Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 50

• 34 271
  • 874
  •   1
Отговори
# 450
...
Малко офтопик, но тия с преустроените ванове, които са уж като дом на колела и обикалят света, къде точно имат тоалетна и душ?
Не знам дали имат.
Но на много места, а и в повечето бензиностанции си има душове.

Тази година напролет ... между двете коронени истерии бяхме наели къща на Балтийско море в т.нар. ваканционен двор. Та дамата сама,  с къща с огромен двор си беше преусторила пристройките в няколко луксозни къщички за под наем  , къщочките с тераси и градинки отпред , а останалата част от двора даваше като къмпинг на колоездачи с палатки , коли с палатки, караванки ... включва ги в ток и ползват обща баня и тоалетна. Много чисти. Непрестанно имаше минаващи и оставащи.

# 451
  • София

Чиана, а нейде в Лозенец или Иван Вазов дали ще може да си паркираш фургончето?!? Laughing Или трябва да търсиш да не е зона?
Лозенец не става - зона е. То и Вазов става зона след две седмици. Днес масово мангали правеха улиците еднопосочни, а всякакви хора се опитваха да запалват неместените от години талиги по Каравелов. Една приятелка на майка ми се оказа, че си оставяли втората кола на Каравелов, защото нямали право в Лозенец. Имат кола, ама я паркират на километър и отгоре в чужд квартал да гние пред чужд блок. А после защо няма места...

# 452
Сега въпроса е ако не живееш от нивите за какво са ти? И ако живееш в града защо не купиш жилище , а се държиш за ниви ...

Аз в Добруджа много добре знам как изглеждат селата. НА нищо не приличат повечето. Има съвсем малко, които са в що-годе добро състояние . И хората в тях не се препитават от земеделие, защото нямат трактори. Добре е ако имат деца наблизо.

Ами ако вече си имаш жилище защо да нямаш и земя? Това е просто още една кошница за яйца. При това не е лоша кошница, защото земята си е вдигнала доста цената с годините, а носи и малък, но стабилен и необлагаем доход. Освен това е ограничен ресурс. Та няма лошо да се намира и малко земя.

Хората в Добруджа нямат трактори, защото един модерен трактор може да обработва хиляди декари. Затова не са нужни много хора с малки нивички и всеки с трактор, а големи окрупнени масиви, обработвани с един трактор. И свободните хора си дават земците под аренда или ги продават на онзи с трактора и отиват да работят нещо друго. По цял свят е така е със земеделие се занимават 3-5% от населението.

# 453
да, но хората не остават в така богатата Добруджа, ами са напълнили София и не може да се размине човек от коли, застроява се безразборно и т.н. Ами да си стоят в именията в Добруджа тогава.

# 454
Мали, тая тема днеска е избухнала... и разбира се пак с джафкания...

Да върна малко назад:
Средната цена винаги е била сегашна, тоест, към момента [...] Едно и също жилище няма как да формира средна цена, а и едва ли го продават и препродават всяко тримесечие[...]Пък лично ти как ще си ги тълкуваш, си е твоя работа.
Попи, май малко се заяждаш, ама ще ти отговоря по същество:
Пределно ясно е, че няма как едно жилище да прави средна цена, по самата дефиниция на "средно". Никъде не съм казал такова нещо, явно си чела доста по диагонала...
Няма нищо лошо в средната цена, и ако някой каже "средната цена на сключените сделки се повишава" - супер, пределно ясно е какво има предвид. Проблемът е, че никой не казва това. Масово се казва "цените на имотите скачат", или нещо подобно, което е тотално различно. Може цените на имотите да намаляват и пак средната цена на сключените сделки да расте. Така се постига коренно различно (и разбира се умишлено) внушение, което е точно обратното на реалността.
Немците имат един лаф (може и другаде да го има) - не вярвай на статистика, която не си фалшифицирал сам.

