Седмокласници 2020/2021 - Тема 5

• 31 581
  • 750
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Maria 007, възхищавам се на Ния/дано не бъркам името/ още от времето, когато тайно надничах в миналогодишната седмокласна тема  Kissing Heart. Донякъде правех паралел със себе си - аз също сама, без уроци, навремето успях да вляза в "елитно" училище. Сега и затова много ме ядосва неангажираността на набора. Ако не беше можещо и знаещо дете, щях да се примиря - но тоталната незаингересованост от негова страна ме влудява.
На ПИ по БЕЛ стартира със 76 точки - всички пропуски касаят литературните въпроси + тезата. Сега му намекнах за друга тактика при тезите - тъй като дори не иска да поглежда примерните такива/аз също не искам да зазубря/ му казах да нищи фразата дума по дума, вмъквайки художествени средства, да пише какво той разбира от всичко. Резултатът е 5.5 точки на едната теза и 6 точки но другата. Но знам, че това е моментно, скоро ще се върне към стандартните 1.5-2 точки, защото ще го мързи да си напъне мозъка Joy

# 421
Отново да уточня! Без школа и частни уроци може. Без допълнителна подготовка - не!

# 422
  • Варна
Ние пък още нямаме резултати от ПИ. Днес стават 2 седмици, уж досега трябваше да са готови. Наборът е много нетърпелив вече, според мен има прекалено високи очаквания за представянето си. По МАТ и аз очаквам много, все пак отдавна се готви. По БЕЛ по-скоро се надявам да го приземят и да почне да се занимава по-сериозно.
За мързел не ми се говори, повсеместно е Simple Smile

# 423
  • София
MollyBy, точно това имах в предвид и аз - ето, моят ходи на школи, но това лично за мен не означава, че се подготвя допълнително в смисъла, който аз влагам - той просто прекарва някакви часове в школите, след което изобщо не поглежда писаното там. Скоро го хванах, че автоматично преписва от виртуалната дъска. Виж, ако беше присъствено, щеше да е друго - иска-не иска - слуша Joy. Но не е направил дори и един ПИ извън този, от школата. За мен решаването на дори и няколко задачи на ден е допълнителна подготовка, както и преглеждането на преподаваното в школата по БЕЛ  - дори и прочитането на анализа броя за такава. Та за едно и също нещо говорим - моят син е тотално перде. Все пак го карат да пише разни домашни и в това се изразява неговото "допълнително". Но грешките от домашните не се и поглеждат. Ох, оплакал се Blush

# 424
За много години на всички! Живи, здрави и дано децата имат късмет. Но наистина, само с късмет не става. Трябва си и учене. И моят син, както и bebcho_fb  е писала, май само автоматично преписва в уроците по математика. Дистанционно е, но урокът е индивидуален, само за него. Дадох му ПИ на междучасие. Ми нищо и половина. Това едночлени, многочлени ги мотае. Отбелязах му какво да каже на госпожата, че не разбира и  да наблегнат на него. Ми цял ден обяснявам задачи, гледам му пропуските и там наблягам. Ама нали затова за урок плащам. То и не са му виновни госпожите се. Като го гледам едно нещо х100 пъти трябва да му обясня, че да го падбепе. И след няколко сена го е забравил. Отчайвам се вече. По БЕЛ ми се стпува по-добре, но там учителката на частните уроци е уникална. Като гледм тетрадката му, прави му съдържание, важните неща с червено, примери, упражнения. Решават ПИ. Ама е присъствено и ше не ще слуша и запомтя. Вижда му колебанията, какво не знае и там набляга. Оф, да идна юни и са минава, че ми писна.

# 425
  • На морето!
beb4o_fb, същото е и при моя син.

Съгласна съм с Моли, без допълнителна подготовка не може, а дали тя ще е под формата на частен учител, школа, родител или самостоятелно решаване на тестове си зависи изцяло от детето.
Следих миналогодишната тема и, тъй като и племенницата ми е 2006 набор имах и лични впечатления, та миналата година се възхитих от резултатите на форумските деца- много над средните за страната, почти всички имаха по над 90т поне по единия предмет. Дано се справим толкова успешно и ние, при  някои от нас с чудо, при други със заслуги, но да минава тази година и да е успешна!

# 426
Да е здрава и успешна новата година.
Моята девойка основно почива ваканцията. До днес нищо не пипна, а едва сега почна домашните, последните два дни. Ама си е тотално непукист. Нищо допълнително не усоях да пробутам ваканцията.
Vox, много красива картичка.

# 427
  • София
Не може без допълнителна подготовка като в зависимост от детето тя е школа/уроци, помощ от родител или самоподготовка. Моят син е нормално средностатистическо мързеливо дете, с никакъв афинитет към математика и нормално ниво по БЕЛ. Учещ в квартално училище,  където за три години не направиха нито един преразказ и с 4 часа ООП математика. Школата беше абсолютно необходима, за да го научат да прави преразказ. В тестовата част се справяше. Но школата по мат. Не беше достатъчна. По-добре щеше да са индивидуално работа с учител, но това го осъзнах едва като стана школата онлайн.  Тогава запретнах ръкави, отворих учебника и научих отново седмокласния материал. Вечер след работа обяснявах и решавахме заедно задачи. Резултатите на НВО не бяха главозамайващи, но му стигнаха да го приемат там, където искаше. Т.е. не разчитайте, че щом сте платили школата, не трябва да следите нещата и да реагирате веднага при нужда и да сменяте тактиката.
А детето на Мария 007 е гордостта на осмокласната тема. Аз не познавам по-ученолюбиво, съвестно и целеустремено дете. И тя си е такава и сега - първа по успех във випускс на ФЕГ. А повярвайте там има много целеустремени деца.
Пожелавам вашите седмокласници да сбъднат мечтите си тази година и всеки да попадне в най-доброто за него училище. Защото няма нищо по-хубаво да видиш детето си щастливо от това, че е успяло.

