Вадене на зъб…УЖАС

• 4 102
  • 31
  •   1
Отговори
Здравейте. Пиша тук с молба за някакви съвети как да се справя. В неделя ми предстои вадене на зъб (горен шести многокоренов). До тук добре, НО имам ОГРОМНА фобия от зъболекари. Откакто разбрах, че ще трябва да го извадя направо не съм на себе си. Постоянно мисля за това, не ми се яде нищо, даже започнах всяка вечер да сънувам кошмари, свързани с това.. Направо имам чувството, че ще се побъркам от притеснение. Близките ми смятат, че много преувеличавам и се притеснявам напразно, но аз наистина така се чувствам. Има ли хора като мен и как се справяте с това нещо? ( Да вметна, че досега имам правени зъби, но не и изваждани и всеки път умирам от страх, но сега е направо ужас.) Благодаря.

Последна редакция: пт, 14 юни 2024, 16:52 от elinkaa1

# 1
Не си сама, нормално е. И аз почти не спах 1 седмица преди ваденето, а то мина и замина като един миг. Упойките са много хубаво нещо. Няма болка, само усещаш лек натиск, все едно си натискаш с пръст венеца. За след това си бях приготвила силни обезболяващи, но като ме отпусна упойката осъзнах, че не ме боли и така и не ги пих.
Важно е да следваш съветите на стоматолога за след ваденето, за да се възстановиш бързо.
Успех!

# 2
Потърси си зъболекар, който работи със страхливи пациенти или деца. Още по-хубаво ако намериш някой, който упоява с райски газ. Вадили са ми веднъж счупен мъдрец и не усетих никаква болка. По-скоро ме заболя устата да я държа отворена.
Успех!

# 3
Потърси си зъболекар, който работи със страхливи пациенти или деца. Още по-хубаво ако намериш някой, който упоява с райски газ. Вадили са ми веднъж счупен мъдрец и не усетих никаква болка. По-скоро ме заболя устата да я държа отворена.
Успех!
Моята зъболекарка работи с деца, много е мила и разбрана, но това по никакъв начин не променя факта, че ще се побъркам от ужас…
Иначе благодаря Blush

# 4
От страх сама си рисувате страшни сценарии, а всъщност процедурата е бърза и безболезнена.
Вадили са ми мъдрец, който беше трудно разположен и нищо не усетих.
Защо не попитате дали може да изпиете нещо успокоително преди ваденето? Може би ще ви успокои и отпусне.
Не се настройвате негативно, защото е безмислено. Всичко ще е наред! Успех!

# 5
И аз съм така. Не са ми вадили зъб (да чукна на дърво), но дори на профилактичен преглед като ходя няколко дни преди това изпитвам неприятни чувства, страх, безпокойство.
Има таблетки, които помагат за намаляне на страха при ходене на зъболекар. В някои кабинети , където стоматолозите са човечни и разбрани, дават или препоръчват на пациентите със страх преди преглед или някакви манипулации.

# 6
Здравейте. Пиша тук с молба за някакви съвети как да се справя. В неделя ми предстои вадене на зъб (горен шести многокоренов). До тук добре, НО имам ОГРОМНА фобия от зъболекари. Откакто разбрах, че ще трябва да го извадя направо не съм на себе си. Постоянно мисля за това, не ми се яде нищо, даже започнах всяка вечер да сънувам кошмари, свързани с това.. Направо имам чувството, че ще се побъркам от притеснение. Близките ми смятат, че много преувеличавам и се притеснявам напразно, но аз наистина така се чувствам. Има ли хора като мен и как се справяте с това нещо? ( Да вметна, че досега имам правени зъби, но не и изваждани и всеки път умирам от страх, но сега е направо ужас.) Благодаря.
Сама трябва да си помогнеш. Помисли логично. Ако теб те боли при ваденето на зъба, този зъболекар как ще работи? Все едно да ти вадят апендикс и да се опасяваш, че ще боли. Ами няма! Нали разбираш, човекът ще те почне, когато мястото стане напълно безчувствено.
Така че стегни се, за да може да ти сложи упойката. Това е все едно инжекция във венеца. И нататък нямаш грижи, просто мируваш, за да не пречиш на зъболекаря да си свърши, каквото има за вършене.
Това е неизбежно, разбираш ли? Самата ти се убеди, че няма мърдане първо, ще се вади, а второ - просто няма никакъв начин да те боли при ваденето, упойките така действат - изтръпва ти мястото заедно със съседните участъци.

Пиша ти го като човек, който се бои от зъболекари и съм преминала през това, и то три пъти - три мъдреца са ми вадени.

