Седмокласници 2020/2021 - Тема 5

• 31 804
  • 750
  •   1
Отговори
# 165
За училищата - май е до късмет. Племенничката ми завърши тази година непрестижното 157-мо, за което съм чела само отрицателни отзиви в сайта. Тя е много доволна. Имаше късмета през първата подготвителна година да им преподава млад и амбициозен учител, който много искаше от тях, но и много даваше. Сега е директор на 127-мо.
В същото време две познати майки са много недоволни от първа немска.

# 166
  • Перник
"Елитното" училище не е гаранция за качествено образование. Важни са учителите. И желанието на детето да учи.
За начина, по който децата възприемат ДО, изолацията и всичко, което ни се струпа през тази откачена година, естествено, че има значение и начинът, по който реагираме ние като родители. У дома от самото начало през пролетта приемаме ситуацията трезво, спокойно и философски. Не се панираме, не сме се затваряли вътре, напротив, излизаме във всеки възможен момент. Не чистим повече от обикновено, дезинфектант купих за пръв път преди 15.09., защото децата трябваше да имат такъв в раниците си.
Ще празнуваме Коледа както винаги досега - ММ има имен ден на 25.12 и посрещаме гости - най-близките - моите родители, семейството на сестра ми и негови братовчеди. Но, понеже нямаме място за много гости, едните идват на обяд, а другите - вечерта. Та, ще успеем да спазим ограниченията Grinning

Весели и споделени празници, топлина, светлина и спокойствие в домовете и душите ни да има! Това пожелавам на всички! Heart

# 167
Мисля, че дори и в началото на някой да му е харесвало ДО, това вече не е така. Твърде дълго продължава това безумие...  И на мен много ми дотегна това положение. Търпя, както и всички останали. И не, не ми е хубаво. Даже празниците не ги усещам да идват...

# 168
  • София
След страшното изнервяне от пробните в Междучасие, вече и аз моля достъп до пощата. Май отговарям на условията. Бях се зарекла да не влизам там, за да не се натоварвам Simple Smile

Междучасие толкова ме разочароваха, че искам да се отписваме. Детето трябва да направи все пак някакво пробно, за да взема решение. Сега съжалявам, че не  го записах на пробното в СМГ.

Последна редакция: пт, 18 дек 2020, 17:26 от ЗаСлон

# 169
Класно БЕЛ - днес, класно МАТ - понеделник и ваканцията да почва.

# 170
  • София
една, дано има още много дни жената.
Свекърите са тук от есента (заради лечението на бабата), са щастие има къде да ги изолираме от нас, живеят на 2 мин от нас, а децата не са си виждали почти,  1-2 изключения - нещо да се занесе, на врата.
Децата направо не можеха да си представят Коледа без тях - в семейстовото Бъдни вечер и Коледа са двойни празници имаме и рожденници - на свекъра и сина ни. Коледата ще може да сме с тях, нали изкарахме Ковида, но за всеки случай ще пусна един тест преди това за сигурност, все още обаче спазваме ограничение.

Приеснени сме и паника не бих казала, че има, децата знаят какви са рисковете, още повече, че баткото доста чете на мед.тематика.

За Нова година, ако всичко е наред  ще сме със семейни приятели и те минали през Короната.
Както се шегуваше колега "ще има Коледно парти, но само за тези с положителн тест"

Не се ядосвайте, дайте им почивка.
На девойката съм й казала, че от 21 до 27 може да прави всико друго, но не и да учи. Изключение ще е последния й урок по математика на 22ри, просто нямаше как да се измести по-рано. След това ще пише каквито има домашни, ПИ и т.н.
Преди няколко дни имаха 3 конторлни в един ден, едното го е объркала много и се беше разстоила, но й казах, че няма проблем, че и тя е човек и понякога умората си казва думата.

# 171
Новина от днес! Разрешават спорта за деца, при условие, че са картотекирани състезатели. Не знам дали е прието вече или само предложение, но е някаква надежда.

# 172
Циторам

Преустановяват се всички колективни спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18-годишна възраст. Изключение се допуска само за картотекирани спортисти към спортните федерации. Всички спортни мероприятия ще се провеждат без публика.

