Бебчето ни малко е сега и сбъдва нашата коледна мечта - мами Юли 2021, Тема 2

• 52 034
  • 751
  •   1
Отговори
# 285
Това може да е от разширяването на таза. Да попитай за витамини,на мен винаги ми ги изследват преди да ми ги назначат. В момента пия Б12 (на спрей) и витамин Д (на капки) . Чакаме резултата за Б6. Отделно ми пусна за хомоцистеин и фолиева киселина,които са в норма

# 286
Казах на работодателя си в края на ноември,че съм бременна и в рискова група и трябва да работя от вкъщи,както е изискването ни от HR.Нямах избор ,сина ми е 1 клас и трябваше да учи дистанционно 1 месец.

# 287
Аз утре ще взема нов амбулаторен лист за бременност (за седмицата, в която съм) и мисля в понеделник да сюрпризирам моя шеф. Много се притеснявам, нищо че работя от 5год във фирмата вече. Пък и се съм си написала писмено уведомление по чл 313 и ще го дам заедно с другото в ТРЗ да ми го входират.

Последна редакция: чт, 07 яну 2021, 13:14 от nansi.nansi

# 288
Вчера минах ранната фетална. Бебчето седеше в една поза, но с доста кратки бързи движения, като боксьорче, се движеше. Докторът се бори 30 минути, после ме прати да се разхождам, после още  30 и успяхме да видим всичко, без дуктус венозус, но според него е от позата на бебето. Някой запознат или с нещо пдобно?
Взеха ми кръвчица за бхс, и сега чакаме...

# 289
Здравейте, момичета!
От началото на ноември месец следя темите, но чак сега реших да се регистрирам, за да мога да се включвам активно в дискусиите.
Почти на 27 години съм, бременна за първи път, в момента в 13 г.с. + 4 дни и с термин 11.07.2021 г. Simple Smile)
В понеделник бях на БХС и ранна фетална морфология. Бебчо се развива много добре, видяхме мозък, сърце, гръбначен стълб, ръчички, краченца. За пол докторът не каза нищо, а и ние с таткото не посмяхме да попитаме, но здраве да е. При някой следващ преглед ще се разбере Simple Smile
Аз в началото на тази седмица уведомих работодателя си. Приеха го много добре, но не съм очаквала друга реакция. Не мисля, че трябва да се страхуваме и крием дълго време, все пак и Кодексът на труда ни осигурява защита, но когато вече сме информирали работодателя, че сме бременни.
Пожелавам много здраве на всички момичета и през юли да гушкаме сладки, пухкави бебчета Heart

# 290
Честито на всички с прекрасни прегледи.
Аз дали мога да попитам каква е причината за потребата на аспирин момичетата, които го пият. Благодаря и поздрави от мен Simple Smile

# 291
Честито на всички с прекрасни прегледи.
Аз дали мога да попитам каква е причината за потребата на аспирин момичетата, които го пият. Благодаря и поздрави от мен Simple Smile
Намалява риска от прееклампсия,при тези,които са предразположени към нея. Предписва се и при придобити тромбофилии. Всички ин витро сме на него също.

# 292
Аз не съм в България. Тук не правят никакви изследвания в тази насока.
Защо точно и как се появява прееклампсията,и може ли да се предвиди и/или предотврати ,медицината все още няма точни отговори,а теории и предположения.
Обикновено най-рано след 20-та седмица се появяват първите симптоми,които са високо кръвно,белтък в урината,подуване на краката. Много опасно състояние е,ако не е хванато навреме ,и не е контролирано. Със сина ми преди 25 години имах прееклампсия от 6ти месец,бях с високо кръвно без подуване и белтък ,и бях хоспитализирана в Майчин дом до раждането.Не беше весело,пускаха ме понякога за няколко часа 'домашен отпуск'.Симптомите могат да се проявят заедно , или поотделно, и е много важно да се правят редовни женски консултации,които следят за ранни симптоми. Аз лично в момента съм на аспирин като част от ин витро лечението. Тогава се изписва поради това ,че има 'сгъстяване' на кръвта поради многото хормонални препарати,които приемаме.
До колкото знам в България мерят артериално налягане в матката и около плода(нещо такова) ,което давало идея,че може би евентуално има завишен риск от прееклампсия.
Моят съвет е да не се шашкате , да не приемате нищо на своя глава,защото други го приемат,и да си ходите редовно на качествени женски консултации,където редовно ви следят теглото,кръвните показатели, урина,и цялостен физикален преглед+ следене на развитието на бебето.
Успех на всички нас,да доносим здрави бебчета до края на Юни( ще съм с планово секцио,и няма да ме чакат до термин,а ще го 'извадят' 2 седмици преди това) Simple Smile

# 293
При мен се видя високо налягане в матката на първия преглед и каза че ще отшумят спазмите до 12 седмица. На прегледа в 12 се видя отново високо налягане и ми предписа аспирин. На ехограф ще се види ако има нещо притеснително.

