Плюсове и минуси на кварталите в София - 10-та тема

• 47 369
  • 808
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Доста сериозен избор за първо мнение във форум...
Никога няма да разбера колко трябва да си нещастен и празен, за да отдадеш време от живота си на тролене. И слава Богу!

# 661
Силно беше, спор да няма 🤑

# 662
И аз не харесвам бедни хора

Объркали сте никнейма. Мария-Антоанета по би ви подхождал.

# 663
Доста сериозен избор за първо мнение във форум...
Никога няма да разбера колко трябва да си нещастен и празен, за да отдадеш време от живота си на тролене. И слава Богу!
Човек все за нещо трябва да се регистрира.

Сега сериозно, това очевидно беше сарказъм. По темата за кварталите истината е, че най-основния фактор за избор на квартал е финансите, с които човек разполага. И явно е "съвпадение", но все така се получава, че кварталите, където живеят хора с по-ниски финансови възможности се смятат за лоши и непрестижни. Това окей, но да се обяснява, че живущите в тези квартали са нискоинтигентли, невъзпитани, чалгари и прочие обидни епитети за мен лично не е добре. Това може да се твърди само ако приемем за вярно твърдението пари = ум, възпитание и т.н. Наистина, такива качества могат да помогнат на човек да забогатее (и да си купи апартамент в престижен квартал), но смятам, че всички ще се съгласим, че особено в България, не винаги парите се изкарват по честен начин и че има много професии, които са съвсем достойни и изискващи ум и образование, но са зле заплатени.
 Затова много често изказвания от рода на в еди-кой си квартал съседите са невъзпитани и прости, било то и с "изключения", много често ми звучат като "не харесвам бедни хора", защото каквото и да си говорим повечето хора, които живеят в лоши квартали, просто нямат друг избор. Сигурно и на тях им се живее на престижното, но просто няма финанси за това.

Просто е добре да избягваме обидни епитети за хората на база квартала, в който живеят.

# 664
Писах, а след това се отказах... Ама някои от следващите мнения пак ме провокираха - плюйте си наистина в пазвата, че гаранция няма никаква и "клошароподобният и вмирисан" индивид може да се окаже ваш родител или близък роднина, или самите вие след няколко десетилетия. Че то някои болести не подбират по интелигентност или финансови възможности.
Писала съм - преди сигурно повече от 15 години по Женския пазар бродеше един такъв сравнително млад мъж някъде между 30 и 35 годишен - безобиден за околните, рецитираше стихове на 3 езика - английски, френски и руски. А клошарка наблизо (за центъра говоря) е бивша главна счетоводителка с 3-стаен тухлен апартамент, пълен с боклуци, а тя спи под партерните балкони.

# 665
Понеже е към мен и е "чел недочел" положението: безработен е и алкохолизиран е, защото не му се налага да не бъде. Някой прародител го е осигурил доживот с пасивен доход, който мнозина едва ли изкарват и с труд. Друг реститут може да е завъртял успешен бизнес с парите, този пък е избрал да лентяйства, да се пропие и да се разлага. Може и да е по-умен от нас, бачкащите будали, знам ли... Кварталът ли да виним за такива индивиди?

# 666
Реститутите няма кво да ги виним, едните имат късмет с богати роднини, другите са си постигнали всичко сами и това е най-сладкия бизнес наемодател, събираш кинти, следиш за изрядност наемателите и чат пат ремонтираш, но поне са по малко зависими от работодател, работно време и мозъка не им е натоварен с дребни битови проблеми. Да някой успяват да постигат още, други лентяйстват и си създават вредни навици и не се напъват

