Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 50

• 33 674
  • 874
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Аз не съм теглила кредит, но съм чувала, че лихвата не е фиксирана или ако е такава условията са по-неизгодни. Банките едва ли ще се минат. Още повече когато се очаква да се набълбукат с лоши кредити след края на кредитния мораториум.

# 616
Никой не се запитва, ако ще има инфлация, защо банките биха дали кредит, с който ще са на загуба.

Бреййй, къде видя такива кредити, където банките да са на загуба? Жива да не бях.

# 617
Логично е, масово хората ги е страх от инфлация, банките ги ухажват чрез ниски лихви.

Не че нещо, но евентуалната ситуация да се окажеш с кредит, който не можеш да обслужваш е доста ло-рискова от 5-10% инфлация, която би "изяла" част от недотам голямата сума, която имаш налична (ако беше голяма нямаше да се купува с кредит).

# 618
  • София
Той иска да каже, че няма да има инфлация, защото банките няма как да са на загуба. В което има някаква логика.
Но не съм сигурен банките как се организират в случая. Предполагам, банките ще "изпреварват" инфлацията с лихви.
Примерно 100% инфлация, банката слага 100% лихва Simple Smile
Заемът ти от 100к лв става 200к Simple Smile

Кой "очаква" банките да се "набълбукат" с лоши кредити!?
Не съм чул за такова очакване.
А и защо, непременно трябва да има скок на лоши кредити?
Тоя мораториум нали е за това? 9 месеца хората да продават и да се освободят от затруднението. Защо да чакат 9 месеца, па тогава да се сетят, че ще трябва да плащат кредит?

# 619
Защото хората си мислят - Като дойде време да плащаме, тогава ще го мислим!

# 620
  • София
Лично аз познавам няколко човека с шестцифрени кредити, които в момента взимат по 24лв на ден. Много хора ще изгорят след мораториума. А предполагам няма да го продължат след 31.03.

# 621
Няколко мнения по напред го написаха.
Не се вземат масово кредити.
Предоговарят се старите.
А те влизат в статистиката като брой.
Колкото повече кредити се предоговорят, толкова повече расте броя на "взетите" кредити.

# 622
  • инфантилно и разглезено хлапе
Лично аз познавам няколко човека с шестцифрени кредити, които в момента взимат по 24лв на ден. Много хора ще изгорят след мораториума. А предполагам няма да го продължат след 31.03.

Спокойно, няма да изгорят. Никой робовладелец няма мотив и полза да си избива собствените роби.
Как разсъждават богаташите:

Ипотека - това е вид съвременно робство.
Ипотеката изглежда нещо безобидно - теглиш за много дълъг срок и си плащаш лека-полека.
Но всъщност това е съвременно робовладение.
Освен, че сами стават роби, те учат и децата си на същото...
По думите на милиардера, ипотекарите изпадат в силна зависимост от плантацията(или т.нареченото кредитно бреме), живеейки в постоянен страх от загуба на работното място и репутация...
В крайна сметка стават дотолкова зависими от тази плантация, от тези техни задължения, че престават да мислят рационално, както би било изгодно за тях.
Според възпитанието и умствения багаж, при много хора идеята да имат собствено жилище е като техен "сакрален" дълг и обричане...

# 623
Не бъди толкова сигурна. Цяла година почти се разрушава бизнеса на хората за да се спасява здравната система от претоварване. Вчера получихме писмо , че ни се увеличават ВЪПРЕКИ това здравните вноски от 14,3 на 15,8 ... Защото не сме се жертвали достатъчно. Може пък да са очаквали като саможертва всички да измрем С корона .. ама като не щем ...

# 624
  • София
Колко по логично е да научиш децата си че каквото се спечели се изпива и изяжда веднага, само и само да не си роб. Stuck Out Tongue Winking Eye  Инак живот под наем също е живот, важно е да паркира скъп автомобил пред панелката под наем

Последна редакция: ср, 30 дек 2020, 12:57 от Cabo San Lucas 40

# 625
  • инфантилно и разглезено хлапе
Колко по логично е да научиш децата си че каквото се спечели се изпива и изяжда веднага, само и само да не си роб. Stuck Out Tongue Winking Eye  Инак живот под наем също е живот, важно е да паркира скъп автомобил пред панелка та под наем
Съмнявам се Игор Рибаков да е станал милиардер от ипотека. Като се замисля, въобще не се сещам някой да е забогатял с теглене на ипотеки. Освен банките...Smiley

# 626
Преди забогатяването трябва да живееш някъде, за предпочитане да не е при мама до напреднала възраст. А и не всеки цели да забогатява, повечето хора просто искат спокоен живот без крайности.

