И нека наш'та ОСМОКЛАСНА баница с късмети да донесе и здраве, и успех, и за екскурзии билети!

• 26 391
  • 774
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Миналата година с удоволствие слушах часовете по история, когато имах време. Млад учител, разказваше толкова увлекателно извън учебника. Явно доста беше чел, личеше си, че историята му е страст. Научих много неща за Македонския въпрос. Когато започна за социализма, човекът каза: сега ако ме слушат майки и баби, може да не са съгласни с мен... умрях от смях. Той, милият, не е съвременник на социализма.
А моята нищо не му разбираше и не обича история.
Сега бих слушала АЕ, доста неща ще си припомня. Но трябва да се работи, за да се яде.
Иначе сме в различни стаи, да не си пречим.

Последна редакция: пн, 04 яну 2021, 17:21 от bazel

# 451
  • Между гори и планини
При нас много увлекателно разказваше по биология, сутрин 2 часа пиех кафе в час с Пубера. И по история и география също. По география никога не разказваше само факти от урока и ако не внимаваш, после на контролно, колкото и да си чел, не може го вземеш. Но пък им диктува изключително подробни планове, само с тях се учеше урока. И докато преподава ги изпитва на стари знания.По музика им пуска рок и филмова музика, искаше голяма обща култура. И там слушах с удоволствие. Само химичката си изпяваше урока, сякаш някой я гони.

# 452
  • Някъде в Европа...
Първи работен ден за годината, ходим си присъствено. Натоварен естествено!
Аз представа си нямам какво и колко учи. Не мога след работа да се занимавам и с него, пък и той е навън почти винаги ...Днес следобед ме уведоми, че днес било минало класното по АЕ, било лесно (въобще не беше споменал, че има класно днес)...
Вкъщи всеки е затворен в стаята си, аз много държа на личното пространство и него научих така....Събираме се в кухнята да ядем и рядко в хола идва той да гледаме тв...😃 И в четирите стаи имаме тв...всеки си има и пц..
За мен е безсмислено да ги връщат януари на училище...Особено пък една седмица училище, една вкъщи....
Judy, от сърце желая да отидете в Египет..Нали ние трябваше да ходим на 14.04 2020, но....😢..много ме е яд, хотелът си го подбрах сама, направиха ми оферта от ТА за него. Наборът го чакаше голямо забавление в огромния му аквапарк, но....щяхме да имахме и 1 нощувка в Кайро...Впрочем, кой хотел избрахте? Ние щяхме да сме в
https://www.booking.com/hotel/eg/jungle-park.en-gb.html?aid=3119 … total;ucfs=1&

# 453
Нещо създадох кофти насока на разговора, а не ми се щеше. Нито на мен, нито на детето пречи това, че сме в една стая. Нито аз, нито Ния бихме се мъчили със слушалки, защото комфортът е неделима част от производителността. Да стои и да слуша неща, които знае, го прави в присъствените часове. Игра го 3 години по АЕ. Не мрънка, не се бърка, не пречи. Тук също стои в часовете без да пречи. Дечица питат за задачи, които тя е решила. Не се обажда, не коментира, стои и не пречи. Счетох за разумно тези 60 минути в светлата част на деня вместо във взиране в монитора и научаване на нула нови неща да ги оползотвори с нещо полезно по този предмет. Отново без никому да пречи или обижда. Това, че не е могла да отговори на въпрос на учител няма как да обиди учителя, все едно не го е знаела. В интерес на истината аз не знам на кое се викат свойства на средни отсечки, ама това не ми пречи да решавам задачи. Та и да внимаваше и да беше чула въпроса е твърде вероятно пак да не можеше да отговори. Споделих, че детето ми се разсърди (за има-няма 5 минути) защото се почувства зле, че "не знае" нещо по математика, защото решаваше задачи по мое предложение. Това, което й обясних и исках да разбере е, че е важно да учи и да може да си служи с наученото, а не това какво си е помислил някой за нейните знания. Разбра ме и всичко е точно.
Всеки родител може да си определи кога детето му е достатъчно голямо, че да бъдат тотално независими. Моето все още има нужда от комуникация с мен, от приятелство с мен и се надявам, че е наясно, че всички съвети, които му давам за обучението му са за негово добро. Ето защо и се съобразява с предложенията ми.

# 454
  • Варна
Нищичко не знам за уроците, ако тя не сподели. Когато ѝ нося закуска, почуквам на вратата и ако разреши, влизам.
Случвало се е да ми потрябва сешоар, преса или нещо, просто мютва нейният микрофон, а аз бързам да се изнеса, т. е. пак нищо не хващам от урока.
Коментирали са днес вероятността по-скоро да ги върнат в клас, тя обаче няма желание, удобно ѝ е така.
Много добър на класното по немски и отличен по български, математиката предстои.
Сега готви спагети, време било да се научи на някои рецепти, та в колежа да смайвала съквартирантите.

