Бързи здравословни въпроси и отговори – 28

• 30 786
  • 738
  •   2
Отговори
# 570
Здравейте.
Трябва да изследвам хормоните от снимката.
Въпросът ми е дали някъде се предлагат пакети за тези хормони, тъй като по единично мисля, че ще излезе голяма цифра.
Благодаря предварително!

# 571
Здравейте.
Въпросът ми е дали някъде се предлагат пакети за тези хормони, тъй като по единично мисля, че ще излезе голяма цифра.
Благодаря предварително!

Здравейте,
Omed.bg , лаборатория Кандиларов има доста пакети.

# 572
Мистик пият се добавки за дроба, скоро едно момче питаше за майка си.
Не се нормализират бързо.

# 573
Здравейте.
Благодаря предварително!

Здравейте,
Omed.bg , лаборатория Кандиларов има доста пакети.

Иска ми се да звънна и да попитам, обаче аз дори не мога да разчета какво пише, за да знам какво да ги питам...
Освен да звъня на докторката и да питам. 🙄

# 574
Тез хора още ли така грацат? Все едно смв държава от третия свят и няма компютъра да напишат, да разпечатат.

Аз вижадам FSH, LH, E2, T (това не знам какво е), TSH, prolactin и после явно имаписано кое кога да се излседва. Но нищо не мога да разчета. По принцип от форума тук си знаем първите 3 се излаедват на 3 ден от менс-та. Другите на чист ден, а пролактина на  20 ден. Но това Т какво е не знам. Или е Т3 или Т4, но цифра не виждам.

# 575
Т е тестостерон.
На втория ред пише да се изследват на 3 ден от менструацията, а на 20 ден- нещо друго.

# 576
Тез хора още ли така грацат? Все едно смв държава от третия свят и няма компютъра да напишат, да разпечатат.

Аз вижадам FSH, LH, E2, T (това не знам какво е), TSH, prolactin и после явно имаписано кое кога да се излседва. Но нищо не мога да разчета. По принцип от форума тук си знаем първите 3 се излаедват на 3 ден от менс-та. Другите на чист ден, а пролактина на  20 ден. Но това Т какво е не знам. Или е Т3 или Т4, но цифра не виждам.

Тестостерон било.
Тия първите пет каза на трети ден.
Другия пролактин на 20 ден от мц. Докато го разгадая, взех, че ѝ се обадих да питам.

Благодаря ви много!

# 577
Има ли някой преболедувал ковид 19 със загуба на вкус и мирис,и на кой ден се възвърнаха Аз вече 12 ден съм с ковид и немогат да усетя никакъв мирис,вкусът също е променен.И другото което ме вълнува трябва да направя ренген на бял дроб ,защото с личния след теста само по тел сме се чували .

# 578
Б- комплекс  на Допелхерц. Дали мога да го дам и в каква доза на дете на 12 години и половина? Покрай домашното обучение се оплаква от болки във врата.

# 579
Може.
Доза нормална, по 1 таблетка дневно.

Обонянието ми 3 месеца беше нестабилно.
Иначе се върна след седмица, но на моменти.

# 580
Здравейте !
Някой да е правил коронография в токуда ?
Това прочетох в сайта -“  За разлика от традиционната коронарография, КТ коронарография не използва съдов катетър за достигане до сърцето, не е нужно време за възстановяване след изследването, самата процедура не е свързана с рискове и се понася лесно от пациента”
На баща ми са му казали да направи и не знаем към кой да се обърнем ? И каква коронография ,защото явно е два вида?

# 581
Може би е добре с Б комплекс и магнезий да приема за болките във врата

Последна редакция: ср, 17 мар 2021, 06:13 от Yan25

# 582
Тук е обяснено за КТ коронарография

https://www.puls.bg/aktsenti-c-16/kompiutrno-tomografska-koronar … tsedurata-n-37217

Бие се контрастно в-во, слагат се електроди на гърдите, и се минава на скенер.

Последна редакция: ср, 17 мар 2021, 09:46 от teta75

# 583
  • София
Здравейте,
Може ли да коментирате следните резултати. Изследванията са правени една седмица след последен прием на АБ. Също така преди 6 месеца имам претърпяна извънматочна бременност и на предната страница видях, че е писано за TSH, че 3 и нещо не е ок, а според референтните стойности на тази лаборатория до 4,2 е ок.
Резултатите са коментирани от ЛЛ, който каза, че няма повод за притеснение.

