Плюсове и минуси на кварталите в София - 10-та тема

• 49 029
  • 808
  •   1
Отговори
# 420
Да си кажа и аз мнението - национален стадион за представителни спортни събития е по-добре да е в края на града някъде, с удобен ГТ (примерно метро), за да може при събития (мачове) феновете да могат да отидат безпрепятствено до там с ГТ. За да не се задръства трафикът със спирания, отбивания, тълпи и т.н.

Сегашният стадион В.Левски си е много добре позициониран за развитие на детско-юношески школи, отдаване под наем на всякакви фирми за аматьорски спорт. Защото е в центъра и има всякакъв разнообразен и удобен ГТ. И заради това точно е удобен - децата, в един момент, като станат 5-6 клас, да могат сами да отидат до там за тренировка, спортуващите възрастни индивиди - също, да не е необходимо родители да карат с кола детето, възрастните индивиди да могат лесно и безпрепятствено да отидат и да се приберат. И детско-юношески състезания могат там да се провеждат. По мое мнение.

"Освен игрището (футболната част) и прилежащите терени – писти и площадки, Националният стадион „Васил Левски“ разполага с 14 спортни зали – джудо, художествена гимнастика, баскетбол, бокс, аеробика, фехтовка, обща физическа подготовка и други, както и покрита писта с площ над 2000 кв.м....Националният стадион “Васил Левски” има 26 входа, 2 транспортни и 1 централен вход. Теренът на стадиона заедно с лекоатлетическата писта са с отопление и осветление. Игрището е с естествена тревна настилка. Цялостната поддръжка на отоплителната, вентилационната, озвучителната и осветителна система, както наблюдението и други поддържащи дейности се управляват посредством интегрирана компютърна. 91 броя камери охраняват и наблюдават всички сектори на стадиона. Броят на санитарните възли е над 270.
С правителствено решение от 20 март 2003 г. е променен характерът на собствеността на стадиона от публична държавна в частна държавна."

Ето тук - https://www.nsb.bg/bg/mesmerize/%d0%bd%d1%81-%d0%b2%d0%b0%d1%81% … 1%81%d0%ba%d0%b8/

Стадионът е част от Националната спортна база, т.е. реално собственик (принципал май се казва) е Министерството на младежта и спорта (с онзи министър начело). От подочут разговор между двама адвокати преди време в ГТ, се ориентирах в това, че публична държавна собственост се преобразува в частна държавна собственост, за да може да се извършват сделки с нея. С публичната е забранено разпореждането.

За референдума - все си мисля, че родителите, желаещи децата им да спортуват, вместо да киснат пред компютрите, както и желаещите да спортуват възрастни, са много повече от двете шепи футболни агитки.

# 421
Ето какво пише за баскетбола. “Баскетбол
ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ
Залата се намира вляво от централния вход на стадион "Локомотив" в гр. София. Могат да се съберат около 150-200 човека /правостоящи/. Разполага с 9 коша и помощно игрище.
Провеждат се тренировки за всички възрастови групи.”
Стадионът не е спортен център, а отдава под наем на отделни спортни центрове и те вече имат график, програма и пр.
Именно!
Това е "ала-бала".
В Монреал, град около 2-3 пъти размера на София, има десетки такива спортни комплекси.
ВСЕКИ такъв спортен център, има подробна програма за седмицата, по зала, по час, по ден от седмицата.
Там има вид тренировка, за начинаещи, напреднали, средно напреднали.
Всеки, който е абонат, може да влезе в залата и да тренира. Ако има повече хора, има листи, записва се ред и се чака на опашка. Включително баскетболната зала.

Примерно нещата протичат по следния начин:
Отварям сайта, виждам "Понеделник-Сряда-Петък" от 20-23ч баскетбол.
Отивам, аз, Сульо, без уговорка, без отбор, без треньор, преобличам се, влизам в залата, записвам се на листчето, събират се 2-3-4 отбора по 5 човека и започва играта.

