Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 50

• 33 610
  • 874
  •   1
Отговори
# 690
За бедните пенсионери да има социални помощи, но е крайно несправедлива и деморализиращо неосигуряван и плащал високи осигуровки да получават почти еднакви пенсии. Това тотално лишава от съдържание идеята за осигуряване и превръща тези осигуровки в данък.

# 691
  • София
Тя системата няма да издържи скоро. Сега ще се опитат да прилапат и втория стълб да отиде в НОИ.
Аз се осигурявам за пенсия със собствени сили. В продънената каца няма да наливам вече.
Заложили 9.5% увеличение на приходите. Тия май не са чували за Кривата на Лафер. Изучава се в първи курс още...
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0_%D0 … D1%84%D0%B5%D1%80

# 692
И аз не наливам, до голяма степен и затова избрах да съм безработна - писна ми да ми вземат пари за нещо, което само е маскирано като осигуровка.
А вторият стълб според мен ще издържи - ще има колективен съдебен иска даже и извън България и конфискацията ще падне. Това ще е класическа национализация на лични активи, което е абсурдно в днешно време.

П.П. Не знаех, че и "колегата" Лафер е стигнал до същите идеи като мен, ама това си е една класическа оптимизационна задача, която учениците/студентите са решавали многократно, просто той я е приложил конкретно към данъчните постъпления. И нещо друго - у нас нещата са практически доказани след въвеждането на плоския данък.

# 693
  • инфантилно и разглезено хлапе
Тя системата няма да издържи скоро. Сега ще се опитат да прилапат и втория стълб да отиде в НОИ.
Аз се осигурявам за пенсия със собствени сили. В продънената каца няма да наливам вече.
Заложили 9.5% увеличение на приходите. Тия май не са чували за Кривата на Лафер. Изучава се в първи курс още...
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0_%D0 … D1%84%D0%B5%D1%80

Ние ще процедираме по Кривата на Бойко - тЕгли заеми да раздава заплати.Smiley

Въпросът е, когато едно предприятие почне да тегли заеми за да плаща заплатите на работниците, какво следва?

# 694
Въпросът е, когато едно предприятие почне да тегли заеми за да плаща заплатите на работниците, какво следва?

Зависи, много фирми го правят по принцип, защото така си работят. Иначе банките какво щяха да правят? Нали финансирането на проект е баш това - банката дава пари, с които се финансира проектът (в това число заплатите), и след приключване клиентът плаща, а фирмата връща заема. И после пак отначало.
Та може да е нормално, може да е лошо, има си нюанси и всеки случай си е за себе си.

# 695
Лошото на заемите е, че рано или късно настъпва момент, в който трябва да се връщат обратно. Тогава Бойко(ако все още е на власт), освен заемите за заплати ще трябва да тегли и още заеми да погасява стари задължения. Омагьосан кръг.

За сега ме успокоява това, че положението все още не е критично. С тия заеми надявам се някак си да закърпят положението до 2023-та, и може би няма опасност бордът да падне(според мен)...

# 696
Лошото на заемите е, че рано или късно настъпва момент, в който трябва да се връщат обратно. Тогава Бойко(ако все още е на власт), освен заемите за заплати, ще трябва да тегли и още заеми да погасява стари задължения. Омагьосан кръг.

За сега ме успокоява това, че положението все още не е критично. С тия заеми надявам се някак си да закърпят положението до 2023-та, и за сега няма опасност бордът да падне(според мен)...

И на мен не ми харесва това със заемите, обаче нали знаеш - глас народен, глас божи. А народът масово роптаеше, когато не вземахме заеми. Казваха "Я ги вижте гърците, до ушите в заеми, ама живеят по-добре от нас, за какво ни е строга финансова политика? Не щем дисциплина, искаме надбавки." И Бойко им дава надбавки, защото са гласоподаватели.

Бордът не може да падне от заеми. Даже и да фалираме, бордът пак може да си стои, няма да падне автоматично, защото просто е може. Бордът пада със закон, ако положението стане нетърпимо, или ако политиците се наговорят за някаква далавера.

# 697
Бордът не може да падне от заеми, проблемът е, че ако задлъжнеем прекомерно политиците сами ще искат да го махат и да обезценят валутата като единствен спасителен ход... Това е което ме притеснява.
Тази практика не е нещо ново - прилагана е в почти всички страни на определен етап от развитието...

# 698
Другият проблем е, че с прекомерни дългове и с дефицит ще ни отрежат квитанциите за еврозоната. И тогава на нашите политици може да им хрумне идеята да се заиграят с борда...

# 699
Така е, ама и хората в голямото си болшинство са против падане на борда и който го махне рискува да стане политически труп. Затова може да го махне само някой напускащ политиката за да кешира и да се пенсионира. Според мен обаче ще ни приберат вътре по-рано. А и не сме Гърция и банките не са будали - ще ни врътнат кранчето на заемите навреме. Това ме успокоява.

# 700
  • София
В Еврозоната не приемат със свободно падаща валута. Като това е доста по-значимо от заемите.

# 701
И за момента няма и помен от падане, даже и плавно, бордът си работи перфектно.

# 702
  • София
Как ще врътнат кранчето?  Като една година вдигаш абсолютно безсмислено заплатите, следващата как ще ги орежеш? Откъде ще късат живо месо, за да стопим 15млрд годишен дефицит, колкото ще е тая и следващата?
А като почнат падежите на заемите откъде пари? Ние нямаме машина която да задвижим...
А лично помня едно правителство, което изтегли 1 млрд заем за да рефинансира друг и Баце и всички медии го бутнаха. Толкова ни е капацитета по принцип от икономика....

# 703
  • София
Не мога да повярвам, че мина цяла година, вече сме 2021, зимата, след 2 месеца иде пролетта, а ние още го чакаме тоя магически, митичен срив, дето щял да дойде зимата. Ах зимата, ех зимата, щели сме да ядем дървото.
Които персонажи си помрънкват, пак си помрънкват. Всичко по старому.

# 704
  • София
Ами имаме представа за нещата. Интересуваме се за икономиката ни. Не виждаме розови еднорози да се разхождат по улиците, както се опитват да ни убедят колко сме мега гига супер...

Общи условия

Активация на акаунт