Частни училища-информативно-дискусионна тема 44 - Коледна!

• 54 287
  • 757
  •   1
Отговори
# 390
Скрит текст:
Aз пък съм на мнение, че само родителите ги премислят толкова много тия неща. На децата им е все едно. Където ги пуснеш там се справят. Да, може да ви се струва, че някъде нещо ги е "забавило" по пътя, но съм сигурна, че това е само плюс и в даден момент ще излезе наяве този плюс.
Освен това на децата им е все тая по коя/какви/ защо системи учат. Те имат основната задача да се справят където са и толкова. Така или иначе според мен всеки един осъзнат индивид в даден момент ще навакса там където му е интересно, а то на всичкото отговре може да се окаже, че ние родителите изобшо дори не сме си и помисляли, че може да се окаже сила на детето.
Та, хубаво е да се избира училище и да се мисли за среда и т.н, но много по-важно е родителя да е нащрек вместо да се успокоява, че е осигурил топ най училище. Всичко в душевня баланс наред ли е, нямаме грижи. Академични знания? Моля ви се! Сегашните академични знания точно след 5 години ще са невалидни, хайде, да използвм по-мека дума- ще са различни.
Освен училището и доброто темпо в него, наученото и постиженията, има и една много серизозен момент в естественото развитие на децата - пубертет, за който в общи линии преди време чух и ми се запечата в главата следното обяснение:
"Много будно и активно на 2, много лежерно и отпуснато на 12"
Дори не говорим за сериозни хормонални, бунтарски или каквито си искате велики промени по време на пубертета. Става дума за елементарното отместване на фокуса към ...... всичко. Изведнъж започват да гедат сами. Какво виждат е друг въпрос.
Доста покрива и моето виждане.

Разбира се, че не е нужно да се усвои българският и тогава да се почват други езици. Дву- и триезичните деца превключват, без да се замислят, и вие го знаете.
Освен това ако се наложи на детето да се премести в училище в чужбина, никой няма да го чака да научи първо езика, пък после да му преподава физика. На учителите това им е работата, да помогнат на детето да се справи в движение. Същото съм чувала и от учители в Бг по отношение на пристигащи от чужбина деца - че работа на учителите е да им помогнат с адаптацията.
Ако детето дойде от училище и ми каже, че не знае как е тази дума на бг, аз само ще се зарадвам, че мога да му я кажа 😊 ей ме на, и аз го уча на нещо.

Да добавя, че бих предпочела децата ми да учат 2-3 езика в начален и основен курс. В пубертета ги пиша бегали.

Всъщност не сте разбрала. Не става въпрос, че не може да се започва чужд език преди да е усвоен матерния. Никой и никога не е твърдял такова нещо. А и това би означавало да отречем всички езикови школи и ЧУ.
 Става въпрос да се изучават специални предмети като ЧП, ЧО и др. със специфичните термини преди още да са увоени на български. И да има съответната зрялост за това.
Дете, ако се премести в чужбина получава цялостно образование на чуждия език и основния език в ежедневното общуване става той, а не български. Това е случай, който изобщо няма място в темата на разговора. И всъщност родителите нямат особен избор в този случай. Двуезичните и триезичните превключват на ежедневни тема. Хайде да видим дали го правят и с терминологията по физика и химия.

И между другото не сте разбрала добре позицията на Амели. Wink

Имахме си училище с претенции, че обучава децата на 3 чужди езика едновременно. Препоръчвам ви да се поинтересувате до къде са го докарали. Че май и основния им е зле.

# 391
  • София
Противоречие между успешни и щастливи няма.
Но и съвпадение няма непременно.

# 392
Ъх, извинете, че не съм разбрала 😂 но не мога да ви покажа децата, които съм срещнала по пътя си. Не виждам какво толкова му е сложното на практика.

# 393
Ъх, извинете, че не съм разбрала 😂 но не мога да ви покажа децата, които съм срещнала по пътя си. Не виждам какво толкова му е сложното на практика.