Е, как го виждаш тоя сценарий в София, и по-конкретно националния стадион.
Къде му е разписанието, да започнем с това. Има ли свободни места?

Баскетболните зали в София са организирани на друг принцип. Събират се групи хора, по около 15, и си правят нещо като договор за наем. Запазват цялата зала за 1 или 2 часа, определен ден в седмицата. И си ходят само те. Не пускат външни хора.
И на тоя принцип са изпозаети всички свободни баскетболни зали в София, за всичките часове. А дори и да изникне някоя свободна случайно, за кратък период, тя се дава под наем цялата. Трябва да я наема за 100лв на час. А и ще стои свободна около месец. После и тя ще се заеме.

Та явно е трудно за разбиране от нетрениращи хора. Но аз, като пристигащ от друг град/държава, нямам къде да ида и да тренирам. Трябва да събера 15 човека, и то на подобно ниво, всичките редовно свободни, и да се боря да намеря и наема такава зала дългосрочно.

Та, пак се потретвам, къде му е разписанието на тоя стадион, по зали и по дни!?
Че не виждам такова!
"имало зала за не знам какво си" е измиване на ръце.

Мултимилионен център, а не са платили 1000лв на един програмист да им обедини сайт, където различните спортни центрове, които са наели, да имат част от сайта, разписание, програма, условия?

И не ви се струва гнило това?
Всичко зависи от търсенето. В това отношение сме малко назад (със сигурност има причини), но в много отношения сме по-добре. Не случайно живееш в София. П.П. Факт е, че който иска да спортува има къде да го направи.

# 422
Лично на мен ми е все тая дали ще е стадион за аматьори или за професионалисти. Но и за двете си е добре там, където е. Споделям мнението на Емма. И на Нико за бизнес нишата.

Относно кварталите, всички с пешеходен достъп до Борисовата са топ по отношение на спортните съоръжения. Лозенец, Изток, Яворов и част от Г. Милев, плюс част от центъра и Докторски.

Между другото, Мария Луиза може да стане чудно място за плуване и лете, и зиме (покрита с  балон). Но от години така си гние. Което е жалко.

# 423
Потвърждавам за принципа на наемане на зали, с футболните игрища е същото.
В двора на СМГ всеки уикенд виждам възрастни индивиди (тип чичаци) да играят футбол или понякога баскетбол на двора. Т.к. входът на гимназията е заключен тогава, предполагам, че прескачат през оградата.  
Та очевидно има интерес към спортуване от всякакви хора, но условия за това няма много. Има доста западнали спортни съоръжения, но тях не ги възстановяват поради съвсем нечисти комерсиални интереси. Примерно са отдадени за ползване на клуб (клубовете са АД-та), а те искат някаква далаверка да правят с тях. Затова ги държат запуснати. Примерно срамота е залата за волейбол и басейнът на ЦСКА да са в такова потресаващо състояние, напълно неизползваеми. Но там нещо се мъти, затова са ги оставили да се саморазрушават.
Стадион Раковски дали го ремонтираха вече? Че преди 2-3 години, като проверявах, май си беше все така запуснат. В какво ли състояние е  стадион Славия и кой може да тренира там? Последно преди 10 години ми казаха, че ледената пързалка се ползва само и изключително от един частен клуб за детско-юношески платени групи по фигурно пързаляне.
Търсих преди време групи (курсове) за деца за волейбол/спортна гимнастика/лека атлетика - познайте дали и какво открих. Примерно спортна гимнастика - стадион Раковски (добри условия, много желаещи), Герена и ЦСКА - има групи, но условията са мизерни. Лека атлетика - на стадион В.Левски - групи през топлата част на годината, Ивет Лалова - нейна си школа, още една бивша лекоатлетка - нейна си школа, не знам къде точно, с доста обсъждания как се манипулират резултатите на децата по състезания.

