Идва зима мразовита, всяка плетките заплита! - НОВА тема 99

• 42 401
  • 730
  •   2
Отговори
# 180
И компетентността малко им куца. Къде се видяло кашмир за 78 лв. килото на дребно. Това, че преждата заблуждаващо е кръстена Кашмира, не означава, че в нея има кашмир. На всичко отгоре била 100 % кашмир.
https://double-ff.com/product/cashmira-prezhda-alize

В сайта на Ализе няма такова нещо - пишат 100 % вълна.
http://www.alize.gen.tr/index_eng2.php?is=urun-detay&id=34

А в новия магазин на Аксиома дали ще има прежди? Че в картата го показва за шевни машини.
ПС Жалко за преместването, старото място беше по-удобно, близо до спирка.

# 181
Относно некомпитентност, може не, а по- скоро маркетинг-трик. Първо самите производители с подобни думи заблуждават, и не само в тази прежда - Ангора рам, Ангора голд - там няма ангора - а една плетачка плете от тази прежда и пише в описание изплетено от ангора, а доста хора не разбират. Същото на Газал беби вул , ето пример ( слагам снимка нещо линк не ще да работи, магазин Александър

Пишат в описание 20% кашмир, а на практика на етикепа 20% кашмир ПА, пак трик

А погледнеш кашмирени дрехи в  H&M , да има там 100% кашмир, но като четеш на сайта те са направени от преработен материал и в Китай, който на практика доста по-евтин и не толкова качествен.
 Да продава и преработен кашмир като прежда на бобини, но не всички продавачи това описват, лично видях, в магазин за бобина прежда в Германия описва даден артикул че е от преработен кашмир, а в Украйна няко магазини същия артикул пишат просто кашмир, макар че цената не завишават.

Последна редакция: чт, 07 яну 2021, 08:24 от anji75

# 182
Неприятно Sad ей така новаците като мен се лутат
Както и да е, плета си с удоволствие, не искам да си развалям настроението
И да съм се минала...
В крайна сметка се връщам на усещане и устойчивост при пране...другото...

# 183
Не си се минала. Много малко прежди бих зачеркнала на 100 процента и да откажа да плета с тях. Помня какво е да няма изобщо прежди. Научаваш се да използваш наличното по най-подходящия начин 😀 Всичко е ценен опит.(а за глезотия също знам къде да ида)

# 184
А аз бих плела с много малко прежди. Предпочитам да се информирам, да гледам и да чета етикетите, да търся информация и да ползвам сравнително качествени прежди. Като хвърлям толкова труд да изплета нещо, то по-добре да е от качествена прежда, иначе си е труд на вятъра, както се казва. Както и да зная за какво си давам парите. Вместо да купувам вълна по 7,80 за 100 грама, ще взема или по-евтина вълна, или друга вълнена прежда с добро и гарантирано качество. Не обичам заблуждаващата реклама, или информация, да не говорим, че тя е незаконна.
Помня първата блуза, която си изплетох. Купих египетски памук, сравнително скъп беше. Плетох дълго и с голямо внимание да стават равни бримки, с голямо желание и трепет. Стана красива блуза, но като я облякох, само след няколко часа беше на фитили. Огромно разочарование. Свързах се с управителката на фирмата, а тя ми каза да оставя изплетената блуза в магазина, а те щели да ми дадат друга прежда за същата цена!!! Значи пак ме взе за балък. Да им дам готова блуза без пари, а те да ми дадат за парите, които съм им дала вече, друга боклучава прежда, с която отново да се ядосвам. В правото, обезщетенията за некачествена стока, не са точно по този начин, но реших да не я уча на закони и права. Нося си блузата, харесвам си я, че е в мой стил, но и до сега пощя фитили.

У нас много рядко се намира прежда за ръчно плетене, която да е хубава и качествена. просто вносителите са решили да зареждат ефтини прежди, които после да ни продават скъпо с разни търговски трикове.  Това е една от причините да търся бобинна прежда. От бобинната поне може да се намерят и качествени прежди.
Та за такива разни неща става дума.

