Плюсове и минуси на кварталите в София - 10-та тема

• 49 013
  • 808
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Повечето ИТ-та, които познавам не биха живели точно там. Но пък не познавам всички ИТ-та Simple Smile Младежите си препдочитат Студентски и Дървеница/Мусагеница, по-опитните гледат шумово и прахово замърсяване не по-малко от удобната локация. Мисля, че Танграта е прав, само че е прав и за това, че офис площи може да не се търсят особено много след пандемията. В тази връзка, ако вземат да го направят съвременно спортно каре, би било чудесно и рентабилно, според мен.

# 451
  • Sofia
Празни офис сгради дали не могат да се трансформират в детски градини? Миследх си преди време дали реално има някакво ограничение в сграни на няколко етажа да има детска градина или се изисква да бъде на един или два етажа и да е напълно отделна сграда. Някой има ли информация?

# 452
Не рябва ли да има детска площадка със зеленина и място за играчки.

# 453
Не съм запозната с нормативните изисквания за детска градина, но съм виждала в центъра много компромисни варианти и то на държавни такива - на първи етаж в кооперации без никакъв двор в апартаменти и т.н. Така че явно всичко е възможно. А в бъдеще с този бум на НС и с никакви предвидени детски градини, може още по-компромисни варианти да се измислят.

# 454
Филиалите са в жилищни сгради. Навремето трябваше да имат отделен вход, не вярвам да е отпаднало като изискване.

# 455
Аз се чудя откъде ще се намерят хора да се засели това чудо, дето се е настроило в София през последните години, плюс "инвестиционните намерения" няколко години напред? То трябва цяла България тук да дойде.
Скоро, скоро Smile Хубавите работни места са главно в София, престижът отделно. Пък и нали панелките вече са с изтекъл срок, техните обитатели тепърва ще търсят ново строителство, четейки съвети из интернета 😃

# 456
  • София
И аз се чудя, но фактите говорят друго, щом преди първа копка половината НС е разпродадено. Явно търсене има.

# 457
Ф. (не Фък) поиска изменение в ЗУТ, за да може детските градини да са на партер в жилищни сгради, както и намаляване на изискванията за отстояние на сградите на ДГ от граничните линии. Може вече и да са минали тези изменения.  Естествено заради децата, не че нещо друго!

Спортен комплекс на онова място също ще си е ОК. Последно ходих на плаж на външния басейн на ЦСКА може би 2009 или 2010 г. Беше съвсем прилично, дори и басейнът за скоковете работеше. Имаше си заведение, шезлонги, чадъри.

# 458
  • София

Изгледайте го. Да им изсъхнат ръцете от "инвестиционни намерения". Анатема!

# 459
Допреди 5-6-7 години представителният мъжки волейболен отбор на ЦСКА тренираше там - на счупени прозорци на залата, без отопление и вентилация, зиме и лете. Това е положението, Минке!

Това е отработена схема - оставяш нещото да рухне за 10-ина години, след това почва строеж на нещо си, което щяло да бъде супер-дупер.

# 460
Във волейбола няма пари, горките момчета. Така е 😒

# 461
  • София
Волейболът още си е там - в зала Васил Симов. Ама до година -две и те са пътници. Това е плувния комплекс, в който Таня Богомилова става европейска шампионка. Един от най-модерните в света преди 40 години...
Сега ще го лапне някой за да обслужваме тонер касети и дефектите им по телефона...

# 462
Аз като бях на плаж на външния басейн, не знам дали вътрешните са работели въобще и в какво състояние са били. Най-вероятно вече са се рушали. Но поне външните - са плуване с коридорите и този за скоковете бяха ОК. Както казах, имаше заведение, шезлонги и чадъри на съвсем прилични цени. В ниската сграда, от която се влизаше (откъм сегашната Арена Армеец) бяха съблекални и бани. Бяха в състояние прилично, не уау. Но за лятото, за човек/деца, които искат да отидат малко да се попекат и поплуват, състоянието на външния басейн беше ОК. С големия плюс басейнът да е до спирка на ГТ (трамваите и тролеите). Мен ме удовлетворяваше перфектно - за 20-ина минути с ГТ си бях в къщи.
За Мария Луиза да не отваряме дума - там всяко лято като дете се подготвях за ходене на море - да хвана тен, че да не изгоря на морето.
А за басейна Спартак, за закрития - аз там не съм ходила, но моя приятелка, която е тренирала там като дете (по времето на соца) беше възмутена, когато заведе нейните деца там да плуват. За да направят заведения в мазето, са махнали вентилацията, която е била в мазето. В резултат от покрива над басейна е капела вода. Не знам, може вече да са го оправили. Че и тази случка (с децата на приятелката) е вече с давност 15-ина и повече години.

# 463
  • София
Има ли някакво официално разделяне на центъра на райони. Това "център" в София в имот.бг е с размерите на Африка.
Какво се влага в понятието "топ център", а "идеален център"? Докъде стига "широк център"? Или са само брокерски жаргон?

Опитвам да търся по ограден от мен район на картата, обаче така не ми излизат имотите, които не са с точно местоположение, но все пак попадат в зоната, която ме интересува.

# 464
Брокерски жаргон е. Центърът и широкият център са разтеглени почти до безкрайност.
Ако търсиш в конкретен район на центъра, можеш да зададеш името на квартала като допълнителен критерий в търсачката - примерно Медицинска академия, НДК, 5-те кьошета. Ще има обяви, които не са в тези квартали, а може и да "изпуснеш" обяви в този район, просто защото брокерите са написали локацията по тяхна преценка как ще бъде по-атрактивно за потенциалните клиенти. Но все пак ще ограничиш разглеждането от 50 на 2-3 страници с обяви.

Общи условия

Активация на акаунт