За емоционалната страна

• 39 265
  • 654
  •   1
Отговори
# 255
  • до най-прекрасния мъж
Adriana11, в моята клиника дават 30 дни след лапароскопия. Така се стекоха обстоятелствата, че по време на този болничен започнах стимулацията, а пункцията ми беше точно в деня след като ми изтече болничния. Дефакто от деня на пункцията ми дадоха още 30 дни болничен за пункцията. Щях да се вместя и със ЗЕТ, ако не беше изникнал проблем.

# 256
Какво е зет?

На мен ми предложиха лапароскопия, за да изследват дали имам ендометриоза-отказах. Като говорих с лекаря, каза, че е много малко вероятно, още повече, нямаше признаци.

# 257
Замразен Ембрио Трансфер

# 258
Мерси, Бобчита Simple Smile

Казах аз, че не съм запозната с процеса и всичките му особености, съкращения и т.н. Така че да ме извините, като го мина ще знам повече.

# 259
И аз мислех да повдигна въпроса з работодателите малко по-нататък. По принцип моя шеф е доста разбран и досега не съм имала никакви проблеми, но се колебая дали да му кажа, точно за какво става въпрос. Лошото при нас е, че сме малко, винаги гоним срокове и няма кой да поеме моите задължения, ако евентуално се случи да отствам за седмица-две. А съм там вече 6години и не ми се иска да ги прецаквам. Не ми е приоритет работата, просто не искам точно сега да си търся нова и да се тревожа и за това. Все пак каквото и да си говорим, всички изследвания, лекарства и т.н. влияят и на спестяванията ни.
П. С. много ми е тъпо, когато чета коментари на момичета, които са ги уволнили, когато разберат, че започват процедури или са бременни. За мен това не е човешко отношение.

# 260
Adriana11, аз също нямах явни признаци на ендометриоза. В клиниката дори подложих на съмнение, когато ми каза докторката, че последното което остава като причина е евентуално ендометриоза- всички други изследвания бяха в норма и  при двамата с мъжът ми.
Е, вярно отне ми два- три месеца да се реша за лапароскопията. И наистина се оказа ендометриоза макар и 1ва степен.

# 261
Ди, за шефа излезеш ли в майчинство вече си непотребна. Дори и в Германия си има вратички за уволнение докато си бременна (ако си в изпитателен срок). За това на никой нищо не казваш - хвърляш си болничния и чао. На толкова некоректни работодатели и колеги се нагледах през годините, че единственият съвет който мога да дам е на първо място да помислите за себе си, защото освен на близките ни на друг не му пука за нас.

# 262
Ако болничният е издаден от репродуктивна клиника с диагноза „женско безплодие”, изобщо няма да се сетят, че правиш ин витро. За по-къси болнични предполагам, че може и от личния лекар, но едва ли ще стане за по-продължителни. Има и читави, и изроди между работодателите.

# 263
Ако болничният е издаден от репродуктивна клиника с диагноза „женско безплодие”, изобщо няма да се сетят, че правиш ин витро. За по-къси болнични предполагам, че може и от личния лекар, но едва ли ще стане за по-продължителни. Има и читави, и изроди между работодателите.

В Германия не се пишат диагнози по болничните точно по тази причина. Само цифри, които единствено лекар може да разчете. Даже май не е законно да се пише диагноза понеже на работодателя не му влиза в работата от какво си болна.

# 264
В България се пишат и диагнози, и кодове, та немските съвети не вършат работа тук.

# 265
В България се пишат и диагнози, и кодове, та немските съвети не вършат работа тук.

Добре, дай ти някакъв по-добър съвет. Ако се чудим и маем как да угодим на работодател, за който сме заменими далеч няма да стигнем. Да съдиш работодател за това, че те е уволнил бременна в БГ също е кауза пердута, защото работодателя си има само права - а ти като подчинен само задължения. За това болнични, болнични и така. Ако се стигне до съд може да те възстановят на работа в най-добрия случай. А дали би искала да работиш в компания, в която са искали да те изритат понеже си забременяла?
Моя приятелка я съкратиха бременна и то точно в Германия защото много искаше да каже на целия свят, че е бременна - нито майчински взе, нито болнични - ни дявол. Нищо. Трябваше да започне почти веднага нова работа просто защото отказа да си търси правата. Ако беше го направила щеше такова обезщетение да дръпне - ама пусто играене на жертвата.

