Идва зима мразовита, всяка плетките заплита! - НОВА тема 99

• 41 841
  • 730
  •   1
Отговори
# 660
Мисля, че термините са камгарна и щрайхгарна. Цитат изнамерен в Гугъл:
"ПРЕДЕНЕ НА ВЪЛНА - камгарна, полукамгарна и щрайхгарна системи.Камгарната система преминава през следните етапи: Подготовка на вълната за влачене, Влачене и решене, Обработка след решенето, Предпредене, Предене. Получената прежда е тънка, гладка и здрава, с по-голяма разтегливост и еластичност.При полукамгарната предачна система се обработват полу-груби вълни с различна дължина, без да се прилага решене на влакнестия материал. При щрайхгарната предачка система се обработва кьдрава и къса вълна, неизравнена по дьлжипа. Щрайхгарните прежди са пухкави, със стърчащи краища на влакната, слабо пресукани, неравномерни по гладкост и дебелина."
Едва ли и с тези термини би излязла някаква информация. Това се учеше, като термини в техникумите по текстил някога. Може да са с други наименования вече. Но и тази информация не е до там вярна по мои спомени...

# 661
Интересни са ми различните вълнени нишки. Едни от най-елитните влакна са от кози пух - кашмир, оренбургски  и др. У нас има няколко местни породи дълговлакнести кози - калоферска, малашевска. Най-известният кукерски костюм е произведен от кожи на калоферска коза и е с дължина на косъма 105 см. Може би не е случайно, козите са много адаптивни животни. Но тях май не ги стрижат, както овцете, а ги разресват за добиване на козина.

ПС Момичета, замаях се. Пуснах в YT търсене на "ажурные узоры для круглой кокетки " и такива  красоти излязоха...
https://www.youtube.com/results?search_query=%D0%B0%D0%B6%D1%83% … 1%82%D0%BA%D0%B8+

Ето една таблица за приблизителен разход на прежда, на руски. Не забравяйте, че размерите са руските, май не съвпадат с  бг номерацията. Надявам се Анжи да каже за мерките, както и да даде пример коя дреха каква е.

Последна редакция: нд, 14 мар 2021, 09:07 от Diorela

# 662
Здравейте, някой може ли да препоръча филмчета за плетене на чорапи на 5 куки, като за начинаещи. Намерих едно, доста неща са обяснени добре, но някои неща не ми се вдяват на първо гледане.Мога да ги гледам на руски, английкси и немски. Благодаря!

# 663
Няколко пъти съм слагала линкове тук, на мен този в 3 части ми допада най-много. По същия начин се плете и с 5 куки, преждата се нанизвана на тях на четвъртинки, а на обръча са 2 х 1/2.
https://www.youtube.com/watch?v=d1cArW5GTr8
https://www.youtube.com/watch?v=yRuDiOT6cTA
https://www.youtube.com/watch?v=yYDlSJTMEu0

Момичета, една идея как се прави домашна бобинарка от картон. Ако й се сложи и една дръжка, ще е супер. Само трябва преждата да се държи по-стегнато при навиването.

Последна редакция: нд, 14 мар 2021, 23:11 от Diorela

# 664
Здравейте, на всичките!
Диорела, благодаря много! Май руските размерите като и български - например размер 42 е значи обиколка на бюста е 84см.
Жилетка - елек
Кардиган( тази дума стана сега модерна, а преди  казали «кофта» - жилетка
Свитер - пуловер
Платье - рокля
Юбка - пола

# 665
  • София
Размери:

# 666
  • на острова на мечтите
На път съм да се откажа изцяло от плетенето:cold_sweat: Колкото повече ви чета, толкова повече ви чета и се чувствам почти идиот в областта на плетеното!!! Нишки, плетки, прежди.... И кози гледам намесени.... . Grin Ми то плетеното било сложна работа! Висш пилотаж .Пък аз да не съм знаела. Изплитам си блузката, оплитам и другата прежда на лента и до там... Ще купувам готови блузки.Тц! Не е за мен плетенето.

# 667
  • София
Хе, хе ти пък danilu, сложно плетенето не е, да няма да изтрелваме ракети случайно! Като си купуваме любимия мохер нима мислим за кози и овце и памучни полета?
Винаги се изкушавам от простия базов метод. Първо гръб, после предница, ръкави , зашиваш и готово.

# 668
danilu, много си напред даже в материала. Аз ако изплета един чифт чорапи тази година пак добре, но много ме ентусиазира самата мисъл за плетеното и забелязвам как ми се вдига продуктивността в другите направления в живота, което е доста ценно. Даже снощи гледах един мъж, който плете чорап, жена му мрънкаше нещо как се плете, но той изплете много сносен чорап.Няколко пъти и каза, че не я разбира какво говори, тя се поядоса, но не тръгна да му обяснява защо, ами с заповеден тон му каза да продължи.Ей, така не обичам без теория, оплети 8 брими, после ги свържи с другите без идея защо се случва това.Чудя се, аз хубаво ще купя 5 игли за плетене номер 3, ама каква прежда да взема за чорапите? Иска ми се да е няколко цвята, трябва ли да е от един и същи вид, но в различен цвят?

# 669
Момичета, препоръчайте ми прежда за бебешко одеало, моля.

# 670
  • София
Аз плетох одеало с прежда Нако обръч номер 7. Има и комбо, тоест шарено. Стана меко, топло и много приятно.

https://alexanderyarn.com/produkt/%d0%bd%d0%b0%d0%ba%d0%be-%d1%8 … 8-nako-spaghetti/
Ако искате може  с пуфи
https://alexanderyarn.com/produkt/%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%b5 … letene-na-prasti/

# 671
Дани, недей да се отчайваш. И плетенето, какво всичко в тоя живот, е самоусъвършенстване. Желанието е най-важно. Удоволствието също. Човек сам избира. 😇

# 672
Има много прежди за бебета, пише, че са бебешки и по скъпи съответно, а и в нета препоръчват.За плетенето започне ли да ми става натоварващо , спирам.При мен е за разтоварване

# 673
Има много прежди за бебета, пише, че са бебешки и по скъпи съответно, а и в нета препоръчват.За плетенето започне ли да ми става натоварващо , спирам.При мен е за разтоварване
Аз питам, защото съм начинаеща и не мога да избера от толкова многобройни възможности.

# 674
Прежда за бебета е добре да е с максимално естествен състав, същевременно мека и нежна на допир. За съжаление бебешките прежди на пазара са масово евтин акрил. Аз лично бих избрала мерсеризиран памук или памук с акрил, в зависимост от модела и техниката,  които са избрани.

Общи условия

Активация на акаунт