • София
 • Мнения: 27 639
А аз мислех са отварям школа за езици. Бях намерила помещение, счетоводител... Добре, че не го направих!

# 22
 • София
 • Мнения: 3 754
Истината е, че управляващите и медиите живеят в един паралелен свят. Едните говорят, а другите повтарят и ни убеждават колко пари и мерки са помогнали на бизнеса. От първа ръка ви казвам - за фирми в туризма как седи въпроса
1. 60/40 не работи - повечето са сезонни работници, а искат хора на постоянен договор
2. Грантове - все намират ако нямаш връзки за какво да ти откажат - я някоя забравена осигуровка, я това че фирмата е на счетоводна загуба заради амортизации. Начинът да ги вземеш е да участваш с посредник искащ 30-50%
3. няма отсрочки за данъци, осигуровки или каквоти и да е - общините си искат всички пари, независимо, че не си отворил
4. Дори плащанията за деца в момента ги отказват - щом имаш фирма, нямаш това право. Независимо че със закон са ти спрели работата

Оттук нататък хората които познавам ще вземат мерки със сигурност

# 23
 • София
 • Мнения: 10 877
За сега ИП не ни се отразява финансово.
Аз на миналата Коледа напуснах работа/гнездо на оси/ и от тогава  съм на каквото си изтъргувам на борсата. Получава ми се, няма месец с по-малко от тогавашната ми заплата. А през пролетното ИП - беше много добре при падащите цени.
Скъпия от 2 г. се отказа от такситата,  работи по саниране. Понеже е сезонно мислеше за зимните месеци  да вземе патент за такси. Но работата много е намаляла,  цените не са вдигани от 10 г,  има и опасност да го заразят клиенти - отказа се.  Покрай мене и той откри борсовата търговия,  получава му се, изкарва си поне за цигарите дневно.
Допълнителните ми доходи от наеми се запазиха. Даже есента вдигнах с малко единия.
Не сме си ограничили пътуванията и виждането с дъщерята и внука в чужбина. Те бяха тук лятото, ние ходихме сега. По мои наблюдения при тях хората не са изплашени от пандемията, всичко е пълно,  пазаруват като за последно. Само заведенията за хранене са затворени. От днес имат по-строги мерки за детски градини и у-ща.  Но тя работи от дома, не и пречи гледането на малчо.
Да сме здрави, другото ще си го наваксаме след време.

# 24
 • Мнения: X
Гласувах с опцията 'година', въпреки че определено нямам спестявания за година. Разчитам на работата ми, която засега е дори засилена в сравнение с миналата година.
Впечатлението ми от ента ръка чуто и прочетено за помощта за икономиката е, че много се приказва, размятат се едни двуцифрени милиони, които за човек на МРЗ звучат много, но на практика нищо не се прави и дори цитираните бюджети за подпомагане са точно нищо.
Реалният вариант на работници в затруднение е борсата. За шефовете им и това няма. Надявам се да не ми се закучи работата и нещата да влязат в релси бързо, за мен абсолютният предел всичко да приключи е март 2021 - тоест 12 месеца ИП/ИЕО - ако дотогава не отворят услугите, храните и забавленията, икономиката е загинала. Не може на шепа ИТ, малко производство и заеми да се изхранват всички останали - държавни и общински служители, пенсионери, деца и безработни.

# 25
 • Мнения: 401
Отрази ми се, след като работата ми е да продавам учебници, а затвориха училищата Grinning
Сега работя почасово, и се опитвам да комбинирам с друга почасова, но няма нищичко в обявите.
Имам и много роднини и познати засегнати финансово от пандемията. За едната ми сестра ми е много притеснено, те държат заведение и там е много лошо положението.

# 26
 • София
 • Мнения: 10 877
Как са затворили училищата? Нали учениците са ДО. Учебниците би трябвало да са ги купили през септември и да си ги четат.
За заведенията - ясно, че губят много, тъжно е. Но няма как - в цяла Европа работят само с доставки до адрес.

# 27
 • Мнения: 401
Няма такова животно, те и Септември го караха на разсъжденията "То нали скоро ще ги затворят, какво да купуваме". Загубих бройката на тези, които се опитваха да си ги продадат в деня когато обявиха, че ще учат онлайн. Simple Smile Дали е правилно- не... но точно така се получи, изключенията са малки.

# 28
 • Мнения: X
Някой беше писал по темите, че сестра/братовчедка има заведение в Гърция и й изплащат сега месечни суми, няколкостотин евро, докато заведението е затворено.
Та в случая не е проблемът, че са затворени, а че са оставени без доходи. Смятам за излючително глупаво очакването, че всеки има големи спестявания и затова няма проблем със затварянето. Още по-глупаво е, ако пък няма спестявания, да му се нашоква канчето как може да е толкова безотговорен. Това е прехвърляне на отговорността и вината върху другите, въпреки че те нито са отговорни, нито виновни.

# 29
 • София
 • Мнения: 3 754
Позната с детски център - затворен е при първото ИП, сега пак е затворен. А точно сега са най-добрите месеци. Обаче всички разрешителни си ги плаща, осигуровките си вървят. А данък сгради й е 3000лв и си й го взеха, без да се съобразят че със закон не работи. Един лев помощ не е взела... А ония си раздават сега годишните бонуси, докато днес пак са взели 1 млрд заеми затова...

Общи условия

Активация на акаунт