Априлски мами 2021 - тема 3

• 54 750
  • 741
  •   1
Отговори
# 465
Ами май почти всички се изредихме за тези изследвания, явно си се правят Simple Smile
Аз пък от последния месец яко съм го закъсала откъм желязо, б12 и Вит.Д, та сега започнах и трите да приемам. Както беше всичко ок и изведнъж се показа дефицит и при трите. Както и да е не се притесних особено, паразита си е вземал всичко с пълни шепи и сметката разбира се е за мама, което е напълно нормално и не приключва с бременността или рждането 😜😜😜
Моите килограми са 14 към този момент, обаче явно качвам по друг начин този път, защото си гледах снимки от първата бременност (+13кг общо) и изглеждам много повече кит. Сега всички ми казват, че изглеждам супер и само корема е гигант...

# 466
Омайниче, много се радвам за теб! Аз съм с гестастационен диабет и е доста неприятно, защото съм на строга диета и доста храни са ми забранени. Поради тази причина първото тримесечие качих 7 кг и от тогава не съм мръднала. Сега обаче имам ново 20. Изгубих апетит и съм в някаква непрекъсната тревожност. Има ли някой като мен?
За витамините последните 2 месеца бебоците много дърпат, така че е хубаво да се следим. Общ белтък, желязо, ТЖСК и урина също е препоръчително  1 път в месеца.

# 467
Ами май почти всички се изредихме за тези изследвания, явно си се правят Simple Smile
Аз пък от последния месец яко съм го закъсала откъм желязо, б12 и Вит.Д, та сега започнах и трите да приемам. Както беше всичко ок и изведнъж се показа дефицит и при трите. Както и да е не се притесних особено, паразита си е вземал всичко с пълни шепи и сметката разбира се е за мама, което е напълно нормално и не приключва с бременността или рждането 😜😜😜
Моите килограми са 14 към този момент, обаче явно качвам по друг начин този път, защото си гледах снимки от първата бременност (+13кг общо) и изглеждам много повече кит. Сега всички ми казват, че изглеждам супер и само корема е гигант...

Аз съм подобен случай - втора бременност и съм +10 кг, но май всичко е на корема - гигантски е, то и повече води имам, иначе в гръб направо не ми личи. Май на ръцете малко имам добавено, иначе краката са ми супер, по-добре от предната бременност Wink
Иначе и при мен недостиг на витамини Д и Б6, та си ги пия допълнително, не съм много сигурна колко се усвояват ама се успокоявам че след 3 месеца ще наваксвам с пресни плодове и зеленчуци.

# 468
Аз не мисля, че има проблем с некачването на килограми, щом бебето си расте. Аз за последния месец и половина съм качила 1кг, иначе общо са 12. Висока съм 170 и тръгнах от 57. Според мен всичко си е и до структура и как са разпределени. Мен постоянно ме хвалят как изобщо не съм качила, корема ми бил като за 5-6ти месец. Пък не са ми малко килограмите, ама явно са по равно навсякъде. Като цяло се ограничавам в храненето, не мога да кажа, че прекалявам с нещо.
И аз ще пускам витамините заедно с другите неща по ЗК другата седмица. Продължавам да си пия В12 и Д, дано са се вдигнали още.

# 469
Здравейте, отдавна не съм писала, надявам се всички да сме добре и мамите и бебетата
                        💙
Коментирахте ли вече съхранението на стволови клетки? Аз съм в 31 г.с., а знам, че правят около 1000 лв. отстъпка до 32 г.с., така че нямам много време още за решението си! Споделете какво мислите!?!

# 470
Мисля, че това е пирамида, която расте и печели на гърба на чувството за вина на родителите.
Имайте предвид няколко неща, за които удобно не се говори по семинарите и онлайн лекциите:
- отложеното клампиране на пъпната връв и събирането на стволови клетки не са толкова съвместими колкото се опитват да Ви убедят преди да подпишете договора си. Обемът на кръвта в пъпната връв на бебето представлява около 1/3-та от общия обем на кръвта му при раждане. Аз не бих лишила детето си от тази кръв, има и изследвания, които свързват ранното клампиране с по-късна поява на анемии и различни проблеми с кръвоносната система. Отложеното клампиране намалява обема на кръвта в пъпната връв, от която събират стволовите клетки, съответно от нея ще бъдат събрани и запазени по-малко стволови клетки, което води до следващия проблем за мен...
- обемът на запазените стволови клетки може да бъде използван за дете до определени килограми, съответно колкото по-малко съберат, толкова по-рано ще станат непотребни ако се наложи ползването им. Има майки, които споделят в разни групи, че “количеството клетки не е било достатъчно за лечение”, когато им се е наложило да ги използват.
- други майки споделят, че им е отказано лечение, защото детето има левкемия/диабет и стволовите клетки са обременени;
- трети майки са имали юридически проблеми, защото клетките им се пазят в някоя Х държава, офертата за лечение е в У държава и У държава не желае да ползва стволови клетки съхранявани в Х държава;
- регламентирането на самата сфера и проблемите с Крио сейв от преди 2 години ме отказа тотално. Договорите им са написани така, че накрая може да пиете една студена вода ако Ви поставят пред свършен факт с местене на клетките от Швейцария в Полша (всяка такава манипулация крие риск от съсипване на запазения материал). Ще пиете една студена вода и ако детето е 15кг, а има по-малко клетки, въпреки че сте платила съхранението за 20 години напред.

