Частни училища-информативно-дискусионна тема 44 - Коледна!

• 54 211
  • 757
  •   1
Отговори
# 525
  • Пловдив/София
Тук се надявам Бърди да се включи. Тя беше много доволна от училището, но не от класната, била млада и децара й се качили на главата и било голям шум. Та в нейния случай май училището е с по-голяма тежест.
Тук да ви призная наскоро си смених мнението - преди харесвах млади усмихнати учители, сега търся класически педагог, който знае как да създава дисциплина. Моето дете например при тънки граници става непоносимо лигаво, трябва му респектиращ учител, за да го връща на земята като блее.

# 526
  • София
Още е голям шум!! Да се учи да не е в балон от малка, ааа! Joy
Мъжът ми много се ядосва на това, някои от майките също. Аз не толкова, защото моето дете беше много свито и срамежливо в първи клас и това, че учителката е такава мила душа, много помогна на детето да се отпусне и впише. Направо си е влюбена в учителката и отсега е в драма, че от следващата година няма да им е класна.

# 527
  • София
За мен също учителят е много важен, колкото и да е елитно училището (СС/Питагор)...Лошото е, че в Питагор не казват кои са учителите предварително. Не знам в СС каква е практиката.

Ние също сме чували от близки приятели, че комуникацията в СС е по-скоро еднопосочна. Ако имаш проблем с детето, изобщо не те отразяват, нито ти съдействат, нито пък учителите възпитават някаква толерантност и емпатия у другите деца. Поне нашите приятели бяха случили на такава учителка, не мога да генерализирам за всички, но изобщо не ми хареса това, което чух за отношението към детето и родителите, когато са имали нужда от съдействие от страна на училището.

Последна редакция: пт, 29 яну 2021, 09:57 от Niya_

# 528
  • в страната на чудесата
Комуникацията във всяко училище е еднопосочна. В някои просто са преливащи от любезност и увещават, че ще направят тотална промяна само за да Ви удовлетворят. На практика СКО има проблем той се локализира и ако няма голям потенциал случаят се затваря.

# 529
  • София
Ние също сме чували от близки приятели, че комуникацията в СС е по-скоро еднопосочна. Ако имаш проблем с детето (под проблем визирам например специален хранителен режим), изобщо не те отразяват, нито ти съдействат, нито пък учителите възпитават някаква толерантност и емпатия у другите деца. Поне нашите приятели бяха случили на такава учителка, не мога да генерализирам за всички, но изобщо не ми хареса това, което чух за отношението към детето и родителите, когато са имали нужда от съдействие от страна на училището.

Това е странно, по въпроси, свързани с взаимоотношения между децата всъщност са супер отзивчиви, дори понякога родителите не разбират, защото децата директно търсят намесата на психоложката. Сега някой сигурно ще каже, че така растат неспособни да се справят с проблемите си, но не ми се влиза в обяснителен режим.

За специален хранителен режим не могат да следят какво яде детето, но не мисля, че ще е проблем да си носи собствена храна и съответно лична отговорност да не яде каквото не трябва. Все пак не е детска градина.

# 530
  • В офиса
Дирижабъл, тролиш ли, или наистина вярваш на тези неща.
Да се настроя колко аргументативна да бъда.
Издай училището, което ще рекламираш, защото само с тролене е скучно.

В СС е имало и има ясна комуникация за карантинирани и болни с дати на начало и край на карантината. Да, по едно време имаха доста болни учители. ПУК класовете бяха излезли дистанционно докато всички други ходеха. Децата, поне моите, знаеха кои учители са болни и се интересуваха от състоянието им. Какво казват истерясали родители, които пускат през 2 дни тестове, не ми е критерий.
Аз не знам тези секретарки какви нерви имат да обръщат внимание на всички родители с безумните им претенции. Веднъж бях свидетел на размисли и страсти по отношение на това как един бус закъснял, детето не отишло на закуска и се травмирало. Не схванах много кое точно му беше нанесло психологическата травма, но само докато бях пасивен слушател, ми се прищя да взема едно дрво. С болните учители ще да е било нещо подобно.
Където има балон около детето, е направен и поддържан от родителите, училището няма отношение. Даже учителите понякога се притесняват да пукнат балона - да напишат слаба оценка, или да посочат друг проблем, а не трябва.
Лично на мен сервилното отношение ми докарва позиви за повръщане. Това е разговор между две равнопоставени и еднакво заинтересовани страни. Води се с аргументи и слушане на другата страна. Ако едната страна тропа с краче, трудно ще бъде чута.

# 531
  • София
За специален хранителен режим не могат да следят какво яде детето, но не мисля, че ще е проблем да си носи собствена храна и съответно лична отговорност да не яде каквото не трябва. Все пак не е детска градина.

