Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 34

• 37 601
  • 729
  •   1
Отговори
# 345
ГИ 97 за ряпа...? Едва ли, не ми се вярва... Thinking Тя ще излезе по-опасна от белия хляб, течния шоколад, кроасани и др. Grinning

Да, много странно ми се стори и на мен. Ще проверя каква ще е кз след вечеря.

# 346
Ако отвориш 10 линка с данни за ГИ на храните, ще имаш различни стойности на всичко.

# 347
Ако отвориш 10 линка с данни за ГИ на храните, ще имаш различни стойности на всичко.
Да, забелязах го. Както почти всяко друго нещо из нета... всеки си има теория и умира да я сподели с останалите..

# 348
  • Paris, France
Ядете ли ряпа? В една таблица с глик. индекс на храните видях, че на ряпата е 97 🤔. Сега се чудя да я ям ли... и
Има ли таблица с индекси, на която вярвате?

Ядем ряпа, да, по много и сме много доволни. Съдържа много фибри и е  богата на фолат, витамин Ц, калий. Не съдържа захари и понеже фибрите са доста, рядко вдига КЗ ако се яде в добре формулиран режим с кардио.

Когато ям кето обичам да съм строга и не ям ряпа, цвекло и подобни. Не бих яла ряпа докато отслабвам и имам проблем с КЗ, но след това е идеална за ВВ хранене преди разходката.

Готвя си един манджуляк от черен боб, морков, тиква, ряпа, зеле, целина, лук, чесън, магданоз, кориандър. Това с кафяв ориз за гарнитура и голяма салата засища за световно, държи КЗ стабилна и сваля инсулина на 1ви час наполовина всяка година. Мазнина слагам само чаена лъжичка зехтин в манджата за да не прави пяна и никаква друга, нито в салата, нито в ориза. После една хубава разходка и заспивам като къпана.

За РД тази година правих кускус с месо и зеленчуци и сложих и ряпа с обелките. Това, дето прилича на картоф, между тиквата и морковите е ряпата.

Офф - моля ви, прочетете информацията за гликемичен индекс и гликемичен товар в първия пост. Важно е и дава насоки как да комбинираме храни за да не ни се вдига инсулина. Също и за инсулинемичен индекс и товар .

Ако изядете огромна салата от маруля, глухарче, магданоз, кориандър или подобно, с лимон и без мазнина и после изядете 300 грама ряпа и веднага идете да ходите бързо за час, има вероятност инсулин и КЗ не само да не се вдигнат изобщо, но и да почнат да падат с времето. Това е защото започвате да горите глюкозата веднага, без да се налага инсулинът да я складира. Инсулинът се включва когато глюкозата, нахлуваща в кръвта не се изгаря веднага. Ако теъгнете да се движите и я горите, проблем няма да има. Невероятно, но факт. При наличие на собствени мазнини това не е валидно, разбира се, но отслабнем ли, веднага можем да пробваме да ядем и горим ВХ.

Ряпата ми е в суперхраните заедно с гъби, цвекло, зеле, моркови, спанак и магданоз и кориандър.

# 349
Здравейте,

Почнах и аз да ви следя, интересна ми е темата. Виждам, че магнезиевият цитрат се споменава непрекъснато, та и аз да не съм по-назад, си закупих. Докато чакам доставка прочетох, че се ползва като лаксатив, и както се знае, лаксативите изхвърлят и електеолитите в организма. Та почнах да се чудя това ли е правилната форма на магнезий тогава. Вие всъщност как го примете ( спрямо храна, част на деня)? Аз иначе си поръчах този на Солгар

# 350
На при всички действа като лаксатив. А и никой тук не съм видяла да пише, че има разстройство.
Има разлика.
Пия го и аз, нямам такъв проблем.
Четох, че и хелатираната форма също уж била добра.
Магнезия на Нигари, който е като сол и се разтваря във вода вече при мен действа силно разхлабващо. Не го пия и често. А не е цитрат.

# 351
Относно магнезиевия цитрат аз съм чела че може да има слабителен ефект само ако се предозира т.е или е в излишък.

# 352
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
купих си калиев цитрат. има ли някакви специални изисквания за него?
магнезиевият съм запомнила, че е добре да се пие вечер, а този?

# 353
Аз имам калиев, но не пия.
Имам сърцетуп от него. Поне аз. Имам цитрат на прах. След третия ден ми се разхлопа и не ми се пие повече.
И в аптеката ми казаха, че то се води лекарство и не било хубаво да се пие просто така.
Иначе магнезиевия и аз вечер.

# 354
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Sad аз реших, че с един удар ще компенсирам и калия, и цитрата.
нищо. ще потърся цитрат на прахче тогава.

# 355
Храните ли се с бобови храни?

# 356
Sad аз реших, че с един удар ще компенсирам и калия, и цитрата.
нищо. ще потърся цитрат на прахче тогава.

Според Невена е хубаво да се пие. Ти ако искаш пробвай да пиеш, може и да не стане нищо.

Бобовите храни не са за хора с ИР. Или поне не за хора в начален стадий на лечение.

# 357
Преди време имаше тук потребителка която твърдеше, че "бобовите били чудесна храна за хората с ИР" (нещо в този стил беше)- накрая се оказа, че тя конкретно яде "по 2-3 лъжици сварен боб/леща", по спомени около веднъж седмично, а дали не беше и веднъж на 2 седмици... Thinking
По мое мнение, добре е да се изключат поне за определен период докато се вкара под контрол ИР. Или поне много силно да се ограничат като начало (преход към режим имам предвид). Аз лично не ги консумирам, може би само няколко пъти годишно- едното изключение са пълнените сушени чушки с боб на Бъдни вечер. И пак ограничавам и количеството. Грах обаче си позволявам от време на време, когато вкарам инсулина в норма бих хапвала и нахут понякога. Но да подчертая, казвала съм го и друг път, аз чак известно време след като изключих от менюто някои храни...при повторно включване установих, че или не ме карат да се чувствам добре, или вече не са ми така вкусни, или пък, че са ми безразлични и ми е все едно дали ще ги ям или не...а най-голямото откритие беше, че се засищам по-добре без хляб. Simple Smile
А, да, и глюкомерът е чудесен ориентир за някои храни. Grinning Всичко което ми вдига КЗ до повече от 6-6,2 (говорим за КЗ преди хранене не повече от 5) на този етап ми е от храните "по изключение", по празници...и много внимавам с количествата.

# 358
Обичам боб, особено бобена салата, но почти всеки път ме боли корема.
От лещата не чак толкова.
С грах нямам проблем, много го обичам, но не ми е в ежедневието.

# 359
За щастие, вкъщи почти никога не сме правили бобена салата Grinning Или пък боб с лютеница. Обичах постни гъсти манджи, пълнени чушки с боб не правим по-често от 1-2 пъти годишно. Грахът също не ми е в ежедневието, въореки че много го обичам, но когато ми се прияде си правя.

Общи условия

Активация на акаунт