Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 4

• 48 219
  • 738
  •   1
Отговори
# 225
Много е хубава,  но погледни нещо с индукционни котлони.

Не искам индукционни котлони, не смятам, че технологията е безопасна.
А вкъщи тепърва има да се разхождат бременни каки и малки деца.

Абсолютно си права. Истината е, че няма достатъчно изследвания и не знаем. Индустрията няма и интерес да се рови повече, защото току виж изскочи проблем. Ако има някаква вреда, хората ползващи такива може да я усетят след години. Никой не е казал, че утре ще паднеш и ще умреш.

ПС Вграденото АЕГ BPE742320M ми дойде без книжка и от магазина днес ги насметох да я пратят. Тази фурна нали има таймер да се изключи когато й зададеш сама?

Също някой, който я е ползвал имал ли е проблем с вентилатора като обсъжданата по-горе друга фурна на АЕГ?

# 226
Ето го упътването
 Няма смисъл да чакате да ви пращат. Какво има или няма конкретната фурна ще си го прочетете.
https://www.electrolux-ui.com//DocumentDownLoad.aspx?DocURL=2017 … 67\336216umBG.pdf

# 227

Уважавам всички мнения, ама това е невярно, грешно и небоосновано.
    Магнитното поле което се разсейва е равносилно на това отдадено от нагревател.

Нищо равносилно няма, разликата в честотата е 500 пъти съответно разликата в абсорбираната (от нас) енергия до 25 000 пъти повече. Реално много по-малко, разбира се, понеже намалява много по-бързо с отдалечаване от котлона, но изобщо няма място за сравнение.
Доколкото знам абсорбираната енергия пада в нормите при ползване от разстояние 30 см за време няколко минути - възможно само на теория, колкото технологията да бъде узаконена за продажба, макар и практически опасна.

# 228
  • Велики Преслав
Това си е твой проблем. Тогава тази печка е идеална за теб.
   А микровълновълновите, те също са на тази честота, че имат и магнетронна лампа, с още по голямо лъчение.
   Рутера за WIFI той работи на 2400000 херца,
   Пералните, инверторните мотори са на 360 херца. Хладилниците също вече са на около 200.
 Дай сега да се върнем 20 години назад, щото било потенциално опасно.

Последна редакция: нд, 21 фев 2021, 07:33 от Vasil Vasilev 676271

# 229

Уважавам всички мнения, ама това е невярно, грешно и небоосновано.
    Магнитното поле което се разсейва е равносилно на това отдадено от нагревател.

Нищо равносилно няма, разликата в честотата е 500 пъти съответно разликата в абсорбираната (от нас) енергия до 25 000 пъти повече. Реално много по-малко, разбира се, понеже намалява много по-бързо с отдалечаване от котлона, но изобщо няма място за сравнение.
Доколкото знам абсорбираната енергия пада в нормите при ползване от разстояние 30 см за време няколко минути - възможно само на теория, колкото технологията да бъде узаконена за продажба, макар и практически опасна.

Звучи доста логично. Нужни са задълбочени изследвания, а до тогава гадаем. За мен това е ненужен риск, последиците от който като усетя ако има такива ще е твърде късно

# 230
Всъщност горепосочената разлика е може би 2500-5000 пъти, понеже напрежението в индукционните котлони е около 20 волта (не 220). Функции турбо, бууст и подобни вероятно повишават честотата, така че при използването им е повече.
Честотата на индукционните котлони е 25-50 килохерца, много по-малка от тази в микровълновите фурни или wi-fi рутери, това е и причината да нагряват само феритни материали. При честота 250-500 килохерца биха работили със съдове от всякакви метали, но като разбъркваме манджата ще ни щипе по пръстите. Съответно няма как да бъдат продавани дори по някакъв начин да успеят да ги узаконят.
Рутерите макар и с висока честота работят с много нисък волтаж и ток - половин-един ват върху антените. Все пак безопасното разстояние от 2.4 гигахерца рутер е 40-50 см, от 5 гигахерца около метър.
При микровълновите фурни излъчването остава вътре, понеже камерата е обградена с метална заземена мрежа - Фарадеева клетка. Металният корпус на перални и хладилници играе същата роля.
Изследвания има много, точно заради резултатите от тях има ограничения за абсорбирана от електромагнитно поле енергия (SAR). Формулата е една и съща за мобилни телефони и индукционни котлони.

# 231
Ще си взимам печка за вграждане и съм се спрял на Electrolux EOD6P71Z с котлони  Electrolux EHH3320NVK.
Имате ли мнения за печките Electrolux и котлоните им?
Лично имам пералня и сушилня на тях от известно време, но не достатъчно дълго за да имам мнение за качеството им в дълаг период от време.

# 232
  • Велики Преслав
Да супер са като качество. Взимай смело не са зле.

# 233
Ще си взимам печка за вграждане и съм се спрял на Electrolux EOD6P71Z с котлони  Electrolux EHH3320NVK.
Имате ли мнения за печките Electrolux и котлоните им?
Аз купих същата фурна, но още не съм я пробвала.
Избрах я защото е чисто черна 😆 Вече е монтирана, но нещо не ми харесва как се отваря, никак не е плавно засега, може би не е разработена🤔

# 234
Добре де, в крайна сметка стават или нестават индукцийте? Мнение за този аспиратор? http://www.leksgroup.com/l_bg/?s=5&i=9&c=102&pid=2002

# 235
  • Велики Преслав
Значи това което писаха потребителите, си е техен проблем, аз все си мисля че ако беше опасно, нямаше да ги има.
     Аспипатора е хубав.

Последна редакция: пн, 22 фев 2021, 19:03 от Vasil Vasilev 676271

# 236
Добре де, в крайна сметка стават или нестават индукцийте? Мнение за този аспиратор? http://www.leksgroup.com/l_bg/?s=5&i=9&c=102&pid=2002

Никой не може да ти даде категоричен отговор за индукциите, ако ти даде те лъже. През ръцете ми са минали десетки медицински изследвания и мога да ги разчитам, знам какви са им ограниченията и най-вече как работят финансовите интереси там.

За аспиратора аз поръчах от същия сайт по-евтиния модел на фабер със същия капацитет, който не е телескопичен. Още не е монтиран обаче да дам мнение. Тука казаха, че е много добър. Ти си помисли добре дали искаш телескопичен

# 237
  • Велики Преслав
Ивконст, ти лекар ли си .

# 238
Все пак да се докаже, че нещо е вредно, е относително лесно - стига един доказан вреден ефект, докато да се докаже, че нещо е безвредно е много трудно - трябва да се докаже, че всяка една от безброй потенциални вреди не може да се случи. Затова няма категорично мнение за безвредност - просто не може да има такова. И затова безвредността се определя емпирично - ако за 5, 10 или повече години не се зарегистрират вредни ефекти, значи нещото е безвредно. Е, индукционните котлони са на пазара от 20 години и за сега няма конкретен факт, доказващ вреда, а само спекулации. Това мога да кажа по въпроса.

# 239
Ивконст защо каква е разликата?

Общи условия

Активация на акаунт