# 627
Ипотеката изглежда нещо безобидно - теглиш за много дълъг срок и си плащаш лека-полека.
По думите на милиардера, ипотекарите изпадат в силна зависимост от плантацията(или т.нареченото кредитно бреме), живеейки в постоянен страх от загуба на работното място и репутация...
В крайна сметка стават дотолкова зависими от тази плантация, от тези техни задължения, че престават да мислят рационално, както би било изгодно за тях.

Оххх, как я мразя тази концепция. Робството е робство, защото е насилствено. Ако не е насилствено, а доброволно, се казва трудов договор. Ипотеката също е доброволна и всеки има глава на раменете си и може да си направи сметката. Ако поеме непосилна ипотека - лошо, ама нали дозата прави отровата. Същото важи и с лекарствата - вземи повече и ще се отровиш, та да отречем лекарствата ли??? Пълен булшит.
Ипотеката е алтернатива. Без ипотека имаш само една опция - до 40-тата си година да събираш пари за да си купиш жилище, а до тогава да живееш некомфортно. С ипотека обаче получаваш и втора възможност - да живееш комфортно веднага, а ще плащаш до 50-тата си година.  Ми всеки си избира, за мен всяка нова опция е нещо добро.

# 628
  • София

Спокойно, няма да изгорят. Никой робовладелец няма мотив и полза да си избива собствените роби.
Как разсъждават богаташите:

Според възпитанието и умствения багаж, при много хора идеята да имат собствено жилище е като техен "сакрален" дълг и обричане...

Абсолютно правилно! Разбира се, че няма да изгорят - ще разсрочват, ще ги товарят с лихви и чак накрая ще им продадат собствеността и ще продължат да гонят роднините им за доплащане, защото нямаме физически фалит тук! Веднъж теглихме кредит и 2 години гладувах от страх какво ще стане. Никога повече.
Не бъди толкова сигурна. Цяла година почти се разрушава бизнеса на хората за да се спасява здравната система от претоварване. Вчера получихме писмо , че ни се увеличават ВЪПРЕКИ това здравните вноски от 14,3 на 15,8 ... Защото не сме се жертвали достатъчно. Може пък да са очаквали като саможертва всички да измрем С корона .. ама като не щем ...
Бях оплюта в една друга тема като казах, че в България е по-изгодно да криеш здравни осигуровки и със спестените пари да ги буташ на лекари да те лекуват, защото иначе ще те оставят като куче да умреш пред болницата. Всички знаем, че така работи системата - или връзки, или пари. А понякога и двете.

# 629
Не съм сигурна , защото има студентски заем, който за повечето е възможност за бъдеще, къща ,кола и т.н. Не са мнго архитектите , които разработили бизнес карат например ягуари @като няколко наши познати@ , ако не са изучили архитектура ... е , за Колю Фичето знаем, но гениите по рождение не са толкова много .
Така че заема си остава основна възможност да се сдобиеш с пари. Дали жилище под наем или пари под наем ... въпроса е дали си си пресметнал добре колко пари икак ще ги върнеш и доолко си зависим,. Както винаги решаващ елемент е мярката.
Но когато ти се набърка ситуация като сегашната и те постави на колене ...
Един пример е училището по езда на сина ми. Една жена сама го разработи с помощ от дъщерите си като учителки по езда . Много коне отглеждани в едно анлаге и наем на площи и часове за уроци в анлагето. Много групи на деца и след 8 години разработка с големи усилия, защото след последнищ час езда оставаха да обрижват конете след 20 часа в огромен студ и сутрин пак бяха там ... ами сега не може децата да яздят , разпадат се групите , губи клиентела и то постоянна ... и имат загуба на 4 коня ... което ако ги нямаше другите фактори щяха да го преборят. Но сега не знам дали ще се оправят.
Искаха шпенде. Помолиха от солидарност и заради конете , защото имали огромни разходи по тях да плащаме вноските ... ами цяла година по 150 евро на месец , а децата яздиха само няколко седмици .. .не са много които ги дават.
От тениса получихме също сметка от 600 евро за несъстоялия се зимен сезон с молба да ги плати от солидарност ... защото на мног оот треньорите им било единственото препитание. Млади хора ...
Ама да не се оплакват казвате. Да плащат по-високи здравни застраховки и да вземат по 15 евро допълнително на дете и да се радват. Много гот.

Последна редакция: ср, 30 дек 2020, 12:43 от bella_ciao

Общи условия

Активация на акаунт