Попея, ако спортното съоръжение не е на границата на Борисовата градина с някаква цивилизация (примерно улица), аз не бих си пуснала детето само да се разхожда/ходи вътре в нея. Заради българските реалности, не заради самия парк. С метрото достъпът до Орлов мост е съвсем ОК от доста много части на града, не само граничещите с парка.

# 424
  • София
Условия за групов любителски спорт в София няма.
Освен футбол /множеството изградени частни терени/, спортове като баскетбол, волейбол, хандбал и прочие са в небитието.

# 425
  • София
Тангра, понеже е национален стадион, не може да го сравняваш с частен бизнес. Съоръжението има представителна функция, на него отбори представляват страната ни и това едва ли е логично да се мери в цена на м2. Поне според мен.
Отделно, явно, че е окей на непрофесионалните спортисти съоръженията да са им на удобно, за да не пътуват след Околворъстното (имунитети и каквото там беше), но следва това да се копенсира от професионалните. Няма логика.

ЧС, и аз това казвам - лошата организация на трафика е отделен проблем, не е проблем локацията на стадиона; значи сме съгласни и двете. Но мачовете на националния отбор, какъвто и да е той в момента или след 10 години, следва да се играят там. Други мачове би следвало да не; доколкото знам, го правят понякога, когато има проблем със стадиона да домакинстващия отбор (доста "дербита" м/у двата големи софийски отбора, са се провели на Герена и на Армията).

Казва се Национален стадион, защото на него играе представителния отбор на страната, става дума за друго ниво спорт и ако на някого не е ясно, значи наистина никога не се е интересувал от спорт. Зали има, отворени за посещения на нацията. Това, че графикът им и организацията им не ни харесват, не значи, че ей сега местят стадиона Simple Smile Съжалявам, като всичко друго у нас - неефективно е и има нужда от подобрение. Но проблемът не е в локацията, нито пък стадиона заема половин парк и на тази територия да има кина и дискотеки...
М/у другото, не познавам никой, който да тренира някъде след Околовръстното - чат-пат ходят да ритат на Драгалевските игрища и на Спротна зона; не съм чула обаче никой да се оплаче досега. Приятели играят баскетбол от години, ползват игрища по клубовете, и да, струва пари, но се делят между 10 човека, не ги плащаш сам тези 80 лв. Пък спорт за без пари - в училище. После порастваме и живеем в пазарна икономика, та услугите са платени.

# 426
  • София
Абсолютно споделям мненията на man_darin_ka и Ms.Gorgeous !!!
Аз го и писах, де!
Като съм се прибирал лятото по морето също съм прескачал огради, пред табелки с надпис "Видеонаблюдение, достъпът забранен!"
Абе, трагедия е! Който няма допир с тая среда, няма и понятие. А и да му се обясни, очевидно не вдява!

За пореден път, няма пазарен принцип в тая сфера. Мътят се нечисти и мутренски интереси. Аз лично не отварям спортен комплекс, заради страх от посегателства.

Тангра, понеже е национален стадион, не може да го сравняваш с частен бизнес.

Отделно, явно, че е окей на непрофесионалните спортисти съоръженията да са им на удобно, за да не пътуват след Околворъстното (имунитети и каквото там беше), но следва това да се копенсира от професионалните. Няма логика.
Казва се Национален стадион, защото на него играе представителния отбор на страната, става дума за друго ниво спорт и ако на някого не е ясно, значи наистина никога не се е интересувал от спорт. Зали има, отворени за посещения на нацията. Това, че графикът им и организацията им не ни харесват, не значи, че ей сега местят стадиона

Приятели играят баскетбол от години, ползват игрища по клубовете, и да, струва пари, но се делят между 10 човека, не ги плащаш сам тези 80 лв. Пък спорт за без пари - в училище. После порастваме и живеем в пазарна икономика, та услугите са платени.
Дразнещо е да пишеш неща, които съм оборил вече. Като ги повтаряш няма да станат повече истина.

Аматьорите заемат комплекса пълноценно. Ако се раздели на части, ХИЛЯДИ хора ще тренират ЕЖЕДНЕВНО, вместо 10 човека 1 път в седмицата. Които и без това си имат друго място, къде да тренират.

