С ДО, с маска или със противогаз ще избутаме ДЕСЕТИ КЛАС.

• 37 266
  • 752
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Pisa, не е вярно, че не може да се явиш на ДСД 2 без да си взел ДСД 1 преди това. Ако беше така, нито едно дете от 91 НЕГ и 73 СУ в София нямаше да  държи изпита  в 12 клас, понеже ДСД 1 в тях  НЕ се предлага въобще. Ако наистина правят някъде това, нарушават правилата, заложени от германците. В 35-то примерно го има и ДСД1, но не всички ходят ( а и ходещите го държат май в 9 клас), а после си се  явяват на ДСД2.

Последна редакция: ср, 03 фев 2021, 15:18 от пенсионирана русалка

# 556
  • София
А защо е толкова нужна тази немска диплома, ако не се учи след това в Германия?

# 557
Не е! На практика е необходима само за университет в Германия или други страни с немски. Но повечето искат да се явят, за да си видят нивото и да се възползват от предоставения училищен бонус - само немските гимназии дават възможност да завършат училище с безплатен сертификат, и то не всички, които се водят немски... Френски, английски и испански сертификати може да се получат само в културни институти към посолства или в езикови центрове и са платени ( не че е някаква непосилна сума). Та затова е борбата, ама тя не е лесна  и някои не се стремят към тази диплома, особено, ако са наясно, че ще учат в България. Друг е въпроса, че има и недопуснати до явяване, та не е само въпрос на личен избор. Не ги раздават лесно и си трябва много труд!

# 558
Пенсионирана русалка, може би защото не се предлага, затова могат направо ДСД2. Не знам, така са им казали на децата. Не можеш да се явиш на безплатния ДСД2, ако не си взел ДСД1. То ясно, ме не е фатално и ако дай боже някога потрябва, ще си го платим. Но така и така е там да учи тоди език, хубаво е да го вземе. И за Кеймбридж сертификата мисля да се яви. Нищо не пречи да си има документи ако някъде някога му дотрябват.

# 559
И да се поправя, че това не е диплома (неволно съм използвала думата), а сертификат за владеене на езика на ниво В2 или С1 в зависимост от получените точки.

# 560
  • София
Пиза,сертификатите са с определен срок за валидност.
Приятелка на моята дъщеря се сблъска преди месец д изисквания на Великобритания. Момичето е завършило магистратура на английски в Париж. Докато работи за Туитър в Дъблин, си намира работа се Лондон в Снапчат. Преди да замине държавата изисква от нея да положи IELTS заради работна виза. Не приеха магистратурата за доказателство,че владее английски. Бях изненадана.

Последна редакция: ср, 03 фев 2021, 18:57 от masissa

# 561
В сайта на училището пише друго, поне за немските сертификати:

# 562
  • София
Те и английските сертификати са безсрочни, но университетите обикновено искат сертификатът да е взет до две години преди кандидатстването /явно и някои работодатели/. Но самите сертификати не са с определен срок на валидност. За немските не знам как стои въпросът.

# 563
DSD 2 е безсрочна, не е кактоTest Daf. Не е необходимо да е налична първата, за да се явиш за втората. Не знам дали е задължителен изпитът за всички 12-класници от съответните имащи право на DSD 2 училища или е по желание, но DSD 1 със сигурност е по желание.

# 564
Не е задължителен. Близко дете от 73-то не се яви. Записа право н БГ.

# 565
Аз не казвам, че е задължителен. Но нищо не губи, като се яви.

# 566
  • София
ДСД 2 не е  сертификат непременно за  следване в Германия, Австрия, Швейцария. Да, предимно за това се ползва, но се признава и тук. Например в  специалността "Стопанско управление" на немски в СУ, в техническия факултет на ТУ за две специалности на немски, в  една от специалностите в УАСГ, може би и другаде, просто за тези места знам..  Сертификатъте те освобождава от изпит. Отделно се признава и от работодатели при кандидатстване за позиции с работа с немски. Да, може после и да си правят свое събеседване/изпитване фирмите, ама  наличието на сертификат ти отваря поне вратата да стигнеш до  въпросното събеседване.

