Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как ви се отрази финансово пандемията и извънредното положение

 • 5 348
 • 49
 •   1
Отговори

Анкета

Колко време ще издържи финансово вашето семейство при извънредно положение

Опции:

 • София
 • Мнения: 3 731
Говорим си с приятелки, а чета и форума и има разнопосочни мнения по въпроса с финансовото положение на хората в България. Интересно ми е да разбера мнението на по-голям кръг хора, освен тези в моето обкръжение.
Нека не превръщаме темата в спор за и против мерките, а просто да видим как ни се отразява.
Мога да добавям отговори при нужда, гледах да ги разделя във времево отношение

# 1
 • Мнения: 9 942
Отметнах "над две години". Не сме засегнати финансово, но все пак "неограничено време" ми се струва много смел отговор.

# 2
 • Мнения: 1 333
Финансово ми се отразява много добре-няма къде да харчим.Освен сметки и храна за друго не харчим.

# 3
 • Мнения: 1 515
За сега пандемията не ми се е отразила финансово , но и аз отментнах " Над 2 години "

# 4
 • Мнения: 41 760
Моят отговор го няма, доходите ни нараснаха.
Моите лични се запазиха, но за мъжа ми беше много силна година. От 20 г. се занимава с това и такова чудо не е било и в най-големия пик.

Не обичам да правя сметки за колко време ще ни стигнат спестяванията, защото животът е непредвидим, един по-сериозен здравословен проблем и си на минус и без пандемия.

# 5
 • Мнения: 2 122
Избягваме да си правим сметки, но отметнах "над две години". Работата ми и тази на мъжа ми не се повлиява от коронавируса. Като, разбира се, не мога да кажа "неограничено" като никога нищо не се знае. Мъжът ми тази година имаше много повече работа от обикновено, аз също.Това лято си позволихме да си купим по-големи неща като по-голяма кола и жилище и пак сме добре.

# 6
 • Мнения: 4 168
Не ни се е отразило,аз съм в майчинство,мъжът ми има много работa,даже е нагоре.

# 7
 • Мнения: 5 867
Негативно. Аз съм последния отговор. Заради ИП, спецификата на работата ми миналата година (възпитател в общежити) и наличието на две малки деца, изхарчих платения си отпуск до края на май и лятото бях със силно намалени доходи, което доведе до трудности да погасявам изрядно кредити и да остава достатъчно, за да изкараме спокойно месеца. Отчитам скок (не малък) на цените на хранителните продукти.

# 8
 • Мнения: 38 952
Аз писах неограничено.
Не ми се е отразило финансово, дори отчитам рекорд в спестяванията на годишна база. Но това е по друга причина, не само, че няма къде да харча в момента.

# 9
 • София
 • Мнения: 3 731
Неограничено го написах от сегашна гледна точка. Ако се предполага, че първата година не сте засегнати, би следвало  и нататък да е така.
Ние лично работим в туризма и сме направо като с лопатата по главата. Общо взето и ако догодина е така ще трябва да търсим някакво друго решение. Спасява ни че нямаме кредити и имаме малки странични доходи

# 10
 • Мнения: 9 942
Моето мнение е, че първата година е най-лесно. Ако продължи две, три или повече години, ще се изгуби инерцията от предишните добри години, цените вече няма да се увеличават плавно, социалната инфраструктура ще се разпада все по-бързо, престъпността ще нараства и т.н.

Моят комунизъм е построен, но тъй като не живея на изолиран остров, няма как глобалната несигурност да не ми влияе.

# 11
 • София
 • Мнения: 27 588
От една страна, моят бизнес се срина тотално - говоря за школите за езици за възрастни.
От друга страна, не е голяма драма, защото излизат и други неща, а нашия бюджет не разчита основно на мен.
Мм също смени бизнеса, колкото и да мрънкам, много мъдро - кара тир /да го кажа общо/. Бившият му шеф изперка тотално и е уволнил 4 човека, супер квалификацирани и лоялни хора.
Като тегля чертата, не сме зле и имаме 1-2 месеца настрани.

# 12
 • Мнения: 3 991
Не гласувах, някак си въпросът ми се струва неправилно зададен. Колко време бихме издържали със спестяванията си ако сме безработни или ако работим, но доходите ни са намалели?! В крайна сметка дупе знае две и двеста. Доходите и на двама ни с ММ паднаха с около 40 процента.  Него го съкратиха в първите месеци на пандемията, но той е пенсионер и получава нелоша пенсия. Което е голям плюс, това, че има сигурен доход, който макар и немного, но нараства. Аз също останах без работа, бях четири месеца на борсата, сега заплатата ми е около 40 процента надолу от предишната. Но пък за работата, която върша, даже много ми дават. Опитвам се да компенсирам с преподаване - замествах в едно училище, сега давам частни уроци на едно детенце. Плюсът е че вече нямаме кредити, което ни кара да се чувстваме чудесно. Въпреки намалелите доходи, успяваме и да спестяваме по малко, защото не харчим за дрехи, заведения, пътувания и почивки, особено последните две преди ни бяха доста голямо перо от бюджета. Не даваме и за подобрения по къщата, за момента сме стопирали почти всичко в тази посока, макар че имаме още малко работа. Работим по въпроса за финансова стабилност и сигурност, и за бъдещо нарастване на доходите.

# 13
 • Между гори и планини
 • Мнения: 6 248
При нас няма промяна защо :
- имаме постоянни доходи
- имаме свое жилище, не плащаме наем или кредит
- нямаме заеми
- голяма част от храна отглеждаме и консервираме сами
- два пъти в годината купуваме необходими дрехи и обувки
- перилни и почистващи препарати, тоалетна, кухненска хартия и др, на няколко месеца веднъж
- имаме спестявания за спешни нужди.
- не се отопляваме на ток.

# 14
 • Mars Hotel
 • Мнения: 3 683
Гласувах с първия отговор, макар че думата "неограничено" е пресилена. Но е факт, че пандемията не се е отразила на финансовото ни състояние, даже спестяванията ни са значително по-големи, основно поради ограничените ни пътувания. В допълнение и на работа за първи път от много време изплащат бонуси тази година.

Общи условия

Активация на акаунт