Борбата с рака - духовното оцеляване, физическото преодоляване - 69

• 45 201
  • 809
  •   1
Отговори
# 180
  • Варна
Момичета, моля за насоки. Баща ми е много, много зле, в 4-ти стадий - рак на простатата. Проследяват го в Русе. Болят го всички кости, не може да спи. Отказва да отиде до "кабинета по болката", както той го нарича, тъй като от там изписвали само един медикамент в различни концентрации(според степента на болка). Тази "дрога" не вършела работа, затова отказва да разговаря на тази тема. Боли го и предпочита да го боли.
Можете ли да споделите, ако имате подобен опит, какво би могло да се приложи като алтернатива, за да се облекчат болките?

# 181
Варненче, CryHug
Митето беше писал какви лекарства приема, но аз не си ги спомням, някакви производни на морфин. Ако някой се сеща, да пише. Но те пак се изписват със специални рецепти, личният лекар не знам може ли да ги изписва. 
Някой близък да съдейства, защо се мъчи горкият човек...

# 182
Варненче, майка ми пиеше какви ли не лекарства и нищо не я успокояваше, докато накрая не пробва с морфинови лепенки, които се лепяха на рамото и се сменяха на 24ч. Няколко часа след като сложи първата и болките спряха. Можеш да ги вземеш и без той да присъства, взимат се от диспансера в който е записан. Не си спомням точна каква беше процедурата , най- добре звънни в диспансера или на онкологът му и попитай.
Силно гуш от мен 🍀

Последна редакция: пн, 04 яну 2021, 19:52 от Чукове на съдбата

# 183
  • София
И аз щях да пиша за лепенките.Може да не ходи лично,но май трябва да му носиш личната карта.Иначе алтернативно - масло от канабис.

# 184
Мацки,
Ходих днес на първото си посещение в Лъчетерапията. Маркираха ми тялото, сложиха точки, обрисуваха ме с фулмастер. Генерала (ММ) каза: "Еха, каква координатна система са ти направили". Simple Smile Сега чакам да ми се обадят, за да ми насрочат първата процедура.
Дано всичко мине по план и към началото - средата на февруари да се отърва и от това чудо.

# 185
Понеже по- горе сте обсъждали болничните от ТЕЛК, се включвам да кажа, че на мен ми продължиха болничните, след като ми определиха процент. Основанието е, че продължавам с активната терапия. Нормативно това е регламентирано като изключение в наредбата за експертизите (чл. 12, мисля) - когато след определянето на процента има влошаване на заболяването, което налага медицинска интервенция. Така е записано.  Моят случай е, че съм на непрекъсната таргетна терапия, тъй като ракът ми се води хроничен, т.е. активната терапия не е приключила. В нашия ТЕЛК са ми казвали, че имам право да ползвам болнични докато се излекувам, като под излекуване явно имат предвид да се приключи с активната терапия - химио, лъче, таргетна. Мен конкретно (тъй като вече са ми се натрупали много много дни) периодично ме карат да се връщам на работа за по няколко дена и след това, с бележка от работодателя съм си подавала ново заявление до ТЕЛК. Нито веднъж до сега не съм имала проблем с НОИ при изплащането на болничните, а знам че те отказват, ако има нещо нередно.

# 186
За съжаление явно пак във всеки град процедират различно.

# 187
  • Русе
Не знам точно по кое време, но въпросното решение се носи и в кварталното Социално за винетка, карта за ГТ и още някаква сума.
На мен в социалната служба ми казаха, че нямаме карта за ГТ (За Русе става въпрос).