ПС Затова бях пуснала тема за качествените и некачествените прежди  и аксесоари за плетене, за да синтезираме тази информация,  но така и не тръгна. А тук се губи между многото други разговори.
Хепи, ако имаш желание, намери темата и сподели разочарованието си от кейковете и там. Темите излизат в гугъл и повече хора ще разберат за тези проблеми.

# 185
Ще споделя, благодаря
Забелязах и друг интересен феномен. Понеже поръчвам много неща онлайн, поръчвах и прежди от няколко отнлайн магазина- големите, знаете ги. Във всеки един, без изключение, започват да ми обработват поръчката чак след поне 3 работни дни. После докато дойде...отделно и звънят. Никога не ми

# 186
Извинявам се, но пак да питам Диорела какво е Миролио? (сега прочетох..)

# 187
  • София
И аз съм разочарована от кейка.
 Купих това, 2 кейка:

Може би една идея по-тъмно синьо. Пише: Alize Angora Gold Ombre Batik е изключително лека и въздушна прежда, която обаче не отстъпва по топлоизолационни свойства, само с едно кълбо ще можете да изплете цяла блуза.
Състав: 20% Вълна, 80% Акрил
Опаковка: кълбо, 825м / 0,150кг; Пакет 600гр (4 х 0,150кг)
Препоръчва се: обръч 3 - 6 мм; крошет игла 2- 4 мм

Нищо подобно: Първо боцка, обръч 3 не става, рехаво е. Аз плета на обръч 5, ластик на 4 и трябва да е на два ката, т. е. от двата кейка плета заедно.Плета в кръг и предница и гръб и може и да има преливане. С ръкавите, обаче няма да стане. Оплетох 5 реда ластик и сега какво? Ще режа, ще вързвам възелчета, ще преливам ръкав сама.
Преждата е 6-7 лв. Дори да и искам немога да си купя още, защото същия цвят е свършил.
Никога повече преливащи кекове, казвам за себе си!

Последна редакция: чт, 07 яну 2021, 14:45 от Dilyani

# 188

Миролио е иметь на италиански производител, той има и в България договори. Например в Сливен правят вълнени и вълносъдержащи прежди. В Свищов вискозени прежди.

Как-то има други италиански фирми : Cariaggi, Loro Piana, Biagioli Modesto, Papo Fabio, Filpucci, Lanna Gatto, Zegna Baruffa......

# 189
И аз съм разочарована от кейка.
 Купих това, 2 кейка:

Може би една идея по-тъмно синьо. Пише: Alize Angora Gold Ombre Batik е изключително лека и въздушна прежда, която обаче не отстъпва по топлоизолационни свойства, само с едно кълбо ще можете да изплете цяла блуза.
Състав: 20% Вълна, 80% Акрил
Опаковка: кълбо, 825м / 0,150кг; Пакет 600гр (4 х 0,150кг)
Препоръчва се: обръч 3 - 6 мм; крошет игла 2- 4 мм

Нищо подобно: Първо боцка, обръч 3 не става, рехаво е. Аз плета на обръч 5, ластик на 4 и трябва да е на два ката, т. е. от двата кейка плета заедно.Плета в кръг и предница и гръб и може и да има преливане. С ръкавите, обаче няма да стане. Оплетох 5 реда ластик и сега какво? Ще режа, ще вързвам възелчета, ще преливам ръкав сама.
Преждата е 6-7 лв. Дори да и искам немога да си купя още, защото същия цвят е свършил.
Никога повече преливащи кекове, казвам за себе си!
Просто тази прежда не е за този проект и този обръч.
Преливането в дреха иска известно пресмятане. Няма как да стане от самосебе си. Плетенето в два ката също не помага винаги, когато искаме да сменим размера на куките.
Аз много харесвам как прелива тази прежда,  и метражът много ми допада, само че е изкуственяк.

# 190
  • София
Тити, хич не е изкуственяк, защото има 20% вълна, а на мен и това ми е много! Полиестер с найлонова нишка не харесвам. За мен най-прекрасната прежда е акрил с малко памук и малко вълна, но да не боцка. Хубавичко ефектно и мекичко да е! Като изплета омбре пуловера ще го покажа. Успешно плетене дами!