# 667
  • София
Скрит текст:
Човек все за нещо трябва да се регистрира.

Сега сериозно, това очевидно беше сарказъм. По темата за кварталите истината е, че най-основния фактор за избор на квартал е финансите, с които човек разполага. И явно е "съвпадение", но все така се получава, че кварталите, където живеят хора с по-ниски финансови възможности се смятат за лоши и непрестижни. Това окей, но да се обяснява, че живущите в тези квартали са нискоинтигентли, невъзпитани, чалгари и прочие обидни епитети за мен лично не е добре. Това може да се твърди само ако приемем за вярно твърдението пари = ум, възпитание и т.н. Наистина, такива качества могат да помогнат на човек да забогатее (и да си купи апартамент в престижен квартал), но смятам, че всички ще се съгласим, че особено в България, не винаги парите се изкарват по честен начин и че има много професии, които са съвсем достойни и изискващи ум и образование, но са зле заплатени.
 Затова много често изказвания от рода на в еди-кой си квартал съседите са невъзпитани и прости, било то и с "изключения", много често ми звучат като "не харесвам бедни хора", защото каквото и да си говорим повечето хора, които живеят в лоши квартали, просто нямат друг избор. Сигурно и на тях им се живее на престижното, но просто няма финанси за това.

Просто е добре да избягваме обидни епитети за хората на база квартала, в който живеят.
Ето това по го разбирам за начално мнение Simple Smile Благодаря, че ни дадохте шанс да Ви разберем.

# 668
  • София
Основните критерии за мен са квадратурата и пространството. Ако за Х пари мога да купя 60 квадрата в Ман Ли и за същите 90 квадрата в Люлин, ще избера Люлин. Винаги може да попаднеш на кофти съседи, без значение от квартала. Чисто статистически, вероятността за това е по-голяма в Люлин, но няма гаранция. Както писахте по-горе винаги има изключения. Ако трябва да обикалям 30 минути, за да намеря къде да паркирам, ще избера място където да обикалям не повече от 10. Ако от прозореца мога да виждам дървета, вместо балконите на съседния блок, ще избера дърветата. Това са моите топ три критерия. И понеже за тези Х пари тези критерии ги покри къща извън града, следя темата само за развлечение. Само за протокола, аз съм кореняк люлинчанка, но последните години уцелих статистическа наситеност на кофти съдеди и увеличаване на времето за търсене на паркомясто, та потърсих  нов дом, който да е по-близо до моите топ критерии. Та въпрос на вкус както се казва и от какъв сой си. Щото аз съм от работнически сой и не ми е супер важно да живея в престижен квартал с картини в общите пространства. Щото и картините са въпрос на вкус налЕ.

# 669
Simple Smile Това с картините всъщност е чудесно и дава доста информация за състоянието на входа, междусъседските отношения и т.н.

# 670
  • София
Аз съм малко крайна, но не понасям никакви вещи в общите части на блока. Независимо какво и що. Един подпира колело, айде няма проблем. Олющват стената, айде нали са деца.  Съседа подпира бебешка количка, айде няма проблем. Трети обаче веднага подпира обувки за до мазата + саксии.. понеже щом за един може, може за всички.... То става ужас... всеки нещо си подпира както му скимне. Затова смятам , че 0 вещи за да е справедливо. И така е 100 пъти по - добре и по-добре изглежда. Чисто да бъде.

# 671
Като купувач виждам известна разлика между поддържано и облагородено общо пространство от една страна и от друга използването му за склад на ръждясали перални, продънени дивани и кални обувки.

# 672
Растения аз не гледам - не изпитвам грам симпатия към саксии. Затова поддръжката на цветя между етажите с допълнителна такса към разходите на входа ми идваше излишно. Съобразявала съм се, с общото решение на етажната собственост, по принуда. Виж, картините във входа бяха хубави - и не искат поливане и торене 😃 В Люлин едва ли се налага да плащаш на цветарка да ти поддържа входа - ето един плюс на работническия квартал, няма излишни харчове. 🙂 Ако човек иска поддържано зелено, ще си купи в затворен комплекс, няма да отглежда жунгла по стълбите.

# 673
Е, както казах, кичозна картина, ковната на стената на етажната площадка на мен пък ми е значително повече не на място от обгрижвани от собствениците им саксии по стълбите. И не знам къде се плаща, за да полива саксиите в общите части. Смятам, че грозно растение няма, а грозни картини - бол.

# 674
Ти не знаеш, ама аз знам къде. 😀 "Както казах". 🥴

Общи условия

Активация на акаунт