Седмокласници 2020/2021 - Тема 5

• 31 876
  • 750
  •   1
Отговори
# 405
Светле,  не мога да се съглася с теб Simple Smile В миналогодишния седмокласната,  не се сещам и за едно дете, което да не се е готвело допълнително. Всички, които не бяха на школи, имат родители, разбиращи математиката например ( като теб Simple Smile) Нооо не всички родители са толкова подготвени по материала за да обяснят. И за техните деца са нужни школи или уроци. Другият вариант е да се примирят със среден резултат, който разбира се стига за доста училища. Зависи каква е целта.

Последна редакция: сб, 02 яну 2021, 11:26 от MollyBy

# 406
Извинявам се за включването, но не се сдържах. Моето дете не е ходило по школи/уроци, родителят му е кръгла нула по бел, в училище за 3 години не са имали нито иуч, нито фуч бел. Подготвя се само с училищно преподаване и мнооого самостоятелно изрешени тестове по формата. Та, Моли, ето ти поне едно дете от миналата седмокласна без школа или родител, знаещ по бел, с над среден (99т) резултат по бел. Не обезкуражавайте родителите, взели решението за домашна подготовка. Всичко си е до дете, до преценка на родителя за ситуацията в училище и за знанията на детето му, школите не са панацеа. Обобщение няма как да се направи, защото не е ясно дали масово децата с над 90т нямаше да ги изкарат и без школа, а тя е била просто презастраховане.

# 407
Ами ние казахме , че е до дете , но такива деца са рядкост, поне в моето обкръжение и особено ако е момче.

# 408
Мария, аз мисля, че вие давате надежди, че е възможно да се изкарат 100т. без никаква допълнителна подготовка. А не мисля, че това е вярно. Единици са децата, които ще седнат сами да правят мнооого тестове, както казваш ти. А това също е допълнителна подготовка, нали? Важно е и в какво училище се учи в 7 клас, защото и без Фуч и иуч, пак изискванията в различните училища са различни.
Моля те, кажи преблизително колко теста е решило миналата година твоето дете, до колкото си спомням, беше писала, че е решавала по 50 задачи по математика всеки ден ли беше, или всяка седмица, допълнително...За да може тези родители, решили че ще се справят сами децата им, да си направят точна сметка, колко усилия са нужни.

Никога не съм казвала, че е задължително да се дават пари на школа или уроци, но допълнителна подготовка, според мен, е задължителна!

Последна редакция: сб, 02 яну 2021, 11:32 от MollyBy

# 409
Мария, твоето дете е бяла лястовица
Винаги има изключения, но  истината е че училищното ниво не стига за топ резултати

# 410
Освен всичко детето е от СМГ.
Там нямаше ли и някакви допълнителни часове по БЕЛ за техни ученици?
При нашата учителка по БЕЛ също може дете, което си учи, да не ходи на школи, но просто няма база за сравнение с повечето училища. Жената води и школа, наясно е с материала, часовете в училище са 9-10. Това са някакви отделни случаи, а не масовият.

# 411
За задачи по математика - не е решила и една допълнителна от домашните й. Нарочно не коментирах математиката, защото детето учеше в смг и там се решава много (и за да влезеш в края на 4ти клас, и 3те години прогимназия). Съзнавам, че за математиката успехът се дължи и на начин на мислене, и на засилената подготовка в училище и затова не я засегнах.
Колко теста изреши по бел наистина не помня, но бяха много. И пак да уночня: не се включих, за да кажа, че може без допълнителна подготовка, а за да кажа, че с учебник и с общодостъпни материали (има много тестове по формата в книжарниците, бях изкупила голяма част от всичко издадено, детето определи като най-полезни тези на Регалия и бг учебник) едно амбицирано дете може да се подготви само. Имало е случай някой отговор да не съвпада с нейното убеждение. Тогава търси в учебник, или пита учителката си в училище, или аз питах във форума. Това е част от подготовката. Просто съм убедена, че 90% от съучениците й щяха да изкарат същите резултати, които изкараха и без допълнителните школи. Може би просто имахме късмет на учител, но преценката ми беше, че ще стане и без школа.

Дъждец, за нашия набор имаше школа по бел за подготовка за олимпиадата (писане на олв) само в 7 клас. Моята дъщеря отиде 2 пъти. Учителката, която водеше школата (различна от тази, която водеше часовете) й каза, че не може да пише и няма смисъл да ходи на оли. Детето спря да ходи на школата, не се чувстваше добре там, яви се на първи кръг на оли все пак и не мина.

# 412
Не знам как е с конкуренцията в по-малките градове, но като видях резултатите от първия ПИ по математика и сърцето ми се разтупка. Има 7 деца със 100 т.и още 14 деца с над 95 т. Ние не сме в тази статистика за съжаление. Синът ми е със скромните 70 т.
Резултатите са от Академия 21 век в Пловдив, скоро имахме РС и учителите казаха, че тази година групата е наистина много силна. Децата с максимален бал се състезават на международно ниво.

# 413
Мария, просто имаш много трудолюбиво и умно дете. Това е Simple Smile А колко часа в училище имахте БЕЛ? Учителката от шолата е била...нямам думи.

# 414
За нашия випуск - стандартния брой за ЗП: по 5 часа седмично в 5, 6 и 7 клас.

Мнението ми е, че детето хаби много по-малко време и усилия със самоподготовка. Много повече е да стане всяка събота рано сутрин, да прави всички възможни упражнения (и тези, които го затрудняват, и тези, които не го затрудняват и почти никога не бърка), защото така се работи в група, да ги прави в срок (за другата събота), да слуша повторно и неща, които вече знае, да заучава сложни тези, защото някой учител му е казал, че тезата трябва да е такава и такава.
При самоподготовка още на третия тест виждаш къде са ти пропуските (в нашия случай беше в четенето с разбиране, въпреки, че е много четящо дете). Тогава взех книжки с тестове само с четене с разбиране и след 5-6 теста нещата се поизчистиха. Времето, което е решавала тестове сигурно е точно същото, което влагат и децата, ходещи на школи. Детето ми не е нещо уау, с нищо не се отличаваше от съучениците си, в златната среда на класа. Просто възприех тази тактика като щадяща времето и усилията на детето.

