Образователен Говорилник_тема 11_празнична_:)

• 23 463
  • 758
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Аш, ако твоята интерпретация се окаже правилната, ще те черпя.
Абе айде да се почерпим и ако се окаже грешна. Омръзна ми от самостоятелно пиене Simple Smile

# 571
  • София
Да сменя темата малко - понеже напоследък много ме вълнува, много ми се иска да кажете - в каква сфера си представяте, че ще се развият децата ви? Сега, то ясно, че тук сме демократични родители и те децата сами ще си вземат решенията, но виждате ли вече в тях къде е пламъчето, какво ги влече? Бихте ли искали да ги подбутнете в една или друга сфера, в която да се реализират, правили ли сте го с по-големите си деца? Моята дъщеря е в 7 клас, сменяше досега нагласите си от готвач през писател до танцьор, сега обаче трябва да кандидатства и за моя изненада отказа да се занимава с рисуване/приложни изкуства, в които виждам, че има интерес, иска да кандидатства в така наречените "академични" гимназии. И аз се чудя - това ли е нейното, не се ли влияе от приятели, ясно ми е, че избор в 7 клас не е края на света и не е фатален, новите програми обаче доста определят бъдещето, с това профилиране в гимназиите. Вие давате ли съвети по кой и какъв път да поемат? Смятате ли, че тези съвети ще са актуални след 10 или 20 години например? Добре ли е да станат лекари, юристи, финансисти, инженери, програмисти... Какви са професиите на бъдещето? Какви искат да станат децата ви и обсъждали ли сте това с тях?

# 572
  • София
Олив, аз баткото мисля да го правя епидемиолог. Днес като разбра, че може скоро да ги пуснат присъствено и каза "А, ще ни пуснат и  като се увеличат случаите, после пак ще ни върнат онлайн" Joy Като добавим и желанието му миналата пролет да карантинира и затваря граници, пристанища и летища, съвсем прозира потенциал. Joy А и според Лейка тепърва предстоят по-гадни пандемия, та професията може да се окаже перспективна. Ако някой пък ми беше казал преди години, че ще дойде време да знам кои са главните епидемиолози на половин Европа щях да му се изсмея. Дростен какъв е симпатяга, например...Joy

Това горното в кръга на шегата, де. Много сложен въпрос е. Изправя ми се косата като се замисля сериозно.

# 573
  • софия
Скрит текст:
Олив, аз баткото мисля да го правя епидемиолог. Днес като разбра, че може скоро да ги пуснат присъствено и каза "А, ще ни пуснат и  като се увеличат случаите, после пак ще ни върнат онлайн" Joy Като добавим и желанието му миналата пролет да карантинира и затваря граници, пристанища и летища, съвсем прозира потенциал. Joy А и според Лейка тепърва предстоят по-гадни пандемия, та професията може да се окаже перспективна. Ако някой пък ми беше казал преди години, че ще дойде време да знам кои са главните епидемиолози на половин Европа щях да му се изсмея. Дростен какъв е симпатяга, например...Joy
Това горното в кръга на шегата, де. Много сложен въпрос е. Изправя ми се косата като се замисля сериозно.
Точно заради това си взех пуканки и ще чакам да попивам опит. (без грам подигравка го казвам). Дълга тема, сериозна, чак ми се отщява да мисля.

# 574
  • София
Амели, аз съм сигурна, че накрая децата сами ще си решат и ние само ще гледаме отстрани и сигурно всичко ще се нареди по най-добрия за тях начин, но нищо не пречи да си помечтаем/или да ни се изправят косите, като си помислим - Ми ако сега трябва да дам съвет, какъв ще е той?

# 575
  • София
Аз само се надявам да не залитнат по разни военни работи, че моите младежи постоянно искат да са нинджи. По-добре готвач, програмист, лекар или учител, но не и високорискови (нинджа например или инструктор по ски, алпинист или дресьор на дракони - имаше и такова желание по едно време).

# 576
  • София
От дресьорите на дракони стават страхотни мениджъри. Bowtie

# 577
  • София
ох, аз цял живот нали съм звероукротител и хич не искам този живот за детето си. Ако може да стане известен художник или писател, или пък да се ожени за принцеса - нещо такова ми се струва по-приемливо Stuck Out Tongue Winking Eye

# 578
  • Отвъд алеята зад шкафа
Хаха, sanaka, яко:))

Моята не знам какво ще дресира, защото иска да е Шеф. Засега съм се намесвала по отношение на избор на гимназия. Опасно е да се остави свободен избор за у-ще на неориентиран тийн, влияещ се от всеки втори себеподобен.
Това, което направих, е да проуча гимназии, да обясня плюсове и минуси и да наложа вето на някои.