# 455
  • Между гори и планини
Мария, напълно разбирам. С години Стивън тъпее в часовете по английски. Рядко го изпитват, дори и да вдигне ръка. Обаче изненадващо в края на часа учителката иска снимки на тетрадки по които са работили . И колкото и да му е скучно, прави всичко . И гледа да внимава, за да не го хванат разсеян.

# 456
  • софия
И аз съм от родителите, които не знаят какво учат децата. Отдавна съм осъзнала, че капацитетът ми не достига да й помогна за нещо по-сериозно от това да я изслушам да ми разкаже урок по разказвателен предмет или да прочета какво е писала по БЕЛ и да й кажа какво мисля, да променя някоя дума, някой знак и толкова.
По цял ден си седи в стаята, не влизаме там, когато е свършили или е в междучасие може и да дойде при нас.
Днес получихме много подробен график за класните и къде ще се провеждат. От Колежа са осигурили възможност там да се правят, ако някой има технически притеснения.
Днес ударно имах много работа, мрън за малко да закъснее, беше се успала, излязла е от режим на учене и голям зор да се адаптира. На края на деня ми се обадиха от някаква колекторска фирма и ме ядосаха. Преди почти 10 години имах една сметка в ПИБ, която не знам кой господ ме прекръсти, но съм закрила и съм си искала документ за това, който дори пазя. След това дори трябваше да ходя два пъти да им го нося, защото никъде не бяха отразили това. Уж го направиха, но явно не са. Тази банка е тотал щета. Няма да ходя да нося повече нищо никъде. Нека си предявят претенциите по съдебен ред. Ще си платят всичко, защото още тогава, знаейки ПИБ, пазя всички документи. Обикновено изхвърлям.

# 457
Би ми било приятно, ако искаше да си общуваме по училищни теми. А той даже и помощ не иска.
И при нас положението е като при Скаридка- появява се да яде. Или да пита дали може да излезе. Бях същата в пубертета- само в стаята си стоях. Но при мене това състояние настъпи доста по- късно.
Признавам си, че да сме в една стая с малкото много ми пречи на работата. Аз също му преча на обучението, защото има моменти, в които се налага да излезе от час за известно време.
.

# 458
Звънче, и аз имах същия проблем с ПИБ преди около 5 години. Във фирмата, в която работех 2004 година ни изплащаха заплатите в пиб. Напуснах фирмата с колежка и заедно ходихме да си закрием сметките. След това пътищата ни се разделиха. Преди 5 години я срещнах и тя ми каза, че при запор на сметки, чси й казал, че има сметка и в пиб. Та ме посъветва да проверя закрита ли е. Естествено, и моята не беше. Бяха ми начислявали някакви такси, които за всичките години бяха около 10 лв. Платих ги и пак я закрих. После 2 пъти ходих да проверявам имам ли още сметка там. Като извадих на Ния карта, пак питах. Вече и банкиране имам, което се води на мое име и виждам, че аз имам 0 лв и нямам сметка, а детето си има отделна сметка със сумата от стипендиите. Факт е, че те дадоха най-добри условия, от всички банки. Дано не ни излезе през носа.

# 459
  • у дома...
За момента си говорим много с детето. За всички. Обикновено споделя за всички драми при приятелките ѝ. Те, децата, са си заедно още от яслата. Говорим си и за училище. И уроците ѝ съм слушала.
 Когато баща ѝ е на работа, идва да спи при мен и се гушкаме. И през деня току дойде и се полигавим малко. Бебенце мамино... Това не пречи аз да съм лошото ченге в нас.

# 460
  • софия
Мария, аз след това проверявах и уж нищо нямах. Пазя всички документи, това ми е единственото спасение. Не съм сигурна дали няма и давностен срок. Тази банка е толкова прогнила!
Иначе врътката със сметките е много долна. Ти имаш сметка, по която няма никакво движение и си мислиш, че това предпоставя, че е  закрита. Да, ама не. Текат си такси за обслужване и те не те уведомяват. Имах такъв случай с ЦКБ. Там плащах такси за нищо. И понеже знаех номера, с ПИБ бях много внимателна и исках бележка за всичко. Помня, че ме гледаха подигравателно, като поисках изрична бележка и копие за мен (нищо, че са длъжни да изготвят и дадат).

