Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 34

• 37 436
  • 729
  •   1
Отговори
# 660
И аз така мисля. Доскоро имах само ИР , но в момента имам проблеми и с ЩЖ.  Когато си дълго време с ИР , явно жлезата страда
Иоана може ли да ми изпрстиш режима на ЛС?
Тоди направих и аз този тутманик. Стана много вкусен. Децата си облизаха пръстите

# 661
Витаминче_, а на теб какви ти бяха стойностите на инсулина в различните минути?
Инсулин на гладно: 3.90
Инсулин на 60 мин:  182.00
Инсулин на 120 мин: 11.30  

Кръвна захар на гладно:  5.67
Кръвна захар на 60 мин:  6.71
Кръвна захар на 120 мин: 4.32

Но аз нямам нищо предписвано от лекар. Защото тази, с която говорих, искаше да ме сложи на противозачатъчни. Което не виждам как би повлияло на висок инсулин Rolling Eyes    Може би ги искаше заради завишен андростендион (13.3 от реф 1.4-11.9), но аз отказах.

Въпроси: пиенето на чай, неподсладен, предизвиква ли инсулинен отговор?
За този тутманик пише, че се слага ''хуск''. Какво е това и от къде се купува?
Йоана, може ли да ми изпратиш и на мен споменатия режим?

# 662
Витаминче, КЗ още на гладно не е много добре- качваш я само с единица, защото се бълва толкова инсулин. Хуск са фибри от обвивки на семената от бял пясъчен живовляк.
Може ли и на мен ЛС? Grinning

# 663
Благодаря, Долче.
А къде се продават?

Ох..надявам се към пролетта (като се стопли ще почна пак да тичам) да се тествам и бода отново, и да има разлика. Поне този месец други неща изглеждат ок, а не е било отдавна (цикъл, тоест)

А неподсладен чай повишава ли инсулин?

# 664
Зависи от чая. Повечето "ежедневни" билкови чайове- не. Неподсладен плодов чай също не вярвам да се отразява чак дотолкова. Някои билки обаче може да имат влияние- примерно, капсули от левзея при мен бяха с ефект оле-мале Joy Също и повече от 1-2 щипки канела дневно...както и едни билкови капсули с канела...Проверявай всяка нова билка  или подправка (от по-засуканите) и ако пише, че "стимулира" инсулин, подходяща е за диабетици и прочие- по-добре стой надалеч. На нас не ни трябва "стимулиране" на производството на инсулин или понижаване на КЗ което се дължи на такива стимулации...в дългосрочен план са зле.
Повлияването на ИР действа добре на яйчниците и на цикъла. Wink Ти имаше ли поликистоза? Доста гинеколози я "лекуват" с противозачатъчни...

Последна редакция: пт, 08 яну 2021, 20:27 от dolce miele

# 665
Благодаря, винаги полезно да те прочете човек Hug
Такива ''засукани'' нито пия, нито купувам.

Да, имах/имам. 10 години с прекъсвания съм пила ОК и повече не искам.

# 666
Подобрение в ИР ще ти донесе ползи и за СПКЯ Blush Не ти трябват противозачатъчни (освен ако не са изписани заради повишения показател, но ме съмнява да е така).

# 667
Аз съм малко объркана. Попитах Витаминчето за нейните изследвания, защото имах спомен, че са сходни на моите (гладно-6.4, 60мин.- 176, 120мин. -10), кр. захар- 4.42, 4.96, 4.64. Така де, аз вече писах по въпроса префи месец, но мненията по-скоро бяха че нямам ИР. Но пък Витаминчето твърди, че е с ИР. То тогава и аз трябва да съм, при все че и аз съм с СПКЯ.

Не е ли важно в крайна сметка, че стойностите се връщат в изходна позиция?

# 668
Ми не се връщат, тя захарта си седи ниска, обаче я гледай какъв фонтан инсулин на 60 мин. И на двете ми се вижда адски висок.

# 669
Трябва да се видят какви са референтните стойности. Нормално е инсулина да скочи много след изпиването на тонове глюкоза.