По темата за земеделската земя - личи си, че почти никой тук не се занимава с това. Освен евентуално да преподпише договор и да си прибере рентата. За земеделската земя няма никакво значение дали е до път или не, нито колко е голям един парцел. По простата причина, че никой арендатор не обработва земята си в реални граници. Арендаторите си "разменят" ниви помежду си, така че да се събира възможно най-голяма непрекъсната площ за обработка. Никой няма да бие път до майна си за едни 20-30 дка, ако това му е единствената земя в района - тъй като трябва да ходи до това място поне 10-15 пъти през годината, той ще си даде половината печалба само за гориво. Понякога подобни "заменки" са между 3-4 и повече арендатора, т.е. А дава 1 нива на Б, Б дава 2 ниви на В и Г, Г дава обратно на А и така нататък. Площта невинаги е еднаква, коригира се на база категорията на земята, дали е на баир, колко е плодородна и т.н.

Не знам кой каза по-горе за рента 130 лв. в Генерал Тошево. Предни години може да е било така, тая година има да чакате 130 лв. рента... На 40-50 трябва да се радвате, на места е и по 30. За Добруджа говоря, не за Видинско...

За теориите Бела не знам какво да кажа, пак пълен абсурд. Какъв е проблемът хората в града да имат и земеделски земи или пък къщи на село, не ми е ясно. В Ню Йорк нямали по 2 дка в Алабама - еми нямат, защото цялата им държава е от имигранти. Хора, отишли там с по едно куфарче, ръце в джобовете и една мечта. Мечтата може да се случи, може и да не се, но обикновено се състои от някакъв вид бизнес или търговия, а не копане на нивата. Ако искат да са на нивата, е можело да бъдат и в родните си страни, няма нужда да преплуват океана за едното земеделие. При основаването си САЩ се състои от крупни, ама наистина крупни земевладелци (първите 5 президента на САЩ сумарно притежават сигурно повече земя от площта на България), плюс роби, които по дефиниция не притежават нищо, най-малко пък земя. Останалото са имигранти с куфарчета.

А дали може човек да се изхранва само със земеделска земя - а може ли да се изхранва с акции? Някакви си хартийки там, които отдавна вече не са дори и хартийки, а само цифрички на телефона. Защо ли всички са луднали по тях, като не се ядат??
И за земята, и за акциите отговорът е един и същ - ако са достатъчно много, можеш да се издържаш само от тях. Ако не са толкова много, пак с тях по-добре отколкото без.

# 455
Слаши, като цяло съм на твоето мнение, само да внеса едно уточнение - невинаги рентата зависи от годишния добив. На много места е фиксирана на декар по договор - тази, която аз получавам е точно такава.

# 456
  • София
Навсякъде е така. Рискът си е за арендатора

# 457
Слаши, договорът с арендатора е заверен, с описана сума за плащане. Нещо като договор за наем на апартамент, магазин и т. н.  И се плаща, иначе договора се разваля, при желание на собственика, може да се даде арендатора на ЧСИ.... чао пари от ЕС.... те и без това други хиени чакат...

# 458
Белла, говориш против добруджанци да са в София, ама какво ще правиш ако немците почнат да говорят против българите в Германия?

# 459
да, но хората не остават в така богатата Добруджа, ами са напълнили София и не може да се размине човек от коли, застроява се безразборно и т.н. Ами да си стоят в именията в Добруджа тогава.

Уж на мен отговаряш, а все едно друг пост си чела. Там си стоят тези съвсем малко хора, които се занимават със земята. Останалите са продали или дали под аренда и са дошли в градовете, защото в земеделието няма хляб за всички. Какво да правят там???

# 460
Моята племенница,(бързам да уточня,че е красива и умна),е родена в голям град и въобще е на 100% гражданка,но се омъжи за богат селянин и отиде да живее в селото му. Имат три деца.

# 461
Общо взето ми обяснявате , че България е едно голямо село?

# 462
Общо взето, Бела чао, хората казват да не се прибързва със заключенията и да не  се обобщава алангро. Не всички са земеделци, не всички са айтита.

# 463
Общо взето нищо не ти обясняваме, ти търсиш провокации или знам ли какво. Отговаряме ти доколкото можем, ама е доста безсмислено занимание.

# 464
Да бе, щото в чужбина са гражданин до гражданката само.  А техните фермери, на които толкова завиждаме за големите субсидии, са само виртуални, колкото да си приберат субсидиите.

Не знам кога за последно си пазарувала в България, ама картофите (от поне 2-3 години) са предимно от Франция, лук (най-простият стар лук) - от Нидерландия и така.

Само да излезеш от Брюксел и са си села.

Общи условия

Активация на акаунт