Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 50

• 34 321
  • 874
  •   1
Отговори
# 315
Нико, само да знаеш каква истина си написал на предната страница. 2008 година купувах жилище НС.  В началото на тази също. Ами и при двете цената почти ед
на и съща.НС в един и същи квартал. А мин. работна заплата се е покачила и то доста. Изводите всеки да си направи.

# 316
  • София

Еми значи цената на земята излиза 215 евро, а не 300-350. Отделно, че 400 е в горната граница. В СЕК е 350 евро най-високото изпълнение. Говорим за блокове няколко хиляди квадрата. Та дори и 650 да го смятаме със земята до 1100 остават 550. И пак казвам - това е силно завишена сметка. Мегдан за падане има много.
Наистина те съветвам да не се занимаваш със строителство, а пък изобщо и със сметки на чуждата паница.
А за Артекс ако видиш колко човека хванаха с техни апартаменти, може да си обясниш защо строят мастодонти.

Аз също те съветвам като не си компетентна да не се изказваш като компетентна. На много глупости се начетох.

ПП: Айде обясни ми като си много компетентна защо човека в статията на капитал си залага 50% печалба? Сигурно лъже и ще работи на загуба.

Още един пример, защото тука пак ми се обясняват какви ли не глупости.
Тех Парк резидънс на цариградско. Земята я купиха за 2 050 000 лева. На нея се строят 10630 кв.м. Айде изчисли колко се пада на квадват, като си много напред със сметките и се хващаш, че съм объркал в предишното мнение. И тук средната продажна цена на кв.м. не е 1100 евро, а доста повече.
Мога да дам още десетина примера.

Мандаринката милата не я знам не я знам как се оправя в живота. Няма връзка с реалността.

Знаеш ли колко такива като теб изгърмяха при миналата криза. Със сметките за бързо забогатяване.
Казаха ти - като си толкова начетен - почваш да строиш при 100% марж и си ти. Пък ако стане гаф с нещо, здраве да е.
А за строителство да ми говоринякакъв ник без никаква реална представа в БГмама, (който не може да събере две трицифрени числа правилно), като с това съм си изкарвала хляба, пък и къща от гола поляна сме построили ми идва малко несериозно.

# 317
Нико, само да знаеш каква истина си написал на предната страница. 2008 година купувах жилище НС.  В началото на тази също. Ами и при двете цената почти една и съща.НС в един и същи квартал. А мин. работна заплата се е покачила и то доста. Изводите всеки да си направи.

Това е обсъждано многократно - първият път си купила на пика ( в най-лошия момент), а после купуваш при новия подем. Общо взето къса клечка, виж графиката по-долу, но с тази разлика, че същата цена днес е много по-достъпна от преди 12 години. Нищо ново не казваш, просто ако тогава е имало балон, днес няма. Вече как ще се отрази кризата е друго, ама за да причини една криза спад на цените не е нужно да има балон.

# 318

Еми значи цената на земята излиза 215 евро, а не 300-350. Отделно, че 400 е в горната граница. В СЕК е 350 евро най-високото изпълнение. Говорим за блокове няколко хиляди квадрата. Та дори и 650 да го смятаме със земята до 1100 остават 550. И пак казвам - това е силно завишена сметка. Мегдан за падане има много.
Наистина те съветвам да не се занимаваш със строителство, а пък изобщо и със сметки на чуждата паница.
А за Артекс ако видиш колко човека хванаха с техни апартаменти, може да си обясниш защо строят мастодонти.

Аз също те съветвам като не си компетентна да не се изказваш като компетентна. На много глупости се начетох.

ПП: Айде обясни ми като си много компетентна защо човека в статията на капитал си залага 50% печалба? Сигурно лъже и ще работи на загуба.

Още един пример, защото тука пак ми се обясняват какви ли не глупости.
Тех Парк резидънс на цариградско. Земята я купиха за 2 050 000 лева. На нея се строят 10630 кв.м. Айде изчисли колко се пада на квадват, като си много напред със сметките и се хващаш, че съм объркал в предишното мнение. И тук средната продажна цена на кв.м. не е 1100 евро, а доста повече.
Мога да дам още десетина примера.

