Домашен глювайн и новогодишно шампанско в НЕМСКА тема 210

• 25 583
  • 741
  •   1
Отговори
# 585
  • Германия
Здравейте ,

На моя приятелка и предстои раждане в Германия.Там е от няколко месеца , незнае език и е много притеснена.
Бихте ли дали съвети , напътствия и неща , които трябва да знае?
За много години на всички и благодаря предварително Simple Smile
Колкото и да не знае език, поне да потърси акушерка или подготвителен курс. Все ще има някоя акушерка знаеща малко английски или руски...В близките ни клиники има толкова чуждестранен мед. персонал, че шансът да се намери някой за превод е голям. И в родилните отделения правят и онлайн презентации и там да погледне какво я очаква. В кой регион е въпросната бъдеща майка?

# 586
  • Германия
Трябва ни повече информация за бременната мама, така насоки  на сляпо няма как да дадем. Аз раждах май месеца, много неща още са ми пресни в главата, мога да отговоря на конкретни въпроси. Кога ѝ е терминът?

# 587
Тя живее в Ращат (дано не бъркам името ) посещава гинеколог има в Карлсруе.Притеснена е за раждането, не е наясно с нищо, нито документи нито стъпки, които предстоят.Има здравни осигуровки там ,ако това е от значение
Всяка информация ще и е полезна
Питала е във фейсбук група на Бг в Германия за мнения , препоръки и съвети , но е срещнала негативизъм ,което ме натъжава...

# 588
Melka12, ето тук например има информация на английски: https://www.iamexpat.de/expat-info/family-kids/pregnancy-giving-birth-germany. Със сигурност има и на много други места, да потърси. Предполагам, че има на какви ли не езици.
В Карлсруе има 3 болници с родилни отделения. Нямам представа какво е положението в момента. В Ращат преди имаше и родилна къща. Дали в момента има родилни отделения там и в Баден-Баден – не знам. Трябва  да си провери. В последните години закриха доста родилни отделения.

# 589
Melka12, ето тук например има информация на английски: https://www.iamexpat.de/expat-info/family-kids/pregnancy-giving-birth-germany. Със сигурност има и на много други места, да потърси. Предполагам, че има на какви ли не езици.
В Карлсруе има 3 болници с родилни отделения. Нямам представа какво е положението в момента. В Ращат преди имаше и родилна къща. Дали в момента има родилни отделения там и в Баден-Баден – не знам. Трябва  да си провери. В последните години закриха доста родилни отделения.
Благодаря

# 590
  • Варна
Време е вече да избере болница и да си насрочи термин (час за разговор). Някои болници не приемат, ако тази стъпка е пропусната. Акушерка има ли? Това също е важно.

# 591
Melka12 доколото знам има български културен център в Карлсруе. НЕ помня как се казваше. Потърси. Има много добър и голям университет ... там е ълно с всякакви чужденци много от които говорят английски не се оправят с немския.
Да не говорим, че лекарите говорят добре английски. И нямат проблеми с това.
Кажи и да попита лекаря при който ходи. Ще и дадат списъци на акушерки и на каквото и трябва. Да си избере предварително акушерка за подготовка и за придружаване при раждането. Здравната каса поема акушерка и след раждането. т.е моята поемаше. Питайте.

Аз днес слушах новините и ... ами според мен училияата ще со почнат навреме. И то не дистанционно. Хващам бас . Да видим кой ще ме черпи една мелба или по-скоро с колко мелби ще бъда почерпена .

Последна редакция: пт, 01 яну 2021, 20:03 от bella_ciao

# 592
В Карлсруе има българско студентско дружество, има и българско културно сдружение с българско училище към него. "Ян Бибиян " му е името, намира се през гугъл,  имат и фейсбук страница.  Има и фейсбук група на българи в Карлсруе.
Бременната трябва да разпита на регистратурата при гинеколога си за стъпките преди раждане, да получи информация за болниците с родилни отделения и възможно най-бързо да избере болница и да се регистрира там. Намирането на акушерка и курс при напреднала бременност ще е луд късмет.

