Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 50

• 33 629
  • 874
  •   1
Отговори
# 675
Имам познат, който през повечето време не е в България, с дългосрочен договор извън Бг е, и е изчислил, че му е по-изгодно да плаща на майстор, който да "обслужва" наемателите. Калкулирал е по някакъв начин разхода в наемите. Един от големите наемодатели - АДИС - на жилищни и не само имоти също прави така - има бригада, звъниш, вкарват те в графика и идват.

Така че и това е вариант, особено за такива с повече имоти като Румката и Танграта.

А както вече беше отбелязано - милениълите бягат от ипотеки, покупки и подобни ангажиращи дейности, така че наемодателството има бъдеще. Даже предвиждам увеличаване броя на наемодателите с повече от 2-3 имота.

За много години на всички!

# 676
Аз предвиждам много мрънкащи наемодатели от капризите на мишениълите. Simple Smile о почакайте, това вече го има Simple Smile

Не знам какво мислите че ще се промени... милениълите вьмомента са на възраст между 24 и 39 т.е отдавна са на пазара на труда и доста от тях ако са имали мераци за имоти са ги реализирали. Следващите години трябва да се мисли какво ще прави поколение Z.

# 677
Simple Smile За капризите се плаща. Няма лошо. Ако купуваха и усядаха, изгода щяха да имат само Инфинити, Артекс и подобни. А така има място и за посредници - наемодатели, майстори за смяна на крушки и т.н.

# 678
Аха, и ние ще си вземем човек, който да обикаля, да наглежда имотите, да събира наеми и да сменя крушки. Но изчислих, че ще ми е изгодно, като станат към 20-25 апартаментите. Човек на възраст около 40 ф, на пълно работно време. Който да наглежда имотите, да прави огледи и сходни дейности. Докато аз и ММ се печем под палмите 🌞

# 679
  • София
За много години!

Хората, които са живели в чужбина обикновено са по- добри наематели. Чуждестранните студенти също в повечето случаи са ОК и разполагат с по- висок бюджет. Имам приятели, които живеят изцяло от наеми и основно пускат студенти, които не са от България. Наборът не е от толкова голямо значение, тъй като от офиса ми има хора на по над 30 години, които са големи мизерници. А иначе на думи са супер сериозни.

# 680
  • Германия
За много години!

Хората, които са живели в чужбина обикновено са по- добри наематели. Чуждестранните студенти също в повечето случаи са ОК и разполагат с по- висок бюджет. Имам приятели, които живеят изцяло от наеми и основно пускат студенти, които не са от България. Наборът не е от толкова голямо значение, тъй като от офиса ми има хора на по над 30 години, които са големи мизерници. А иначе на думи са супер сериозни.
много точно казано. Според мен и от двете страни (наемодател/наемател) хора живели в чужбина се държат много по-професионално. Защото в крайна сметка отдаването под наем си е един бизнес, а в западният свят той е на доста по-професионално и не емоционално ниво. Имаме още много да се учим и дълъг път да извървим.

# 681
  • София
Аха, и ние ще си вземем човек, който да обикаля, да наглежда имотите, да събира наеми и да сменя крушки. Но изчислих, че ще ми е изгодно, като станат към 20-25 апартаментите. Човек на възраст около 40 ф, на пълно работно време. Който да наглежда имотите, да прави огледи и сходни дейности. Докато аз и ММ се печем под палмите 🌞
И ние така процедираме за апартаментите, които поддържаме на морето. Имаме човек на пълна заплата, който се занимава само с ремонти и да пие кафета. Избива си многократно парите.

И продължаваме с изкуствено наливане на средства:
Цитат
Минималната заплата от днес е 650 лв. – с 40 лв. повече в сравнение с изминалата 2020 г. С 10% се увеличават бюджетните заплати. За цялата 2021 г. са планирани средства за осигуряване на увеличението с 30% от 1 август 2020 г. на заплатите в администрациите.........
...................
Предвижда се 17%ръст на учителските заплати и 15 на сто на възнагражденията в МВР.
Пир по време на чума

Последна редакция: пт, 01 яну 2021, 21:03 от chiana2003

# 682
И ние така процедираме за апартаментите, които поддържаме на морето. Имаме човек на пълна заплата, който се занимава само с ремонти и да пие кафета. Избива си многократно парите.

