Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 34

• 37 602
  • 729
  •   1
Отговори
# 330
Невена, много ти благодаря, ще изровя по старите теми писаното за холестерола. Успокоих се като прочетох поста ти.
На 11.01. ще съм при Сигридов (аг) и той каза, че на база на изследванията ми ще преразгледа всички добавки. Та ще гледам до тогава да имам ясни въпроси и за евентуални добавки, които са от значение за кз, пикочна, холестерол...
За цитрат гастрото ми беше казала да пия натриев цитрат, освен магнезия. Някакви прахчета. Всичко, което намирам на пазара е пълно със захар или трябва да гълтам по 20 таблетки.
Ако някой може да ми препоръча нещо подходящо, ще съм благодарна. Ако не - ще пия лимон със сода. Какво е съотношението и количеството? Гастрото искаше да пия заради бъбреците или сока на един лимон разреден във вода (1-1.5 вода) дневно или 2 пакетчета натриев цитрат вечер. Това дали е достатъчно. Нещо реших, че ми вдига кз лимоновия сок, но май трябва да го пия все пак

# 331
Да, след 5 месеца нисковъглехидратен режим е стойноста на п.к.от онзи ден.А някой мерил ли е кортизол, моя се оказа в небесата-1 100, при горна граница 500🤔.Пише, че той вдига инсулина и к.з.Идеи как да го понижа, взимам Ашваганда от 1 седмица.
Имам спомен, че беше писала как уж си на режим, но често си позволяваш извънрежимни неща.
Ако е така, това ще да е проблема. Ако греша, то проблемът е в самото хранене.
Напиши едно двудневно меню да видим?
А Невена е писала как се сваля. Цитрати пиеш ли? Поне магнезиев?
Сода с лимон току що в една статия прочетох, че е подходящо за пк.
Аз като бях на НВ, бях с много изчистен режим. Храна с консерванти не си позволявах. Впрочем консервантите също вдигат пикочната. Изпитала съм го.
Пиенето на вода също е важно. 2 литра задължително на ден.
Дори на работа си носех готвено от себе си. Яла съм месо, не колбаси и салами. Също така с всяко ядене имах и сега имам сурова салата от зеленчуци.
 Най-много ми беше мисля 470 доста дълго време.  Лекарят ми беше изписал алодагра за пикочната, но го пих много кратко време. Тогава вече бях разбрала за ИР и реших да не опирам до хапове, а да видим с режима какво ще стане. От хапчетата и лошо ми ставаше малко.

Елора, благодаря за коментара! Права си, просто аз нищо не спазвам, само почвам и спирам и затова си и купих глюкомер, че като го видя черно на бяло поне да ми дойде акъла...
А кога е добре да се мери кръвната захар - сутрин на гладно и / или 2 часа след хранене? Или вечер преди лягане?
Всеки ден, на няколко дни? Мен боцкането ми е много неприятно затова така разпитвам Simple Smile

А по повод реф. стойности - майка ми упорито твърди, че горната граница била 7! Имала приятелка-диабетичка и тя й била казала.... и не мога да я убедя, че всъщност е 6, и то според Европейската система, според Американската е до 5.6 даже...но тя на мен не вярва Laughing
И на гладно и след ядене може. Когато си искаш.
Не знам дали ще ти дойде акъла. На мен ми дойде още при ендото като ми каза, че ако продължавам така ще стана диабетик. Ревах после, ама поне започнах промяната.
А твърденията на майка ти няма да ги коментирам Grinning

# 332
Аз се обзаведох с бурканче концентриран телешки костен бульон. Е няма такава вкусотия.
Едно време разтваряхме от тия кубчетата зеленчуковите. Те са фрашкани с боклуци, та отдавна съм ги изхвърлила от менюто. Целта ми е да намаля кафето, а гол чай не ми е вкусен. Варенето вкъщи е опция, но ми е трудно намирането на телешко за което съм сигурна, че е читаво.

# 333
Елора, стриктна съм в режима, спрях всичко от раз.Ям месо, яйца, зеленчуци и отвреме-навреме млечни.Пия калиев и магнезиев цитрат.Един приятел е на същия режим и получи силни болки в ръката, като се изследва п.к. му беше висока и док. каза, че е от многото месо.
Невена, имаш ли идея как се действа при висок кортизол?

# 334
Майка ми получаваше пристъпи на подагра от листни зеленчуци, от месото нищо ѝ няма.

# 335
  • Paris, France
7 e официалната стойност за диабетици, не за здрави хора. Понеже с лекарства и диета от пълнозърнести, по-ниска не могат да я докарат при хора с диабет. Ако е до 7 водят заболяването като "добре контролирано"Dizzy Face Scream

Правилно. Диабетиците нямат право на нормална кръвна захар и гликиран хемоглобин. Ако случайно почне да им седи КЗ под 5 им спират веднага лекарствата, често от раз. Препоръчва се да си дозират пълнозърнестите така, че да не пукнат след 5 месеца от някоя кетоацидоза поради висока КЗ, но и да не излизат от конвейера лекарства-тестове-още лекарства-малко операции-бастун-инвалидна количка-диализа-присаждане на бъбрек-лекарства. Поточната линия е добре смазана и работи от десетилетия 

Елора, стриктна съм в режима, спрях всичко от раз.Ям месо, яйца, зеленчуци и отвреме-навреме млечни.Пия калиев и магнезиев цитрат.Един приятел е на същия режим и получи силни болки в ръката, като се изследва п.к. му беше висока и док. каза, че е от многото месо.
Невена, имаш ли идея как се действа при висок?