# 266
На мен това ми се струва доста крайно. Аз също не живея в България и не мога да коментирам как стоят нещата там, но като цяло съм съгласна, че почти навсякъде, на жените в детеродна възраст им е доста по-трудно, защото повечето работодатели не скачат от радост като разберат, че една жена планира дете. Всички знаем защо - това се равнява на отсъствия, болнични, а в крайна сметка работодателя иска да си му на разположение и да си следиш работата. НО, не всички са под едим знаменател, особено в чужбина мисля, че работодателите нямат право да дискриминират, защото глобите са доста солени. Аз също както споменах, скоро започвам нова работа, която ми съвпада с времето на инвитро процедурите. Ами така се случи, няма какво да направя. Изчаквам да ми направят график, да видя кога ще се налага да ходя в болницата, колко време ще отнема и тогава ще говоря с прекия ми ръководител. Но категорично в началото няма да казвам, че е инвитро процедура. Ще крия до последно, просто ще обясня, че ми се налага да мина лечение, което може да отнеме няколко седмици и ще ми се налага малко по-плаващо работно време, като се надявам това да не се отрази на продуктивността ми.
Искрено се надявам да ме разберат и да влязат в положение. Ако не - лошо, но няма много опции.

# 267

Добре, дай ти някакъв по-добър съвет. Ако се чудим и маем как да угодим на работодател, за който сме заменими далеч няма да стигнем. Да съдиш работодател за това, че те е уволнил бременна в БГ също е кауза пердута, защото работодателя си има само права - а ти като подчинен само задължения. За това болнични, болнични и така. Ако се стигне до съд може да те възстановят на работа в най-добрия случай. А дали би искала да работиш в компания, в която са искали да те изритат понеже си забременяла?
Моя приятелка я съкратиха бременна и то точно в Германия защото много искаше да каже на целия свят, че е бременна - нито майчински взе, нито болнични - ни дявол. Нищо. Трябваше да започне почти веднага нова работа просто защото отказа да си търси правата. Ако беше го направила щеше такова обезщетение да дръпне - ама пусто играене на жертвата.
Може ли без агресия и истерии!?

# 268
Относно работодателите: аз казах на моя работодател от гледна точка на това, че цялата администрация на две фирми минаваше през мен. Той е чужденец и очаквах разбиране, получи се така, че след пункцията си взех 30 дни болничен, както се полага, мина трансфера и се върнах на работа бременна, на втория преглед за сърдечна дейност, се оказа, че е спряло развитие в 6 седмица. Обадих се на моя лекар и той каза, че той държи да ми направи абразиото, дадоха ми болничен за 25 дни. Два дни преди да ми изтече болничният от счетоводството ми звъннаха да не ходя в офиса, а са отида при тях, връчиха ми предизвестие за освобождение. Шефа ми не ме искаше в офиса по време на предизвестието, та от септември съм си в къщи, официално съм без работа от 4 Януари, все още нищо не съм си намерила, където ме извикат за интервю ми предлагат 650 лева заплата, а аз толкова ще вземам от борсата 🤨.
Докато сте бременни или в напреднала процедура инвитро закона Ви защитава, работодателите нямат право да Ви освободят, но загубите ли бременността, вече сте си дивеч.
Много зависи при какъв се паднете, в предната фирма нямах проблем с първото инвитро, за тях работих 5 години, ако не бяха закрили офиса във Варна щях още да работя там. Предложиха ми мениджърска позиция в офиса в Катар, но бях там 4 месеца да си избера и обуча персонала и не е за мен. А и ММ не беше съгласен да се местим при тия с "чаршафите" ☺️🤭.

# 269
Напреднал стадии на инвитро лечение е периода от пункция до трансфер,така че не ви пази кой знае колко.
Аз взех един ден за пункция,който ми се покага от КТ за инвитро  и платен отпуск за трансфера.За ЗЕТ също си ползвах ползвах платен отпуск.

Общи условия

Активация на акаунт