NESCAFE DOLCE GUSTO - Тема 7

• 63 484
  • 831
  •   1
Отговори
# 225
  • София
В italianshop има безкофеиново лунго за 9.80. Но там пък безплатната доставка е за над 100лв., та има смисъл само ако се разбие за повече продукти. Иначе там има и чай маракеш на долче густо. Някой питаше намира ли се в БГ.

# 226
kevin87, ти ли беше с машината Неспресо? Би ли споделил ако може на ЛС/да не спамим темата/дали е по-добра от Долчето и някаква съпоставка евентуално?

Някой може ли да сподели мнения за Гватемала експресото?

# 227
  • София
И аз бих се радвал на повече информация за Неспресо

# 228
  • София
Поръчката ми от 4ти пристигна днес. Куриерът ми звънна на правилния номер Simple Smile
Бяхме поръчали капсули на Старбъкс. По-късно ще пиша дали са ми харесали.

# 229
И моята поръчка от 01.01 я получих днес. Даже беше за вчера, но ме нямаше вкъщи и я пренасочих за днес. Пробвах Старбъкс Блонди (или нещо такова) с добавено бадемово мляко ми хареса.

# 230
И моята поръчка от 29.12 пристигна днес. Отново нямаше подарък.
Не, че съм примряла, но поне една капсулка за проба могат да сложат. 😁

От безкофеиновите съм пробвала само Еспресо интенсо, защото ММ го беше купил по грешка, вместо обикновеното 😂 иначе не пием безкофеиново кафе и нямам база за сравнение, за мен като вкус беше като кофеиновото.

От сайта, който пусна Кевин и на мен няколко вида ми хванаха окото, но до сега все негативни мнения чета за съвместимите капсули и все още не съм пробвала никакви. А пък и като цена не са много по-евтини.

# 231
  • София
Аз си бях намислил да го пусна като пост, но след като и вие се интересувате, да взема да направя едно сравнение. Ползвам Долче Густо от близо 10 години и Неспресо от месец. Седят ми една до друга на плота и пия по няколко кафета на ден и от двете през последния месец.

Долче Густо модела е Mini Me, a Неспресото е Inissia.

Разлики - обективни:

Шум
Неспресото е доста по-шумна от Долче густото, особено като тръгва да тече кафето със сигурност ще събудите човека в другата стая. Има един ужасяващ "прокарващ" начален шум в началото на работа. Долче Густото също шуми, но с еднакъв интензитет по време на приготвяне на напитката, и не е толкова неприятно. + за Долче густото по този параметър

Размер на капсулите, обем и съхранение
За мен това е една осезаема разлика: При Неспресо, капсулите са два пъти по-малки като размер и обем. Това е хубаво да се отбележи и е важно при съхранението на нови капсули (може да сложите много повече в един контейнер/кутия и заемат два пъти по-малко място), при отпадъчните е същото - ако имате кофа/контейнер, в който да ги слагате/хвърляте, то той ще се пълни значително по-бавно от Долче Густото. Също така Неспресото има контейнер вътре в самата машина за използвани капсули, където те "падат" след приготвяне на напитката (събира около 10) и не трябва да ги "хвърляте" след всяка напитка. За мен това се оказа страшно удобно. Самите капсули на Неспресо ми харесват повече на външен вид, по-малки са, по-симпатични, Долче Густото изглеждат като нескопосани на техния фон. Нещо като стар телевизор Електрон и ЛЕД телевизор едно до друго. + за Неспресо по този параметър

И в двата контейнера има по 10 броя капсули. Сами виждате колко по-малко място заемат Неспресото.

Размер и ергономия
Долче Густото ми е висока и мога да я ползвам с всякакви чаши. Много често пръска от кафето, защото чашата е по-ниско, дори при повдигната тавичка. Хубавото е, че никога не се замислям каква чаша да взема като си правя кафе с Долче Густо. Неспресото става само за малки чаши. Да, може да се вдигне решетъчната тавичка на Неспресо и за малко по-големи чаши, но не е удобно направено и кафето започва да тече навън, дюзата е много навътре към самата машина, подгизва и т.н. Освен това  като е вдигната подложката после остатъчните капки ви текат навън на плота, абе като цяло това не ми харесва. Аз съм свикнал да пия кафе в средни и големи чаши и само се мъча с това Неспресо. + за Долче густото по този параметър

Видове напитки, цени
Оригиналните капсули Неспресо са скъпи, така е. Повечето съвместими също. Но с малко повече ровене може да доближите цените на Долче густо. В склада на Загато в Захарна Фабрика има разнообразие от видове съвместими капсули за Неспресо за 4 лв/10 броя. В магазин Метро има Пеллини няколко вида, не е лошо, на постоянна редова цена от 4 лв./10 капсули. Това са най-евтините, вече има и всякакви други Лаваци и т.н. за по 8-10лв за 10 капсули. При Неспресото има феномен, че съвместими капсули, често са по-бутикови и скъпи от оригиналните - апример Илли - 12-13 лв/за 10 капсули, има разни Ламборгини, Давидов и т.н., които стигат и до 15 лв/10 капсули. Тоест, ако харесвате експерименти във висок ценови сегмент, при Неспресото наистина има глезотийки далеч по-скъпи от оригиналните капсули. При Долче Густо най-скъпите са оригиналните Тук са ми еднакви по този параметър

Много важно: При Неспресо пиете само кафе!!! Кафе, чисто кафе! Няма капсули Кортадо с мляко, няма капучино, няма млечни капсули, шоколади, какао-та и т.н. измислени напитки. Има само капсули чисто кафе. За мен това е минус на Неспресото!
Най-големият + за Долче густото е във връзка с тази възможност за разнообразни напитки