# 7
И аз съм ужасно страхлива, не съм вадила, но имам

# 8
За такива като тебе, вадят зъби с пълна упойка. Няма нищо да усетиш. Ако има лошо разположени корени? Няма да стане с хоп готово. Може да направиш консултация с хирург. Лицево черепен май беше. Недей да бързаш. Намери лекар който ти вдъхва доверие.

# 9
При мен решението беше, че ми дадоха час за операция след 4 часа и нямах време да го мисля. А и болката беше ужасна, разчитах, че махайки зъба, ще изчезне проблема.
Занимания, които обичате биха отвлекли мислите, успокоителни.
В бъдеще просто действай, бързо, за да не отлежава в съзнанието ти. Успех.
Между другото нищо не се усеща,действат упойките. Подготвите обаче за звука от къртенето на зъба, никой не го казва и не предупреждава, така че спокойно- нормално е, трябва да излезне все пак.
Но няма болка, няма кръв и трае няколко минутки. Аз бях и с шевове, доста загнезден мъдрец и цялото нещо, заедно със снимането , упойката и шиенето не продължи повече от 30 мин.
Всичко минава и заминава

# 10
При мен решението беше, че ми дадоха час за операция след 4 часа и нямах време да го мисля. А и болката беше ужасна, разчитах, че махайки зъба, ще изчезне проблема.
Между другото нищо не се усеща,действат упойките. Подготвите обаче за звука от къртенето на зъба, никой не го казва и не предупреждава, така че спокойно- нормално е, трябва да излезне все пак.
Но няма болка, няма кръв и трае няколко минутки. Аз бях и с шевове, доста загнезден мъдрец и цялото нещо, заедно със снимането , упойката и шиенето не продължи повече от 30 мин.
Всичко минава и заминава
Какво да кажа. Късмет си имала

# 11
elinkaa1 , ако това ще ти успокои ще ти кажа, че аз също имам фобия от зъболекар. Към момента имам загубени доста зъби, заради пустия страх. Както са ти казали, ваденето на зъб не е приятно, но е абсолютно безболезнено. Усеща се само ръчкането. Но и тук няма болка. Освен извадените зъби имам и операция на киста, продължила около час, но и тогава нямаше болка. Един добър стоматолог - хирург, ще го извади за броени минути, докато се усетиш Simple Smile
Сега на мен ми предстои лечение на няколко гарнулома, които са под корони, които трябва да се свалят. Ако трябва да избирам, бих ги извадила, без да се притеснявам, но при мен вече е борба за всеки зъб и ще искам да ги запазя, ако е възможно. И мен ме тресе здраво страхът, защото не зная какво да очаквам, колко време ще ходя без предни зъби, дали ще могат да се оправят...
Така, че споко - докато мигнеш 2-3 пъти и ще чуеш как болното зъбче ще издрънчи в коша. Успех!

Последна редакция: сб, 15 юни 2024, 02:33 от mimoza@b

# 12
Здравейте! Ваденето на зъб не боли въобще, все едно кой зъб. Не боли въобще. Не си внушавайте лъжи. Няма болка при вадене на зъб, след това също не е имало при мен никога. Няма как да има, вие сте с упойка. Пълната упойка не е безрискова, не правете глупости. Отидете напълно спокойна при зъболекаря, явно сте се побъркали, защото ви е за първи път. Ваденето на зъб не боли, махнете го, ако е за махане/ вадят много зъби, които могат да се възстановят, внимавайте и ако трябва потърсете още мнения/, за да не тръгне нещо отдолу. Ваденето на зъб не боли, като излезете от упойката също нищо няма да ви боли. Много малка част от хората имат леко неразположение, силно казано е болка, за което може да изпиете някакво болкоуспокояващо и толкова. Но не вярвам да ви се наложи.

# 13
Така е, но аз се обадих ревейки и ме съжалиха, имах голям късмет с хирурга. Беше много спокоен и систематичен, обясняваше стъпка по стъпка, когато му казах, че много ме е страх. Свикана ли са хората.
Месната е напълно достатъчна, по- безопасна е, а за 10 мин няма нужда

Вече съм доста по- спокойна, често ходя на стоматолог , защото ме е страх от лечението. Но с мъдреците няма начин да го предвидя, имам още 3 и не знам кога пак ще се наложи, още 1 ще е с операция, но вече знам какво. И рано или късно на всеки се налага

Всичко минава и заминава
Какво да кажа. Късмет си имала

# 14
Здравейте отново! Пише ви авторката да се похвали, извадих го без грам болка, сега чакам да ме пусне упойката и се надявам да не боли много! 😊

Общи условия

Активация на акаунт