Детето всеки ден си носеше храна от вкъщи в кутия и повечето деца в класа му се подиграваха, че си носи храна от вкъщи..
изтривам допълнителната информация по случая, т.к. беше твърде конкретна
Както казах, може и те да са изкарали лош късмет с конкретния клас и учител..

Последна редакция: пт, 29 яну 2021, 09:54 от Niya_

# 532
  • София
Sharky*, sanaka, не визирам вашите деца, разбира се - те е ясно, че са идеални и проблеми нямат Simple Smile Сигурна съм и че  в следствие на богатия ви опит с тях, че сте по-наясно от психолозите, които практикуват това по цял живот.
Моля ти се! Всяка година поне половината випуск на СС отиват в ДГ и нямат никакви проблеми с адаптацията, а още по-малко с ученето. Моите деца от първия ден имаха приятели и се чувстваха/чувстват щастливи в училищата си, точно толкова, колкото се чувстваха и в СС.  При положение, че съм наблюдавала лично това с два випуска /на децата ми/, съм по-склонна да вярвам на наблюденията си, отколкото на анонимна психоложка, преразказана от анонимен във форум. Аз поне пиша на база лични наблюдения, докато единствените твои постове, основаващи се на такива, са от ЕСПА.

# 533
  • София
Ние също сме чували от близки приятели, че комуникацията в СС е по-скоро еднопосочна. Ако имаш проблем с детето (под проблем визирам например специален хранителен режим), изобщо не те отразяват, нито ти съдействат, нито пък учителите възпитават някаква толерантност и емпатия у другите деца. Поне нашите приятели бяха случили на такава учителка, не мога да генерализирам за всички, но изобщо не ми хареса това, което чух за отношението към детето и родителите, когато са имали нужда от съдействие от страна на училището.

Това е странно...
Не е странно - според мен винаги има хора, които са изключително претенциозни и имат нереалистични очаквания. Все нещо им е криво, не разбират от консенсус и тропат с краче. В нито едно училище не е изключено да има и такива клиенти, които си мислят, че не са получили съдействие, не ги слушат, заслужават да дават акъл, "защото плащат" и т.н. После това се украсява доволно пред някоя "близка", която с 200% достоверност го разказва на друга и ето я сензацията. А това за панадола - ще падна просто. Този срок сестрата ни пита отново за 180-ти път детето дали има алергии, дали може да му са дава панадол, какво да му дават, ако се наложи, какво да не му дават и т.н.

# 534
  • София
На 13-14 със сигурност за развитието на тийнейджърите е хубаво да има някой и друг контакт извън затворената капсула на училището и дома. Това ми го е споделяла психоложка със специализация с деца в тийнейджърска възраст.

Ако това е към моя пост за времето за престой в училище, то въобще не съм визирала подобна страна на въпроса.
Децата поне в Сф си имат възможност за контакти на много нива -  в квартала, в някое извънкласно, покрай родителите и т.н. В никакъв балон не са, а после като отидат в 'нормална' гимназия, каквото и да значи това, не само че нямат проблем, но и се справят много добре, защото вече имат чудесна основа.

Есенцията е наличието на домашни през седмицата. Това дава възможност да се научиш да си планираш времето. Не че не можеш да го направиш и в 8 клас, но аз съм мързелив родител, и колкото по-рано децата ми се научат да управляват мързела си - толкова по-добре за мен.

Нямах представа, че Питагор ще стане до 7 клас. Това наистина ще доведе до сериозна необходимост за увеличаване на учителския състав.

# 535
  • София
Не е странно - според мен винаги има хора, които са изключително претенциозни и имат нереалистични очаквания. Все нещо им е криво, не разбират от консенсус и тропат с краче. В нито едно училище не е изключено да има и такива клиенти, които си мислят, че не са получили съдействие, не ги слушат, заслужават да дават акъл, "защото плащат" и т.н. После това се украсява доволно пред някоя "близка", която с 200% достоверност го разказва на друга и ето я сензацията. А това за панадола - ще падна просто. Този срок сестрата ни пита отново за 180-ти път детето дали има алергии, дали може да му са дава панадол, какво да му дават, ако се наложи, какво да не му дават и т.н.

Не съм някоя "близка", нито историята е предадена през 2-3 лица. Говоря за моя близка приятелка, с която се виждам почти всеки ден и познавам детето отлично. Знам спецификата при детето и съм виждала комуникацията от госпожата.

Не мога да разбера защо като при вас всичко е ок, си мислите, че всички класове и випуски са цвете. Затова казах, че за мен учителят е страшно важен, ако ще и в най-великото училище да учи...