Мандаринката милата не я знам не я знам как се оправя в живота. Няма връзка с реалността.

Знаеш ли колко такива като теб изгърмяха при миналата криза. Със сметките за бързо забогатяване.
Казаха ти - като си толкова начетен - почваш да строиш при 100% марж и си ти. Пък ако стане гаф с нещо, здраве да е.
А за строителство да ми говоринякакъв ник без никаква реална представа в БГмама, (който не може да събере две трицифрени числа правилно), като с това съм си изкарвала хляба, пък и къща от гола поляна сме построили ми идва малко несериозно.

Не знам как определи какъв съм, че да си правиш извод, че много като мен били изгърмяли. Не знам и къде видя да съм написал, че е много лесно. Не правя сметки за бързо забогатяване. Казвам факти, като не са ти удобни и започваш с глупостите. Дадох конкретни примери, дали ти харесват или не си е твой проблем. Ти твърдищ, че информацията която давам е невярна, така ли? Сметна ли с колкосе ортазява цената на земята в цената на кв.м. апартамент, като много си напред със сметките? Или просто не ти изнася на глупостите, които написа по-назад?

Някакъв ник в бг-мама да ми обяснява за имоти, при положение че 20 години с това си изкарвам хляба, не е сериозно. Със сигурност строителството на една къща има много общо със строителство на блок няколко хиляди квадрата (за Мандаринката ще кажа, че това е ирония). Направо ми е смешно.

# 319
  • София
Пък аз да попитам кой колко точно сгради е построил, за да можем да си направим извод за категоричните изказвания.

Отстрани всяка работа изглежда по-лека, отколкото е. И печалбата по-голяма, отколкото в крайна сметка се получава. Ако беше толкова лесно и доходоносно, всички щяхме да сме строители. НикоТ открехна вратичката към това, с което се сблъскват инвеститорите и което не подлежи на коментар, че така стоят нещата. То обаче само намеква за това, с което се сблъскват ежедневно.

Тревата на съседа е винаги по-зелена...

# 320
Аз определено усещам някаква промяна в пазара. От година и половина го следя и ми прави впечатление, че преди непрекъснато получавах известия за промяна на цена на наблюдвани имоти, през ден. Тогава са били да кажем 20 обяви, а в последните 1-2 месеца са 50+ и я съм получила известие веднъж на 2 седмици, я не. Днес получих за един в Иван Вазов, който си седи от 3-4 месеца на тази цена, но сега решили да го вдигнат с 3 000 евро, ще кажеш, че се избиват за него... Astonished
Отделно преди две седмици звъннах на брокер да насроча оглед за друг апартамент. В началото на разговора звучеше супер незаинтересован, могло да се види само в събота сутринта и ако не ида тогава, най-вероятно в понеделник апартаментът нямало да е наличен вече, от няколко фирми имали сериозен интерес и били пред капариране и също каза, че всички са се юрнали да купуват. В края на разговора обаче се оказа, че всъщност могат да насрочат огледа, когато аз искам (след като казах, че в събота ми е невъзможно и бях готова да се откажа, хаха). Даже брокерът почна да ми обяснява как, ако купя с ипотечен, щели да ми свалят 2-3 000 евро макс, а всъщност аз изобщо не съм питала за коментар на цена, отстъпки и т.н. Та разбрахме се, ако не са го капарирали в събота, да му се обадя понеделник-вторник да се уговорим за през седмицата. Е, той ми знънна още в понеделник сутринта, направо да си избирам ден и час. Ии две седмици по-късно - обявата си е все още актуална. Та явно не е баш така, както го изкарват.
Не знам, според мен пазарът в момента "се държи" странно и може би това ще избие нанякъде, дали към спадане или увеличаване на цени или пък нещо друго...
Както и да е, аз реших да изчакам до лятото, струва ми се, че предстоят интересни месеци.

