За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 32 162
  • 736
  •   1
Отговори
# 525
  • Mediterraneo
  • Мнения: 42 693
Най- добрият качамак ни го приготви един приятел румънец. Нареди го в една купа, ред качамак, масло, ред сирене, по- скоро кашкавал настърган), докато свършат съставките. Затопля се в ВМ да се поразтопи сиренето и се оставя да изстине десетина минути. Обръща се и изглежда като торта. Сервира се със заквасена сметана. Уникално! Ох, ще търся сега да си купувам качамак заради вас!

Последна редакция: пн, 11 яну 2021, 17:33 от Тарталета

# 526
  • софия
  • Мнения: 30 827
Времето предразполага за качамак, а и бързо става.

# 527
  • Мнения: 9 475
Съотношенеито грис/вода (течност) ми е долу горе 1/4.
най-вкусният качамак с пържени мръвчета/не бяха дребни пръжки съм го яла в Букурещ. Но си беше с царевичен грис. Баба го правеше с царевично брашно , после пак пръжки, или сирене и масло и беше различен на вкус - по-скоро като парено тесто. Едно от малкото неща, които обичах като малка Simple Smile  Сега за мен си съм опитвала само грис и  го наричам полента Simple Smile тъй като не е качамакът от детството ми. Та съм си преценила, че най-много харесвам  като го правя с равни части царевичен грис и брашно - смесвам ги.  Първо го правех с прясно мляко+вода и маслото, но после започнах с бульон Simple Smile  и сега ако нямам бульон, просто не правя качамак. Ами  много по-вкусен ми, с водата ми е блудкав. За утре съм си извадила бутилка бульон и пакет свинско коремче, планирала съм да си правя. https://pep-4o.blogspot.com/2018/04/blog-post_24.html така го правя.
от времето, когато го правех само с прясно мляко и вода и само царевичен грис https://pep-4o.blogspot.com/2011/10/blog-post_11.html
Полентата /царевичния грис  стои по-стегнат и когато го правя като предястие го ползвам, защото после запичам - тук е на шишчета https://pep-4o.blogspot.com/2011/07/blog-post_18.html  а тук  Болонезе и сирена   И други рецепти имам и си правя чат-пат, хубавото е, че мога да приготвя 1-2 порции.  Тези варианти за мен са удобни за събиране в кутия за обяд.
и тъй като споменах царевичното брашно, ей тази вкусотия  ме разтапя Simple Smile  https://pep-4o.blogspot.com/2020/02/blog-post.html мухлама. Дори хляб не ми трябва за нея Stuck Out Tongue  Stuck Out Tongue  Stuck Out Tongue

# 528
  • Sofia
  • Мнения: 22 622
Аз предимно  грилована полента правя. Та онзи път дето споменах, че не ми стегна с един незнаен грис... и понеже беше рано сутринта за кутията с обяд на щерката, набързо забърках каквото ми хрумна и много ни допадна - със сирене и грозде. Simple Smile
Та вариации с полентата/качамака - бол....  Аз доколкото знам - полента е по италиански, а качамак е по нашенски, пък откъде точно...  Wink
Ето я при мен в обичайната си роля - грилована

Скрит текст:


И със сирене и грозде

# 529
  • Мнения: 11 220
Грилованата полента изглежда много добре. На грил тиган ли се прави?

# 530
  • Sofia
  • Мнения: 22 622
Грилованата полента изглежда много добре. На грил тиган ли се прави?
Точно. И колкото е по-тъмен (не изгорял де) загара - повече вкус придава.  Нарязваш на парчета, намазваш с олио, сол и п-р и в тигана. Там намазваш и другата страна.  Аз добавам пармезан в сместа, понякога и подправки някакви...

# 531
# 532
  • Мнения: 11 220
А как се приготвя, така че да се нареже? Или на принципа на кюфтетата?

# 533
  • Sofia
  • Мнения: 22 622
А как се приготвя, така че да се нареже? Или на принципа на кюфтетата?
Не, докато е топла полентата, разстилаш на пекарска хартия, колкото искаш на височина, оставяш да изстине и стегне (аз приготвям например вечерта и ползвам на следващата сутрин) и след това нарязваш, в каквито искаш форми.

# 534
  • Пловдив
  • Мнения: 44 549
А как се приготвя, така че да се нареже? Или на принципа на кюфтетата?
Не, докато е топла полентата, разстилаш на пекарска хартия, колкото искаш на височина, оставяш да изстине и стегне (аз приготвям например вечерта и ползвам на следващата сутрин) и след това нарязваш, в каквито искаш форми.
и после като гриловаш трябва да ядеш топло, щото инак става на камък...или...?

# 535
  • Мнения: 11 220
Мерси Морена, много апетитно

# 536
  • Мнения: 861
Момичета сиропирането на реване как става? Със студен сироп топло реване или и двете студени?

# 537
  • Мнения: 3 363
Студено реване - топъл сироп или обратното.

# 538
  • Sofia
  • Мнения: 22 622
moonriver, да ви е вкусно! Simple Smile

и после като гриловаш трябва да ядеш топло, щото инак става на камък...или...?
Многократно съм приготвяла за кутията на щерката сутрин около7ч., слагам в кутията, обядва окол 13ч. и никога не се оплакала от нещо подобно.

Момичета сиропирането на реване как става? Със студен сироп топло реване или и двете студени?
Както ти е кала Белла, а то се отнася и за баклавата.

# 539
  • Русе
  • Мнения: 6 218
Скрит текст:
Момичета сиропирането на реване как става? Със студен сироп топло реване или и двете студени?

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/03/blog-post_3828.html

Общи условия

Активация на акаунт