Във ОСМИ КЛАС изгря тозчас ВЪЛШЕБНИКАРНИЦА магична и Коледа е фантастична!

• 28 015
  • 794
  •   1
Отговори
# 675
Мими, мерси!
Брат ми вчера й подари адаптирана книга на ФЕ, ама не видял, че пише ниво 3 Simple Smile. Нищо, де, не се губи.

Днес изрешихме всички намираеми общински кръгове на олимпиадата по математика. Тъй като в масовия случай няма отговори - решавах и аз за сверка. Много тъпи грешки допускаМ! Направо издишам вече. А комбинаториката ми е мноооого слаба. Остана само да сверим задача 3 от миналогодишния софийски вариант. Аз а) и б) подточка не мога да реша и съответно да проверим. Моля, ако някой я реши да ми прати отговори. Качвам я за всеки случай.

# 676
  • sofia
Nati67 ,а  колко трудна трябва да е една книга за да има 1000 непознати думи, ще може ли да разбере детето съдържанието и да чете с интерес.
За трудност не съм много сигурна, тъй като не ни беше много добре обяснено от ученичката за нея, но според мен или трябва да се вадят доста думи от една страница ( ако книгата е някаква класика, която е доста тежка, но детето само да я е избрало) или по-скоро да е някаква книга, която да е по-дебела ( Хари Потър или нещо подобно от фентъзи жанра ). Друг вариан е да се избере поредица или няколко книги. Ние сме избрали варианта с дебелата тухла

# 677
# 678
  • София
Моята дъщеря също отказва електронни книги, обаче този път се убеди, че е значително по-разумно да се чете на лаптоп. С отворен Google translate и Word за записване на нови думи и резюме на всяка глава. каквото ни е заданието. В комбинация с огромното изобилие от книги на АЕ в нета.
С "Фирмата" - неадаптирана - не се получи в крайна сметка. За следващ етап ще е. Още от първите страници започнаха да изкачат много непознати думи, най-вече под формата на финансова терминология.
Та връчих други книги.
1000 нови думи не са ли твърде много? Според мене ще развалят кефа от четенето.

# 679
Благодаря, Руселке!
Крайно време е да се ъпгрейтвам и с пермутации Simple Smile.

# 680
  • у дома
Честито рождество! Честити имени и рождени дни на всички празнуващи! 🥳
И каката, и третокласника съм ги оставила на ваканционна вълна 😁 и те души носят 😁
Не съм се престаравала много с готвенето, правих няколко вида курабийки, част от тях за подаръци, както и една парфе тортичка за годишнината на родителите ми!
Спокойни и лежерни последни работни дни от тази година! Весело посрещане на новата!
Скрит текст:

ей така сме: 😂

На гости с преспиване каката е ходила, в най-добрата й приятелка, както и у нас тя е идвала, но винаги условието е било - да има налични родители, иначе не.
Болните - леко и бързо оздравяване!

Последна редакция: пн, 28 дек 2020, 20:08 от blueeye®

# 681
  • у дома
Аз вече съм на няколко чаши бяло италианско вино,а и не мога да стигна  до компа да си увелича условието,че на тела се дзвера ама тези тримата по усл не са фиксирани на 1,2,3 място,нали? Тоест те могат да бъдат един до др и на 2,3,4 позиция и на 3,4,5 и т.н тоест не трябва ли да се умножи и по 8 или ми е в повече виното...

# 682
  • София
Мария, за другата подточка имам съмнения, но все пак ще споделя посоката на размисли. Мария и Петър могат да бъдат на първо и седмо място (и разменени), на второ и осмо ( и разменени), на трето и девето ( и разменени) и последно на четвърто и десето ( и разменени). Тоест вариантите за разположение на Катя и Петър са  4.2, като двойката като множител идва от размяната КП/ПК. Отделно някак трябва да гарантираме, че точно петима ще застанат помежду им. Тъй като не е важна подредбата на тези петима, би следвало да е  комбинация от 8 елемента от 5 клас. Остават след това 3 незаети места, които представляват 3! начина за подредба.
        5                         5
=> С8. 3!.2.4 =48. С8

За това обаче не съм сигурна и разчитах баш Светлето да се включи. Simple Smile А тя виното подхванала...

Иначе за а) подточка, Светле, е отчетено, че те се местят в комплект, пакетът от 3 деца е една от осемте позиции ...Другата пермутация от 3 елемента касае опциите за разместване вътре в "пакета".