# 461
===
Judy, от сърце желая да отидете в Египет..Нали ние трябваше да ходим на 14.04 2020, но....😢..много ме е яд, хотелът си го подбрах сама, направиха ми оферта от ТА за него. Наборът го чакаше голямо забавление в огромния му аквапарк, но....щяхме да имахме и 1 нощувка в Кайро...Впрочем, кой хотел избрахте? Ние щяхме да сме в
https://www.booking.com/hotel/eg/jungle-park.en-gb.html?aid=3119 … total;ucfs=1&

Ми айде де!
Ние сме от 17.04 - от Варна, ако не се събере от там - от София, ако и тогава не се събере група - от София от 3.04. За Там предпочетохме с туроператор, както и за догодина, живот и здраве, за Израел и Йордания. Сегашната екскурзия ни е класика - Кайро,  нощувка във влак до Асуан, 3 нощувки с корабче по Нил, една в Луксор и една в Хургада. С всички популярни обекти. Т.е. не е почивка на хотел, а точно екскурзия. На мен това ми се падна, все пак. Laughing
Дано стане, че сме се много наточили!

...
Днес са стартирали с квадратно уравнение - много е лесно, домашното до края решено за 15 минути по негови данни, което за него е вай-вероятно точно така - това са задачите от учебника след урока - в черно и в червено. Аз само прегледах, че г-н бързак не е за вярване откъм грешки. То нормално де, при такова бързане. Не знам що така бърза, специално по математика е като на спринт. Поне бяха вече решени и верни, но от бързането понякога прави прости грешки с размяна на знак или проста сметка направена грешно. Постоянно го карам да забави темпо.

Цитат
Всеки родител може да си определи кога детето му е достатъчно голямо, че да бъдат тотално независими. Моето все още има нужда от комуникация с мен, от приятелство с мен и се надявам, че е наясно, че всички съвети, които му давам за обучението му са за негово добро. Ето защо и се съобразява с предложенията ми.

Няма правилно. Няма грешно. Освен ако не говорим за тотални крайности на неглижиране или изземване на функции. Които обаче са рядкост.
Единственото грешно е опитът да се наложи собственото виждане за правилност на целия останал свят.
Всичко, което дава положителен резултат за мен е добре. И децата, и родителите са различни. И училищата, и учителите, и условията. Всеки си решава според неговите предпоставки и условия как да действа. Важно е на финала да има образовани деца със съхранено здраве и развита самостоятелност.
Тотална независимост преди пълнолетие и по закон няма и е логично да няма. А след това човек пак никога не може да е тъй независим и без друго.
И аз помагам на моите - и със съвети, и с показно - с каквото мога. Не съм си вкъщи, но съм на линия, ако не съм в заседание, винаги за тях, както и в останалото си време. Ако някой се присети нещо да пита и мога да помогна - за чуждите съм налице, та какво остава за моите!

Последна редакция: пн, 04 яну 2021, 19:00 от Judy

# 462
  • Велико Търново
Аз съм много далеко от това какво учат децата, но милите ми те от малки им се наложи да се научат да се справят сами.Както казвам често на мъжа ми и сега да умра съм спокойна, че съм ги научила да готвят, чистят, гладят и как да се държат в обществото.На Коледа всеки от нас каза какво му е било доброто и лошото за годината, и наборката казва, ама ти ще отидеш в Рая, бе мамо.Викам стига си ме пращала към Рая!Малката ми дъщеря пък каза, че си мечтае нейните деца да споделят с нея, както Божидара с мен.И я гушкам, и целувам, тя се дърпа де.....но все пак.Живеем в сравнително голямо жилище и всеки си има стая, моята спалня е пригодена и за фитнес зала, но и да не беше така ние ходим на работа и пак нямаше да ни се наложи.Едно време като бях колкото тях 60% от децата в моя клас не бяха от града.Не се меся как ще си усвояват времето.Дори снощи Мина каза, че в периода на активната гимнастика, когато излизаше в 7 .10 за училище и се прибираше след 21 от тренировка, а в промеждутъка е била и на школа е била много организирана.А беше само 4 клас.
Днес наборката  има 100 точки на презентацията за "Лолита", но госпожата е казала как може да хареса тази книга-Лолита е била на само на 12!
Всяка от нас си знае кое е най-добро за нейното дете/семейство!

# 463
  • Някъде в Европа...
Judy, ако трябва да съм искрена - "не ми стиска" още...Не е някакъв страх, но притеснение определено..Не ми ми било спокойно..Вие на круиз - супер. Аз бях избрала 6+1, искаше ми се почивка...
Сиска, Божи и Мина са страхотни, всяка по своему..Възхищавам ти се за това, което постигна с тях! Поздрави на Божи!

# 464
Нашият си общува много добре с нас - като излезе да яде и не можем да му затворим устата. Какво е станало, кой какво е казал.. Далеко съм от мисълта, че знаем всичко и че "важните" неща не се крият Simple Smile
С баща си споделят общи интереси и в спорта, и в свободното време, та имаме преки и непреки наблюдения от поведението му в обществото. Но той от малък много добре си подбира приятелите, сякаш не е склонен да прави впечатление с глупости и юнашки изяви

Общи условия

Активация на акаунт