# 428
  • София
мама Мони, много точно си го написала. Това е разковничито - желанието за допълнителна подготовка под каквато и да е форма. Аз също обяснявам, но в момента е във фаза "Нищо не ми трябва, всичко си знам." Дано скоро се осъзнае.Школата по БЕЛ му е необходима за преразказите и тезите - иначе посмъртно няма да направи нищо по тях. По математика е за индивидуални уроци, но той си ходи на такива 1 път седмично от 5. клас, по собствено желание. Не иска да се откаже и от школата по математика. Явно осъзнава все пак, че сам няма да седне да направи нещо е разчита на изискваното от него. За механичното преписване от дъската го "хванах" точно така - "няма да направя домашното от школата, не ги разбирам, господинът ще ги обясни." Ще ги обясни, ако попита обаче Joy. Ставаше въпрос за модулните уравнения. Та се захванах и обяснявах с желание, защото той по принцип се ядосва на намесата ми. Както и да е, явно си е до характер - сега ли точно намери да го "тресне" пубертетът?! Stuck Out Tongue Winking Eye Наздраве, момичета, поувлякох се в писанията днес, но ми стана по-широко на душата, излях си мъката Kissing Heart

# 429
  • София
При нашата девойка школата е повече от необходима, защото тя е склонна да направи само това което е казала учителката или учителя. Ако те кажат да се направи домашно се прави, ако ли не, не се пипва нищо допълнително. Две поредни летни ваканции с баща й подхващат задачи за подготовка за НВО и двете стигат до под кривата круша. Това лято успяха да минат задачите от движение и работа, но с хиляди уговорки. От началото на учебната година на няколко пъти се опитваме да я хванем да решава тестове, но все си намира оправдания, но щом госпожата и господина са казали, не става от бюрото, докато не е направила и последната задача.
Яд ме е, че даваме допълнително пари за школата по математика, при положение, че и аз и баща й можем да й помогнем (и двамата сме инженери), но тя за капацитет признава само госпожата по математика.

# 430
Цитат на: Марти
Яд ме е, че даваме допълнително пари за школата по математика, при положение, че и аз и баща й можем да й помогнем (и двамата сме инженери), но тя за капацитет признава само госпожата по математика.
Същата работа и при нас.

# 431
Пробвали ли сте да кажете на детето: "Нямаме финансовата възможност да платим школа. Ще се справиш ли, ако взема сборник Х, който мисля, че е достатъчен да се изреши, за успех на нво? Ние можем да помогнем, ако някъде имаш затруднения." Мисля, че дете, което има амбиция да учи в училище А, за което трябва добър резултат би подходило с разбиране и с отговорност при така създадена ситуация.

# 432
  • София
И аз да дам малко акъл. Simple Smile
Да знаете, че изключително съвестните и отговорни деца на тази възраст са много, много малко. И ако сте горд родител на дърпащо се и на моменти показващо мързел отроче (каквито са повечето деца), недейте да се терзаете като сравнявате с единиците от другата порода. Каквото и да става, това са си нашите деца, които са ценни с всичките си останали качества.
Кандидатстването след седми клас поне в София отдавна е силно нездравословно за всички участващи.
На този етап гледайте да няма неусвоен материал. Дайте газ в последните месец и половина - два. Особено по математика. Тогава е времето да се решават и въртят непрекъснато всички типове задачи. Задължително се включете тогава.
Последен съвет - за съжаление е малко късно да го дам: мисля, че за повечето деца школите не са работещ вариант при дистанционно обучение. Ако можете, допълнете с частни уроци, макар и дистанционни. Тогава вече има персонална комуникация учител-ученик и няма как да се проспят часовете.
Ще мине и ще замине. Нямате идея колко ще сте щастливи догодина по същото време. 😃

# 433
Пробвали ли сте да кажете на детето: "Нямаме финансовата възможност да платим школа. Ще се справиш ли, ако взема сборник Х, който мисля, че е достатъчен да се изреши, за успех на нво? Ние можем да помогнем, ако някъде имаш затруднения." Мисля, че дете, което има амбиция да учи в училище А, за което трябва добър резултат би подходило с разбиране и с отговорност при така създадена ситуация.
Да почнем от амбицията за училище А 🙂  много от децата нямат ясни амбиции. Съзнавам, че в момента движим по-скоро моите амбиции, отколкото на сина. Той знае, че не иска математика, биология и техникум. Аз не искам АЕГ. Той ми отказва корейска паралелка и Испанската в Сф. Движим се баш по метода на изключването и това е общо-взето будно дете 😂
Имам и резервен вариант за НУИ, но той не си го представя.

# 434
Амбицията за училище А може да се замени с " резултати, с които ще можеш да си избереш училище",но това не променя факта, че всяко дете е различно и ако за едно подготовката вкъщи с помощ от родител е най-добрият вариант, за друго работата в група и учителският авторитет са незаменими. И в двата случая обаче родителят ( учителят) може да обясни нещо, но ученикът е този, който трябва да го научи, отработи, затвърди...

Общи условия

Активация на акаунт