Образователен Говорилник_тема 11_празнична_:)

• 23 457
  • 758
  •   1
Отговори
# 600
Има една магистърска програма на Бокони и АУБ в София, което е супер възможност според мен. Аз нямам нищо против да завършат бакалавър в България, а магистратура - където решат по света.

Тя тази на Бокони е тясно специализирана и е Executive Master in Finance, Banking & Real Estate. И всъщност е спряна в момента. Не знам дали изобщо ще подновят договора с Бокони отново. Беше най-доброто на нашия пазар. Но не е обикновен Мастър, а екзекютив.

Лейка, аз те разбирам какво казваш. Но тук нещата са аналогични като при търсенето на добро ЧУ. Говорим за среда, добри преподаватели, нови методики на преподаване, практикум. Е поради тотална изостаналост на нашите Уинта по горните параметри в сектора на икономическото образование, единствена алтернатива у нас е Благоевград.

Между другото, ако сега бях на етап избор на професия и Уни. Бих избрала точно Бокони. Отличен университет в най-най любимата ми държава.

Последна редакция: вт, 26 яну 2021, 21:28 от Fancy

# 601
  • София
Представях си как голямата ще учи първо един език, после втори. Обаче се оказа такъв езиков пън, какъвто никога не съм си представяла, че е възможно да съществува. И така спрях да имам каквито и да е идеи за децата. Е, не че не научи английски по някое време, пък сега учи сама и друг език от скука, но аз се отрезвих овреме. Сега искам да са здрави, и след това да бъдат удовлетворени от себе си, каквото и да изберат. Да са упорити да го преследват, но не на всяка цена. Малката има интересно желание - иска да е известна като измисли нещо, което да е полезно за целия свят. Ако знете такава професия - кажете ми да я насоча Simple Smile А голямата се ориентира още от 1 клас, г-жата каза че й върви математиката и я записваше на някакви състезания и така си продължи, всичко свързано с точните науки. Не съм се намесвала, нито в избор на училище след 7 клас, тя познаваше доста деца извън нейното, а пък сега с избор на университет пък съвсем не мога да се вмъкна. Тя си прави каквото си науми и това е.
Много ми е интересно да чета различни гледни точки по темата!

# 602
Миленита, смятам "пропиляването" на 1-2 години в чужбина също за много полезно. Ей така да видят друг свят, да си поблъскат сами главите.
А иначе горното ми мнение не се основава на това, че много унита в чужбина са лоши или непрестижни, а на това, че гърчът там е много по-голям, отколкото тук. Като под гърч имам предвид не само учене, а и това "да си поблъскат главите сами", да живеят сами, да работят  миниджобс. Та се заплитам, както се вижда, в собствените си теории. Хем го смятам за полезно и възпитателно в много аспекти, хем струва ли си, като може и по по-тънката лайсна с приблизително същия резултат Joy

Фенси, наскоро точно това разправях вкъщи, че бих избрала Бокони и Италия:) Съвсем емоционално заради Италия. ММ ме обяви за луда.

# 603
Е що да си луда? Само им виж ранкинга: https://www.unibocconi.eu/wps/wcm/connect/bocconi/sitopubblico_e … bout+us/rankings/

Всички останали плюсове на Италия са само положително допълнение.

# 604
  • София
Ха-ха, мен ако питаш, първо са останалите плюсове, а ранкинг-а е положително допълнение.

Много благодаря за споделеното, интересни мисли!

# 605
  • София
За Бокони Нот има представа по-отблизо и по-прясно. Изслушайте неговото мнение. Нот, къде си?

# 606
  • София
Бокони е единият университет, които шерката спряга. Останалите в глямата си част са зад голямата вода и аз лееееко се опъвам за тях. За АУБ категорично ми отказва.

# 607
  • софия
Нот е карантиниран... Очаквам на 28ми да може да се появи. (ако е "само" две седмици "карантината" Simple Smile )

# 608
  • София
Навремето един преподавател ни каза нещо, което за момента не оцених, дори се възмутих вътрешно, но думите му принципно се оказаха верни - човек първо трябва да има занаят, а после винаги може да стане началник - първо да е станал инженер, а когато реши да надгражда в управленския клон, лесно може да стане CTO.  Горе-долу така гледам на икономическите специалности - счетоводство и финанси са занаятът и чак след това лесно се става началник.

В общи линии моите наполовина ме изненадаха и не ме изненадаха с изборите си на учене и работа, но сме ги обсъждали нещата в плоскостта "пасва ти", а не толкова като перспективи за реализация, тяхното поколение и среда са достатъчно рационални, гледат си интереса. Май единствено не ги виждах в областта на медицината, макар да съм сигурна, че щяха да се справят. Ама някак не е за тях баш. Но със сигурност това, което си избраха им пасва, може би защото са в положителния смисъл "дялани камъни". За магистърските може да им се прииска да отидат в чужбина, имат още година-две да решат. За чужбините човек трябва да се чувства готов вътрешно, да е  доста аватрюристично настроен. След гимназия са достатъчно големи, за да могат да вземат решения за живота си, колкото и да ги напътстваме, те са вече пълтолетни хора и като родители се налага да им дадем тази пълна свобода именно като на пълнолетни хора, вече съвсем да ги приемем за равни.

Последна редакция: ср, 27 яну 2021, 07:46 от Andariel

# 609
  • София
Миленита, смятам "пропиляването" на 1-2 години в чужбина също за много полезно. Ей така да видят друг свят, да си поблъскат сами главите.

Дъждец, така е, макар да не е общовалидно за всички деца. Дивакът опита от всичко, включително след като тегли една майна на ученето, работи като сервитьор, ама не миниджоб, ами на пълен си работен ден, с все съпътстващия гърч. Видя цветно разликите там и тук (загробващите им договори, изпипани до най-малкия детайл, условностите и различията в манталитета, абе, доста неща) и ми заяви, че не ги понася бритците и изобщЕ не ще да живее там. Което е толкова обратно на мен, ама ...
Така че, да, всичко им е опит, дори да е изживян със зор 😁

# 610
Лейка, “холандско долно уйно”.😂😂😂 Дет се вика, оправи ми деня.
Записвам си и те номинирам за свежарка на месеца, даже на годината, нищо, че е януари.

# 611
  • София
А нЕкъде да дадете линк за класация на университетите в EU (бакалавърска степен), че аз търсих и нещо тези, на които попаднах, не ми се сториха достоверни? Simple Smile

Долно Уйно да видим на кое да казваме Simple Smile

# 612
  • София
Смешно е, обаче пък годишната такса за медицина в Оксфорд е 46730 лири, точните науки са 37500 паунда.. Заеми няма вече, с Еразмус не работят също. И на финала пише , че всяка година поскъпват.
На този фон холандските са направо без пари.
Класации бол, на всякакъв признак има. Ето една по-надеждна:
https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2021/world-ranking

# 613
А нЕкъде да дадете линк за класация на университетите в EU (бакалавърска степен), че аз търсих и нещо тези, на които попаднах, не ми се сториха достоверни? Simple Smile

Долно Уйно да видим на кое да казваме Simple Smile
Има всякакви класации. От линка на Бокони можеш да видиш няколко. По-добре е да се гледа по специалности.

# 614
  • София
Точно това щях да кажа и аз - ако изобщо се гледат рейтинги, гледат се по специалности. Примерно, ако искаш медицина, Бокони и Политехническия, макар и чудесни университети, не ти вършат работа изобщо.

Общи условия

Активация на акаунт