И продължаваме с изкуствено наливане на средства:
Цитат
Минималната заплата от днес е 650 лв. – с 40 лв. повече в сравнение с изминалата 2020 г. С 10% се увеличават бюджетните заплати. За цялата 2021 г. са планирани средства за осигуряване на увеличението с 30% от 1 август 2020 г. на заплатите в администрациите.........
...................
Предвижда се 17%ръст на учителските заплати и 15 на сто на възнагражденията в МВР.
Пир по време на чума

Направо. Забогатяха. Работещите на МРЗ и учителите. Скоро и те ще си имат по 20-тина апартамента и ще се пекат по южните морета. А в САЩ не е пир, че им пращат чекове директно в пощенските кутии? 🤔

# 683
От кой ще вземат пари за поредното увеличение на боджетните заплати ? От хотелиерите ли ?
@ trastika богати може да не са, но на фона на заплатите и заработките на обикновенния българин извън София може да се каже че не са хич за оплакване.  Над 2500 лева  е чистото месечно възнаграждение на семейство учители наши съседи. Отделно са симпозиумите, парите за дрехи, командировките, безплатните лаптопи и таблети, парите за очила и дори на жената и дават транспортни понеже се е писала че пътува всеки ден до близкото село. В момента преподават онлайн, и май почти цялата година така си бяха, а заплатките и бонусите си текат. За провинцията както и за 3/4 от българите тая цифра си е направо сериозна. Особено пък и факта  собствено жилище.  Истината е че децата стават все по  неграмотни, истина е също и че много голяма част от самите  учители са неспособни и неадекватни . И последно - синекурни и ненужни никому неща , общо образователни предподават колкото да се отчита дейност. Огромна липса при нас имаме от добри заварчици, стругари, автомонтьори, дърводелци, професионални шофьори, водачи и монтьори на тежка транспортна и строителна техника. В нашия град месеци не намериха ( и се принудиха да плащат квартирни на група от Бургас) оператор на кулокран, кофражисти и арматуристи с опит, монтьори на пътна техника, фадромисти и стругари. Въпреки че предлаганите заплати бяха тройни на фона на останалите в града. От 5 гимназии по няколко паралелки завършили деца нито едно не умее един болт да завърти. Всичките все мениджъри, дребен и среден бизнес профил, информатика , хотелиерство, ресторантьорство..все някакви такива профили  ненужни  От 200 деца всичките стягат багаж за София и чужбина. Понеже в града ни има огромна празна ниша дори за майстори файансаджии и картонджии, и трябва да чакаш с месеци и записване за да ти направи някой банята сваляйки ти три кожи от гърба. Без гаранция за срок и качество. И на Западни цени.  Понеже няма кой !  Децата неподготвени и неуки, липса на приемственост..Трагедията е пълна.

# 684
  • София
Не бе, няма проблем да товариш 1.8млн работещи да раздават бонуси и увеличения на 2.5млн пенсионери и 800к държавна и общинска администрация в най-тежките времена. Същевременно са насъскали НАП и всякакви службички да мачкат и да пълнят приходната част. Ама всичко е до време.

# 685
  • София
Според мен това е изискване на ЕС свързано с въвеждането на еврото. Онова рекламирано влизане в чакалнята си има цена. Вече е подписано и ако не бъде направено, влизането е мираж, та искат или не, трябва да се стигне до някакви нива на заплатите и пенсиите.

Не може да се отрече, че има много малки пенсии, и че хората буквално живеят в мизерия. Аз лично съм за увеличение на най-ниските пенсии, обикновено те са на хора вече в преклонна възраст, които няма как да не са работили, защото са били активни през времена когато не е имало опция да не работят. Те не са виновни, че пенсионния фонд в който са събирани техните вноски е бил източен.

# 686
О, това с източването на пенсиите е тежка мантра.
Аз не съм против да се вдигнат ниските пенсии, но за тези, които са работили цял живот, т.е. през коефициента за всяка година трудов стаж. Защото сега лекар с 30 години стаж поне или инженер с 40 години трудов стаж, пенсионирали се малко след идването на демокрацията, взимат колкото домакиня, която цял живот е правила кексове в къщи и е на социална пенсия. За тези на социална пенсия - социални помощи, а не пенсии.
Да, Алекс, имаше опция да не работиш - жена-домакиня, която си гледа децата. Имаше и занаятчии/надомници и т.н., които не бяха на заплата, а на колкото си изработят, нямам представа те на какви пари са се осигурявали, ама доста от тях са били с по-високи реални заплати от лекари/учители/инженери.

