Счетоводител в нужда се познава 17

• 36 735
  • 758
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте! Истината е , че във всяк сфера май повечето сме недооценени и вършим куп неща извън задълженията ни.
А при мен за капак и ме освободиха когато разбраха, че съм бременна.

Искам да ви попитам за две неща:
1. Мога ли да платя здравни осигуровки на друг човек през Изи пей. Бяха ми споменали, че не се отразявали веднага и ставали грешки.

2. Майчинството ми изтича ноември тази година. Правя си онлайн магазин, знам че ми трябва и фирма. Дали да я регистрирам сега или след майчинството? Продажби така или иначе не очаквам първите месеци.

# 541
Здравейте! Истината е , че във всяк сфера май повечето сме недооценени и вършим куп неща извън задълженията ни.
А при мен за капак и ме освободиха когато разбраха, че съм бременна.

Искам да ви попитам за две неща:
1. Мога ли да платя здравни осигуровки на друг човек през Изи пей. Бяха ми споменали, че не се отразявали веднага и ставали грешки.

2. Майчинството ми изтича ноември тази година. Правя си онлайн магазин, знам че ми трябва и фирма. Дали да я регистрирам сега или след майчинството? Продажби така или иначе не очаквам първите месеци.

Относно първия въпрос - най-добре плати онлайн да не ходиш да се редиш на опашката, но по сметката на НАП. Имам случка, която става дума за друга държавна институция - КАТ. Имах акт и реших да го платя в EasyPay - та след една година/не знам защо бележката ми беше в портфейла/ ме спира полиция и ме проверяват и ми викат, че имам неплатен акт. И показват от кога е и какъв е и аз вече в потрес почвам да вадя всякакви документи и за късмет ми беше в портфейла/леко избеляла даже вече Grinning/

# 542
  • София
Всеки месец плащам З0 за ММ и дъщеря ми в Изи пей и за толкова години нямат пропуснат месец. КАТ редовно имат не разнесени суми, дори и при тях да се внесат. Тенденция....

# 543
За да се отразят правилно в НАП, трябва декларация 7. Обикновено това е проблема, заради който не се отразяват.

# 544
Здравейте, до каква сума работодателят може да покрие разход за диоптрични очила /рамка и стъкла/ за свой служител, който работи единствено на монитор?
Признава ли се за разход на фирмата и ползва ли се ДДСто?

# 545
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, до каква сума работодателят може да покрие разход за диоптрични очила /рамка и стъкла/ за свой служител, който работи единствено на монитор?
Признава ли се за разход на фирмата и ползва ли се ДДСто?

Принципно това са "социални разходи" и трябва да са задължително достъпни за всички работници и служители ( в случая, които работят с монитори). Признат размер на социалните разходи на месец е до 60 лева за всеки служител /работник.

https://www.ruskov-law.eu/sofia/article/socialni-razhodi-danychno-oblagane.html
Ето подробности и изисквания.

# 546
Здравейте, интересува ме въпроса с фактура за гориво  заредено в ЕС ,на транспортна фирма с камиони. Четох и видях , че се въвежда в дневниците за покупки,като опростена фактура, само за сроковете не разбрах има ли ограничение. Има ли срок като за ВОП или ли като разходна фактура имам 12 месеца срок за представяне в дневниците за покупки. Благодаря

# 547
  • София-Младост
Здравейте, интересува ме въпроса с фактура за гориво  заредено в ЕС ,на транспортна фирма с камиони. Четох и видях , че се въвежда в дневниците за покупки,като опростена фактура, само за сроковете не разбрах има ли ограничение. Има ли срок като за ВОП или ли като разходна фактура имам 12 месеца срок за представяне в дневниците за покупки. Благодаря
Малко се обърках и си изтрих мнението.

Последна редакция: нд, 15 авг 2021, 19:03 от Ала-Бала

# 548

Осчетоводяваш си фактурата като разход, въвеждаш си аналитичност ДДС на съответната страна. Закупуването на гориво не е ВОП, т.к. фактическото предаване на стоката /горивото/ не е на територията на Бг - стоката /горивото/ не се изпраща или превозва да Бг. Тази фактура не ти влиза в дневниците по ДДС. Няма и протокол към нея. Обикновено трансп. фирми ползат услугите нафирми-посредници, които им възстановяват ДДС от страни от ЕС. Когато въстановеното ДДС си пристигне по банк. сметка закриваш разчета ДДС на съответната страна.
Може да си включиш тази фактура като разход само ако е от текущата година.

Ето становище на НАП:
https://ekspertis.bg/document/view/pismo/133926/0

# 549
Благодаря, значи я осчетоводява като опростена, ,с чуждия Булстат, но не влиза в дневниците, управителя е казал, че няма да иска да възстановява ДДС, и срок няма ,когато я представят тогава се осчетоводява , благодаря отново

# 550
  • София

1. Най-лесно е с дебитна карта през профила на човека с ПИК от НАП. Отразява се веднага.
2. Ваше е решението кога ще откриете фирмата. При започване на продажбите трябва да е открита. Все пак ако продажбите започната от 2022 год., по-добре я регистрирайте през 2022год. Защото ако я отриете през 2021г. дори да нямате дейност ще трябва да подадете декларации за 2021год.

# 551
  • там някъде
И така, както казах, давам отчет за свършената работа. Кой предположи, че ще се актуализира заплатата с макс.20%? Бинго, позна! Въпреки ,че поисках между 25-30% нетно увеличение, бях отрязана. Последно предложение 20%. Сега имам една седмица да си помисля дали ме утройва или не. ........

# 552
Ти си добре - моята е увеличиха от 01.06. с цели 11%, ама пак е повече от нищо. Нетната. Simple Smile

# 553
Докато сме на темата за заплатите се сетих да попита, регулярно ли ги увеличават, или при настояване от ваша страна, инфлация, (при метеоритен поток Simple Smile , извинявам се за шегата, но ни вземат на подбив, за това  )

# 554
Ех, ако беше регулярно... Simple Smile
След продължително казване, напомняне, изтъкване на безброй причини, основания и подобни. След аргументацията следва и период на мрънкане. Дето казвам аз - всичко се случва след дълги "родилни мъки" и в общи линии, когато (ако) шефът реши...

Общи условия

Активация на акаунт