# 593
  • Германия
Утопично е да се очаква, че акушерките в болницата ще говорят английски. Не е невъзможно, но няма никаква гаранция. Лекарите да, може, но те не водят раждането. Няма да е лошо да потърси и научи основни думи, които са важни по време на самото раждане. А бащата ще присъства ли на раждането, той говори ли немски?

Курс за бременни може и да намери лесно, тъй като ако се провежда онлайн е все тая колко майки ще “присъстват”. Но ако не разбира нищо няма да ѝ е много от полза.

# 594
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Не само акушерка, ами и място в подготвителен курс може да не си намери
Ма то без немски май няма да й помогне де...

Стъпки: поглежда в нета болниците дали предлагат ден на отворени врати за раждащи, един път в месеца е. Заради Корона може сега да е виртуално.
Избира си болница, аз гледах стаите и банята. Първият път бях с много разкъсвания и беше абсурд да вървя по коридора до обща баня/00.
Първият път бях в семейна стая- аз мъжът ми и бебето, плаща се. Вторият път в двойна с баня и тоалетна - без доплащане.
Но при нас в града са тройни и не винаги с баня и 00, затова раждах в друг град, само заради това!!!

Като си избере, след 34гс май беше записването, попълва бюрократщини и казва какво иска или не иска. Аз съм заявявала, че не искам абокат без причина и подобни неща. Също си записват заболявания, рискови фактори и подобни. Също при второто записаха за разкъсванията и следяха по време на раждането да не получа пак.
За болницата й трябват: нощница, тениски за раждането или пак нощница, второто го родих с “нормалните” си дрехи, халат евентуално, лични принадлежности, разни неща за хапване (трайни - шоколад, солети, бисквити, ябълки, за мен храната е малко и мизерна, но съм веге) телефон, зареждачка, такива неща.
За изписването: дрехи за бебето и кошче за колата.
За нея дрехи - корема като го няма и панталона се свлича.

Хубаво е, ако й е първо дете, да има акушерка за след това, да звъни подред на всички и да мрънка.

Да поразпита и кои педиатри приемат нови пациенти, ще й трябва за У3

Друго не се сещам.

# 595
изобщо не е утопично акушерката да говори английски. не търсим метачка все пак, а и метачката според мен ще говори.
има списъци с акушерки . дори немкините да не искат да говорят английски или да не могат ... то пък до там се стигна и това да не могат след цялото това учене на английски в училище ... много от имената в списъците не са немски. да си ги погледне и да се обади според мен по телефона на които си е харесала.
Или да си попита в кабинета в който ходи. Може да я ориентират.

Тук пише за много голямо покачване на здравните вноски. Това дето сме го получили нищо не било доколкото гледам . Или и аз толкова разбирам . Не знам вече.
https://www.spiegel.de/wirtschaft/krankenkassen-chef-der-technik … 9633-5c74adb5dfed

# 596
Честита Нова година,момичета! Дано сме здрави,за да успеем да преодолеем всяка  трудност и дано се научим да се радваме и оценяваме малките,но важни неща в живота!
Много ми е интересно какво решение ще вземат и дали децата в Бавария ще тръгнат на училище след 10-ти януари...

# 597
  • Германия
Айде айде, знам ги как учат английски в училище, точно си е на късмет да попаднат на някоя акушерка, която да може да води раждането на английски!

# 598
Ако в билингвистичните гимназии ученето е на ниво, то в други не се изисква толкова, а за реалшулетата да не говорим. Говори английски този, който е искал да го научи. Пък и с произношение тип: Сенк ю (thank you), Хепи бърсдей ( happy birthday), сри (three) и блю (blue), защото немците друго л освен ль не могат, направо е красота. Това за общия случай на говорене. Иначе има и достатъчно добре говорещи, ама са малко.
Ако жената знае руски, да пробва и при някоя рускиня, която е акушерка. Желая и леко раждане.

# 599
Някои от приятелите ни очакват още повече затягане на локдауна след 10ти, тоест никакво излизане без причина, никакви контакти извън семейството и пътуване до работа с документ от работодател. На мен баш това не ми се вярва, но няколко седмици дистанционно обучение за учениците ми се струва вероятно. Скоро ще стане ясно.

Общи условия

Активация на акаунт