Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 34

• 37 609
  • 729
  •   1
Отговори
# 315
Вече чета за няколко случая как болни с коронавирус отключват диабет. Били са с много висока КЗ, били са им инсулин в болниците.
Не се знае и преди това дали не са си били с диабет. Наш много близък човек е с ковид, на апаратно дишане. Диабетик, кръвната захар е била 30, с ацидоза.😕. Пазете се! Не знам при хора с ИР как се отразява, надявам се и да не разбера.

# 316
Момичета, това са ми изследванията.
Кз е висока, че два дена не можах да спя и бях яко под пара в работата работех до късно вечер и нямах  време за спорт след вечеря.
Всички изследвания са след 12 дена без никакви добавки.
Това,  което ме тревожи е холестеролът (при мм и той и триглицеридите са високи), както и пикочната киселина. За капак виждам, че tsh ми се е удвоил - вероятно от храненето, друго не съм променяла. Дано док не ме накара да ям въглехидрат заради тези резултати Sad
Какво се прави за тази пикочна, ph и тоя холестерол ?!? Аз принципно пия магнезиев цитрат, 200 мг, но май хич не е достатъчен. Невена беше писала за нещо ит типа на 2-3 грама дневно, ако съм разбрала. Сега заради изследванията го бях спряла.

[/img]

# 317
Моят холестерол е почти 1:1 с твоя, една идея по-високи стойности на HDL и LDL, но аз не го смятам за проблем, защото триглицеридите са ниски (при мен и КЗ е в границите на нормалната).
За повишената пикочна не знам (моята не е). Принципно не винаги е индикация за проблем, ако няма нежелани симптоми. Чела съм, че действоето ѝ е на антиоксидант, така че повишението ѝ евентуално би могло да говори за наличие на повишен оксидивен стрес, но това е само моя спекулация.

# 318
Благодаря, Миоки. Аз поначало съм с по-висок холестерол, но такива стойности не бях виждала. Мен най-много май ме тревожи пикочната, ph и промяната в tsh, a при мм - триглицеридите, защото при него и те са високи. Странно е, защото се храним сходно. Само дето той яде от време на време повече въглехидрати (бобови, домашен хляб, много рядко) и плодове. Ама той пък е и слаб много - няма 70 кг, тренира си, макар и малко в момента, ама на триглицериди и холестерол

# 319
Холестеролът сам по себе си не е проблем, проблем може да възникне, когато има хронично повишено вътрешно възпаление на организма.

# 320
И мойта пикочна е много висока, след режима- 440🙄.Незнам какво да мисля...Тсх-то също ми беше скочило до 6.Но аз приемам хормон.

# 321
Както писах по-горе, моята е нормална, а на майка ми спадна от режима. Тя беше с подагра и при пристъпи скачаше до над 800 mmol/l. От доста време не е правила кризи.
С една дума искам да кажа, че "режимът" сам по себе си не е причина. Може да е някаква негова вариация или свързана с индивидуални особености.
Все пак, най-важното според ме е наличие или липса на някакви симптоми свързвани с тези повишени стойности и сравнение с предишни измервания.

# 322
Симптоми нямам, чувствам се добре, а самата пикочна мисля за първи път я меря.   Ще трябва явно да се ограмотя. Ако е свързано с режима, но то по-скоро ще е нещо конкретно, което правя аз. Тепърва трябва да го донагласям може би.
Все има нещо, което да се подобри. Ето например вчера вечерта се преместихме от нас към родителите на мм за празниците. Багажи, бързане, късна вечеря, имах и работа много - цял ден пред компа, послед след вечеря пак до към 10.30 - 11. Никакво време за спорт, освен разходките на кучето сутринта и на обяд и за капак на вечерята ядох домашна лютеница с едни наденички. Наденичките как да е, но тази лютеница я е правила майка ми и се усетих, че е слагала и захар.... то и иначе не е сигурно най-режимната храна, ама кз ми се дигна и беше 5.8 преди лягане и си остана 5.8 и до преди обяда (без никакви междинни храни). Чак след работа ще мога да се метна на тренажора. Та кой знае какво други глупаво нещо правя, което да вреди. Кз поне я виждам веднага и си виждам грешките...

# 323
Момичета, да се похваля, измерих си кръвната захар на гладно, резултатът е 5.3.
Много приятно ме изненада, предвид 20-те ми наднормени килограма и тлъстините по корема очаквах много по-лоши резултати...

5.30 за мен е висока кз. Нищо че реф. ст. са до 6.
А инсулина колко е не ми се мисли.
Смятай след ядене колко ти скача кз и инсулина.
За да говорим за подобрение на ИР, трябва да ти е максимум 4,5. А после и още да спада.

И мойта пикочна е много висока, след режима- 440🙄.Незнам какво да мисля...Тсх-то също ми беше скочило до 6.Но аз приемам хормон.

На нисковъглехидратна ли си?
Нормално е да скочи. Особено ако си отскоро. И ако наистина спазваш режима. И при Бледолилава скочи, после се смъкна. Но тя беше изключително стриктна, никакви В. Както и аз.
Преди режима моята пк беше над 450. Месеци след режима вече стана под 250. Но аз не правих изследвания скоро след започването на режима. Тоест е възможно и аз да съм имала пик и после вече спад.

# 324
Да, след 5 месеца нисковъглехидратен режим е стойноста на п.к.от онзи ден.А някой мерил ли е кортизол, моя се оказа в небесата-1 100, при горна граница 500🤔.Пише, че той вдига инсулина и к.з.Идеи как да го понижа, взимам Ашваганда от 1 седмица.