# 321
Звучи като отчаяни брокерски блъфове. А това с промени на цени си е брокерска тактика. Не се подлъгвай и не взимай решение на  база страх да не изпуснеш, защото тогава винаги ще се прецакаш. Не са един или два апартамента, ако не е този ще е друг.

# 322
Дали разбирам правилно? Имате парите за жилище! Имате нужда от жилище? Пазарът предлага голям избор от жилища. Нали? Но вие сте готови да чакате месеци и години в очакване цените на имотите да паднат?
Къде е логиката?!

# 323
Дали разбирам правилно? Имате парите за жилище! Имате нужда от жилище? Пазарът предлага голям избор от жилища. Нали? Но вие сте готови да чакате месеци и години в очакване цените на имотите да паднат?
Къде е логиката?!
Имам две жилища в София, в едното живея, другото отдавам под наем. И двете са наследствени. Не ми е спешно да купувам, просто търся в определени райони, където няма много предлагане и рядко нещо ме изкушава. А парите ги нямам, ще купувам с ипотечен кредит, който мисля да финансирам от наеми (баналната схема). Та стига да не тръгнат цените главоломно нагоре, нищо не ми пречи да почакам, даже по-добре - до лятото живот и здраве ще съм събрала и доста по-прилично самоучастие. Пък ако и паднат леко - идеално.

# 324
  • София
E, човек с две жилища, наследствени, едното за под наем, за какво ти е да се "набутваш"с кредити?
От колко време събираш наем? Колко от тези наеми са спестени досега? Колко самоучастие имаш или ще имаш до 1-2 години. Ако нямаш наемател един ден, за няколко месеца или за постоянно, как ще плащаш ипотеката на 3тото си жилище?
Като си отговориш сама на себе си на тези въпроси ( не питам да споделяш всичко с нас) , ще разбереш дали имаш нужда да се захващаш с ипотека Thinking
Ипотеката не е като наследствено подареното жилище... един вид.. различно е , доста различно. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 325
E, човек с две жилища, наследствени, едното за под наем, за какво ти е да се "набутваш"с кредити?
От колко време събираш наем? Колко от тези наеми са спестени досега? Колко самоучастие имаш или ще имаш до 1-2 години. Ако нямаш наемател един ден, за няколко месеца или за постоянно, как ще плащаш ипотеката на 3тото си жилище?
Като си отговориш сама на себе си на тези въпроси ( не питам да споделяш всичко с нас) , ще разбереш дали имаш нужда да се захващаш с ипотека Thinking
Ипотеката не е като наследствено подареното жилище... един вид.. различно е , доста различно. Stuck Out Tongue Winking Eye
Ами честно казано, хрумна ми миналата година тази идея. От  година и половина събирам наемите, баща ми прецени, че вече съм достатъчно голяма да се оправям със задачата. Grinning По принцип не съм ги пипала изобщо. Самоучастието не е голямо, но и цената на жилището няма да е висока. Търся нещо мъничко, към 50-60 кв.м., даже може и по-малко, в диапазона 70000-85000 евро.
Няма да е някаква огромна заробваща ипотека и мисля, че рискът няма да е чак толкова голям.

# 326
  • София
Предполагам не е за вас,  за семейство, щом търсите толкова малко. Ако търсите такова за да давате под наем, не ви съветвам да е с кредит. Просто рискувате излишно да се загробите. Ако е за семейството, купувайте ако нещо ви хареса, без да четете анализи накъде отива пазара...

# 327
4та поредна година на един апартамент който съм набелязала не мърда

Последна редакция: чт, 17 дек 2020, 19:38 от Не се сърди, човече

# 328
И той няма да мръдне. Явно е надценен или си има някъде проблем. Или собствениците не бързат. Или всичко изброено.

# 329
Не е надценен да же (биха могли и още да искат) проблеми , чист си е няма , гледах го на 2 рата година ..искам го но...и собствениците си искат тази цена..

Общи условия

Активация на акаунт