Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Сглоби си сам ... компютър

  • 1 181
  • 5
  •   1
Отговори
  • Мнения: 38
Здравейте, имам нужда от мощна машина за работа. За съжаление видео картата, която бях харесала преди два месеца вече не е налична и се ориентирах към по-нов вариант. Тъй като я предлагат от няколко производителя (с доста голяма разлика в цените - около 300-400 лв.), въпросът ми е някой дали има впечатления за gainward или palit.

P.S.: Картата е Nvidia Geforce 3060 Ti, ако има значение

# 1
  • Мнения: 30
Аз имам различни видове видеокарти (по-стар модел, GTX1070) и от тях най-зле направени са тези на Palit. По-конкретно, охлаждането им е зле. Работят на по-високи температури, освен това вентилаторите им бързо сдават багажа. Става въпрос за този модел. Започват да влачат, нещо им става на смазката и се въртят по-трудно. Оправят се като се издърпа вентилатора с чалъм и се смаже с нещо по-читаво, но това не е за всеки. Е, трябва да кажа че ги използвам доста интензивно. Но също толкова интензивно използвам например и MSI, които не са мръднали. За Gainward не знам нищо.

Ако ценовата разлика е съществена, може би си заслужава. Но аз не виждам такива разлики. Пуснах търсене тук и въпреки че има 2 бройки значително по-скъпи, повечето модели не се различават много по цена. Не знам по наличност как са, но ако има MSI, аз такива бих си взел Simple Smile

# 2
  • Мнения: 246
Здравейте, имам нужда от мощна машина за работа. За съжаление видео картата, която бях харесала преди два месеца вече не е налична и се ориентирах към по-нов вариант. Тъй като я предлагат от няколко производителя (с доста голяма разлика в цените - около 300-400 лв.), въпросът ми е някой дали има впечатления за gainward или palit.

P.S.: Картата е Nvidia Geforce 3060 Ti, ако има значение
Много зависи за каква работа ще вършиш. Някой приложения натоварват повеце процесора.за други ботълнека е видеото.

# 3
  • Мнения: 38
jdeel, благодаря за отговора, и аз попаднах на информация, че нещо им куца охлаждането. Сега вече гледам и търся мнения за MSI, EVGA и Gigabyte.
LionKing, става дума софтуер за обработка на снимки и създаване на големи облаци от точки. Това са препоръчителните компоненти на програмата (като в моя случай става дума за 'големи проекти' - над 500 снимки с 21 MP):
Recommended
Windows 8, 10, 64 bits.
CPU quad-core or hexa-core Intel i7/Intel i9/Threadripper/Xeon/.
GeForce GTX GPU compatible with OpenGL 3.2 and 2 GB RAM.
Hard disk: SSD.
Small projects (under 100 images at 14 MP): 8 GB RAM, 15 GB SSD Free Space.
Medium projects (between 100 and 500 images at 14 MP): 16GB RAM, 30 GB SSD Free Space.
Large projects (over 500 images at 14 MP): 32 GB RAM, 60 GB SSD Free Space.
Very Large projects (over 2000 images at 14 MP): 64 GB RAM, 120 GB SSD Free Space.

# 4
  • Мнения: 30
Ти пак провери дали има смисъл от видеокарта или не. Въпроса е дали дадения софтуер е направен да използва възможностите на видеокартата или разчита на процесора. Видеокартите са нещо като много процесори, работещи в паралел. Игрите са направени да използват такава архитектура, но това може да не е така за останалите софтуери. Зависи кой как си го е програмирал.

По принцип изображенията са податливи на такъв вид паралелна обработка. Ако е възможно една снимка да се радели на парчета и всяко парче да се обработи независимо от другите, значи че може да се обработи с видеокарта. Ако при обработката всяка част зависи от другите - няма смисъл. Но пак, дори да е възможно това на теория, то не значи че програмата е направена да работи така. Просто е по-лесно от гледна точка на програмиране да се използва само процесора. Е, при Фотошоп гледам има настройки за видеокарта, значи вероятно използва видеокартата при някои обработки, но това е Фотошоп все пак. Ако твоя софтуер не използва видеокартата, то няма никакъв смисъл от нея, колкото и да е мощна. А за да знаеш дали използва видеокарта, трябва да тестваш с някоя налична.

# 5
  • Мнения: 5
Много кофти време, за закупуване на видео карта, заради крипто миньорите. Но ти трябва задължително NVidia, защото програмата ти ползва CUDA 9.1. Като гледам, рекомендед е GTX 1060 и нагоре. Но това е само за някои стъпки, така че трябва да имаш и мощно CPU. Лично аз съм фен на Asus, но и MSI, Gigabyte, Evga са добри.
За Gainward и Palit, не знам нищо. Но разлика за един и същ модел от 400лв, ако не е за водно охлаждане или с накъкъв LCD дисплей на самата карта, е просто надувка.

Общи условия

Активация на акаунт