Идеалният апартамент? Помощ!

• 11 637
  • 285
  •   1
Отговори
# 165
За паркоместата не спорим изобщо. Wink

# 166
Chiana, Кьолчес, прави сте, ако е така предвидено в проекта. В случая коментираме казус, в който нищо не пише в нот акт, защото такъв няма, а дворът не е двор, а паркоместа, които могат да бъдат купени от всеки, т.е. В проекта не е предвидено партерният ап да върви с двор, а инвеститорът обещава да му загради за него, ако купи еди си кои паркоместа. Ами ако не купи?  На мен лично не.ми изглежда да е този казусът, ама да си питат.
Да, явно има промени, ЧС.

Последна редакция: нд, 27 дек 2020, 11:59 от Анонимен

# 167
Доро, когато дворната площ е вписана в нотариалния акт не говорим за общи части и обща собственост. Има вече доста такива сгради, които се продават по този начин и няма нищо незаконно.
Ами не е така - още в третият пост се обяснява как ще са купуват паркоместа и ще се захражда.
Иска ми се да имаме усещане за къща. Отделно ако вземем левия партерен апартамент, ще ни продадат двете паркоместа с отстъпка и ще можем да си заградим двора.

След като най-нормално няколко човека му обяснихме че както е в нормалните държави ПО ЗАКОН няма право да загражда маневрено пространство нямаше никаква промяна, а се захванахме с боклуците от прозорците и обсъждане на народопсихолигията в "тая държава и как било в нормалните"
Сега пък се почва с твърдението, че строителят имал право да прехвърля земя на който си иска - да де - ама това не е земя а е застроена площ от парцела. И се смята по площоразпределение, а не по това как се е събудил инвеститора. А дори и земята се прехвърля в идеални части, а не в обособени. Това също беше обяснено многократно. Ама се чете избирателно и това дразни.
Последните няколко постта се натъртва постоянно за България, а това дразни още повече...
Току що говорихме с адвокатa ни. Инвеститора по закон трябва да осигури към всеки апартамент паркомясто. Едното паркомясто може да бъде включено в обособения двор още от самото начало, а за второто трябва да се чака след акт 16 и ще бъде направено с втори нотариален акт. За него трябва да има съгласие, че някой от купувачите на апартамент  се е отказал от правото си на паркомясто. Т.е. не желае да закупи. В нашия случай купувайки първи два апартамента можем за малкия да откажем паркомясто, а за големия да купим две. Така от самото начало всичко ще е ясно. Това е много лаишко обяснение. И не е съвсем точно юридически, но в крайна сметка показва какво ще се случи на финала. Според адвоката ни за инвеститора ще е най добре щом ние няма да купим партера още при първоначалното предлагане да вкара едното паркомясто в двора, а второто да не го предлага на потенциалните купувачи. Така когато продаде апартамент на човек, който не желае паркомясто ще може да направи процедурата.

Последна редакция: нд, 27 дек 2020, 14:45 от Анонимен

# 168
В нашия блок има толкова паркоместа и гаражи, колкото са и апартаментите. При покупката на нашия, имаше само две свободни паркоместа и още няколко останали апаратаменти. Което означава, че някои са купили повече паркоместа/гаражи. Сградата е в строеж. Няма как някой да се е отказал от мястото си като не е закупил апартамент. Значи може да се продава повече от едно паркомясто. Законово дали имат право, не знам, но щом се е случило, явно може.
Вие си взимате два апартамента и две паркоместа. Кое към кой имот се води, няма значение. Всичко е ваше. Но! Аз няма да съм съгласна на такова преграждане, ако купя място ПМ 15. Та вие ми пречите спокойно да отворя вратите на колата си, да кача багаж, бебешка количка, примерно. Това със заграждането трябва много добре да се прецени. Инвеститора ви предлага сега едно, но после може да стане друго. Мътна ми е тази работа с преграждането.

# 169
  • София
OK, наистина ще пробвам да ви го обясня съвсем спокойно за последен път
1. Инвеститорът не е длъжен да дава към всеки апартамент паркомясто. Длъжен е паркоместата по брой да бъдат 100% от броя на апартаментите +10% още. Може да ги продава на когото иска по колкото броя иска, може изобщо да не продаде нито едно.
2. Ако закупите паркомясто то е обособена част НЯМАТЕ право да го заграждате!
3. Маневреното място между паркомястото и вашия мечтан апартамент (в червено) е ОБЩА собственост и само да сте посмели да го заградите идва ДНСК и актовете започват от 10к лева за незаконно строителство
4. Намерете си друг адвокат! Този е по-неподготвен от половината мами и всичките татковци тук...

