Нашите любими торти – глазури, покрития и фигурки за тях – 140

• 68 989
  • 750
  •   1
Отговори
# 300
  • WonderLand
Ох, че е хубава и ефирна тази фея 😍 Аз съм замислила нещо за групата във фейсбук, но като се преместим в новото жилище и новата кухня ще е. Пък от теб ще чакам видео за шприцованите цветя, каквото и да правя хич не ми се получава. Ето една тортичка, дето мъчих да направя с маслен крем, но не се получи съвсем както исках, въпреки това ми е любима 😀

# 301
Здравейте, моля за насоки - искам да си купя такъв тип кръгли и квадратни форми за печене (първите два варианта показани) https://youtu.be/LHFeN0Ukm5U
Разглеждам в интернет, но не мога да намеря комплект кръгли с възможност за повече размери, а за квадратни пък съвсем. Вие какви форми ползвате за квадратни торти?
До момента ползвам обикновените със откопчаващи се стени, но не са ми особено удобни. Предполагам, че трябва от някой доставчик на професионално оборудване да поръчам, но тъй като не правя торти професионално не съм запозната с такива фирми.

И още един въпрос - как адаптирате рецептата за блат/крем спрямо размера на формата? Примерно на мен ми е трудно да измисля как се смята, ако до момента дадена торта я правя с размер 24 см., да адаптирам продуктите за по-малка торта, примерно 20 см.

# 302
Калкулатор за преизчисляване на продукти според формата за печене:
https://daniscookings.com/bg/cake-pan-size-conversions-calculator/

# 303
  • WonderLand
Тавите ми са Decora, не са комплект, отделно си купих по две от всеки размер, който ползвам (15см и 20см), имам и една 26см от Лидл с откопчаващо се дъно. Харесвам ги, защото са с идеално прави стени. Имат и други размери през 5см също и квадратни тави. Поръчвам ги от RoCake или от Сладката къща.

# 304
  • Варна
Момичета как сглобявате висока торта? Колко висока я правите, за да изглежда “висока”?
Предстоят ми рожденици, та реших и аз да следвам тренда Flushed
Обаче имам стандартен ринг - 7-8см висок. Мислех си да сложа вътре лента да се вдигне още, ама ще стане макс.15-16см, а мисля, че трябва да са повече, за да се получи успешният повече висок, отколкото широк, вид Thinking Примерно, мисля си, че една торта с d=20см, трябва да е поне 30…. Ще стане ли с подръчни материали да се задържи тази височина е необходим специален висок ринг?

# 305
  • WonderLand
Зависи от тортата, какви блатове, кремове ползваш. Аз като искам висока торта правя 2 етажа с равен диаметър, които сглобявам и стягам отделно, а после слагам една върху друга с подпори и измазвам заедно. Ако искаш тпрта висока 30си правиш две торти с виаочина по 15см, подготвяш си дебела подложка в която забиваш една централна подпора, която ще минава и през двата етажа задължително (не забравяй да си измериш и пробиеш подложките преди това!) правиш си всяка торта (етаж) с помощта на ринг или ацетатна лента (аз винаги ползвам лента с височина 15см) и когато стегнат слагаш първия етаж на подложката с централната подпора или направо сглобяваш върху тази подложка, както ти е удобно, слагаш дървени подпори за торта, които изрязваш да са равни помежду си, отгоре слагаш втория етаж и измазваш заедно всичко.

# 306
  • Варна
Благодаря, Силвър, обърна ми внимание за нещо, което не бях мислила -  Високата торта не може да се задържи сама. Ама никога в клиповете няма такива детайли - мятат един върху друг блатовете и мажат Rolling Eyes Но пък по клиповете и не правят точно торти, а кекс с крем и украса… Rolling Eyes
Смятам да правя ментово шоколадова с Брауни блат. Ама като се има предвид, че той е мек и се мачка лесно, май няма да стане на височина. А за мен вкусът е най важен в тортата и не бих направила компромис с вкуса за сметка на визията… все пак няма да е на изложба тортата, а ще се яде Grinning

# 307
  • WonderLand
Вещица, какви клипове си гледала Grinning Aз точно от клипчета в интернет ги знам тези тънкости.  Много харесвам Yolanda Gamp (How To Cake It).
Аз си правя вкусни торти по този начин, но не прекалявам със сиропа, даже ако ми е по-влажен крема изобщо не сиропирам при високите торти. Но винаги си правя оградка от масления крем с който ще измазвам и тогава слагам пълнежа. Така сглобена оставям една нощ в хладилника и на другия ден всичко е точно. Масления крем, който съм сложила за оградка е стегнал достатъчно бързо за да няма пълнежа на къде да изтече, следователно блатовете са попили влагата от него и така.
Много е важно обаче когато слагаш подпитите под втория етаж да са равни една с друга. Не гледай самата торта, защото може и да не си я изравнила добре и ако си режеш подпорите по нея може една да има която да стърчи с 2 мм, но ще направи тортата нестабилна. Целта е подпорите да носят тежестта на втория етаж, а не самата торта. Средната подпора се слага през цялата торта, за да не се изплъзне тортата при местене. И под втория етаж задължително подложка, която да стъпва върхи подпорите.

# 308
  • Варна
Всъщност не искам торта на два етажа, може би не съм се изразила ясно….
Търся ефекта на висока торта, нещо такова

# 309
  • WonderLand
Всъщност не искам торта на два етажа, може би не съм се изразила ясно….
Търся ефекта на висока торта, нещо такова

Прекрасно те разбрах Wink Две торти с равен диаметър измазани заедно ти е решението за вкусна и висока торта. Ето нагледно видео. https://www.youtube.com/watch?v=7Wi6IRWItnI

Единствената разлика във видеото с това, което ти обясних е, че тази от видеото сглобява всичко наведнъж, но тя ползва маслен крем, който стяга бързо. Аз правя всеки етаж отделно, защото слагам маслен крем само отвън и когато са стегнали и престояли двете части на следващия ден ги слагам една върху друга с подпорите и всичко. Ако опиташ да направи всичко наведнъж без подложка и подпори по средата с колкото и ринга да я стегнеш толните блатове ще се смачкат и на нищо няма да прилича после.

# 310
  • Варна
Този клип отмени въпроса ми “ Как успявате да разрежете такава торта” Grinning
Благодаря, явно съм била в някаква заблуда досега Flushed

# 311
Вещи, аз процедирам по същия начин както и Силвър е казала. Две отделни торти, на отделни подложки,  които после сглобяваш заедно. Така е по удобно и за рязане в последствие. А при мен е, че и често правя две различни на вкус торти, защото в къщи половината обичат шоколадови, а осталите предпочитат пандишпанови.

П.П. А, ето, и ти си стигнала сама до извода за рязането Simple Smile.

# 312
  • WonderLand
Този клип отмени въпроса ми “ Как успявате да разрежете такава торта” Grinning
Благодаря, явно съм била в някаква заблуда досега Flushed

Радвам се, че съм разсеяла заблудата Grinning

# 313
Момичета, с какъв диаметър трябва да е торта за 8 парчета? 15 или 18? И с каква височина? Диаметър 15 ми се струва малка, дали ще стигне за 8 човека 🤔

# 314
  • WonderLand
Аз лично от 15см диаметър и около 10 - 12см височина вадя 10 - 12 прилични парчета, в зависимост от това колко лека или тежка е тортата.

Общи условия

Активация на акаунт