Изобщо не ми се свидят тия 10 или 100лв. И 1000 ще дам! Но къде!?
И откъде да намеря 10 човека на моето ниво и с моето разписание!?
А най-важното, НЯМА СВОБОДНИ ЗАЛИ!!!!!
А ако искам да тренирам по 5-8 часа на ден!? Как да стане? Да намеря 1000 човека с график, да делкаме залата?

Не съм казал, че графикът НЕ МИ ХАРЕСВА, а че ГО НЯМА! Липсва! Скрит е! Изманипулиран е!

Цитат
ако на някого не е ясно, значи наистина никога не се е интересувал от спорт.
Аз с гордост твърдя, че от ГЛЕДАНЕ на спорт, не се ИНТЕРЕСУВАМ.
От практикуване, ДА!!!!!
Да го изтъкваш като някакво геройство е смешно и жалко.

Последна редакция: пн, 18 яну 2021, 12:53 от Танграта

# 427
Националният стадион е национален, защото единствено той е лицензиран от фифа, фафа, фофа и фуфа и разни други международни спортни федерации. Което означава, че може спокойно държавата да построи друг стадион, отговарящ на условията на спортните федерации на място, което е в края на града някъде, но с удобен ГТ и достъп, за ползване от професионалистите.
А настоящият стадион да си остане държавен, но да се ползва по-скоро за детско-юношески спорт и за аматьорски спорт. Съораженията да се отдават под наем, ама истински конкурс. Не си мислете, че детско-юношеските школи са безплатни, съвсем са си платени даже. Но ако залите се използват разумно (като график и цени), хем държавата ще печели, хем децата и възрастните ще спортуват.
Както казах, това не е единствения стадион в София, който не се използва рационално. Има Раковски, има Славия, има Локомотив, има ЦСКА. Но се съсипват повечето умишлено, за да бъде принудена държавата да ги отдаде дългосрочно на концесия на съответния клуб (АД, фирми са си отвсякъде, да не си мислите, че работят за благото на родината), а те да си перат парите и да си правят далаверките с допълнително застрояване. Нали това е проблемът на стадион Българска армия, искат концесия, но с уговорката освен реконструкция, да разширят паркинга и да нацвъкат заведения (вероятно) в Борисовата.  Това искат всички клубове.
Волейболната зала и басейнът на ЦСКА също са на супер апетитно място за строеж, и метро ще има там. А познайте защо са оставени да се рушат.

# 428
  • София
Както и да е, докато живеем в деморкация, мнозинството ще решава и според мен мнозинството не иска в момента да се мести стадиона. Пък ако бъркам, би следвало мнозинството да се задейства извън фрумите.

Ха, нека се направи един миниреферендум сред Софиянци и ще видиш какво иска мнозинството. Но няма да се направи именно затова.
И забележи, аз не искам да се мести стадионът, нека си стои и да се тренира на него. Супер е в парка да има спортни съоръжения, просто да не се играят там футболните "дербита".  Иначе и аз съм тренирала на "Васил Левски" доста години и изобщо не искам да го махат.

Що се отнася до футбола ни - той е по-скоро повод за сран, отколкото за някаква мотивация на младите.
Ако правим референдуми, според как ще завърши някой със следните въпроси:
1. Да се търси ли наказателна отговорност на Фандъкова за управлението? (макар че е избрана, мнозинството не я харесва. Това е основен принцип на демокрацията)
2. Да направим ли Топлофикация безплатна? (Пак всички ще искат, ама принципно е безумно)

Мнението на мнозинството не е меродавно когато става въпрос за голяма група хора като футболните привърженици - не можем да им забраниш нещо със закон и да го бутнеш, щото не се харесва на мнозинството.

Стига сте мислили само да бутнете нещо построено и разполагащо с доста активи...
Цитат
Освен игрището (футболната част) и прилежащите терени – писти и площадки, Националният стадион „Васил Левски“ разполага с 14 спортни зали – джудо, художествена гимнастика, баскетбол, бокс, аеробика, фехтовка, обща физическа подготовка и други, както и покрита писта с площ над 2000 кв.м.

Съоръжението разполага с две конферентни зали: Зала „Родина“ и Прес – клуб „България“. Тук се намира Музеят на физическата култура и спорта. Част от площта на обекта е предвидена за административни нужди, а друга е обособена в ресторант „Спортна среща“ и кафенета.
https://www.nsb.bg/bg/mesmerize/%d0%bd%d1%81-%d0%b2%d0%b0%d1%81% … 1%81%d0%ba%d0%b8/

Последна редакция: пн, 18 яну 2021, 13:04 от chiana2003

# 429
Мнението на мнозинството не е меродавно когато става въпрос за голяма група хора като футболните привърженици - не можем да им забраниш нещо със закон и да го бутнеш, щото не се харесва на мнозинството.
- Къде видя нещо за забрана, че и със закон?
- Къде видя и нещо за бутане да пиша?
Да се построи нов стадион в покрайнините, който да отговаря на всички изисквания ("Васил Левски" не отговаря) в никакъв случай не е забрана.

Стига сте мислили само да бутнете нещо построено и разполагащо с доста активи...
Хайде пак, кой мисли да бута това нещо???

# 430
  • София
Скрит текст:
Абсолютно споделям мненията на man_darin_ka и Ms.Gorgeous !!!
Аз го и писах, де!
Като съм се прибирал лятото по морето също съм прескачал огради, пред табелки с надпис "Видеонаблюдение, достъпът забранен!"
Абе, трагедия е! Който няма допир с тая среда, няма и понятие. А и да му се обясни, очевидно не вдява!

За пореден път, няма пазарен принцип в тая сфера. Мътят се нечисти и мутренски интереси. Аз лично не отварям спортен комплекс, заради страх от посегателства.

Тангра, понеже е национален стадион, не може да го сравняваш с частен бизнес.

Казва се Национален стадион, защото на него играе представителния отбор на страната, става дума за друго ниво спорт и ако на някого не е ясно, значи наистина никога не се е интересувал от спорт. Зали има, отворени за посещения на нацията. Това, че графикът им и организацията им не ни харесват, не значи, че ей сега местят стадиона

Приятели играят баскетбол от години, ползват игрища по клубовете, и да, струва пари, но се делят между 10 човека, не ги плащаш сам тези 80 лв. Пък спорт за без пари - в училище. После порастваме и живеем в пазарна икономика, та услугите са платени.
Дразнещо е да пишеш неща, които съм оборил вече. Като ги повтаряш няма да станат повече истина.

Аматьорите заемат комплекса пълноценно. Ако се раздели на части, ХИЛЯДИ хора ще тренират ЕЖЕДНЕВНО, вместо 10 човека 1 път в седмицата. Които и без това си имат друго място, къде да тренират.

Изобщо не ми се свидят тия 10 или 100лв. И 1000 ще дам! Но къде!?
И откъде да намеря 10 човека на моето ниво и с моето разписание!?
А най-важното, НЯМА СВОБОДНИ ЗАЛИ!!!!!
А ако искам да тренирам по 5-8 часа на ден!? Как да стане? Да намеря 1000 човека с график, да делкаме залата?

Не съм казал, че графикът НЕ МИ ХАРЕСВА, а че ГО НЯМА! Липсва! Скрит е! Изманипулиран е!