# 579
  • софия
Скрит текст:
единственото сигурно нещо, което мога да кажа по темата е, че родителите на деца с таланти са превилегировани Simple Smile а ако на висчкото отгоре детето си избере път в синхрон с таланта, родителя няма какво да се притеснява.
Виж, тези деца, на които всичко им се отдава са в лееееееееко затруднение. Родителите им също. Поне ако изхождам от моята позиция - хем да съм наблизо, хем да не преча, хем да дам съвет, хем да не окупирам....Едно знам със сигурнпост за мен самата - никога няма да водя умишлено към такова или онакова решение.
Поне за момента така действам. Гледам да дам много информация. Ама аз съм расла в много свободолюбив дух и за мен е абсолютно ненормално, дори не мога да си представя как нареждам.
Трябва да призная обаче, че се възхищвам на хора, които имат ясна последователна и категорична позиция в насочването на децата си. Кефя им се! Как бе братче имат такава самоувереност, такава смелост!
Офффф, не ми обръщайте внимание, аз съм малко хипи по отношение на доста разбирания Simple Smile но признавам че децата ще си сменят още поне сто пъти идеите (щото на ум за секунда поякога също им минават идеи). И накрая, много от тях, баш на финалната права пак няма да знаят. Май сме в тоя филм сега вкъщи Simple Smile
Аз като бях малка исках да ставам космонавт. как пък никой не ми разказа за всички НАСА, маса и сие.... По презумция си мислех, че това е невъзможно...Е, запознах се като голяма с една девойка, която не стана космонавт ама се захвана с инжениране и пилотиране на самолети, после отиде съвсем нещо си близо до космическите истории...
Много мразя, откровено казано думата е "мразя", когато наблюдавам как се лепват етикети на децата - "това не е него/нея", "О не, то не може да смята", "оу, то не е по езиците"... Браво бе! Браво! Възрастни хора! Уж зрели, пък какви спирачки слагат! Бариери, шлюзове направо спускат пред децата Sad
Та понеже съм наблюдавала всякакви завои на млади хора, обратно на 180 градуса от почти вече изкараното висше, определно се облягам на идеята, че няма нищо драматично, още по-малко пък толкова голяма важност да се придава на "уан енд онли" път за успех. Мисля си, че трябва да са щастливи децата, а това май противоречи на налагане на мнение от родител. Дискусия - да, тая професия, оная професия, даже и "невъзможните" професии да се обсъдят... що пък не. Ама да им кажа на мойте девойки - дай тая посока.....мне. Мъжа ми се опита да даде посока на малкта (защото на нея наистина и е много трудно да си избере) и аз го изядох с поглед.
Неведоми са пътищата Божии. Това е положението.
Само ако знаете какви примери имам пред очите си. Важното е едно- каквото и да учат/правят/работят - то винаги да бъде всеотдайно, с мерак, търпение, инат дори ако щеш. Да постъпват умно и честно най-вече към себе си. Да са добри хора. Другото здраве. И ако мога да им подкрепям мечтите, ако мога да им давам поне малко от силата си, когато имат нужда..... ехеееееееее ми той живота е много хубав!
ох, аз цял живот нали съм звероукротител и хич не искам този живот за детето си. Ако може да стане известен художник или писател, или пък да се ожени за принцеса - нещо такова ми се струва по-приемливо Stuck Out Tongue Winking Eye

доп: И неизвестен художник върши чудесна работа Simple Smile

Последна редакция: вт, 26 яну 2021, 18:40 от Амели

# 580
  • София
Брех, всички искат да са шефове 😂😂.
Малката до скоро искаше да става архитект, защото те били главните и казвали как да се строят сградите, т.е. са шефове Wink
Напоследък обаче иска да е аниматор на анимета. Даже университет в Япония си е харесала 😂😂😂. Това че е на 11 години са някакви подробности. Днес, по време на часа по забавна математика се упражняваше за бъдещата си професия. Аз обаче влязох с гръм и трясък и конфискувах ето тези творения 😈
Скрит текст:

С голямата нещата са сериозни и там хич не ми е до смях. От твърдо молекулярна биология или биохимия, минахме през физика и в момента желанието е Маркетинг 😳. Опитвам се да разбера тази рязка промяна, говорим. Да видим какво ще е желанието следващата година, когато ще е 12 клас. и трябва да кандидатсва.

# 581
  • София
Ако случайно, макар да ме съмнява, се спре на маркетинг, ми я дай само за час - с цветни примери, факти, местни и чужбински, ще й илюстрирам каква кауза пердута е тоз бизнес.

# 582
  • софия
Ако случайно, макар да ме съмнява, се спре на маркетинг, ми я дай само за час - с цветни примери, факти, местни и чужбински, ще й илюстрирам каква кауза пердута е тоз бизнес.
урааааааааааааааа! тука сиииииии! Kissing Heart

а относно маркетинга, не съм сигурна, че ще намеря интервюто, в което Илън Мъск казва, че за негово съжаление твърде много умни хора отиват в маркетинга и за него това голяма драма наистина.
Аз понеже съм съвсем обикновена и на мен маркетнига ми се струва много интересна материя.

Последна редакция: вт, 26 яну 2021, 23:25 от Амели

# 583
Аз искам да я науча да е гъвкава и приспособима. Да си търси и постига щастието, пък ако нещо не е нейното, има цял живот да се преориентира.

# 584
  • София
О, Миленита, ако се стигне до там ще се възползвам Simple Smile
Наясно съм, че вече не трябва да манипулирам за изборите и, но поне се старя да я накарам да обмисли добре решението си, да погледне от различен ъгъл и да е направила максимално информирам избор.

Току що по новините казаха, че учениците ще се върнат на ротационен принцип -  две седмици присъствено и после 4 дистанционно обучение Rage

Общи условия

Активация на акаунт