Неразбирането на написаното как точно го свързахте с децата, които сте срещала по пътя си не разбрах?!?!?!? Simple Smile
И ние сме срещали двуезични, да не говорим, че децата ни учат английски от ПУК. Wink

# 394
Аз съм учудена, че подкрепата ми на един пост беше изтълкувана веднага като неразбиране. Обяснете ми, моля, какво точно не съм разбрала? Със сигурност подкрепям първите две изречения на Амели или и в това греша? 😀

# 395
Ами аз вече достатъчно подробно обясних. Кое все още не е ясно? Рискуваме да отегчим аудиторията в опит да ви разясним ясно написани неща. При това поне два пъти написани. Mask

# 396
  • София
Противоречие между успешни и щастливи няма.
Но и съвпадение няма непременно.

Съвпаденията са повече от разминаванията, защото в повечето случаи има съчетание на качества и едното върви с другото. Повечето деца обичат да постигат неща, те не са така безметежно щастливите същества, както възрастните си го представят. На децата им е заложено да искат да правят неща, те интуитивно се състезават помежду си и искат да покажат на възрастните колко много знаят и колко много могат, колко са умни, красиви и всичко. А и повечето хора във всякаква възраст се чувстват щастливи от успеха, иначе защо да се морят да преминават през някакви препятствия, за да го постигнат? От нещастието от успеха или нещастието с успеха се страхуват възрастните, а не децата.

За езиците - ние като възрастни можем да искаме много неща, но имаме капацитет и качества при децата, които спомагат за това научаване на три езика. Дори при естествените би и трилингви има един доминиращ език. Езиците може да са богатство, но и там има някаква граница. Децата, на които им се "отдават" езиците си проличават рано. Обаче езикът е културата, която се създава от хората, носители на езика. Езикът е начин на мислене, не само отразява мисленето.

# 397
Здравейте! Някой знае ли дали от СС изпращат мейл/правят обаждане, ако детето не е прието? Устният изпит беше преди точно 6 дни и все още нямаме обратна връзка. Благодаря ви и успешен ден.

# 398
  • София
Вероятно все още няма решение. Обикновено се обаждат почти веднага на приетите и категорично неприетите, но много деца остават в списък на изчакване. Дадоха ли ви някакъв срок за обратна връзка?

# 399
Благодаря ви. Срокът е 6 работни дни от датата на изпита. Реално те изтичат днес, но тъй като след писмения звъннаха още същия ден и затова сега изпаднах в колебание дали, ако детето е от неприетите, ще получим отговор или просто щом не са се свързали с нас, да считам, че е неприето.

Последна редакция: ср, 27 яну 2021, 10:05 от Wailla

# 400
Здравейте! Някой знае ли дали от СС изпращат мейл/правят обаждане, ако детето не е прието? Устният изпит беше преди точно 6 дни и все още нямаме обратна връзка. Благодаря ви и успешен ден.
Получихме обаждане с покана за записване още на следващия ден след втория кръг. Крайният срок за записване беше до вчера.
Предполагам, че скоро ще се свържат допълнително с още семейства, защото аз лично знам за три деца, които са приети и не се записаха.

# 401
  • София
Благодаря ви. Срокът е 6 работни дни от датата на изпита. Реално те изтичат днес, но тъй като след писмения звъннаха още същия ден и затова сега изпаднах в колебание дали, ако детето е от неприетите, ще получим отговор или просто щом не са се свързали с нас, да считам, че е неприето.
Обадете се и попитайте, най-добре. В никакъв случай не мисля, че детето Ви не е прието, щом не са се обадили на 6-тия ден. Познавам не едно и две деца, приети на втория ден и изключени след първата година, както и такива - приети на 7-мия ден и справящи се чудесно спрямо изискванията на училищито. Не вадете прибързани изводи - нито относно преценката на изпитващите, нито относно способностите на детето Ви (не че демонстрирате залитане в тази посока, но аз да си кажа Simple Smile )

# 402
  • София
Това е просто един изпит, на който се явяват много кандидати и трябва по някакъв начин да приемат една част от децата.

# 403
Обадете се и попитайте, най-добре. В никакъв случай не мисля, че детето Ви не е прието, щом не са се обадили на 6-тия ден. Познавам не едно и две деца, приети на втория ден и изключени след първата година, както и такива - приети на 7-мия ден и справящи се чудесно спрямо изискванията на училищито. Не вадете прибързани изводи - нито относно преценката на изпитващите, нито относно способностите на детето Ви (не че демонстрирате залитане в тази посока, но аз да си кажа Simple Smile )
Лелее..., по колко средно изключват още след първата година?

# 404
  • София
Стандартното за утвърдено ЧУ - по две-три на випуск при най-малките - не е причина да се шокираме и не е някаква тайна.

Общи условия

Активация на акаунт