Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 34

• 37 530
  • 729
  •   1
Отговори
# 570
С ИР може ли да се яде типов хляб или изцяло трябва да се изключи?
То за моженето - всичко може. Обаче не е добра идея пълнозърнестият хляб. Има малко повече фибри и минерали от белия и с това му се изчерпват предимствата, пак си е тесто.
Някакво малко количество и много рядко няма да ти обърне колата, но ако става дума за заменяне на "нормалното" за почти всеки българин ядене на хляб с пълнозърнест такъв - недей.

# 571
С ИР може ли да се яде типов хляб или изцяло трябва да се изключи?

Според теб може ли? Grinning
Все едно да питаш - може ли да ям при ИР картофи, баници, торти, вафли, ориз.
Все пак ако решиш чат пат да ядеш хляб, да. По-добре типов, ръжен, пълнозърнест, отколкото бял.
На Вита не са лоши. Да кажем 2, максимум 3 филийки на месец може.

Тоди, изчисти си храненето и ще влезе в норма пикочна и инсулин.
Трябва ти чиста храна. Тоест домашна. Никакви колбаси, салами, кренвирши. Чисто месо съчетано със салати. Увеличи приема на магданоз. Цяла връзка на салата.
От моя опит съдя, че всякакви купешки храни с консерванти покачват пк. Естествено и яденето на В.
Ако си спазваш режима както трябва все пак да знаеш, че е възможно от процеса на изчистване да ти е отново висока, но това отминава.
По-добре качествена храна, вит. С, цитрати - магнезиев.

# 572
У нас са .. скандали направо, откакто се опитвам да сменя храните, които ям. Майка ми, като загрижен родител, ме убеждава, че ''то бялото брашно е проблема, типовият хляб може да си се яде''.
Иначе ям по 1 филия на ден, ама не на месец Grinning

Благодаря за отговорите. Явно и така няма да стане Grinning

# 573
Не знам. Аз не съм човек, който търпи някой да ми казва какво да ям.
Камоли да ми се прави скандал.

# 574
У нас са .. скандали направо, откакто се опитвам да сменя храните, които ям. Майка ми, като загрижен родител, ме убеждава, че ''то бялото брашно е проблема, типовият хляб може да си се яде''.
Иначе ям по 1 филия на ден, ама не на месец Grinning

Благодаря за отговорите. Явно и така няма да стане Grinning
Пробвай да си направиш кето хлебчета. С тях не би трябвало да има проблем. Особено с 1-2 дневно. В тази рецепта може да се замени малка част от бадемовото брашно с брашно от сладка лупина. https://www.supichka.com/рецепта/725/кето-хлебчета-с-хуск-и-бадемово-брашно. Не се отваря правилно линка.

Последна редакция: чт, 31 дек 2020, 14:02 от Анонимен

# 575
Една филия ти прецаква всичко за няколко дена напред (бих казала около седмица). Наблюденията са ми лични - хапване на минимално количество хляб (пълнозърнест, типов, ала бала) - огромен скок на кз след хранене, после тази кз няма сваляне до желаните нива буквално с дни въпреки движението. Дори и да я сваля до някаква 5+, след хранене дори режимно и дори след движение пак виждам лоши стойности над 6, вкл и сутрешна над 6. 2-3 пъти на месец също ми звучи много - тъкмо  влезе човек в добри нива и бам нагоре- кому е нужна такава въртележка нагоре надолу на кз и инсулин. Ако ядеш хляб всеки ден пък - изобщо не подлежи на коментар, това е режим за влошаване - лично мнение.
Точно днес коментирахме в къщи - разлика между ядене на чиста захар или на зърно (хляб, ориз и т.н) за тялото разлика няма никаква. Ако не си бях взела глюкомер, никога нямаше да повярвам. Хлябът си в чиста захар, разбива се до глюкоза още в устата ни от слюнката. Каквото и да говорят за пълнозърнестите храни - то това са пълни Шменти капели. Да, една идея “по-полезни” са, защото поне някакви минерали и фибри са останали в тях, но нищо съществено или кой знае колко необходимо.
Иначе аз правя чат пат ниско въглехидратни хлебчета или пица - ама пак много рядко. Усещането ми е, че не са най-добрата храна за режима. По-скоро за глезене, за мм, ако ми се прияде. Обаче категорично не бих яла нещо тип кето хлебче с нещо въглехидратно - ако не си изчистила другите елементи в храненето - това е много лоша комбинация. Като цербер следя мм ми и не му давам да яде хлебчетата с въглехидрати