Много, много се извинявам, че досадих! Спирам се.

Последна редакция: сб, 02 яну 2021, 12:45 от Maria 007

# 415
Бъдете здрави и спокойни дами през 2021! Да забравим всичко тревожно от миналата година и в новата да вземем само най -  хубавите спомени, преоткривайки доброто! Желая на децата ви да постигнат това, за което мечтаят, пък ако трябва и с малко чудо на помощ! 

# 416
За нашия випуск - стандартния брой за ЗП: по 5 часа седмично в 5, 6 и 7 клас.

Мнението ми е, че детето хаби много по-малко време и усилия със самоподготовка. Много повече е да стане всяка събота рано сутрин, да прави всички възможни упражнения (и тези, които го затрудняват, и тези, които не го затрудняват и почти никога не бърка), защото така се работи в група, да ги прави в срок (за другата събота), да слуша повторно и неща, които вече знае, да заучава сложни тези, защото някой учител му е казал, че тезата трябва да е такава и такава.
При самоподготовка още на третия тест виждаш къде са ти пропуските (в нашия случай беше в четенето с разбиране, въпреки, че е много четящо дете). Тогава взех книжки с тестове само с четене с разбиране и след 5-6 теста нещата се поизчистиха. Времето, което е решавала тестове сигурно е точно същото, което влагат и децата, ходещи на школи. Детето ми не е нещо уау, с нищо не се отличаваше от съучениците си, в златната среда на класа. Просто възприех тази тактика като щадяща времето и усилията на детето.

Много, много се извинявам, че досадих! Спирам се.
Изобщо не си досадила Simple Smile мисля, че мнението ти е изключително полезно . Дори и да сме на различни мнения, различните гледни точки са важни. Ти успя да промениш мнението ми за някой неща, и бих се радвала ако помагаш и в тази тема със съвети.

Моите момчета, макар и да са сред отличниците,  нямат сила да се преборят с мързела. А когато учител дава заданието, то се изпълнява без много мрънкате Simple Smile Аз не бих се съгласила с наизустяване на тези или каквото и да е, но за целта съм избрала внимателно школа/ учител. Колкото и помагала да има в къщи, никой няма да ги погледне, ако не им се изисква от някой- учител, родител.

Последна редакция: сб, 02 яну 2021, 13:18 от MollyBy

# 417
Честита Нова 2021 година!

Здравейте и Честита Нова 2021 година! Здраве, щастие, любов, късмвт! Надявам се да е по-добра от 2020 (няма да е трудно) и както си пожела младежът, "да има музика, повече на живо и по-малко онлайн"!

Рали, и аз без да съм човек на изкуството много страдам, че спрях доста дълго време концертите. Липсват ми.

Всъщност влизам да споделя, че много ми похвалиха една постановка мюзикъл на Бойко Илиев по Алеко Константинов. Играе се в Нов театър НДК. "Ганьоада"- по Бай Ганьо.
Взех билети за 21 януари, да ходим с набора.

# 418
Maria 007, в никакъв случай не досаждаш. Чета те с удоволствие и лека завист Wink Нещата, които споделяш не са приложими при моят син, поради ред причини, но пък със сигурност ще са опора за родители с дете, като твоето.

Последна редакция: сб, 02 яну 2021, 13:27 от vox

# 419
  • у дома
Аз поне никъде не съм написала,че не трябва допълнителта подготонка,а точно обратното-и на школа са ходи пак си трябва досга допълнителна работа и у дома...
И не е до разбиране на материала-моето по бел с максимум 10 ПИ  у дома,даже съм сигурна ,че и толкова не са,а преразказите му даже се броят на пръстиге на едната ми ръка изкара съвсем малко  по-малко по бел,отколкото по матем,за която го ръчках и помагах-пак е страшно висок резултат-в първиге да кажем  деца по бал в града ни е,но го постигна  с 1/10 по-малко труд,отколкото по математика.А по бел,ако нямах отг въобще не можех и ПИ да му проверя...А даже не е и от съвестните и старателни деца и въобще не мисля,че ако бях дала четирицифрена сума за школа или уроци те щяха да го накарат да прави нещо,а аз да си спестя нервите и ръчкането-за съжаление могат да ме разберат само тези,които имат такива деца.
А от нашата тема и лиани съм сигурна,че не ползваха допълнителна подготовка от школа или учител-те също са в София и детето влезе в 1 НЕГ,а през годината и др са споделяли.
Аз също спирам,защото просто исках да успокоя и вдъхна кураж на titin_ka,защото тя се притеснявшее поне според мен,че по мат са на самоподготовка.
А за моето думата на учителя,даже и да му зависи от това оценката не е закон и няма сила,която да го накара да направи нещо,което е преценил,че може и да си спести...И Моли нява как да ме разбереш,защото и аз имам едно като  децата ти,но др ми дете  не е същото.И аз преди 4 год когато големият беше 7 кл се чудех какви са тези родитери,които да не могат да си мотивират и накарат детето да учи-ами към днешна дата не се чудя вече.И въобще не става въпрос за оценки при моето,защото те са си отлични.

Последна редакция: сб, 02 яну 2021, 14:20 от svetlaem

Общи условия

Активация на акаунт