За съжаление, тези изследвания никак не са добри. Всичко това не е ли коментирано със специалисти, след като си имала проблемна бременност?
При здравите хора TSH е около 1 - 1.5. Когато е по-високо от това, е индикатор за хипофункция. То, обаче, никога не се тълкува самостоятелно, а винаги в комбинация с останалите показатели, свързани с ЩЖ - FT4, FT3, TAT и MAT, особено ако до момента не са били тествани. Хипофункцията може да се дължи на автоимунен процес (Хашимото), затова се изследват антителата.
Глюкозата ти е доста висока на гладно. Някога тествала ли си се за Инсулинова резистентност? Тази завишена глюкоза, обаче, е притеснителна - показва, че е възможно нещата малко по малко да са тръгнали в посока диабет. Там задължително трябва да се разровиш и да видиш какво се случва.
Аз, всъщност, не разбрах - ти в момента целиш ли бременност? Защото - при започването на опити за такава - има цял един набор от показатели, които трябва да са в норма. В противен случай, или зачеването ще е трудно / невъзможно, или самото износване няма да е успешно. Тези показатели включват половите хормони + тези на щитовидната жлеза, Инсулин и Кръвна захар, Витамин B12, Фолиева киселина, Витамин D, Желязо / Феритин, Хомоцистеин и др.
Необходими са ти още изследвания + консултация с кадърни специалисти (вероятно повече от един - АГ, ендокринолог, хематолог).
Този твой ЛЛ ... просто за нищо не става.
Здравейте, тези изследвания ми бяха изписани от ЛЛ. Тъй като при издаване на направлението бях болна, ЛЛ каза да ги направя седмица след прекратяване на курс с АБ. ПКК ми пусна за годишната профилактика, а след като казах, че съм претърпяла операция за извънматочна бременност, след която напълнях, ЛЛ предписа да изследвам и TSH, захар, хемоглобин, АСАТ и АЛАТ. След получаване на резултата, ЛЛ каза, че завишените стойности не са притеснителни и да се подложа на диета, не уточни каква. Да, искам да започна отново опити за бебе и заради това ми се иска да да изследвам, всичко, което е необходимо. Преди време съм правила пълни изследвания за ЩЖ, както и за кръвна захар и всичко беше в норма. Имала съм случай когато кръвната захар е била завишена и при повторно изследване е била в норма. Консултирала съм се и с 2 АГ след операцията и са ми казвали, че не са нужни допълнителни изследвания, но ако се налага бих си заплатила всичко, което е необходимо да бъде изследвано в случая, просто няма кой да ме насочи...
Искам да споделя също, че когато направих изследванията, все още не бях напълно оздравяла и имах доста стрес в работата, което също може да е оказало вличние в резултатите.

Последна редакция: ср, 17 мар 2021, 14:50 от tremble87

# 584
Ами, аз не съм специалист, но все си мисля, че преди започване на опити за бебе, поне основните неща трябва да бъдат проверени. Упоменах вече кои са част от тези показатели, сега, в добавка, се сещам за микробиология / полово предавани болести, ако не си пускала скоро.
Но личен лекар да коментира подобни неща ... за мен това просто не е сериозно.
Ако бях на твое място, като за начало, бих тествала наведнъж:
- TSH, FT4, FT3, TAT и MAT;
- Инсулин + Глюкоза на гладно;
- Витамин D, Витамин B12, Фолиева киселина, Хомоцистеин, Феритин, Желязо.
Тези изследвания се пускат сутрин (възможно най-рано и най-скоро след ставане), на гладно, без да си пила кафе, пушила или приемала медикаменти. Предишната вечер яж въглехидрати, но остави 12 чАса до теста, в които да не приемаш никаква храна. Ако по принцип пиеш някакви добавки, свързани с витамините, изредени на последния ред, трябва да ги спреш за около 3-4 седмици преди деня на изследването.
Като тестваш тези показатели, отиди с резултатите при добър АГ или ендокринолог. Можеш да ги споделиш и в някоя от темите тук, във форума. Ще получиш много адекватни мнения.
Отделно, по мое мнение, хубаво е, щом планираш бременност, да тестваш всички полови хормони - но това може би малко по-натам, защото ще ти дойдат в повече изследванията. Simple Smile
Успех!

Общи условия

Активация на акаунт