# 294
Лило, ти знаеш, че аз от началото съм на аспирин. Тогава, АГ, въпреки, че каза неколкократно, че не мисли, че имам нужда...ми го изписа, след като аз не спрях да се притеснявам за мутациите, макар и нискорискови, макар и генетици+хематолог да казаха, че няма нужда от терапии. Истината е, че в голяма част от случаите е безобиден и не вреди (естествено без да е изписан да не се взима). След това след БХС при Сигридов, където ми излезе нисък риск от прееклампсия, той каза да го спирам. Да, ама на БХС в Надежда рискът излезе среден и ми казаха да вдигна дозата на 150 мг даже. Още карам на 100 и не съм решила за вдигането (тепърва ще коментирам с АГ), но май май няма да го спра.
+ това, сестрата на ММ е акушерка в Англия (там реално те водят ЖК, рядко се намесват лекари) и се допитах до нея - каза, че всичко до 150мг е профилактично и превантивно и да не се шашкам, дори и да реша да вдигна дозата.
На теб изписаха ли ти го?

# 295
На мен ми беше изписан Натаспин още от първия ден на бременността. Знам че е хранителна добавка, но дали трябва да се замени с аспирин? Излезе ми висок риск за прееклампсия и на ранната фетална която не беше при следящия ми лекар, също потвърдиха риск и ми казаха от сега да почвам да следя кръвното и да взема мерки.

# 296
Точно, че аз нямам аспирин, само на клексан съм. Какчев каза, че не го тачи, както и АГ-то ми, а съм с много висок рисков фактор V за тромбофилията Аз също имам някакъв скептицизъм към него. А момичета в такъв случай следите ли кръвни показатели за този аспирин. Знам, че има момент, в който се налага неговото спиране.
Кари, аз бих се доверила на Сигридов повече. Де да знам де...
Иначе аз ще ходя другата седмица при Паскалева в 3-та градска за да ми види терапията.
А да ви питам за преекламсия на БХС какви бяха резултатите. Моите са:

Та не знам това какво значи. Висок ли е риска, не е ли. Никой нищо не ми каза.

# 297
Аз поизчетох бая и тук по групите и има истории с лош край след спиране на аспирина (често по препоръка на Сигридов, но то истории всякакви де). Отделно, той е най-рисков в първи триместър, после се спира чак в 36 г.с., когато е изписан превантивно за прееклампсия. Заедно със съвета на сестрата на ММ, везните натежават в посока не-спиране уж...знам ли. Опитвам се да реша дали е по-рисково спирането или не.
Рискът ти е нисък, за всичко, не се притеснявай. Щом ще идеш при Паскалева, питай я за аспирина? Аз не следя с аспи тест (който е специален за аспирина, но се прави само на едно две места), но на три седмици пускам д димер, фибриноген и аптт. Ако са в норма, супер, ако не...не съм стигала до там - сигурно, инжекции.
Щом никой не ти е предписал аспирин...според мен не се занимавай да го мислиш. На мен ми го предписаха и пак виж, лудница, хаха.

Едит: Ифка, ако е излязъл висок риск, май си трябва аспирин - питай задължително! Какви мерки освен мерене на кръвно ти казаха да взимаш?

# 298
Ох, добре, благодаря ти. Че нищо не разбрах за риска който имам от преекламсия и ретардация, та се стресирах.  Ще я питам Паскалева задължително, дано е така блага да ми отговори 🤣, че знам да е малко серд.

# 299
Аз разпитах лекарката, която ми прави БХС в Надежда - каза, че под 1:100 се счита вече сравнително висок за прееклампсия + това те се притесняват повече за тази ранната, преди 34 с. - при теб там е много нисък рискът (и при мен). Другата, преди 37ма седмица, при мен при Сигридов излезе 1:800, а в Надежда 1:200 - което пак не е високо, но имаха и една допълнителна стойност, преди 42ра седмица ли, 40та ли - и тя излизаше 1:66 (на повечето места тази изобщо я няма). Та затова май решиха да се презастраховат с аспирин...знам ли.

Общи условия

Активация на акаунт