# 687
  • инфантилно и разглезено хлапе
От кой ще вземат пари за поредното увеличение на боджетните заплати ? От хотелиерите ли ?
@ trastika богати може да не са, но на фона на заплатите и заработките на обикновенния българин извън София може да се каже че не са хич за оплакване.  Над 2500 лева  е чистото месечно възнаграждение на семейство учители наши съседи. Отделно са симпозиумите, парите за дрехи, командировките, безплатните лаптопи и таблети, парите за очила и дори на жената и дават транспортни понеже се е писала че пътува всеки ден до близкото село. В момента преподават онлайн, и май почти цялата година така си бяха, а заплатките и бонусите си текат. За провинцията както и за 3/4 от българите тая цифра си е направо сериозна. Особено пък и факта  собствено жилище.  Истината е че децата стават все по  неграмотни, истина е също и че много голяма част от самите  учители са неспособни и неадекватни . И последно - синекурни и ненужни никому неща , общо образователни предподават колкото да се отчита дейност. Огромна липса при нас имаме от добри заварчици, стругари, автомонтьори, дърводелци, професионални шофьори, водачи и монтьори на тежка транспортна и строителна техника. В нашия град месеци не намериха ( и се принудиха да плащат квартирни на група от Бургас) оператор на кулокран, кофражисти и арматуристи с опит, монтьори на пътна техника, фадромисти и стругари. Въпреки че предлаганите заплати бяха тройни на фона на останалите в града. От 5 гимназии по няколко паралелки завършили деца нито едно не умее един болт да завърти. Всичките все мениджъри, дребен и среден бизнес профил, информатика , хотелиерство, ресторантьорство..все някакви такива профили  ненужни  От 200 деца всичките стягат багаж за София и чужбина. Понеже в града ни има огромна празна ниша дори за майстори файансаджии и картонджии, и трябва да чакаш с месеци и записване за да ти направи някой банята сваляйки ти три кожи от гърба. Без гаранция за срок и качество. И на Западни цени.  Понеже няма кой !  Децата неподготвени и неуки, липса на приемственост..Трагедията е пълна.

Спокойно. Ще се теглят заеми до последно, за да се плащат заплатите на ненужни, неефективни, и безполезни длъжности.Smiley
Доколкото знам, точно преди да фалира комунизма е било същото - държавата е издържала, и финансирала неефективни, неконкурентни, и губещи производства, само за да не останат хората без работа...

Увеличение на приходите от 9.5%, разходи за 52.5 млрд. лв. и дефицит от почти 4.9 млрд. лв. Това са основните параметри на Бюджет 2021, според публикувания на страницата на Министерството на финансите законопроект.

В него управляващите не залагат на конкретна визия за следващите три години, а по-скоро се надяват да изкарат кризата без да се налага да свиват каквито и да е разходи. Българският фиск ще бъде на минус до 2023 г.,
а държавният дълг ще нарастне със 77% - от 22 млрд. лв. през 2019 г. до 38.9 млрд. лв. към края на периода.

...
Нов дълг
Към края на 2020 г. се очаква държавният дълг да нарасне до 28 млрд. лв. или 23.5% от прогнозния БВП при 22 млрд. година по-рано. Тук трябва да се отчетат и 5-те милиарда лв., които бяха набрани от международните пазари през септември. През следващите три години управляващите планират дълговото финансиране на бюджета да бъде между 4.5 и 6.8 млрд. лв. годишно в зависимост от развитието на икономиката. През същия период падежира дълг вече в обращение от около 1.1-3 млрд. лв. годишно. Така очакванията са до 2023 г. нивото на държавния дълг да достигне 38.9 млрд. лв. или 28.2% от БВП, което е със 77% над нивото към края на 2019 г.

# 688
Аз лично съм за увеличение на най-ниските пенсии, обикновено те са на хора вече в преклонна възраст, които няма как да не са работили, защото са били активни през времена когато не е имало опция да не работят. Те не са виновни, че пенсионния фонд в който са събирани техните вноски е бил източен.

Нищо не е източено, защото не може да се източи нещо, което го няма. Просто пенсионен фонд е имало преди девети и още в първото десетилетие е източен. Та едва ли има статистически значима бройка живи пенсионери, излезли в пенсия 50-те, 60-те или 70-те години. Днешните пенсионери са пенсионирани след 1989 и фонд не са и чували. И тези с малките пенсии просто не са осигурявани (ако са работили) или не са работили изобщо. И изобщо, ама ИЗОБЩО не е редно да им се бута гювеч, защото това подкопава устоите на пенсионната система.

Спокойно. Ще се теглят заеми до последно, за да се плащат заплатите на ненужни, неефективни, и безполезни длъжности.Smiley
Доколкото знам, точно преди да фалира комунизма е било същото - държавата е издържала, и финансирала неефективни, неконкурентни, и губещи производства, само за да не останат хората без работа...

Не е толкова зле. Сега няма държавна икономика за финансиране. Има държавни служители, вярно, ама то без тях не може. Иначе най-тежкото бреме са пенсиите, друго няма.

# 689
  • София
Тези с ниските пенсии не са ли хората над 75г. Те едва ли са се пенсионирали преди 5-7 години. За другите предполагам сте прави, че не са работили и затова са с малки пенсии. Но като социално общество, не може или пък може да се вдигнат пенсиите само на тези които заслужават.
За държавните служители, без тях няма как да се случат нещата. Те лично едва ли са виновни, че не се използват възможностите на новите технологии и се налага да има толкова много служители.

Общи условия

Активация на акаунт