Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 34

• 37 613
  • 729
  •   1
Отговори
# 300
Мисля че на така зададения въпрос на Novichka1, никой не може да отговори.
Какво значи някой да "внимава" с храната? Ако не е 100% успеваемостта, колко % е и какво точно изобщо означава това? Въпросният човек в какво здравословно състояние е в момента? На каква възраст е? Този човек каво разбира под "режимно хранене" и т.н и т.н...

# 301
Благодаря, разбрах ви чудесно.
Особено благодаря на хората, които отделиха време за добронамерени коментари.
Желая ви успех!

# 302
Novichka1, ако искаш в даден момент да си отговориш на въпроса, чети, чети и чети. Само с много четене ще стане. Ако разчиташ някой да даде готов отговор, ще се разочароваш. Дори и лекарите няма да могат да го направят.

# 303
Така е. Много четене си трябва. И не само заради самото четене- ами и защото онлайн (че и в книги, вестници) има всякакъв вид писания и човек само след много четене започва да отсява ненужната информация. Е, и малко проба-грешка си трябва.
А и всъщност, няма как да се изчислят вероятности да се развие диабет и проценти, защото при всеки човек е различно. Някои може изобщо да не внимават с храненето и количествата, други да внимават доста и само понякога да се отпускат с храненето и пак горе-долу по едно и също време да развият диабет...Зависи и от "генетичната лотария". На някои може основният им проблем да е с инсулина, а на други- повече с кръвната захар. Някои имат потресаващ инсулин при обременяване с глюкоза- особено на 60 и 120 мин., други може да развият диабет след години и без изобщо да са достигали такива "висоти" с инсулина...

# 304
Не очаквах готов отговор, а споделен личен опит. Например: "Аз съм с ИР от 7 (или пък 10) години, ето, справям се, не съм с диабет..." Понякога това е достатъчно, за да вдъхнеш на някого кураж Simple Smile
Novichka1, ако искаш в даден момент да си отговориш на въпроса, чети, чети и чети. Само с много четене ще стане. Ако разчиташ някой да даде готов отговор, ще се разочароваш. Дори и лекарите няма да могат да го направят.

# 305
Имам ИР със сигурност от повече от 2 години (тогава за първи път изследвах инсулин), съдейки по мега трудното отслабване със сигурност е минимум от 2016 г...Това при относително едни и същи хранителни навици не се развива от един ден до следващия, та ще предположа, че някаква по-лека степен на ИР съм имала и преди това... Grinning От почти 2 г и 4 месеца спазвам режим (по празници, поводи съм имала изключения- но не същите "изключения" както отпреди режима, определено) и не съм с диабет. Даже инсулинът е надолу, КЗ от 6 на гладно сега е под 5, даже често и под 4,5. Мисля, че се отдалечавам от диабета засега и не мисля да му се давам Wink
Елора е имала инсулин от типа на 300-400 на 60 минута- а наскоро си пусна тук изследванията и инсулинът и беше нещо като 4-5 мисля. Също ми изглежда далеч от диабета.

Последна редакция: чт, 17 дек 2020, 09:29 от dolce miele

# 306
Ами майка ми беше с диабет. Развива го сигурно едни 20-тина години. Първо започна с повишаване на кръвното и бавно и полека, въпреки товонете лекарства си стигна до диабет. Само след година стриктно хранене, махна хапчетата, кръвното ѝ е нормално и отслабна значително.
Проблемът е не само развитието на диабет, а както каза Невена, доста хора умират преди да успеят да стигнат до него. Майка ми е с прекаран инсулт. Слава богу нямаше сериозни последствия и се възстанови, но много хора не прескачат трапа.

# 307
  • пак там
О, аз мога да ти кажа специално за мен.

Имам ИР вероятно от 6-годишна. Оттогава имам и витилиго.

Официално се боря с ИР от 35-годишна, три години след раждането. Естествено, с метформинови препарати.

А от 42-та си година се сдобих с инсулт и вследствие от това - с диабет с кз 14, и с витилиго на 100%.

Ако това ти трябва - заповядай!

Моят съвет е човекът ти да си седне на д-то и освен лекарства,  да си  спазва  НВ режим. Без него, само на лекарства, няма да стане.

Ще ти обясня и защо - метформиновите препарати само намаляват инсулиновия пик.  Досега на пазара няма лекарство, което да неутрализира на 100% въглехидратите в храната. Нещо повече, ендокринолозите от старата закалка убеждават, че мозъкът има нужда от тези ВХ. Затова и ти предписват метформин, но и по някоя филийка хляб, някой и друг плод, оризец и такива работи.

Иначе, ако не ти се чете, можеш да потърсиш на първа страница видеото "Как да не слушаме лекарите и да се излекуваме", нещо такова беше. Много е хубаво. Ако не разбираш английски, има и български лекари, които проповядват подобен начин на лечение, при това доста резултативен. Потърси ги, ще ти помогне.

# 308
  • Paris, France
Скрит текст:
Не очаквах готов отговор, а споделен личен опит. Например: "Аз съм с ИР от 7 (или пък 10) години, ето, справям се, не съм с диабет..." Понякога това е достатъчно, за да вдъхнеш на някого кураж Simple Smile

Сложно е. Разказвала съм си историята няколко пъти. Мога да я разкажа още няколко пъти, обаче това ще бъде моята лична история за даден момент. Аз съм индивид с даден набор от гени, с чревни бактерии, нагълтани докато съм минавала през родовия канал при раждането, с моя начин на живот, на моя мек, атлантически климат, с/без моите инфекции.