# 173
Моли, обещаната рецепта за френски макарони. Слагам я в скрит текст да не досаждам излишно в темата.
Скрит текст:
Френски макарони
Първоизточника, от който се учих е това https://veroniquevecco.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82% … 0%BE%D0%BD%D0%B8/

Моят прочит на рецептата:

Необходими продукти:

За макароните

110 гр. бадемово брашно
200 гр. пудра захар
40 гр. кристална захар
90 гр.белтъци/около три белтъка от средно големи яйца/
щипка сол
малко количество прахообразна боя

За крема за слепване

100 гр. бял шоколад
120 мл.подсладена сладкарска сметана

При използването на белтъците спазвам три правила:

1.   Отделям три белтъка в стъклен съд с капак и ги оставям да престоят/остареят/  три дни в хладилника.
2.   Когато се използват белтъците е задължително да са със стайна температура,т.е добре е поне един час по-рано да са извадени от хладилника.
3.   Белтъците се разбиват в метална купа.

Вадя кухненската везна и започвам прецизно отмерване Simple Smile

В купа смесвам сухите съставки - бадемовото брашно и пудрата захар, като задължително ги пресявам.
В металната купа на миксера измервам 90 гр. белтъци и добавям щипка сол. Разбивам на средна скорост за кратко и прибавям кристалната захар постепенно, като увеличавам и скоростта на миксера на максимално. Аз използвам планетарен миксер, който е доста мощен и белтъците стават на сняг за около три минути.
Смесването  се прави, като към белтъците добавям сухата смес на няколко пъти/в този момент добавям и прахообразната боя/. Продължавам да разбърквам по метода на фолд техниката около 60 пъти.

Сместа шприцовам върху силиконови килимчета/редя ги на две по 48 бр./,потупвам тавите,за да излезе въздуха  и оставям да съхнат 30-40 мин.

Пека на предварително загрята фурна на 110’-115’ около 25-30 минути.

Крема за слепване, го правя от разтопен на водна баня бял шоколад  добавен в разбита сладкарска сметана.

Това е резултата от снощи

Последна редакция: сб, 19 дек 2020, 00:05 от vox

# 174
Ауу Vox, майсторка си! Ама за мен май сложничко ми се струва. А и нямам екстри като планетарен миксер и везна Simple Smile Но ако си купя бадемово брашно може да пробвам все пак! Благодаря!

За спорта - аз го разбирам, че нашите започват тренировки Simple Smile Към спортните федерации са си картотекирани, така че... От 22.12.2020 влиза в сила!

Последна редакция: пт, 18 дек 2020, 21:55 от MollyBy

# 175
Честито на спортистите! Моят син смени 10 спорта , но така и не се запали по нищо ,много непостоянен, просто като види малко зор и веднага се отказва. Госпожите по БЕЛ е мат са им казали , че он-лайн класни няма да имат. Дали пък не таят надежда, че до края на срока ще ги върнат присъствено? Мен лично ме съмнява. Не знам как ще учат геометрия он-лайн. В събота е на ПИ по Мат в СМГ. Очаква слабо представяне след 81т от първия си ПИ.

# 176
  • София
vox, страхотни са Simple Smile

и школите, разрешеват, ако правилно съм разбрала  "Извънкласни дейности и химическо чистене в мол – да ...."
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/12/18/4154558_izvunklasni_d … /?ref=home_layer2

# 177
  • София
Red, къде беше първото пробно? Ако е било в Междучасие,  ще следя с интерес коментарите на детето като ги сравнява и най-вече оценяването.
Стискам палци на всички за СМГ Simple Smile

# 178
  • На морето!
Боже, ако отворят школата и басейна, могат да оставят училището затворено до пролетта! Юхууу!

Утре е първият ПИ при нас. Леко му е притеснено и има основание. Очаквам много нисък резултат, който или ще го стресне и мотивира, или ще го отчая и демотивира. Ще кажа.

ЗаСлон, какво те разочарова? Чувала съм, че техните ПИ и тези на Регалия винаги са най-близо до НВО.

# 179
Аз съм чувала, че на Междучасие са доста по-трудни от НВО Simple Smile За Регалия че са близки, да!

Общи условия

Активация на акаунт