И не, PISA, точно за този изпит не можеш да си платиш, дори и да искаш. Той се държи единствено и само през ноември в 12 клас  БЕЗПЛАТНО в оторизирани от германците училища, сред които е гимназията в Ловеч, разбира се.  Ако не се явиш, а все пак искаш сертификат, опциите ти са или тест DaF, или тест на Гьоте Институт, или ÖSD на австрийците (като последният в Германия не се признава, обратното е факт). И учениците, дори и да планират да следват тук, се явяват на ДСД2, защото  е безсрочен от една страна (ама наистина, а не като СРЕ примерно) и може един ден да им потрябва примерно за магистратура или друго, а от друга и подготовката в училище  3 години е била подчинена все на него. Явяването на ДаФ изисква някакви уроци/курс, бил той и ускорен, понеже форматът му е съвсем друг. А и скоро сериозно ще го променят него (ДаФ) в посока усложняване, та само с подготовката за ДСД2 няма да е лесно да се покрие различния му формат.  Не заради липса на знания, а заради съществени разлики и в писмената, и в устната част.

Последна редакция: ср, 03 фев 2021, 23:50 от пенсионирана русалка

# 567
Пенсионирана русалка, много благодаря да разяснението, наистина ми е много полезно. Да си призная не съм проучвала съвсем детайлно и сигурно се изказвам неподготвена на места. Снощи разисквахме с набора и го питам да не би да не е разбрал за ДСД1, той каза не, така е, нашият директор така го е измислил, сигурно да отсее част от учениците.

# 568
Ох,една идея си отдъхнах.Русалка,и аз ти благодаря за намесата.Винаги си точна,аз и преди те слушах,когато внимавах за щерката.Тя се яви,взе си дсд-то,но се отказа да учи в Германия.
    ДСД няма срок на валидност,важи за цял живот.Имам познато дете,завърши тук медицина,с дсд кандидатства за магистратура в Германия.Признаха му дипломата ,не държа изпит по немски.Сега,кой какво и колко си спомня след 6 години е друг въпрос.Но ако има желание ,има и начин да се припомни.
     Вземането на ДСД изобщо не е задължително,не прави децата,които не го притежават по-незнаещи,по-глупави и т.н.От моята камбанария-влизайки в немската ,трябва да имаш някаква цел,която да гониш.И защо да не се възползваш от тази възможност да учиш език,да вземеш кетап,и то безплатно, и то такъв,който ще важи винаги и на много места.В крайна сметка,работата ти през годините в гимназията е да наблягаш на ученето.Затова и наборът като се запъна за тоя немски,му казах окей,влизаш немски,но дсд и после диплома.Естествено,че ако му е трудно и не вземе ,няма да се отрека от него,но какво пречи да си напъне мозъка?!
    Може би при нас еквивалента на изпита в Ловеч беше миналата година.Тогава имаха изпит,по формата на ДСД,за влизане в паралелката.От двата класа събраха един,който се готви по ппрограмата за ДСД.БИ ТРЯБВАЛО ДА СЕ ГОТВИ,С НАШАТА УЧИТЕЛКА НЕ СТАВА!!!Форматът на изпита беше като ДСД в 12 клас,но опростен.За него се готвиха през целия 9клас.

# 569
Марулетка, точно така е. Сигурно ще отсеят децата. Разликата при нас е, че изобщо не съм чула да се готвят специално за този изпит. Обяснила госпожата как ще протече и такива работи, но не са тренирали. То и онлайн не знав как ще се получи. Тя е една младичка госпожа сега. В 8 клас беше яката подготовка. Един млад, но много знаещ и нахъсан господин им беше, направо граничеше с лудост. Той така и говореше, само не спеше в училище. Ей, разката им фамилиите. Постоянно изпитване, двойки на поразия, изписа моя не знам колко тетрадки, нямаше събота, нямаше неделя, само над учебниците. А сега не го виждам изобщо да учи, та не съм много доволна, искам изискващ учител по езика. По английски повече ги натиска госпожата.

Общи условия

Активация на акаунт