# 188
  • Варна
Момичета  попаднах на документ за болничните след изтичане на 180-те дни при онкологични заболявания ,  това може да внесе малко яснота ,освен ако няма промяна в закона , но ще го споделя да му хвълите едно око ако мислите че може да ви е полезна информацията.
http://oncobg.info/bg/bolnichni_pri_onkologichno_zaboljavane_vre … netrudosposobnost

# 189
Не знам точно по кое време, но въпросното решение се носи и в кварталното Социално за винетка, карта за ГТ и още някаква сума.
На мен в социалната служба ми казаха, че нямаме карта за ГТ (За Русе става въпрос).

ralnik,
Погледни наредбите на общинския съвет. Ето какво пише:

Чл. 20. (изм. с Решение № 1167/20.06.2019 г.) Право на пътуване с допълнително намаление от цената на месечна абонаментна карта, изчислена на 30 броя пътувания за една линия във вътрешноградския транспорт, имат лицата с 50% и над 50% намалена работоспособност и техните придружители, когато в съответния документ, удостоверяващ това е вписано „с придружител”, като общината ще заплаща по 16,50 лв. на карта. Месечната карта важи до изчерпване на пътуванията, но не повече от 3 месеца от датата на издаването й.

https://obs.ruse-bg.eu/documents/%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B4% … 0%B0-%E2%84%9614/
Линкът води към цялата наредба 14 за градския транспорт в Русе.
От това, което чета, става ясно, че Общината ти покрива 16,50 от стойността на месечната карта.
Поздрави!

# 190
ЗдрАвейте,
Аз искам да задам един може би тъп въпрос:
Ако си работя и не ми трябва болничен, изобщо трябва ли ми ТЕЛК? Аз болнични не съм ползвала до сега, освен  20 дни за операцията, след това си тръгнах на работа. В момента съм на химиотерапия, така съм направила, че вливките да ми падат в петък и реално само този ден отсъствам, след това събота и неделя възстановявам и понеделник пак си ходя на работа. Обичам си работата и ми е приятно да работя. Но като Ви чета с този ТЕЛК , имам чувството че нещо
Изпускам . Има ли нещо, което ще ми донесе някаква полза?

# 191
Star_Stella,
Болничен, ако ползваш ще губиш пари(70%от заплатата е).
Но с ТЕЛК получаваш ежемесечно пенсия, безплатна винетка за кола, помощ от социалните и още други дребни неща. Полагат ти се, защо да не ги получаваш? Heart

# 192
И аз ходех на работа по време на лечението, 2 седмици след  операциите се връщах на работа, после с химиотерапията ми се разказа играта. И моите бяха винаги в петък, но ми беше немислимо да се върна на работа същия понеделник, та почивах още една седмица. Ти си направо бетон, щом можеш да работиш на четвъртия ден. Имах и аз колебания дали изобщо да си вадя ТЕЛК щото не ми се искаше да съм тежко болна, но го направих. А след лъчетерапията чувствам вече няколко месеца една умора и слабост, че си мисля, че може би е трябвало да почивам повече. Натрупват се нещата. Иначе ТЕЛК-ът дава някои допълнителни облаги, ти сама си прецени дали имаш нужда от тях.

# 193
  • София
Не е нужно да ползваш болничен,ако нямаш нужда .Обаче ТЕЛК ти носи доста привилегии,така че си подай документите  - имаш допълнителен доход(пенсия и добавки от социалните),намаляват ти данъка(на мен работодателя ми плаща 66лв на месец към заплата ),имаш 6 дни допълнителен  отпуск,винетка ,данъчни облекчения за кола ,карта за градски транспорт (6 лв давам за всички линии) .
 На работа и аз ходих, но почивам 1 седмица след вливката,после 2 работех.

# 194
Имам чувството, че някой от последиците на ЛТ се появяват отложено, известно време след приключването й. При мен по време на ЛТ всичко беше ОК. Месец след приключването й кръвните ми показатели паднаха леко и се появи болезненост в тъканите там, където бях поизгоряла, въпреки че зачервяването на кожата вече беше изчезнало. И сега, година по- късно, още усещам повишена чувствителност и болезненост при допирв зоната около гърдата. Може би причината е, че нямам операция и гърдата ми е цяла, т.е. повече изгоряла мръвка имам.

Общи условия

Активация на акаунт