Последна редакция: пн, 28 дек 2020, 20:14 от пенсионирана русалка

# 683
Това първото, което е написала Русалката, пермутация от 8, нали точно това означава, че тройката (комплектът) може да започне от първо място и така докато първият от тях отиде на осмото място.

# 684
  • у дома
Мария, за другата подточка имам съмнения, но все пак ще споделя посоката на размисли. Мария и Петър могат да бъдат на първо и седмо място (и разменени), на второ и осмо ( и разменени), на трето и девето ( и разменени) и последно на четвърто и десето ( и разменени). Тоест вариантите за разположение на Катя и Петър са  4.2, като двойката като множител идва от размяната КП/ПК. Отделно някак трябва да гарантираме, че точно петима ще застанат помежду им. Тъй като не е важна подредбата на тези петима, би следвало да е  комбинация от 8 елемента от 5 клас. Остават след това 3 незаети места, които представляват 3! начина за подредба.
        5                         5
=> С8. 3!.2.4 =48. С8

За това обаче никак не съм сигурна и разчитах баш Светлето да се включи. Simple Smile А тя виното подхванала...

Иначе за а) подточка, Светле, е отчетено, че те се местят в комплект, пакетът от 3 деца е една от осемте позиции в пермутацията...
Ето виното ми е в повече...в комплект че се дзвера в усл на гела-утре ще гледам...Сега си сипвам още едно и само си мечтая за внучка като Ния ако въобще доживея тоз момент-доброволно имаща желание да решава...
Няма да си поправям предишния пост-аз съм си смятала пермутация от 3 ел-та и др като пермутация от 7ел-та  и затова си ги умн по 8 а то всъщност си става пермутация от 8 ел-та-ама сега отидох на комха да отворя на Русалката писаното,че иначе с мойте 7 диоптъра на тела не виждам-чак стон като написа се светнах...
Иначе за б правилно разкъждаващ-хем се местят позициите,хем и местата на двете деца,ама утре ще я разпиша...

Последна редакция: пн, 28 дек 2020, 20:33 от svetlaem

# 685
  • Между гори и планини
Тия задачи моя тотално ги заряза... По някое време пак ще се върне на тях. Най-странно е, че решава, а не може да обясни, защо е решил така, а не друго.

# 686
Много ви благодаря! Аз тотално се омотавам с този материал и просто моят мозък не може и не може да го осмисли.
Аз скочих при майка ми и като се прибера ще сравня отговорът. Ния понякога се опитва да ми обясни, но аз много се изнервям като не й разбирам и в 90 на 100 от случаите завършва със сръдня от моя страна и детето става без вина виновно Simple Smile.

# 687
И на мен и комбинаториката ми е малко мътна. Давам си сметка, че е така, защото съм я учила в университета, а не в училище. Парадоксално може да е, но от училище помня почти всичко и си го припомням много бързо, а математиката от университета ми е като бяло петно, напълно съм я изтрила.
Тази година не го следя толкова изкъсо какво учи по математика и "ще закъсам" с материала 🤣

# 688
Скролнах задачите, щото не е по моята част...виж, за трапезата голямо браво и благодаря за кадрите Simple Smile
Книги на английски взех от букпойнт- 5 книги оригинал на Лий Чайлд за 20 лева. Има и други автори. Чудни са.
На френски съм взимала от тези http://www.lecsiko.com/c293_adaptirani.html , но дъщеря ми не се въодушевли много. После си четоха просто френски книги. Неадаптирани. За мен адаптираните книги са глупости. По-добре някоя детска книжка първо и после разни други...ама...

# 689
Мими, Хепи, благодаря ви за идеите за книги на френски. Избра си една от линка на Мими. Каза, че предпочита книги пред "тъпите текстове" в учебника:smile:. Дано да пристигне бързо.
В групата във Фейсбук един мъж беше качил клипчета с обяснения със задачи по комбинаторика. Не за ниво олимпиади, но според мен добре обяснява като за училищно ниво. Когато ги учеха в училище, се пробвах да му ги пусна, но каза, че не издържа - говорел много бавно. Та аз като лудите слушах и записвах обясненията на този човек и му ги връчих. Дали ги е прочел, не съм сигурна. Но с този материал нямаше проблем. Това е обаче на елементарно училищно ниво.
Тогава си бяха и присъствено в училище. Учителката и тя сякаш обяснява добре. Голямата дупка е при вектори, защото беше болен тогава

Последна редакция: вт, 29 дек 2020, 08:03 от Amanda.D

Общи условия

Активация на акаунт