# 670
Точно, освен това е важно дали има и други симптоми като излишно тегло или тенденция за повишаване на теглото въпреки постоянния начин на хранене или пък някакви други съпътстващи здравословни проблеми от артрити и проблемна кожа до сериозни здравословни проблеми.
Просто от повишена КЗ или инсулин измерени инцидентно, не може да се поставя диагноза. Оценката на наличие или липса на метаболитен синдром или ИР се правят комплексно.

# 671
  • пак там
Нормално е след като изпиеш глюкозата, инсулинът да скочи до десет пъти. Максимум. При това не е много ок, обикновено е редно да скача до 5 пъти в здрав организъм.

Тоест при нея трябва да е не повече от 70. Преко сили.

А при нея е 170, със стотарка отгоре.

# 672
MDD91, аз не твърдя със сигурност, че имам ИР. Лекарката, която ми назначи изследванията абсолютно нищо не каза по темата. С 2 гинеколози и 1 едно гледаха резултатите, освен Орални Контр.  никой нищо друго не предложи и не каза.. А не ми се занимава да търся други лекари точно сега. Но когато писах тук, момичетата ме насочиха към ИР. Също и към хиперинсулинемия (което..не разбрах точно с какво е различно, само че се произвежда повече инсулин от необходимото, незнайно защо).
Също гледах, че около 5 пъти трябва да се повиши инсулин на 60 мин спрямо на гладно. При мен са..50
И дори на 120 мин още не са се върнали началните стойности.

Обаче пък твоята КЗ е по-ниска от при мен и на гладно, и на 60 мин.
При мен отива почти на хипогликемия на 120 мин, по-ниска е от началната, а при теб стойностите почти не се променят.

Не знам кое е по-доброто, но дано скоро (примерно..5 месеца) и двете, а и останалите, да имаме по-добри резултати Simple Smile

Признавам си, че на мен ми е ужасно трудно да изключа въглехидратите. Ограничила съм сладките шоколадови неща, които консумирах в огромни количества; вече не ям като хамстер на всеки час-два, а поне на 4..обаче без картофи, хляб и плодове..за момента не успявам. Аз съм човек, който много обича месо, но само то ми омръзва. А от зеленчуците ям благополучно 3. Другите за мен спадат в ''трева''.
Хубавото е, че дори и така коремът ми не се подува толкова и не озблобявам от глад.

Последна редакция: пт, 08 яну 2021, 22:54 от Витаминче_

# 673

п.с наскоро бях качила един много хубав режим за хранене, който получи добри отзиви от вас. Ако някой има желание да го получи, но не му се рови по страниците, ще се радвам да го споделя на съобщение. Пишете ми на лично, нямам нищо против.

Поздрави

Запазила съм линк към този пост и може би утре ще редактирам за да го има.

Витаминче_, а на теб какви ти бяха стойностите на инсулина в различните минути?
Инсулин на гладно: 3.90
Инсулин на 60 мин:  182.00
Инсулин на 120 мин: 11.30  

Кръвна захар на гладно:  5.67
Кръвна захар на 60 мин:  6.71
Кръвна захар на 120 мин: 4.32

Но аз нямам нищо предписвано от лекар. Защото тази, с която говорих, искаше да ме сложи на противозачатъчни. Което не виждам как би повлияло на висок инсулин Rolling Eyes    Може би ги искаше заради завишен андростендион (13.3 от реф 1.4-11.9), но аз отказах.

Въпроси: пиенето на чай, неподсладен, предизвиква ли инсулинен отговор?
За този тутманик пише, че се слага ''хуск''. Какво е това и от къде се купува?
Йоана, може ли да ми изпратиш и на мен споменатия режим?
Не виждам логика как от неподсладен чай би се вдигнал инсулина.
Но зависи от какво е чая.
Има билки може да го предизвикат.
Хуска е живовлек. Виж в гугъл.

# 674
Хмм.. Не знам, може и да няма. Просто го приех като консумация на ''нещо'', а нали всяка консумация на нещо предизвиква отговор Grinning
И не смеех да пия друго освен вода извън часовете ми за хранене.
За билки - риган, мащерка, кантарион, мента, шипки, али ботуш/мурсалски чай..това имам.
Благодаря Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт