Частни училища-информативно-дискусионна тема 44 - Коледна!

• 53 800
  • 757
  •   1
Отговори
# 120
  • в страната на чудесата
Огромна разлика има в родителските и ученическите изисквания в начален и основен курс. Това, което съм търсила в начален курс, в основен би ме изнервило. Така си мисля, че трябва да уточняваме за каква възраст става дума.

# 121
  • София
Честно да ви кажа тази "истерия" покрай СС, която се вихри сред родителите, ме накара да НЕ запиша големия си син там, макар и да изкара успешно "изпита". Някак се говори за СС, че едва ли не детето да е там е голяма работа, голямо чудо. Страшни напъни сред родителите всяка година, постоянни подготовки, дискусии с месеци, дандании.

Същата работа е и за СМГ след 4 клас. Големи амбиции, голямо чудо! То са тонове задачи, сборници, частни учители ..... направо да се чуди човек, защо е всичко това. После сълзи, сополи, караници м/у деца и родители. Излишен стрес.

Имам усещането, че самите родите правят голяма драма, ако отрочето не е в някое от набедените за "елитни" училища и сякаш сАмо в тези училища има талантливи и можещи деца.

Може би, защото съм малко по-далеч от този манталитет и ми прави силно впечатление. Аз лично съм привърженик на дозата с мярка във всяко едно отношение, не само в образованието.

# 122
  • София
Имам усещането, че самите родите правят голяма драма, ако отрочето не е в някое от набедените за "елитни" училища и сякаш сАмо в тези училища има талантливи и можещи деца.

Амиии.. не, изобщо. Поне тук и в личния ми балон никой не прави такава драма.
С големият ми син с ДУ, там вече си имаше драма, но тя си беше съвсем реална. В ЧУ други неща търсим, от това, което виждам.

# 123
missence детето ми не е в СС, не съм стъпвала в това училище поради безумните хваления на една дама от форума. Изпитвах доста неприятни усещания.

Сега считам това за моя грешка. Не се доверявам на преценката на никой друг а от разказите единствено извличам информация която да я пречупя за нашите деца.

В живота си се засякох с доста родители от там и те най-малко са тези които хвалят училището и изпадат във луд възторг. Същото е и със СМГ - повечето хора които познавам от там , нито припадат по училището, нито за тях е цел на живот и смърт.

За съжаление качественото държавно училище в София в периода 5-7 клас е едно и се казва СМГ. Надявам се да се появи още едно в лицето на НПМГ. Така е и в ЧУ не са много голям броя на тези които извеждат в 7 клас наистина научени деца. И логично ако ще плащаш 10 000 поне да са за училище в което се учи.

Пък има и страшно много родители доволни от не елитните ЧУ - просто защото търсят други неща за детето си.

# 124
Аз пък с изумление установих, че има хора, които тук пишеха хвалебствия, а в реалността говореха друго. Не са от пишещите в момента тук, някой да не се почувства засегнат.

# 125
Честно да ви кажа тази "истерия" покрай СС, която се вихри сред родителите, ме накара да НЕ запиша големия си син там, макар и да изкара успешно "изпита". Някак се говори за СС, че едва ли не детето да е там е голяма работа, голямо чудо. Страшни напъни сред родителите всяка година, постоянни подготовки, дискусии с месеци, дандании.

Същата работа е и за СМГ след 4 клас. Големи амбиции, голямо чудо! То са тонове задачи, сборници, частни учители ..... направо да се чуди човек, защо е всичко това. После сълзи, сополи, караници м/у деца и родители. Излишен стрес.

Може би, защото съм малко по-далеч от този манталитет и ми прави силно впечатление. Аз лично съм привърженик на дозата с мярка във всяко едно отношение, не само в образованието.

А аз имам усещането, че подобни изказвания идват от хора, които или изобщо нямат допирни точки с родители на деца в училището и си формират мнението на база постове във форуми, като този от който тръгна разговора. (т.е. пак от хора, които в опит да изтъкнат собственото училище се сравняват със СС). Или, ако имаш допирни точки, то те са съвсем повърхностни и неадекватни.

В личния ми кръг на общуване, и тук, и в училището, няма някой, който да няма критично мислене спрямо СС. През годините съм се опитвала да пиша максимално откровено за личните си впечатления както за първото, така и за второто училище на детето ми. Ама ми писна да се налага да опровергаваме подобни на цитираното по-горе.

Хоуп, онази личност и мен ме отблъсна. Тя не направи добра услуга на училището и заради нея много хора си правеха изводи, които са далеч от действителността. Представя за "журналистика" постове с информация на други хора на страницата и във фейса. Един ден се опитах да прочета няколко от пътеписите и. Дълго се смях, защото стилът на детето ми в 5 клас е далеч по-структуриран и завършен от детските, елементарни текстчета на завършилата журналистика.

Последна редакция: пн, 11 яну 2021, 17:32 от Fancy

# 126
  • в страната на чудесата
Ооооох сега ме напрегнахте - коя е журналистката?

# 127
  • София
Не е ли за Данибон?

# 128
Е как не знаеш Йорданка Благоева-Данибон? Която редовно ни чете и си взима идеи за статиите и постовете във фейса. Последно я хванах, когато говорехме за това, че в някои училища искат обличане на униформи и при ДО. Ето ви и поста и: https://www.facebook.com/Danybon.blog/posts/4276058419087780
А инфото за таксите стандартно преписва от първа страница.
Между другото, в дневника имаме писмо за таксите за 2021/2022.

# 129
  • в страната на чудесата
Еми аз не я чета. Много ми е скучна. И някак ми прилича сайтът и на дневник на живота на семейството, та някак не ме плени в годините.
А че чете тук - без съмнение аудиторията и би спечелила повече да чуе нас, отколкото ако чете собствените и разсъждения...

# 130
  • София
Ееее много ме нападате, аз споделям от 2ра ръка на няколко родителя, които преместиха децата си от СС в Иззи. За да е честно ще кажа и за дете преместено от Иззи в СС, защото при нас е "разхайтено" и не се учи така здраво. Родителите според мен е хубаво да са информирани, за мен до 4ти клас тест всяка седмица е много, но може и да бъркам Simple Smile

# 131
Бъркаш страшно много. От разхайтеното ПБ без тестове си се чувстваме прекрасно в "стреса" на листчета всяка седмица. От липса на каквато и да било информираност за напредъка в обучението, сега ми е далеч по-спокойно да виждам нивото на усвояване всяка седмица.
В полза на училището и учителите е липсата на често проверяване на знанията. За учителите е далеч по-малко работата. А за ръководството на училището(а и на самите учители) е в интерс да няма, защото досадни родители като мен няма да им дишат във врата защо и как не си вършат работата(все неща, които са видни при регулярни тестове).

И друг път съм писала за един истински раговор, който звучи като виц. На мъжа ми и класната на детето в ПБ.
Той я пита, защо са назад от другите ЧУ примерно с 2 раздела по мат. А тя му отговаря да е спокоен, защото целия материал ще бъде минат. А той и казва, че е силно обезпокоен заради забавянето в преподаването, но и силно се надява материалът не само да е минат, но и да е УСВОЕН на високо ниво от децата. На, което получи само стресиран поглед с мълчание. Wink Имам и други истински вицове със същата учителка, та докато не изпиташ и двете неща на собствен гръб, изобщо не можеш да си представиш за какво иде реч.

Последна редакция: пн, 11 яну 2021, 20:37 от Fancy

# 132
За мен тестовете са плюс. Виждам нивото своевременно.
Имайте предвид и че тестове всяка седмица означават, че децата свикват с това още от първата седмица на първи клас и за тях това е нещо нормално, просто редовен час. Според мен е много по-стресиращо да имаш проверки рядко, което предполага, че може да има големи изненади кой къде се намира.

# 133
  • София
Ако човек има упоритостта да чете повечко в темите би могъл да си направи изводи за различни училища.
Давам инфо за 5 клас в ПЧМГ. За доста дългата ваканция имаха домашно от 20 задачи без подточки по математика, 12тина странички по бел от някаква учебна тетрадка, съчинение по английски и проект по история. Тестове се правят като свърши раздела. Понякога има два в седмица, понякога няма нито един. За изпити по английски не подготвят, освен големите за сертификат.
За мен и моите разбирания нещата са тамън, нито много, нито малко. Минала съм го вече почти до края и ми харесва мярката на нещата. За един това може да е малко, за друг-много. Нека всеки си прецени.

# 134
  • София
Постоянното сравняване със СС обикновено се прави от хора, които нямат дете в СС. Включително и този път.

Общи условия

Активация на акаунт