Частни училища-информативно-дискусионна тема 44 - Коледна!

• 54 312
  • 757
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Има го един тънък момент, обаче - когато се съберат накуп деца, които са доста добре подготвени и цялостно са напред с материала като зрялост, дали дете, което е попаднало случайно или по някакви други причини там, ще се справи с предизвикателството да съответства на нивото всеки ден, час след час? Мен лично като родител би ме притеснило, ако виждам, че детето ми не е от най-напредналите сред връстниците си, да взема зорлем да го бутна в среда, в която повечето вече са много напред с материала.

# 421
Т. е. ДУ няма възможност да се отървава от тройкаджиите преди класацията в 7 клас.
Това е проблем според мен. Държиш някакви деца на парашутисти, министри и т.н., а те едвам тройка връзват горките - после училището било с високи стандарти и средата била страхотна.
Не знам дали е проблем, това са общински училища и си има правилници.
На парашутисти деца не сме имали 😉 и на министри също, пък и тройкаджии нямаме..., от резултатите в 7 клас си личи. А и от олимпиадите.

Аз за нашия випуск в ДУ говоря, в другите може да не е така.

Andariel, колко пък да са напред с материала до 4 клас, където всички са отличници 🙂

# 422
  • София

Warwick, в ЕСПА има изискване за успех, дали се спазва не знам.

# 423
  • София
На парашутисти деца не сме имали 😉 и на министри също
В СМГ ли? Joy Joy

# 424
  • София
Ако още в средата на ПУК повечето деца от класа се окаже, че са се понаучили да четат или вече четат, а моят Иванчо не може, хич няма да му е добре вътрешно, че е на опашката. По никакъв начин няма да му помогне, ако му приказвам до безкрайност как това няма значение. Е, да ама има значение, защото повечето деца са доста добре ориентирани къде са в групата. Не помагат неща от сорта  какт Стоянчо, Асенчо и др. са добри в повечето неща, а моят Иванчо има други таланти и не трябва да обръща внимание. Не можем да ги баламосаме толкова лесно.

# 425
В СМГ ли? Joy Joy
Да, в СМГ. На парашутистите  децата сигурно са в спортните 😉

# 426
  • София
Ако още в средата на ПУК повечето деца от класа се окаже, че са се понаучили да четат или вече четат, а моят Иванчо не може, хич няма да му е добре вътрешно, че е на опашката.
Ами, моят "Иванчо" беше точно така от началото на ПУК - почти всички четяха, а той не знаеше всички букви. И нищо му нямаше ни вътрешно, ни външно. Напротив, вървеше си нормално с материала /на четящите вероятно им е било скучно/ и това хич не му попречи в първи клас на Любословие да изкара най-висок резултат в класа. Малко драматизираме ми се струва.

# 427
  • софия
В СМГ ли? Joy Joy
Да, в СМГ. На парашутистите  децата сигурно са в спортните 😉
много духовито, няма що. И като сложите по едно намигващо човече кой знае какво ми казвате. Няма бе, няма.
Аз да попитам, пак ли?  или не. няма да повтаряме очевадното.

Анди, аз не си баламосвам децата за нищо. Като им е на друго място силата е на друго място. Какво баламосване е да покажеш на едно дете света? Все е нещо някое дете е добро, а и най-малко ако имам средства ще се опитам да му осигуря да пробва весякакви занимания, в това число и спорт и изкуства.

# 428
  • в страната на чудесата
Е как да няма? Само аз познавам две настоящи, едно на бивш (доскоро) мин, едно на зам.
Но за министерското дете съм сигурна, че си е класирано по обичайния ред. Детето е умно и изкара отличен резултат. Друготе дете не знам.

# 429
Fancy, сравняването с ДУ е неуместно, в тях няма изискване за успех и преместването в друго училище е само за  дисциплинарни нарушения и голям брой неизвинени отсъствия. Т. е. ДУ няма възможност да се отървава от тройкаджиите преди класацията в 7 клас.
По-интересно е дали в другите ЧУ има клауза за успех и дали се спазва.