Разлики - субективни:

Качество на кафето и вкус
Неспресо капсулите са по малки на обем, съответно в тях може да се натъпче и по-малко количество кафе. Във всяка Неспресо или съвместима капсула има 5 грама кафе, максимум 5.5 гр. Повече не може да събере самата капсула. Долче Густото всяка капсула е със съдържание на кафе между 5 и 7-8-9 грама. Моето лично субективно мнение е, че това има значение. Кафе, направено на Долче Густо ми е по-наситено и вкусно от кафе, направено на Неспресо Машина (Няма значение вида на капсулата, пробвал съм над 6 вида оригинални и още толкова съвместими на Неспресото). В смисъл, няма как в единия случай да сложиш 5 грама кафе, а в другия в капсулата да има 7-8 грама кафе и да получиш еднакъв вкус. Неспресото е по-подходящо за късички кафета, а Долче Густото - за всякакви. Дори късите на Неспресо не са ми така вкусни и наситени като Долче Густото. Аз разчитах на Неспресо точно, че ще ми даде по-добър вкус, но това не е така. Размера на капсулата, който така прехвалих като ергонмичен и удобен има значение за вкуса. По-малка капсула --> по-малко-кафе --> по-блудкав вкус. Нито една от над 10 вида пробвани кафета на Неспресо не ме плени. Някои кафета са на равно добри като Долче густо, но по-вкусни не съм намерил. субективен + за Долче густото по този параметър

Външен вид
Неспресо я взех червена, не ми допада цвета, но само такава имаше намалена. Като размер и ергономия Неспресото ми харесва повече от Долче густото. Но само докато я гледам. Когато я използвам, както ви казах, се мъча с намирането на малки ниски чашки за Неспресото. На Долче Густо можеш и буркан от компот да сложиш вместо чаша, има място.

Загряване
Долче густото ми загрява по-бавно от Неспресото, а също и напитката е по-малко гореща от Неспресото. Но това може да е защото никога не съм я чистил Густото ми и да е натрупала котлен камък. Съмнява ме, но знам ли.... Неспресото ми загрява за под 20 секунди, а кафето е горещо. (но блудкаво на вкус както вече споменах) Пълно щастие няма.

Заключение
Още не мога да реша с коя машинка да остана, и с коя да се разделя. Симпатиите ми към Неспресо са най-вече заради по-малките и ергономични капсули и по-луксозния фийлинг при приготвяне на кафе. Но като качество си е по-блудкаво с тези малки 5 грамови капсули като карфици.

# 232
kevin87, благодаря за изчерпателната информация.Основно вкусът и качеството на кафето ме интересуваха. Беше ми много полезен поста ти за вземане на решение- ще се мъча поне още известно време с Долчето.

# 233
Еее, Кевин, страшен си, признах те! 👏👍
Аз също търся по-наситен и вкусен вкус, така че явно ще останем на Долче Густо.
Кафе, направено на Долче Густо ми е по-наситено и вкусно от кафе, направено на Неспресо Машина (Няма значение вида на капсулата, пробвал съм над 6 вида оригинални и още толкова съвместими на Неспресото). В смисъл, няма как в единия случай да сложиш 5 грама кафе, а в другия в капсулата да има 7-8 грама кафе и да получиш еднакъв вкус. Неспресото е по-подходящо за късички кафета, а Долче Густото - за всякакви. Дори късите на Неспресо не са ми така вкусни и наситени като Долче Густото. Аз разчитах на Неспресо точно, че ще ми даде по-добър вкус, но това не е така.

# 234
  • София
В една капсула Dolce Gusto Ardenza има 7 грама кафе, а в една Dolce Gusto Ristretto Napoli Style - 8 грама. Най-силното кафе на Неспресо с интензитет 13 е Ispirazione Napoli, като в една капсула има едва 5.7 грама кафе.

Трябва да се отбележи, че Неспресо Иниссиа е 19 бара (както и повечето машини на Неспресо), а Долче Густо Мини ми е 15 бара (както и повечето машини на Долче Густо). ОК, баровете може да компенсират малко екстракцията на аромат, но за плътност на кафето няма как да помогнат. Голямата капсула си е голяма капсула. Dolce Gusto Flat White пък тежи цели 11.7 грама (кафе+мляко). Money

# 235
  • София
Капсулите Карамел Макиато на Старбък не ми харесаха. Карамелът на Долче беше по-хубава. Не знам защо го спряха.

# 236
  • София
Капсулите Карамел Макиато на Старбък не ми харесаха. Карамелът на Долче беше по-хубава. Не знам защо го спряха.

В Хит няма ли го, аз от там го купувах, те си имат собствен внос от Германия.

# 237
  • София
Ми те смениха собственика ХИТ, все още ли са немски? Не съм ходила отдавна де, да разгледам настоящия асортимент. Иначе и аз съм със същите впечатления от карамеленото макиато. То е и толкова слабичко, че дори за мен дето пия слаби кафета е слабо.

# 238
Горгонзола, още се намират някои неща.

# 239
Здравейте, любимата ми стара мелоди е решила да ме остави без кафе. За многото години заедно съм се нучила да я почиствам и подкарвам в случаите, когато отказва да работи, но от вчера не можем да се споразумеем.
Започвам да мисля за нова.
На първо четене най изгодно намирам инфисима 99 лева. Да споделите мнение за модела или за друга изгодна в момента? Искам да я поръчам още днес, че съм се заредила с капсули. Благодаря предварително.

Общи условия

Активация на акаунт