Образователен Говорилник_тема 11_празнична_:)

• 23 460
  • 758
  •   1
Отговори
# 585
Малко със закъснение Simple Smile Лятото на 2019 реших, че всеки уикенд ще бъдем на СПА. Някак си с двуседмичната почивка хич не успявах да си почина. Така един уикенд попаднахме в хотел Мантар. Хотел в нищото на края на опашката за Гърция.
Чуден външен басейн, голям и чист с приятно обслужване. Добър ресторант, толкова малък, че трябва резервация. Спато задушно и малко.
Разбира се изкарахме 2 дни на басейна и пообиколихме района.

За детето не знам какво искам. Искам да е щастлив. Е бих искала да е хирург, но голямата се справя с това. Другото ще да е икономист. Но е ръкат и умен и мисля,  че ще му пасне. Пак ще пробвам да поврда детето в моята посока....но тук имам доста отпор. Simple Smile Здраве да е, винаги ще има за какво да се оплаче на психолога от мен Simple Smile

# 586
  • София
Току що по новините казаха, че учениците ще се върнат на ротационен принцип -  две седмици присъствено и после 4 дистанционно обучение Rage
Идиоти - а на сайта на МЗ има две нови заповеди и нищо за учениците.

# 587
Току що по новините казаха, че учениците ще се върнат на ротационен принцип -  две седмици присъствено и после 4 дистанционно обучение Rage
Идиоти - а на сайта на МЗ има две нови заповеди и нищо за учениците.
Ако утре чуете, че някой е ползУвал гранатомет (може и Катюша) срещу  МЗ да знаете, че съм аз. Има една нощ да ми размине. Както и не мога да пия.... Сега и ММ няма да може да си дойде за уикенда с изискванията за ПСР и карантини... ПСР за влизане в БГ, ПСР и бърз тест при излизане..... И това за един уикенд е безсмислено.... Детето засега, по информация ЕЖК, остава вкъщи.... Навън вали сняг, а аз не обичам сняг, освен ако не го гледам през прозореца само... Ама ринах сняг, щото трябва и нЕма кой. Офффффф....

Заповедта е излязла.... ЕЖК е права.

Последна редакция: вт, 26 яну 2021, 20:05 от Pulitash

# 588
  • София
Не можеш да пиеш? Хммм Simple Smile

# 589
  • София
Добре, доживях го... мнението ми съвпада с това на Фенси!
Важното е да има гъвкавост и достатъчна обща култура, за да може да се развива накъдето поиска. Ако има визия, детето ще си каже. Аз не мисля да насочвам.

# 590

Не мога, заклевам се.... Става ми лошо и падам като талпа. Кой ли не се опитваше да ме напие 😀 и не става. Не мога да разграждам алкохола.... Само Бейлис и то макс 50 гр. с 3 бучки лед. А, и не пуша 😀😀😀
Та, както се редактирах по-горе, заповедта е качена на сайта на МЗ.... 5 клас са от 18.02.
Охххххх...

Последна редакция: вт, 26 яну 2021, 20:25 от Pulitash

# 591
  • София

Не мога, заклевам се.... Става ми лошо и падам като талпа. Кой ли не се опитваше да ме напие 😀 и не става. Не мога да разграждам алкохола.... Само Бейлис и то макс 50 гр. с 3 бучки лед. А, и не пуша 😀😀😀
Та както се редактирах по-горе заповедта е качена на сайта на МЗ.... 5 клас са от 18.02.
Охххххх...
Вярно ги връщат само за по 2 седмици и отварят моловете Simple Smile

Еее, изтървах черпенето от санака.

# 592
Е, нали сега трябва да компенсират моловете и да ги напълнят с хора (т.е. ученици) 🤔

# 593
Olive,и моята девойка е много неориентирана. За гимназия не толкова, но за след това няма и минимална представа какво я влече, а честно казано и аз не знам какво да я насоча, но мисля, че още е рано. Ако влезе в гимназия, а не в техникум, все ще има време за ориентиране.
Иначе според мен МГ е най-преспективното независимо с какво ще продължи, но тя не иска да чуе. Математиката и физиката развиват логиката и мисленето. Език реално може да се научи на работно ниво и на курс плюс в училище с разширено изучаване.

Аз имам и разни теории за учене в чужбина на определени специалности. Казвала съм ги тук мисля. Според мен икономики, финанси, маркетинг, математика, информатика, психология и пр. спокойно могат да се учат и в България, а след това да се продължи с магистратура навън.
Разни чисти науки, които изискват скъпа материална база,  вече са друга работа. Доколкото съм чувала, в това отношение положението не е добре в Софийския, защото нямат пари. Специалности, които са редки или специфични,  също не ги включвам.
Интересно ми е какво мислят хората с по-големи деца, които са избрали чужбина или са останали тук?
Също има ли тема за Американския уни? Какво ви е мнението за него, струва ли парите, в кои специалности?