Напротив много е уместно. СМГ има много стриктен и истеричен подбор на входа. При СС вместо да се прави изпит между 4 и 5 калас, както е при другите две училища, има изискване за успех. Предполагам можеш да схванеш логиката? Аз предпочитам изискването за успех. Така децата имат стимул да не се отпускат през цялото време и няма стреса на изпита.

Хахаха, нямало парашутисти в СМГ. Ти сериозно ли? Че даже имаше разследващи майки. Следяха списъците на приетите и после отмятаха по списъците на формираните класове. Редовно имаше по 2-3 допълнително приети на клас. И министерски деца имаше. И депутатски. Боже, амнезия ли си получила внезапно?

В повечето има клауза. Дали се спазва стрикно във всички? Едва ли. Особено в тези, които знаем, че на входа приемат всички. Wink А и в тях не е трудно да изкараш този успех. 5-ца в едно училище не е като 5-ца в друго.

Последна редакция: ср, 27 яну 2021, 15:20 от Fancy

# 430
Да не влизаме в темата с парашутистите, особено за СМГ и другите от топ 10. Винаги ги има. Неизбежно, за жалост. Нивото пак си е високо.

# 431
  • София
Показването на света и казването на детето, че силата му е на друго място, или че това как не можело да чете в пук, пък в първи клас станало първо на състезание по български е е нещо, което нямам предвид. В училище за добро или за лошо, се очакват постижения в определени области и никой не го брои как някъде другаде му е силата или как догодина ще е друго. Може да е друго, а може и да не е друго, може да му е другаде силата, може и да не му е. В училище като в училище - там е една среда със съответните очаквания за постижения и децата се вместват в класирането според тези критерии. Като при възрастните е на работа - хората, които трудно се справят го знаят и другите също го знаят и шефът го знае и никого не го интересува този работник колко е добър в скачането с парашут, щом трябва да си гледа счетоводните сметки на работа.

# 432
Изведнъж след 7-ми клас връзкари няма, правилно ли разбрах?Simple Smile
Тези, дето са свикнали да се уреждат, винаги си намират начин.Те така си живеят.

# 433
  • софия
Анди нямам никакво желание да ти противореча в абсолютизирането. Аз смятам, че едно дете може да се подтисне само тогаа когато е било сравнявано грубо, неградивно , наваксващо.
Може би понеже никога не съм гонила непременен успех, а и от мен не е гонен, не мога да разбера непременния зор за най.

Споделям факторите за безоблачно и добро израстване на децата си,  за темпо, за провокация, за напредък, но не просто не споделям, не понасям ония напъни за свръх първенство. Как да те убдея, че не ми пречи, че детето ми не е можело да чете на 6, а на него пък още по-малко му пречи. Правилно - родителя предава или не стреса на децата.

# 434
Абе моят Иванчо беше в училище, където беше от най-добрите, но нивото беше посредствено. Преместих го и попадна в клас, където по успех беше на опашката, сега средата. Не му беше никак приятно, но моят Иванчо се амбицира и всяка седмица дърпа напред. Ако бях преценила, че моят Иванчо няма възможност да драпа нагоре, нямаше и да го местя. Та въпрос на възможности на детето и трезва оценка на родителите.

Ако още в средата на ПУК повечето деца от класа се окаже, че са се понаучили да четат или вече четат, а моят Иванчо не може, хич няма да му е добре вътрешно, че е на опашката. По никакъв начин няма да му помогне, ако му приказвам до безкрайност как това няма значение. Е, да ама има значение, защото повечето деца са доста добре ориентирани къде са в групата. Не помагат неща от сорта  какт Стоянчо, Асенчо и др. са добри в повечето неща, а моят Иванчо има други таланти и не трябва да обръща внимание. Не можем да ги баламосаме толкова лесно.

Общи условия

Активация на акаунт