Имала съм ИР 2 пъти в живота си. Първият път по време на втора бременност КЗ падаше, вместо да се качва. Инсулин не е тестван. Сложиха ме на диета и след година правих ново ОГТТ с инсулин и всичко беше в норма. Вторият път след стероиди наддадох 15 кила за няма и година. На 1ви час инсулин 190 и КЗ 11. Недостиг на Д3, Б12, мазен черен дроб. 3 години Метформин (2 месеца), кетогенна, 500 калории дневно, витамини, магнезий, омега3, спорт, WFPBD с движение след хранене и всичко влезе в норма. Само Д3 е все нисък и пия. И двата пъти съм си аз, със същите гени, но различни хормонални нива и възраст.

ИР е нормално  състояние, отговор на невъзможност глюкозата да бъде вкарана в клетките. При един е липса на магнезий, при друг инфекция, при трети генетична невъзможност за усвояване или производство на нещо като фолат, Б12. При четвърти са излишни мазнини.

Няма идеална диета. При малък % хора кетогенната влошава.

Трябва да четеш, да и много. Ако причината за неотслабване е травма, лептинова резистентност, недостиг на желязо, никакво лекарство няма да ти помогне. dolce miele и Desii 123, пазеха режим, правеха доста усилия и нямаха ефект. В един момент едната започна щитовиден хормон, а другата спорт след ядене и всичко им тръгна по мед и масло.

Ако dolce miele беше почнала да спортува усилено щеше да се влоши. Ако Деси 123 беше почнала щитовиден  хормон щеше да се влоши. На мене ми дадоха щитовиден и щях да умра. След диетата щитовидните се нормализираха.

В резюме - ако за диабет 2 няма генетична причина (За някой вид MODY), диабет 2 може да бъде предотвратен и в 90% даже излекуван. Трябва да намериш причините и да ги излекуваш. Лекарства са ОК за начало, но с времето спират да действат, а също и вредят.

Ако причината за ИР е наднормено тегло и мазнини и човекът не успява с диета, единствено бариатричната хирургия може да помогне, но не заменя диета и добавки и има тежки последици.

Диета и добавки не са нужни до живот. За някои хора 10-15 дена глад и спорт с малко добавки след това решават въпроса. На други им трябват години упорство. Някакъв период строг режим е нужен на всички.

Колкото повече чакате и се ослушвате, толкова по-трудно и бавно е излекуването.

Изчетете първия пост, тествайте се да видите какво ви липсва, купете си витамините, магнезий, омега 3, почнете да се храните, ама наистина да се храните добре и обилно, пости и спорт и ще сте като нови.

Нямате нищо за губене освен тъпите лекарства, тежките кила, диабета, ИР, непрекъснатия глад, умората, безсънието, сънливостта, летаргията, забравянето. Не е малко.

Последна редакция: чт, 17 дек 2020, 03:29 от Nevena Virolan

# 309
Давам малко детайли :
56 г, около 70, 165 см, не е пълна.
Не е яла около 12ч преди изследванията.
Като цяло се храни здравословно, не е по месото много, но обича сладичко от време на време, и млечни е ограничила заради завишени триглицериди.
Майка и беше с диабет на инсулин на инжекции, а аз /дъщерята/ с ИР.
Може да е моментно. Както казах, не знаем детайлите...

# 310
  • София
Вече чета за няколко случая как болни с коронавирус отключват диабет. Били са с много висока КЗ, били са им инсулин в болниците.

# 311
Може би тези хора са били с ИР преди това... не знам, не съм специалист, но аз пък от вчера чета за ензима АСЕ2, може би има връзка с развитието на диабет:

Сега биолози от Канада и ОАЕ решили да изяснят от какво именно е обусловено преобладаването на тежките форми на коронавирусната инфекция сред болните и установили, че организмът на затлъстелите хора изработва повишено количество рецептори, които са нужни на SARS-CoV-2 за проникване в здравите клетки.

Учените провели експеримент с участието на 15 лабораторни мишки, които били разделени на две равни групи. В резултат било открито, че организмът на гризачите от първата група, страдащи от затлъстяване, изработвал много повече ензими АСЕ2, с които взаимодействат S-протеините на коронавируса, ако се сравняват с мишките от втората група, които нямали наднормено тегло, като най-силно това се наблюдавало в тъканите на белите дробове. По този начин вирусът имал на свое разположение повече пътища за проникване в организма.

Ето я статията:

https://www.lechitel.bg/newspaper.php?s=9&b=749

# 312
Вече чета за няколко случая как болни с коронавирус отключват диабет. Били са с много висока КЗ, били са им инсулин в болниците.
Мисля си дали няма връзка с това че на немалка част от тежките случаи включват и кортикостероидни препарати.
Тепърва ще има сума народ да бори последствията от изпити по няколко антибиотика, кортикостероиди, много пропускат да си вземат и предписаните с антибиотиците пробиотици че не им се дават пари и за това... Кой знае и още какво им добавят на тези които стигнат до болница, това няма как да не даде последствия от самото лечение после.

# 313
Accu-chek performa е глюкомерът ми.

# 314
Момичета, да се похваля, измерих си кръвната захар на гладно, резултатът е 5.3.
Много приятно ме изненада, предвид 20-те ми наднормени килограма и тлъстините по корема очаквах много по-лоши резултати...

Общи условия

Активация на акаунт