# 191
  • Балчик
Момичета, помагайте, търся прежда за бебешко одеяло, детенцето трябва да се роди към края на м.април и  мисля че ще имам достатъчно време да го изплета. Мисля да е памук+акрил или вълна + акрил, преди време съм плела с Нако бонбон, но този път искам нещо по-натурално да е. Благодаря на всички.

# 192
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
бебешки прежди. https://www.pleta.bg/bg/new-yarn/by-purpose/yarns-for-babies/?mo … amp;sort=&p=2

април е точно в променливия сезон, ако е по-дебеличко ще го ползват един месец и догодина вече ще е малко. по-тъничко, за пролетта, лятото, може би ще е по-добре.

# 193
Ava Rose, плетох много одеяльца точно от тази прежда, само чисто бяла, всички майки са много доволни. Дори  една майка летни вечери до морето на разходки го ползвала.  Това мерино е супер бебешко.  Плетох правда на машина, но на ръка е в 2 ката ще приятно плетене. 

https://g-yarns.com/index.php?route=product/product&path=303 … mp;product_id=885

# 194
Наскоро плетох бебешки чорапки за една новородена девойка и двете прежди много ми харесаха, много приятни на пипане, мекички.
Ализе ланакотън - 26% вълна, 26%памук/48% акрил. Тя беше малко по-дебела.
https://alexanderyarn.com/produkt/%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%b5 … %be-%d0%b2%d1%8a/

Другата беше малко по-тънка, също много ми хареса  - Alize baby wool 40% Вълна/ 20% Бамбук/40% Акрил.
https://alexanderyarn.com/produkt/%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B5 … -alize-baby-wool/
Дадох линковете примерно, цветовете , които купих, ги няма при Александър.

Плетох чорапки и от Ализе суперуош - 75% вълна/25% полиамид, тънка ( 420м./100гр.), мекичка и топли, може да се пере в пералня. Изчезна от пазара, от фабриката не са изпратили заявените количества, вече 2 фирми ми казаха това.
Като дебелина, тази е много добра за бебешки изделия, но като мекота, другите 2 я превъзхождат. В бебе вълна дори не се усеща вълнената съставка, а котън се  усеща повече като памук.
Пускала съм снимки на бебешки чорапки от суперуош, юнакът ги е носил и тази есен.

-------------------------------

Миролио е иметь на италиански производител, той има и в България договори. Например в Сливен правят вълнени и вълносъдержащи прежди. В Свищов вискозени прежди.

Скрит текст:
Как-то има други италиански фирми : Cariaggi, Loro Piana, Biagioli Modesto, Papo Fabio, Filpucci, Lanna Gatto, Zegna Baruffa......

Анжи ти е отговорила много обстойно, само ще разширя малко.
Едуардо Миролио е бил  потомствен производител на прежди в Италия, бизнес, започнат от баща му, мисля. И май не е бил нещо кой знае какво. Но се мести в България и купува една от нашите страхотни фабрики, с голям авторитет на европейския пазар, в периода на приватизация, когато българските предприятия се продаваха на безценица.  Благодарение на нея понаправи пари и разширява бизнеса, купи дори и Свилоза. Сега е базиран в Сливен, Ямбол, Свищов, затвори си цикъла, произвежда  изкуствените влакна, преждите и платовете, а мисля, че има и облекла - модна линия. За платовете съм чела, че са с добро качество.
С две думи, разви сериозен бизнес, благодарение на старата българска индустрия. 
Казвам всичко това, за да не останат по-младите с впечатление, че у нас е дошъл някакъв италиански благодетел, който е създал у нас от нулата нов бизнес. Не, той просто се е възползвал от времената у нас и получи най-добрите ни фабрики с добро машинно оборудване, обучен персонал и изградени пазари. Нещо, което не би могъл да направи в  Италия, защото там фабриките държат цената си, а не са продавани на безценица. Поне не ги опропасти, както се случи с много други предприятия, а ги развива.
Ние имахме много добре развита текстилна индустрия, у нас се произвеждаха изключително качествени прежди и платове, които се изнасяха и котираха много добре на западноевропейските и световни пазари.

Последна редакция: пт, 08 яну 2021, 01:01 от Diorela

Общи условия

Активация на акаунт