Цитат
ако на някого не е ясно, значи наистина никога не се е интересувал от спорт.
Аз с гордост твърдя, че от ГЛЕДАНЕ на спорт, не се ИНТЕРЕСУВАМ.
От практикуване, ДА!!!!!
Да го изтъкваш като някакво геройство е смешно и жалко.
Когато си оборил нещо само в собствената си глава, обикновено значи, че не си адекватен на реалността и/или ти куца комуникацията. Повтарям ти защото не разбираш и защото и ти повтаряш твоето си - ей така, да видиш, че и аз мога не по-зле от теб Simple Smile  
Кое го няма, човече, като моите приятели си цъкат, и хора си намират, и игрища, че даже и не се и оплакват. Ма мисли се и за Господ, ако искаш - аз нямам против,;само не ни занимавай всички с личните си препдочитания и претенции. Градът (засега поне) не е твой, пък ако нещо не е както трябва, имаш пълна свобода да се заемеш да го коригираш в реалния свят.
Най ми е интересно как тренираш сам групов спорт, по 5-8 часа на ден, без да си професионален спортист, но ти си знаеш най-добре... Митко Бербатов и на стена си е цъкал, ама ето - тогава си е намерил начин човека; а към днешна дата не заблеязвам да мрънка, просто работи. За разлика от теб дето раздаваш право във форума на БгМама Simple Smile  Кой е смешени кой жалък, всеки да си преценява. Аз претенции нямам - форумът не ни филтирира по IQ, така че и жалка да съм, ще си пишем с теб докато ни изтрият мненията и това е. Пак нарочно,  за да знаеш, че всички можем Simple Smile

Редактирам: да, не съм осмислила достатъчно старателно, че искаш 5-8 часа с други хора да тренираш. Не виждам обаче, дори с 5 свободни зали къде ще ги търсиш толкова хора, че и на "твоето ниво". Но както казах - ти си знаеш. А дали цъкам тенис на корта на приятел сред гората, дали ритам или не ритам топка, и изобщо федербал ли играя или шах - не знаеш, примири се Simple Smile

Последна редакция: пн, 18 яну 2021, 17:05 от ToniShu

# 431
  • София
Някой би ли споделил зала със свободен достъп за групови занимания от 18 до 22ч. Благодаря.

# 432
Някой би ли споделил зала със свободен достъп за групови занимания от 18 до 22ч. Благодаря.

В момента всичко е затворено заради Ковид. И не може да има свободен достъп - ако десет човека са направили два отбора за баскетбол ти каква ще се явяваш там? Свободен достъп има само за индивидуални спортове - фитнес, плуване...

# 433
  • Sofia
Аз също мисля, че национален стадион Васил Левски трябва да се премести и да не бъде в центъра - мисля, че се обсъждаше да бъде до летището. В повечето европейски държави стадионите са извън града. Не е удачно да се блокира целия град при всеки мач и да настава хаос.

# 434
  • София

В момента всичко е затворено заради Ковид. И не може да има свободен достъп - ако десет човека са направили два отбора за баскетбол ти каква ще се явяваш там? Свободен достъп има само за индивидуални спортове - фитнес, плуване...
Ами не е точно така. От 30 години насам, може и повече (не зная), по баскетболните игрища в България се практикува следното: Събират се хора за игра, колкото отбора по 5 човека се съберат. Може да са 2, 3, колкото.
След това играят на смени на игрището. В САЩ и Канада е същото. Нарича се pickup basketball.
В САЩ и Канада, обаче, тая практика съществува и в огромна част от баскетболните зали. И е съвсем официално приета. Отделно си имат организирани аматьорски лиги и отбори, също както и в София.

Така че напълно е възможно да се практикува в зала.

Тонишу, само заради факта, че споменаваш Бербатов, ми е ясно, че си футболно пристрастена. Дишай малко Simple Smile
Има и хора, които практикуват, за тях става въпрос. Нацията затлъстява, здравната система изнемогва. Само с гледане не става в тоя живот Simple Smile
Аз точно това ти обяснявам!!!
Че не мога 5-8 часа да тренирам сам. Защото липсва подходящата организация. Която например в Канада и САЩ я има. Ама ти май никак не четеш! Simple Smile С разбране, съвсем.

Ms.Gorgeous, до колкото знам, всички зали по танци работят. Какви по точно тренировки те интересуват?
Свободен достъп, в смисъл, без записване, а не да е безплатно?

Общи условия

Активация на акаунт