# 576
Една филия ти прецаква всичко за няколко дена напред (бих казала около седмица). Наблюденията са ми лични - хапване на минимално количество хляб (пълнозърнест, типов, ала бала) - огромен скок на кз след хранене, после тази кз няма сваляне до желаните нива буквално с дни въпреки движението. Дори и да я сваля до някаква 5+, след хранене дори режимно и дори след движение пак виждам лоши стойности над 6, вкл и сутрешна над 6. 2-3 пъти на месец също ми звучи много - тъкмо  влезе човек в добри нива и бам нагоре- кому е нужна такава въртележка нагоре надолу на кз и инсулин. Ако ядеш хляб всеки ден пък - изобщо не подлежи на коментар, това е режим за влошаване - лично мнение.
Точно днес коментирахме в къщи - разлика между ядене на чиста захар или на зърно (хляб, ориз и т.н) за тялото разлика няма никаква. Ако не си бях взела глюкомер, никога нямаше да повярвам. Хлябът си в чиста захар, разбива се до глюкоза още в устата ни от слюнката. Каквото и да говорят за пълнозърнестите храни - то това са пълни Шменти капели. Да, една идея “по-полезни” са, защото поне някакви минерали и фибри са останали в тях, но нищо съществено или кой знае колко необходимо.
Иначе аз правя чат пат ниско въглехидратни хлебчета или пица - ама пак много рядко. Усещането ми е, че не са най-добрата храна за режима. По-скоро за глезене, за мм, ако ми се прияде. Обаче категорично не бих яла нещо тип кето хлебче с нещо въглехидратно - ако не си изчистила другите елементи в храненето - това е много лоша комбинация. Като цербер следя мм ми и не му давам да яде хлебчетата с въглехидрати
Аз си правя бургер с кето хлебче. Освен телешкото кюфте слагам малко зелена салата, лук и домашна майонеза. Става вкусно и полезно. Избягвам киселите краставички, защото в тях има захар. Купешката майонеза също не става.

# 577
Аз пък никога не съм могла да схвана идеята на хлебчето около бургера. Винаги съм го оставяла настрани, най много да гризна веднъж, дори и преди да почна да се храня нв не ми допадаше тая питка огромна. Само ми разваля вкуса на месото и зеленчуците, и ми присяда. Камо ли пък да бъркам кето питки за бургер. Правя си кюфтето на скара или тиган, малко чедър поръсвам, отгоре чуквам едно яйце накрая, правя една салатка или просто нарязан домат и ей ти бургер. Ако ми се занимава си забърквам една майонеза със зехтин за сосче.

# 578
А аз обичам. И сандвичи.
Как се прави сандвич без хляб Disappointed Relieved
смених вафла и сникерс и т.н. на сандвич, ама сега без хляб... Sob

# 579
Пробвай кето вариантите тогава, 90-секундното или облачните хлебчета са най-лесни. Ама си е до навик де, казвам ти го като човек дето си правеше хляба собственоръчно с години, понеже в никой магазин не ми харесваше какъв продават. Жива и здрава съм си все още, ако и вкъщи от 2-3 години да има хляб само за гости.

# 580
Да питам за начинаещи фаста кога и за колко време е добре да почна. То като се замисля като махнах закуската редуцирах едното ядене след обяд (сега вечерям между 6 и 8 ) от 8 вечерта до 12 на обяд са си 16 часа, колко му е да добавя още 8 и да завъртя пълни 24.  Е не е така Simple Smile знам, и ще освирепея. Може би да свикна първо така и после да взема да завъртя едно денонощие. Колко пъти в седмицата правите фаст, 24-ов имам предвид?

# 581
Todi, пътувам и не ми се пише. Иначе в нета има инфо. И тук има тема някъде.

# 582
Todi, аз отскоро започнах да правя фастове, но при мен храненето е така:
- пропускам закуската
- обяд около 12:00 - 13:00
- вечеря около 18:00 - 19:00

От вечерята до другия ден на обяд са 16-17 часа фаст, това всеки ден.
За мен поне това е най-лесния възможен вариант.

# 583
С 16 часа всеки ден е най-лесно. Следващото е (около) 20 часа или 23-24 часа (което си е 1 хранене дневно, ОМАД, когато е ежедневно- но не е за начинаещи, според мен). Преди ковид правех 2 пъти седмично по 36 часа и веднъж 48 часа- обаче аз достигнах с времето до това, а също и имам доста излишни кг и при мен това се отразява чудно на КЗ и кг. Предполагам и на инсулина, но него не мога да меря вкъщи Grinning
Витаминче, пробвай кето печиво, аз отначало си правех ленен хляб. С времето обаче все по-рядко пека подобни неща Stuck Out Tongue Winking Eye Домързява ме Laughing

# 584
Чудна алтернатива са едни бързи питки - ленено и бадемово брашно по 2-3 лъжици от всяко, половин количество на брашното - кашкавал или моцарела настъргани, лъжица и половина хуск, чаша кисело мляко с лъжичка сода. Слагам и шепа семки - тиквени или слънчогледови. Омесваш всичко и трябва да е една такава гъста лепкава смес. С лъжица (такава за сладолед е много удобно) правиш топки, сплескваш ги на кюфте върху хартия за печене. Печеш на 180 гр. вентилатор. Колкото по-тънки по-бързо се запичат.

Общи условия

Активация на акаунт