Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема № 53

• 55 839
  • 743
  •   1
Отговори
# 630
  • Bulgaria
А при тези прегледи и изследвания правиха ли ви колпоскопски преглед? Аз преди първата си конизация имах само цитонамазки ПАП1, отрицателен HPV тест,  но понякога получавах зацапване. Много лекари...едната ме прегледа с колпоскоп, после биопсия и конизация.
Запазих час за Карагьозов за това, но той не направи.
Вчера ми направиха. Другата седмица се надявам да е биопсията.

# 631
Здравейте. Искам да споделя моите лутания напоследък и да потърся съвет от вас.
На 39г. съм. Имам гинеколог, при когото ходя последните години. Пуска ми цито, микробиология, гледа на ехограф и всичко изглеждаше нормално. Миналата година започнах да усещам предменструални болки след овулация до следващата менструация. АГ-ти ми пусна цитонамазка, микробиология. Резултати: 1-ва А група, микробиология нормална. Не можа да помогне с болките и странните усещания и реших да търся второ мнение. Отидох при Доц. Дянкова юни месец мин. годин. Прегледа ме - беше доста цветуща в изказванията си и не много внимателна. Беше сигурна, че имам HРV вирус. Диагнозата erosio collint, endocervictitis.  Пусна микрибиология, HPV тест. Всичко отрицателно. Не посмях да я посетя отново. Реших да търся трето мнение. Прочетох за Карагьозов и запазих час. Отидох с каквото имах като документи от прегледи и обясних. Попита ме защо съм там, ако цитото ми е нормално. Погледна ми изледванията, прегледа ме за 3 минути и каза да си ходя. След това оплакванията ми се намалиха.
Преди няколко дни след секс получих леко зацапване. Отидох на преглед. Лекарят ми направи колпоскопия и каза, че вижда изменения и иска биопсия. Ще я направя, но се чувствам ужасно, че уж ходех по прегледи, но не успявах и дали ще хвана навреме каквото и да става с мен…
Много съм притеснена. Някой с подобен опит има ли? Извинявам се за обърканите обяснения. Sad

И аз имах подобен преглед при д-р Карагьозов. Не искаше да ме прегледа, защото предишната ми цитонамазка беше правена преди 6 месеца и беше 2А група. Аз имах други проблеми, открити бактерии при цитонамазката и по предишни две цитонамазки с ASCUS клетки, заради които всъщност пусках цитонамазки през 6 месеца.
И друг път съм ходила при него и бях много доволна, но на последния преглед (при който буквално се молех да ме прегледа все пак) по-скоро останах със съмнение в крайна сметка има ли ми нещо или не. Сега като чета вашият пост се чудя дали все пак да не отида при друг лекар.

# 632
  • София
Здравейте,

Моята последна течно базирана цитонамазка е 2 група, като е написано следното: Обилие от интактни суперфициални и интермедиерни плоски епителни клетки от ПВКУ,групи от интактни ендоцервикални мукозни епителни клетки, умерено количество левкоцити.

Резултатът ми от hpv теста е отрицателен за всички рискови щамове, микробиология - чиста. Другата седмица съм на лекар за разчитане на резултатите, но се притеснявам какво означават тези разяснения, и трябва ли да правя нещо допълнително като изследвания?

# 633
Здравейте момичета ,някоя от вас носила ли си е стъкалцата и блокчетата от конизация за второ мнение при някой специалист?
Бихте ли споделили къде ,при кой и каква е цената за втора хистология?

# 634
Здравейте!
Цитонамазката ми излезе задоволителна, но ограничена от левкоцити и метапластични клетки.
Резултат от порцио 2B и от канала 2B.
Клетъчни промени свързани с метаплазия.
Плоскоклетъчни Интраепителни Лезии /ПИЛ/: с HPV
Колпоскопът е чист.
Може ли да ми кажете този резултат колко притеснителен е и дали е нужно да предприема нещо?
Правила съм преди години изследване за рисковите щамове и беше отрицателно.

# 635
Здравейте, бих искала да споделя с вас моята цитонамазка 3А и микробиология,нищо не разбирам и си мисля, че не е ок защото трябва да направя биопсия, ако някой може да помогне ще съм ви благодарна.