В развитите страни има богати публични банки за стволови клетки, където хората даряват и нуждаещите се търсят съвпадение и, колкото повече дарения има, толкова повече съвпадения се намират.
При нас също има такава публична банка, към Александровска болница е, но най-вероятно повечето родители не са чували за нея, защото това би нарушило бизнес интереса и печалбите на частните банки, които ни заливат с агресивни реклами и продуктово позициониране навсякъде (Future health например ги срещам по минимум 10-15 пъти в “инфлуенсърски” постове, писнало ми е от тях)...

Ние категорично решихме да не запазваме стволови клетки, защото “дано не ни потрябват” и “поне е някаква застраховка” не са достатъчни причини да лиша бебето от същите тези стволови клетки при раждането му. При положение, че частните банки доста умело овъртат, когато стане въпрос за успешни такива лечения и процентни съотношения - нуждаещи се, на които запазените клетки наистина са били употребени и са помогнали - изобщо не ми вдъхват доверие дори и за “дано не се наложи” сценарий.

# 471
Здравейте и от мен,
Аз също се вълнувам за стволовите клетки. Мен ме предупредиха, че може и по-рано да родя, та съм се разбързала. Simple Smile)

Относно частните банки нямам наблюдения, оставила съм си за десерт свързването с тях, макар че имам фаворит и от тях. Simple Smile Като цяло условията им са доста подобни, което е нормално за да са конкурентни.

Искам да се свържа с банката в Александровска болница, но нещо не ми вдигат. Имам въпроси, на които не мога да си отговоря от сайта им. Simple Smile

Ще ви споделя информация, само да успея да се свържа на тях. Simple Smile

# 472
  • ...
Благодаря на Елица за различната гледна точка! Аз много се чудех, но накрая реших, че няма да плащам едни пари за всеки случай. Дано не съжалявам след време. Иначе ми е интересно, тези от пулпата на зъб за какво могат да се използват? Защото те поне могат да се извлекат на доста по-късен етап и самите млечни зъби се сменят в рамките на 2 години.

# 473
Аз реших да ги даря на националната банка. Вече разговарях с тях. Имайте предвид че не всички родилни заведения имат договор с тях, съответно не навсякъде извършват тази процедура заради липса на условия за съхранение и обучен персонал. За София ми потвърдиха за МД, Шейново и Токуда. С Първа АГ например не работят. Отделно трябва да се обсъди с лекаря който ще води раждането и дали той е съгласен. Който се е насочил към тях може за поиска повече информация на 02/ 9230 915 или 02/ 426 52 14 Валя Атанасова.

Относно частните банки, никога не бих им платила. Играят си с чувство за вина на родителите дали биха направили всичко в името на здравето на детето си, но реално няма никаква гаранция, че евентуално събраните клетки могат да послужат.

Който се интересува може да прочете малко повече, макар и недостатъчна информация тук: https://iamn.bg/wp-content/uploads/2020/02/Umbilical-Cord-Blood- … anking-2nd-BG.pdf

Последна редакция: пн, 15 фев 2021, 21:06 от mosca.marina

# 474
И аз все още проучвам банките за стволови клетки. Имах среща с една за сега. Освен стволови клетки и пъпната връв, предлагат и съхраняване на тъкан /самата пъпна връв/, както и плацента. Важното е и какви са вероятностите за кръвна група на бебето, защото ако е рядка, няма да може да се използва от други роднини. Примерно нашето бебе има шанс да е АB +/комбинация от мен и таткото А+ и Б+/, а доведените братя и сестри са с друга кръвна група. Имало сега нов метод, който елиминирал кръвната група, та това ни е варианта.

Днес в изследването на урина ми излезе срещу белтък - опалесценция. Утре ще питам доктора и вероятно ще повторя изследването.

Хемоглобинът ми се е вдигнал от 106  на 115, явно Фероголгинът действа добре. Казвам го, ако на някой му се налага да пие желязо.

# 475
Имаме клетки от баткото, за бебе 2 съм оставила ММ да реши.
Надявам се и при мен желязото да даде резултат.
Ние търсим бебефон, тъй като нашия няма да ни върши работа в къщата, губи обхват...

# 476
Ние търсим бебефон, тъй като нашия няма да ни върши работа в къщата, губи обхват...

Защо не погледнете и wifi камерите като опция? Ние също сме в къща и просто бебефона никак не ни беше опция.

# 477
Имаме клетки от баткото, за бебе 2 съм оставила ММ да реши.
Надявам се и при мен желязото да даде резултат.
На нас ни подариха ето тази камера, има си приложение на телефона, звук, реагира на движение и израща на телефон уведомления. Ще видим дали е ок по-натам.
https://www.bamby.bg/%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B5%D1%81%D0%BE%D0%B0% … e/?v=461b1990fe86

# 478
Много благодаря за подробното обяснение, относно стволовите клетки. Имам един въпрос - ако реша да ги даря в Александровска, мога ли да го направя след отложеното клампиране, тоест ще има ли останала някаква част стволови клетки и ще има ли смисъл да се дарят?

# 479
И аз това се чудя, дали не е по- добре да погледнем wifi камера, а и са доста по- евтини варианти от бебефона. За нашия платихме преди  7 години 400 лева, вярно, наистина е пушка, още работи като ден 1, но не ми се дават пак толкова пари. Ще го мислим.

Общи условия

Активация на акаунт