Банята - 37 тема

• 55 047
  • 769
  •   1
Отговори
# 735
В такъв случай знаеш ли колко бани и стени ще са паднали? Wink

# 736
Аз да попитам по повод дискусията за гипскартона в банята - той директно на стената ли се лепи или се закрепя за онези шини? Т.е. чудя се колко сантиметра отнема от всяка стена.
И двете може - зависи колко е криво и какъв ти е майстора. Категорично лепенето е по-трудно, по-цапащо и иска повече майсторлък и опит. Отнема средно по около 3 см. на стена.

# 737
  • София
За баня ако се слага гипскартон е добре на конструкция и на 2 пластта.

# 738
И аз съм на такава чуденка. Един майстор ми каза, че по стените има разлики, които трябва да се оберат и най-равно ще стане със зеления гипскартон, който е приблизително 1 см. На мен не ми се иска да се стеснява допълнително и така малката баня, но четейки тук за спукани плочки в новоостроени жилища, се замислям дали наистина е по-удачен вариант.

# 739
Защо е по-добре на конструкция? За да не се вкопават тръбите ли?

# 740

Не знам защо, няма да споря, но ще си заминат 10 см...

Плочките в НС не се чупят от картона, а от слягане на сградата, която леко (милиметри или сантиметър) променя геометрията на железобетонния си скелет и той притиска стените. И няма значение дали са тухла или картон, когато несвиваемо крехко тяло се притисне с голяма сила то поддава. Затова има и пукнатини по стените, и плочки се пукат или цъфтят.

# 741
  • Велики Преслав
Черна станция. Какво значи НС

# 742
Черна станция. Какво значи НС

Ново строителство.

# 743
Ако на някой ще му е полезно, какво разбрах аз от цял ден четене...
При сухото строителство се степенуват плоскостите така: зелен гипсокартон, гипсофазер,  аквапанел.
Най-евтино и най-ползвано по нашите ширини е гипсокартон, зелен/влагоустойчив.
За баня: на конструкция от 2 платна, които се разминават във фугите. После се фугира  между плоскостите,  ленти по ъгли и влагоизалация. Чак после- еластично лепило и фаянс.
Не се лепи, защото може да влезе влага  между картона и стената и после е ясно.
Това разбрах аз в обобщение.
В моят случай, след като няма да могат да изправят стените със замазка, решихме да е аквапанел при душа и зелен картон в другата част на банята. След това и изолация и всичко друго, което ни препоръчат като презастраховат....

Последна редакция: вт, 18 май 2021, 18:49 от POLLINE777

# 744
  • София
Защо е по-добре на конструкция? За да не се вкопават тръбите ли?
Тръбите могат да се вкопаят. После е добре мазилка.Но ако някой иска картон е по добре на конструкция а не на лепене.

# 745
От написаното разбирам, че майсторите предпочитат гипскартон, че е по-лесно. Хич и не им пука, че се смаляват малките ни бани. Май някъде бях чела, че лепило на кюфтета също се ползва при по-неравни и криви стени. Нищо че след това плочките се напукват и пукат.
Чудя се, дали има машинно полагане на циментова замазка. Ако има, това е вариант за относително изравняване на стените. След това, ако майсторът е добър майстор, ще обере минималните разлики с лепилото на гребен (или както там се казва.
Двоен гипскартон май се слага за по-големи плочки, че те са тежки.

Паднали плочки имах в едно предишно жилище, ново ЕПК беше. Паднаха една-две, докато се организирам да купя лепило, паднаха още 5-6. Залепих ги с хелметексово лепило. Следващите 6-7 години не са мръднали, както и останалите, които си бяха лепени по тогавашнот социалистическо БДС. Гледала съм и бани със социалистически налепени плочки отпреди 1989 г. - че изглеждат кофти, да, но нямаше паднали.

# 746
Но ако някой иска картон е по добре на конструкция а не на лепене.

И защо? Някой каза за да не влезе вода, ми то вода може да влезе и зад конструкцията. Да не говорим за окачването на мебели - едно е дюбел през картона и тухлите, друго е дюбел само през картон и отзад кухо.

# 747
  • София
И защо? Някой каза за да не влезе вода, ми то вода може да влезе и зад конструкцията. Да не говорим за окачването на мебели - едно е дюбел през картона и тухлите, друго е дюбел само през картон и отзад кухо.
Всеки си решава как да си направи банята.Аз картон слагам на вградено структура и на тавана.На стените правя мазилка.

# 748
rumen_iankov, имайки предвид, че никой не отрича предимството на мазилката, мога ли да задам един въпрос към Вас?
Да рискуваме ли неопитни майстори да изправят стени с мазилка / ще им е за първи път на нашите / или конструкция с ГК /това го могат/?

# 749
Всеки си решава как да си направи банята.Аз картон слагам на вградено структура и на тавана.На стените правя мазилка.

Мазилката си е добро нещо, но нали говорим за изправяне на криви стени, които са си с мазилка. НС се приема с мазилки, не на тухла.

Общи условия

Активация на акаунт