# 325
Не съм мерила, но обмислям, защото определено много стрес ми се натрупа, а и на моменти ми се разхлопва сърцето от изкачване на 2 етажа, прималява ми като се изправя рязко и т.н
Не знам при вас става ли така, но днес кз преди обяда ми беше 5.8 от лютеницата. Ядох яйца с авокадо, зехтин и сирене и ди направих едно кафе с малко сметана. След обяда кз ми е 4.8
Какво изследване точно пусна?

# 326
Не съм мерила, но обмислям, защото определено много стрес ми се натрупа, а и на моменти ми се разхлопва сърцето от изкачване на 2 етажа, прималява ми като се изправя рязко и т.н
Не знам при вас става ли така, но днес кз преди обяда ми беше 5.8 от лютеницата. Ядох яйца с авокадо, зехтин и сирене и ди направих едно кафе с малко сметана. След обяда кз ми е 4.8
Какво изследване точно пусна?
Сутрешен кортизол от кръв.После обаче четох, че преди взимане е добре да се почива поне 10 мин.А аз от вратата направо...но и на мен стреса ми е оувър непрекъснато, заради деменцията на баща ми.И к.з.беше скочила над 6 и кръвно дигам...

# 327
  • Paris, France
Скрит текст:
Момичета, това са ми изследванията.
Кз е висока, че два дена не можах да спя и бях яко под пара в работата работех до късно вечер и нямах  време за спорт след вечеря.
Всички изследвания са след 12 дена без никакви добавки.
Това,  което ме тревожи е холестеролът (при мм и той и триглицеридите са високи), както и пикочната киселина. За капак виждам, че tsh ми се е удвоил - вероятно от храненето, друго не съм променяла. Дано док не ме накара да ям въглехидрат заради тези резултати Sad
Какво се прави за тази пикочна, ph и тоя холестерол ?!? Аз принципно пия магнезиев цитрат, 200 мг, но май хич не е достатъчен. Невена беше писала за нещо ит типа на 2-3 грама дневно, ако съм разбрала. Сега заради изследванията го бях спряла.

[/img]

Ох, уплаших се като те прочетох, но добре, че сложи стойностите. :

1. Холестерол - Триглицеридоте ти са идеални, което означава, че всичко е наред с лошия холестерол. Добрият, обаче е под норма и това не е много добре. Писала съм как се обръща лош в добър, за ниацин, йод итн ядене на зехтин и намаляване на наситени. Омега 3 и не 400мг, ами 3-4 грама дневно. Не ми се пише пак подробно, но ако искаш мига да ти го напиша.  Ако има проблем, той е в малкото добър холестерол.

2. КЗ и инсулин- напълно прилични предвид, че не си спала, спряла си добавки, тичала си и си била стресираща. От обясненията ти очаквах КЗ 6-7 и инсулин 10. Всяко спиране на витамини, стрес, лекарства ще вдига КЗ за доста дълго време. Това вече ти го писах много пъти. Гледа се дългосрочно. Ако цял месец ставаш с КЗ 4.5 и 2 пъти е 5.7 няма проблем. Ако ставаш с КЗ 4 и след закуска цял ден ходиш с КЗ 6-7 лошо, много лошо. Аз виждам голямо подобрение предвид спирането на витамините.

3. Пикочна киселина - над горна граница прави кристали и пречи на функционирането. Уморих се да обяснявам какво се прави, но повечко цитрат ще ти дойде добре. Влизаш в алиекспресс и си поръчвал ленти за урина. Почваш да мериш и да държиш над 6.5. 200-300мг цитрат е смешна доза. Трябва леко да я свалиш. Сода с лимон също помага.

В резюме - нищо особено притеснително няма. Имаш прогрес. Видяните стойности не са идеални, но с витамините и повече добавки ще станат. На прав път си. Избягвай стрес, защото качва кортизол и всичко отива по дяволите. Ако качиш и кортизол става сложно, защото ще трябва да сменяш цялата система, а висок кортизол трудно се сваля без лекарства.

Ох, 5.8 не е края на света и спри да се занимаваш с глупости. Сама виждаш, че е паднала. Лютежницата си е боклук с много сол и консерванти, захар и след мазнина от авокадо вдига КЗ Пак, 5.8 не е патологично висока КЗ, а и не ти е постоянно такава.

Хайде, марш да си пиеш витамините и омегата и спри да мислиш за изследванията

# 328
Момичета, да се похваля, измерих си кръвната захар на гладно, резултатът е 5.3.
Много приятно ме изненада, предвид 20-те ми наднормени килограма и тлъстините по корема очаквах много по-лоши резултати...

5.30 за мен е висока кз. Нищо че реф. ст. са до 6.
А инсулина колко е не ми се мисли.
Смятай след ядене колко ти скача кз и инсулина.
За да говорим за подобрение на ИР, трябва да ти е максимум 4,5. А после и още да спада.

Елора, благодаря за коментара! Права си, просто аз нищо не спазвам, само почвам и спирам и затова си и купих глюкомер, че като го видя черно на бяло поне да ми дойде акъла...
А кога е добре да се мери кръвната захар - сутрин на гладно и / или 2 часа след хранене? Или вечер преди лягане?
Всеки ден, на няколко дни? Мен боцкането ми е много неприятно затова така разпитвам Simple Smile

А по повод реф. стойности - майка ми упорито твърди, че горната граница била 7! Имала приятелка-диабетичка и тя й била казала.... и не мога да я убедя, че всъщност е 6, и то според Европейската система, според Американската е до 5.6 даже...но тя на мен не вярва Laughing

# 329
7 e официалната стойност за диабетици, не за здрави хора. Понеже с лекарства и диета от пълнозърнести, по-ниска не могат да я докарат при хора с диабет. Ако е до 7 водят заболяването като "добре контролирано"Dizzy Face Scream

Общи условия

Активация на акаунт