Ох, ПК се качва от много неща, не само месо. Сваля се с цитрат. Да, може да се качи и от месо, но не колкото от алкохол, зърно, кисела среда. Бикарбонат и идеално цитрат я свалят. Бикарбонатът е вреден за стомаха и храносмилането.

Месото качва киселинността, да. Ако освен месо не се ядат алкални зеленчуци,пуши се, пие се алкохол, безалкохолни, всичко отива на кино. Алкохол и безалкохолни я вдигат най-високо. Те и подкисляват. 

Киселата среда е мор за всичко. Силно алкалната също, но не сме заплашени от нея.

Мерите киселинност на урина и не допускате под 6.5. С времето ПК влиза в норма. Не ви трябва да е супер ниска, само да не е висока за да не образува кристали.

Това го има в първия пост, мисля. Елора ?

И пак да повторя - непрекъснати изследвания на хормони, инсулин не са нужни. Те не са показателни след рязко отслабване, диета, някаква промяна.

# 336
Невена, не е излязло извинявай,питах за висок кортизол как се действа?

# 337
Аз се обзаведох с бурканче концентриран телешки костен бульон. Е няма такава вкусотия.
Едно време разтваряхме от тия кубчетата зеленчуковите. Те са фрашкани с боклуци, та отдавна съм ги изхвърлила от менюто. Целта ми е да намаля кафето, а гол чай не ми е вкусен. Варенето вкъщи е опция, но ми е трудно намирането на телешко за което съм сигурна, че е читаво.
.

Като го свършиш пиши да ти пратя някой друг компотен буркан с телешки бульон с 2 пръста лой отгоре. 3 дни съм варила кокалите на едно теле на бавен огън и накрая си извадихме и остатъци за домашна създарма. Телето беше домашно. А в бульона няма грам добавки или подправки за да става и за манджи и за пиене. Всеки да си го прави както му харесва. Колагенът му се запази идеално и си стои супер желиран.

# 338
  • Paris, France
Невена, не е излязло извинявай,питах за висок кортизол как се действа?

Кетогенната диета не е подходяща при висок кортизол.

В стари теми the Doris беше писала как се действа, но почивка, спорт и ядене на зеленчуци не могат да ти свалят кортизол до норма, когато е 2 пъти над нея.

Толкова висок кортизол (2 пъти над норма) се сваля с лекарства. Има лекарства, които действат и на придружаващи инфекции, но свалят и кортизол. Трябва ендокринолог. Не съм веща, защото моят е нисък и кетогенната ми е манна небесна.

Високият кортизол изморява адреналите и се завърта порочен кръг. Трябва ти Б12, фолат, много вит Ц и други, които не ги помня какви бяха.

Лекарства ако трябва. Не съм видяла някой с ИР и толкова висок кортизол да не се доразболее с тъпата кетогенна диета, която го вдига допълнително. Всъщност виждала съм, но хората са алкохолици с висока дневна консумация на алкохол и като го спрат, кортизолът им пада и седи в норма и на кетогенна. При друга причина работят само лекарства.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Alcohol_and_cortisol

Едно момиче го свали с доста витамин Ц, но и други пробваха без ефект.

# 339
Скрит текст:
.

Като го свършиш пиши да ти пратя някой друг компотен буркан с телешки бульон с 2 пръста лой отгоре. 3 дни съм варила кокалите на едно теле на бавен огън и накрая си извадихме и остатъци за домашна създарма. Телето беше домашно. А в бульона няма грам добавки или подправки за да става и за манджи и за пиене. Всеки да си го прави както му харесва. Колагенът му се запази идеално и си стои супер желиран.
Изобщо не бих отказала, само че не съм в Бг и ще е сложно с доставката Simple Smile Иначе, много, много благодаря, звучи като да си имаш супер храна.

# 340
Невена, имаш ли идея как се действа при висок кортизол?

Ясно, може да те бъркам с друг Grinning
Кой знае, може би трябва още време.
Пробвай сода с лимон в топла вода.
Прочети повече за пикочната. Макар че може да има и неверни неща в някои статии.

# 341
Ядете ли ряпа? В една таблица с глик. индекс на храните видях, че на ряпата е 97 🤔. Сега се чудя да я ям ли... и
Има ли таблица с индекси, на която вярвате?

# 342
ГИ 97 за ряпа...? Едва ли, не ми се вярва... Thinking Тя ще излезе по-опасна от белия хляб, течния шоколад, кроасани и др. Grinning

# 343
Преди години и аз уж се ръководех от ГИ.
А всъщност е толкова глупаво.
Намерих таблица в която пише, че т. шок. нутела имал 45 ГИ.
Хайде опитайте да ядете всеки ден ряпа и да видите след седмица дали ще се освините.
Същото и с шоколада Grinning
Та извода е да се гледа какво се яде и качество.

# 344
Деси, спокойно моят холестерол е над 8 Grinning , но HDL e по-висок, триглицеридите са ми като твоите. Твоят мъж не трябва да яде мазнини и въглехидрати заедно.

Общи условия

Активация на акаунт