# 594
  • в страната на чудесата
А шести клас ще се връщат ли тая година?
За какво им е професия? Аз го напъвам да стане учител - ще си ходи на интервюта в медиите, ще раздава задачи и хоп, годината минала.
Лесно отказах брат му от медицината, по-трудно беше с роднините. С малкия ще е без проблем.
Според мен професиите на бъдещето ще са свързани с услуги. И зависи дали ще са роби на корпорациите или роби на правителствата. За свободните електрони няма да има много избор. Но например агрономството ми се струва супер. Не се приема с възторг...

Допълвам се като твърд противник на разхода за университет в холандско долно уйно. Тук мога да дам положителен отзив за стопански факултет, сега с магистратура по счет с някаква акредитация която много не ми е ясна, чудесни двустранни връзки с други уни Бордо и незнам къде си. На който му се учи, България предлага интересни неща.
Бих насочила малкия към ХТИ ама той грам не става за химия. Ако не реши друго, ще учи бскалаврат по история, това винаги е добра основа Simple Smile

Последна редакция: вт, 26 яну 2021, 20:33 от Leika_moja

# 595
Каквото иска да става, само да не е инженер.
Каквото и да кажа, едва ли ще послуша. Аз натискам математика, той пее и танцува- циганско сърце. Иначе непрекъснато повтаря, че като завърши училище и си заминава за САЩ. Та и мечтата ми да учи из Европа, отива на кино.
Иначе идеи как да спечели милиони от ютюб има безброй, както и изградена маркетингова стратегия. Само дето гадната му майка, не е съгласна с маркетинговия модел.

# 596
Лейка, тези двустранни връзки в Стопанския на СУ ги има от наше време дет се вика. Ама колеги, които се оглеждаха по тези двустранни програми(че и ги ползваха) взеха, че решиха да си довършат образованието навън и да си имат диплома от чужд университет.

Аз няма да позволя моето дете, ако се насочи към моята област, да учи в УНСС или Стопански на СУ. Другите икономически дори не ги обсъждаме. Вариант в БГ за обмисляне е само Американския. Като разбира се изобщо не говорим за посредствени алтернативи навън. Нали?  

Във факултетите по чужди филологии има чудесни възможности. Имам роднина, който завърши френска филология, преподава вече в СУ и същевременно направи докторантура с ръководители от българска и френска страна едновременно (от Бордо). Беше и на специализация там. Но той искаше да се развива именно в тази насока.

# 597
  • Отвъд алеята зад шкафа
Има една магистърска програма на Бокони и АУБ в София, което е супер възможност според мен. Аз нямам нищо против да завършат бакалавър в България, а магистратура - където решат по света.

# 598
  • София
Ще се повторя, ама нали питате тия с големите деца: квито и да ги мъдрим ние дъртите, в общия случай ще са ни криви сметките. Сега, ясно е, че за разлика от моето диване, на съвестните и отговорни деца повече може да се повлияе, дори в трудните възрастови периоди. Засега резултатът е 1:0 за Диването - заряза унито в Англията след първата година (уж избрана и желана от него специалност, визуални ефекти и motion graphics), пропиля следващата година, вече работи от 1,5г тук в shared center за криптовалути, взима заплата, за която аз драпах бая години, казва, че работата му е супер интересна и не си представя кво ще прави без нея. Аз хич не съм доволна, че не респондира никъде на старческите ми мечти и ценности, обаче той е щастлив. Така че викам “пу-пу” и се броя щастлива и аз. За който не знае пройдохата избута мечтаното от мен средно: СМГ 5-7 клас и после АК. И на сто процента съм убедена, че на работа го ценят заради квото научи, не само като знания по предметите, в тези училища.

# 599
  • в страната на чудесата
Незнам фенси, аз съм дърта, стипански факултет го нямаше като завърших гимназия или пък току що да е бил открит. Все тая. Това, което искам да кажа е, че ученето за придобиване на професия си е някакъв тип политехническо училище, а не университет. Дали ще е стопански д-т, мед университет или ВИАС, си е учене, за да придобиеш вход в регулирана професия, а не образование в смисъл на университет. И не бих казала, че локацията има кой знае какво значение. Разлики има в детайлите, но като гледам реализацията, те не са съществени.
Разбира се, изключвам някои наистина специфични специалности като автоинженерство или кино...
Смятам, че за нашите деца няма да стои избор тук или навън, балонът или ще се спука или ще е дигитален и няма да има значение.
Ако човек не е адаптивен в смисъл да приема задължителността на йерархията например не бих го посъветвала да учи за лекар, а да учи фармация и да се развива в приложния рисърч. Казвам го като пример в биомедицинските специалности. Това се отнася за всяка друга...
Та така...
Една свободна и предприемчива душа бих пратила да учи история, философия, филология... нещо развиващо духа и интелекта, вместо медицина, инжинерство, и пр.

Между другото, думите не са илон мъск, той не е толкова умен. Думите, че маркетингът е длъжник на стем заради купищата младежи, чиито интелект е безславно загинат в сферата на финансите и пазарите Simple Smile някой горе е цитирал по-правилно. Думите са казани от съдружника на бъфет в Бъркшир Хатауей Чарли Мънгър...

Общи условия

Активация на акаунт