Въпросните родители не са имали претенции, нито са тропали с крак. Мисля, че е нормално при специфика или ограничения за детето да помолиш за съдействие от страна на училището и да го получиш, нали?

Последна редакция: пт, 29 яну 2021, 09:55 от Niya_

# 536
  • В офиса
Синът ми има приятел от съседен клас, който е алергичен към почти всичко. Естествено, че си носи храна. Никой не му се е подигравал, единственият ефект беше, че синът ми искаше известно време да му купувам някакви скъпи без-незнам-какво-си блокчета, които даже бяха гадни на вкус, но той ги намираше за супер, защото приятелят му ядял такива.
Така че, Ния, или е било лош късмет, или има нещо друго. В класовете понякога има "зрънца", които дразнят, защото клюкарят, правят се на повече, тормозят другите психически. Обикновено това се случва в малките класове - ПУК, 1-2-ри. Родителите даже не знаят, че детето им се държи така. То може би вкъщи и навън е усмихнато и мило, но в училище е избрало такова компенсаторно поведение. Родителите виждат резултата - другите странят от него, не играят доброволно с него, не го търсят, не го канят на гости. Вероятно и те си мислят, че децата не са емпатични. Не казвам, че при познатото ти дете е така, разсъждавам на глас да търся причина. Защото децата, с които аз съм общувала, са наистина много емпатични, много задружни и проблеми, където се появят, се адресират от учителите веднага.
За панадола е доста притеснително, направо съм изненадана. За това нещо си заслужава да се вдигне скандал. Не ми се е случвало никога. Аз знам, че им дават "вълшебни хапчета" витамин С, които лекуват всичко - от главоболие, до рана, поне така беше едно време по времето на голямата ми дъщеря.

Последна редакция: чт, 28 яну 2021, 22:10 от Тинкърбел

# 537
  • София
Тинкърбел, напълно е възможно, не отричам! Виждам детето как си играе с моето дете и други приятелчета извън училище и не намирам нищо притеснително в поведението му. По-скоро е от типа деца, с което всички биха искали да са близки. Нямам идея как е в училище, не съм там, но ако разсъждавам така условно дали ситуацията не е тотално различна, това означава да поставя под съмнение всяка информация, която съм получила за училищата, които ме интересуват. Ще развия шизофрения накрая от чудене дали всъщност не е точно обратното на това, което хората споделят Grinning Fearful

# 538
  • София
Не мога да разбера защо като при вас всичко е ок, си мислите, че всички класове и випуски са цвете.
Защото имам поглед над три различни класа и успоредно с това доста комуникация с непедагогическия персонал на училището, за да имам поне малко увереност, че чак такива изненади като крайно лошо отношение към дете не могат да се случат. А Вие имате само споделената фрустрация от страна на Вашите близки, която е нормално да бъде украсена максимално в случай като описания. Всъщност мисля, че ако е станала някаква грешка, тя не е била умишлена и не може да е повод за чак такава омраза към училището, каквато таят близките Ви. Не казвам, че е правилно да се дава панадол на дете с болки в корема - не ме разбирайте погрешно. Но имайте предвид, че хората никъде не са безгрешни и е възможно да е имало подобна грешка. Но не Ви вярвам, че от училището в случая са се държали надменно и че не е имало комуникация по толкова важен въпрос като грешка, касаеща здравето на едно дете - това е последното, което учителите биха си позволили.

Дирижабъл, мисля, че трябва да има специално модериране за потребители като теб. Влизаш в темата за ЧУ и започваш да сипеш хейт по няколко училища с намеци как в някое друго било съвършено по-хубаво. После си позволяваш да наричаш потребителите "форумни клакьори", а в същото време имаш претенции за елитарност. Иска ми се старите Хоуп и Фенси да се намесят до степен, в която да се наложи Татти да дойде и да махне всичките ти глупости.

# 539
  • София
Всичко е субективно в крайна сметка, наистина не вярвай на каквото и да е казано от някого, а трупай впечатления и търси тенденции. "Света София" в крайна сметка е просто училище, от което много хора са доволни, други - недоволни и това е нормално. Всеки очаква различни неща. Но панадол наистина ми се вижда абсурд да даде сестрата, още на родителската среща обясняват, че сестрата дава пласибо (или може би по-конкретно витамин С) и ако нещо я усъмни, веднага се свързва с родител.

Дирижабъл споменава форумни клакьори, но всеки в темата би се включил ако се коментира училището, в което са децата му и има различен опит от първа ръка. Става досадно, защото все около това училище се върти темата, вероятно защото е от по-големите и очевидно интересни за много родители.

Общи условия

Активация на акаунт