Последна редакция: нд, 27 дек 2020, 15:00 от chiana2003

# 170
Цитат
4. Намерете си друг адвокат! Този е по-неподготвен от половината мами и всичките татковци тук...
Ама работи на Коледа. Simple Smile

# 171
БТ мама се оказа забавно място. Адвоката не вдигна. Явно е в среща. Когато върне обаждане ще го питам за мястото за маневриране. До момента е ясно това. Място 17 може да се вкара в двора. Място 16 също, но на по-късен етап. В най-лошия случай двора може да се загради така както си показала и пак ще има хубава челна гледка. .

Последна редакция: нд, 27 дек 2020, 15:21 от Анонимен

# 172
В нашия блок има толкова паркоместа и гаражи, колкото са и апартаментите. При покупката на нашия, имаше само две свободни паркоместа и още няколко останали апаратаменти. Което означава, че някои са купили повече паркоместа/гаражи. Сградата е в строеж. Няма как някой да се е отказал от мястото си като не е закупил апартамент. Значи може да се продава повече от едно паркомясто. Законово дали имат право, не знам, но щом се е случило, явно може.

Може, на хора с апартаменти. И десет може (ако има свободни). При нас също имаше повече. Можехме да купим и още едно надземно, освен подземното, ама ни беше писнало да даваме пари, а и в дългосрочен план не ни трябва и не купихме. После размислихме и съжалихме, но нищо не беше останало.

# 173
  • София
Не може да заграждате паркоместа - трябва да си изкарате отделно разрешение за строеж.
Възмущавате се от българите, а искате най-българското - да заградите общите части. Колко иронично...
Много ме и съмнява с колко точно двор ще се продава апартамента. Ама тези драсканици със сигурност няма да ви отговарят на реалността.

# 174
  • София
Те като се заградят, ще има ли врата за кола, или няма да се ползват за коли? И тая врата кой ще разреши да се постави?
И ако се ползват за коли, значи гледката няма да е чак толкова невероятна. Освен ако не сте от ония българи, за които е най-важно да си гледат колата Simple Smile

# 175
  • София
Ти виж паркомясто 18 накъде гледа - ставаш сутрин и си пишкаш на звука на въртене на стартер...

# 176
  • София
Ти остави, аз се шегувам, че за да пристигнеш в Банкя пътуваш 15 мин от кръговото докато стигнеш до къщите.
А в този случай, за да пристигнеш в хола или тоалетната, идвайки отвън, трябва 5 минути да вървиш по 20 метра коридор. Смятай, ако си на зор. Simple Smile

# 177
Нищо общо между представите от снимките и показание чертежи. С дължина на стаята 10-12 метра минимум няма как да се покаже как би изглеждало на 6 м. дължина и два метра отвън. Забравете тези снимки и мислете разумно. Омайването от брокери и строители ви пречи да мислите. Намерете си нормален порядъчен адвокат.
Мечтаете за зеленина в перспектива, която е невъзможна на 2 метра.
Готовите пари от чужбина вложете не в бъдещо строителство, за изграждането на което поделяте риска със строителя,  който отговаря до размера я на 2, я на 500 лв. капитал на фирмата, а поне на нещо реално съществуващо като обект.

Последна редакция: нд, 27 дек 2020, 16:12 от Deborana

# 178
Нещо съществено се пропуска като са ви показали картинките на дворчето, което може да имате - то ще е около 3 м или съвсем малко повече широко, ако сивото е предполагаемото озеленяване, и след това плътна ограда в най-добрия случай. "Дворът" ще е една ивица 180-200 см след като се остави един малък тротоар/плочник.

# 179
Тази тема още ли се дъвче? Сега и адвокат на Коледа в среща изникна. Сигурно раздава подаръци. И на мен ми дойде повечко вайкането по българската селяния и кършенето на пръсти от човек, който се кани да загражда незаконно.

Общи условия

Активация на акаунт