И другото

Последна редакция: вт, 08 юни 2021, 13:06 от Ваня Дерменджиева 696942

# 636
Здравейте момичета ,някоя от вас носила ли си е стъкалцата и блокчетата от конизация за второ мнение при някой специалист?
Бихте ли споделили къде ,при кой и каква е цената за втора хистология?
Милев в Онкологията. Ако все още е там.

Анонимна, по принцип, ако всичко в точно на колпоскопа и няма данни за нещо притеснително при прегледа - нов след 6 месеца. Иначе може отново да си направиш ЧПВ типизиране, но то далеч не е задължително или показателно и определящо. Лекарят иска ли нещо друго?

Ваня Дерменджиева, не сте качили снимките.

# 637
  • Mediterraneo
Здравейте. Имам въпрос. Има ли вероятност положителен HPV нискорисков тип да се превърне/ прерастне във високорисков? Не съм чела по въпроса, говорихме скоро с приятелка и ми стана интересно.

# 638
  • София
Здравейте,

Много съм притеснена...преди малко си видях резултатите от цитонамазката и не са добри Sad
Умерена дискариоза в някои клетки от cc PAP III A ccЕдинични клетки от cc суспектни за PAP III Б cc
Преди около 7 месеца беше 2 група и ми правиха биопсия тогава. Резултата от биопсията беше цервицит, сквамозен папилом. Тъй като цитонамазката ми беше 2 група ...реших, да не предприемам дейстия, защото искаха да ми я горят, а аз все още нямам деца и се надявам да имам. И сега това ....
Не знам какво да правя Sad

# 639
  • София
съншайн, насочете се към онко гинеколог, ще ви направи колпоскопски преглед и ще прецени дали е нужна нова биопсия. Не се притеснявайте дори и да се наложи някаква манипулация-вероятно конизация, пак ще можете да забременеете и да износите бебе. Неглижирането на проблема обаче, може и да има много негативни последици.

# 640
Здравейте. Имам въпрос. Има ли вероятност положителен HPV нискорисков тип да се превърне/ прерастне във високорисков? Не съм чела по въпроса, говорихме скоро с приятелка и ми стана интересно.
Не

# 641

Анонимна, по принцип, ако всичко в точно на колпоскопа и няма данни за нещо притеснително при прегледа - нов след 6 месеца. Иначе може отново да си направиш ЧПВ типизиране, но то далеч не е задължително или показателно и определящо. Лекарят иска ли нещо друго?

Колпоскопът е чист. Лекарят е Карагьозов и той не коментира резултати от 2ра група. Говорих със сестрата само и каза, че няма нужда да се прави нещо. И все пак преди година и половина съм била първа група в канала и втора А от порцио.

# 642
  • София
Не

Да се превърне в друг щам няма шанс наистина, но понякога нискорисковите се случва също да водят до предракови изменения, просто е доста по-рядко, но има съобщавани случаи. Зависи много от щама, имах една таблица с изброени много щамове и кой какво може да причини, ако я намеря пак ще я постна.

# 643
  • София

Колпоскопът е чист. Лекарят е Карагьозов и той не коментира резултати от 2ра група. Говорих със сестрата само и каза, че няма нужда да се прави нещо. И все пак преди година и половина съм била първа група в канала и втора А от порцио.
Аз съм в същото положение и същия лекар, с тази разлика, че нямам тест за ЧПВ, той каза също на сестрата, че при следваща цитонамазка може да го пусне, имам и малко петънце на шийката за което казва, че не е нищо при два колпоскопа през 10 месеца, а други двама лекари преди това казаха, че най-вероятно е от ЧПВ.
За сега съм оставила нещата така, предстои ми инвитро.

# 644
  • София
съншайн, насочете се към онко гинеколог, ще ви направи колпоскопски преглед и ще прецени дали е нужна нова биопсия. Не се притеснявайте дори и да се наложи някаква манипулация-вероятно конизация, пак ще можете да забременеете и да износите бебе. Неглижирането на проблема обаче, може и да има много негативни последици.

Да разбира се, ще отида и на 2ро мнение, преди да отида под ножа...
Чакам си тук едни други резултати, че имам проблеми и с хормоните и ще отида да видя какво ще каже тази гинеколожка, тя вече ми направи колпоскопия на този преглег. Аз по принцип за първи път ходя при нея....ще видим.

Общи условия

Активация на акаунт